På tävling med Briman

DSC_8976

Jag tänkte berätta lite mer för er hur det går till en helg på tävling med Briman, detaljer bit för bit. Vi började vår resa till Danmark i fredags. Briman reser alltid med boots, paddar och lindor. Hönätet får han ett litet tag, men jag vill inte ha det hängande uppe hela tiden. Resan från Hviderup till Danmark innebär ett par broar men inga färjor. Det var med andra ord precis som en vanlig resa i Sverige.

Väl framme tempas Briman  samt att jag ger honom kvällsmat, sin vanliga giva och lite uppblötta torkade morötter för att han ska få i sig lite extra vatten. Briman är även lindad på natten, med kyllera under, alltid kyllera vid hård träning eller tävling. Jag har också märkt att Briman inte gillar att stå spån i tältstallar, han gräver mycket och är otålig, så jag har alltid med småbalar med halm för att han ska ha något att göra under helgen. Två vattenhinkar sätts upp med kedjor, jag tejpar också alltid krokarna på hinkarna med silvertejp för att inte Briman ska fastna eller göra sig illa.

På morgonen har jag som mål att alltid fodra frukost först av alla, de som känner Briman vet hur han bankar om någon annan får före… Jag brukar fodra 6.00 på tävling men går alltid in och kollar alla listor så att ingen verkar starta tidigt och ska vara uppe ännu tidigare. Den här helgen lyckades jag vara först båda mornarna och det känns väldigt skönt. Eftersom jag startade på eftermiddagen fick jag chans att gå och lägga mig ett tag igen och det är jättemysigt att somna om i lastbilen. Jag sover faktiskt bättre i den än hemma. :)

På morgonen är det sedan dags för långpromenad, två eller tre turer på cirka tjugo minuter hinner jag med på en tävlingsdag, det beror lite på starttid. Den här gången tog jag också ut Briman en extra gång för att beta lite.

Mina förberedelser börjar cirka tre timmar före start. Först är det putsning som gäller, för mig är det väldigt viktigt att allt är rent och snyggt och väl förberett, jag tycker det är avkoppplande att stå och putsa på stången tills man kan spegla sig i den.

knoppar

Sedan är det knoppning, jag syr alltid knopparna på mina hästar cirka fem till sju knoppar har jag på mina hästar och jag tycker det är jättensyggt med stora sydda knoppar. Efter knoppningen ryktar jag Briman cirka tjugo minuter, jag gnuggar alltid honom med en hård skrapa som massage och sedan ryktar jag honom glänsande.

När de flesta förberedelserna med hästen är klar är det dags för mig, ombyte håruppsättning, knytning av plastrong samt uppladdning. Jag går alltid igenom programmet, bit för bit, i lugn och ro. Den här stunden i lastbilen är helig, då måste jag få vara ensam.

Sedan är det påklädning av Briman, här vill jag göra allt själv. Jag vill ha koll på varenda detlj och se hur utruustningen sitter. Briman får alltid ett äpple när jag sätter på kandaret för att skumma mer, det måste vara ett grönt äpple…

fix

Framridning femtio minuter, först tio minuters skritt och sedan uppvärmning. Exakt vilka moment jag gör på värmningen varierar en del men det viktigaste är att kolla av hjälperna och lösgjordheten. Om inte grejerna sitter innan framridningen går det ändå inte att lösa på plats.

Efter ritten brukar vi svabba av Briman men också sätta på honom sina kylskydd. Jag har haft lite problem med frys på tävlingsplats men jag har nu köpt en egen liten frys som vi tar med oss. Den är faktiskt jättesmidig.

Vi bor nästan alltid i lasbilen vilket är jätteskönt, man kan kolla till hästarna innan man lägger sig och man hör oftast till och med om det är livat i stallet på natten. Jag brukar också vara noga med att se till att belysningen släcks i tältstallarna. På vissa ställen står det ibland och lyser hela natten för att ingen tror att just de går “sist”.

Denna hemresa åker vi båt från Fredrikshamn, då får Briman hönät på båten, samt att vi alltid önskar att stå så öppet som möjligt på båten för luften.

