Förberedelser inför avresa

DSC_0791

Det pågår packning för fullt här på Brolöten samtidigt som det är kurs och vi har haft visning av massa ponnyer. Full fart som vanligt med andra ord!

Imorgon rullar vi mot Skåne, med mig i lastbilen har jag Nello och Briman. Nello tävlar på tisdag och Briman ska få några träningspass för Mattias. Jag tycker det är så bra att passa på när jag bara är borta med “en” häst att ta med en till och träna. Hästarna står på Hviderup där jag brukar