Väl hemma igen blir det alltid minst två dagars vila efter tävling, jag tycker hästarna behöver det både för kroppen och knoppen.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

En till bra dag i Danmark

DSC_8976

Briman var superfin idag med, det var GP idag och jag hade till och med en bättre känsla än igår.

Ett par dyra missar, men i övrigt en av våra bästa ritter på väldigt länge. När jag kom ut var mamma också helt salig. Så här fin har Briman inte varit på väldigt länge. Vi struntade i misstagen. Det här var ett bevis på att vi är på rätt väg. Den internationella domaren Susanne Baarup hade oss på 66% med massor med 7or på bland annat piaff och passage.

De andra domarna var lite snålare men det struntar jag faktiskt i idag. Känslan idag betyder så mycket, det kändes som att Briman tog med mig och sa, Nu kör vi! Så härligt och kul.

DSC_8979 DSC_8983 DSC_8997 DSC_8998 DSC_9007

 

KRAM

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Briman och jag på banan igen

  
Igår tävlade jag och Briman i Danmark. Vi red Intermewdiere II och jag är supernöjd med ritten. Några missförstånd men en härlig känsla och bra flyt. 

Det var riktigt kul att rida igår och det är så roligt att vara tillbaka igen. Vi fick 66% och det blev en tredjeplats.

Kram

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Börja alltid med något positivt…

1443727534-8084

Jag är så stolt över Ramses, varken jag eller han kunde gjort det bättre. Vi föll tydligen inte domarna i smaken den här gången. Vilket är helt okej, men han har trots allt kvalat in som en av de bästa fyraåringarna i Sverige, så något postitivt borde det kanske finnas att säga om oss?

Jag gör en stor satsning och är rutinerad i sporten, för mig rinner det här av mig ganska fort. Motiverar mig att bevisa motsatsen. Däremot har jag sponsorer, hästägare och uppfödare som blir helt förstörda efter dessa negativa kommentarer. De ifrågasätter hur procenten kan variera så mycket från ett kval när uppvisningen är densamma. De ifrågasätter kanske om hästen är värd att forsätta satsa på, eller om jag är värd att satsa på.

Så skulle det vara så svårt, som Patrik sa som tränare sa. Börja alltid med något positivt! Jag vet att den här hästen har otroliga kvalitéer. Han kanske inte platsade i finalen, han kanske inte var värd mer poäng. Men om en Grand Prix ryttare sitter på en lovande unghäst som uppenbarligen är femtio topp i Sverige borde man väl kunna lägga in något trevligt i sitt omdöme?

1443727565-8084

1443727653-80841443727786-8084

1443727814-8084 1443727845-8084 1443727946-8084

 

Nu drar jag och tävlar i Danmark istället!

KRAM

Publicerad i Hem | 7 Kommentarer

Bilder från träningen igår

DSC_8715
Byte

DSC_8716

Efter en sluta


DSC_8718
Kort och samlad i galoppen

DSC_8722 DSC_8729
Skrittpaus


DSC_8736
Härlig trav


DSC_8737 DSC_8738 DSC_8743
Passage
DSC_8745 DSC_8750 DSC_8753 DSC_8796
Ramses

DSC_8797

 

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Fina fina Briman, mer film från Patrik träningen

Åh visst är han fin Briman, kul för er läsare att få höra lite mer av Patriks kommentarer.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Helt otroligt häftig dag!

 IMG_4178.JPG

Dagen började med ett superpass på Briman för Mattias. Åh jag är så nöjd med verkligen allt idag! Briman var en fröjd att rida.

DSC_8722

Efter det blev det en hel del stallpyssel och lite jobb i lastbilen. Jag, Lina och Elin hjälps åt med hästarna. Vi har valt att stå på Hbiderup för att ha hästarna i fasta boxar och en lugn miljö. Briman och Ramses står mitt emot varandra och Lazzie står brevid Briman. Med facit i hand börjat man nog fundera på alla stalltips Briman gett Lazzie under den här tiden.

Lina och Lazzie var stjärnor idag, så fint det såg ut! Tänk att jag hittade den här hästen och att Lina inte ens fick provrida innan vi bestämde oss. Jag är så stolt över att ha coachat det här ekipaget till 78.2% direkt in i finalen. Wow!!

Sist ut på dagen var Ramses, vi tränade ett pass för Andreas Jönsson. Han hjälpte mig med lite tips vad jag bör tänka på med Ramses på torsdag.

Nu har vi fixat i stallet, pysslat om höstarna, ätit en god restaurang middag och firat finalplatsen. Alla dagar borde vara som ida! <3

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Bilder från Patrik träningen

DSC_0055
Jag gillar verkligen den här sloganen, passade perfekt med Patriks tema och linje för dagen.. 

Dagen började klockan 9 med en femåring. Patrik bad alla börja med något positivt och sedan något vi ville förbättra.

Patrik gjorde denna dag till en blandning av  träning clinic och diskussion. Det var klockrent.

Han kom tillbaka till sitsen och hjälperna hela tiden och fokus låg alltid på ryttaren. Lätta hjälper, tempokontroll och övergångar. Glad häst och ryttare var också något han la stor vikt i.

Efter att ha hört alla kommenterar och sett alla ekipage måste jag medge att jag någon timme innan min ritt började bli riktigt nervös.

 

DSC_0064 Uppvärmning

Väl inne slappnade jag av, jag känner Patrik så bra och han hittade rätt direkt. Jag vet att han kan oss han är alltid positiv och peppande.

Vi började med lite övergångar mellan trav och galopp. 100 tränare var vår publik, även nu bad Patrik dem nämna något positivt. Första kommentaren var “snygg outfit” haha tack bästa Lyckås för snygg matchning dagen till ära. Flera sa också att det såg väldigt mjukt ut och det värmer verkligen.

DSC_0066

Patrik var på mig flera gånger att ha lite kortare tyglar och att sitta till höger. Han bad mig bland annat att sträcka ut högerbenet i högerslutan och det blev verkligen mycket bättre.

I slutorna fick jag växla mellan skänkelvikning och sluta. Här gjorde vi dem lika branta som i Grand Prix slutorna fast vi växlade mellan sluta och skänkelvikning. Detta för att få lite mindre trav och komma mer åt sidan.

DSC_0074

I serierna tyckte Patrik att Briman skulle bli lite rakare, så vi gjorde dem längs spåret, mot väggen. Först missförstod Briman mig men sedan fungerade det super och serierna blev jättefina.
DSC_0077
Nämn något positivt? “snygg outfit” haha

DSC_0091 DSC_0092
Här ser man att jag åker över till vänster

DSC_0095 DSC_0099
En bra sluta efter träningen med skänkelvikning

DSC_0106 DSC_0108
Serier på långsidan

DSC_0113 DSC_0116
Härlig trav..

Vi jobbade mot en snabbare takt i piaffen och passagen, tydligaste känslan var när Briman verkligen tog med mig framåt i passagen. Den blev så bra, Patrik visste exakt när jag skulle korrrigera Briman framåt och det blev superstor skillnad.’

Vi fick många postitiva kommentarer från publiken, alla tränare men mest av allt från Patrik och det var superkul.

Tusen tack Patrik för hjälpen, och tack alla ni som tittade och hejade på oss. Jag vill göra det här igen!!

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Filmklipp från inledningen av Patrik träningen

Patriks presentation av mig som ryttare värmde verkligen! Tack för det Patrik, att få höra detta gör mig verkligen ännu mer taggad och gör att jag vill kämpa ännu mer.

Mer klipp kommer!

KRAM

Publicerad i Hem | 3 Kommentarer

Wow vilken träning

p

 

Hela dagen har jag varit på tränautbildning för Patrik Kittel. Som avslutning fick jag rida Briman för Patrik.

Det var verkligen så himla bra!!! Jag fick så bra verktyg och Briman kändes på riktig helt otrolig!

Mer bilder och filmer kommer!! :)

KRAM!

 

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar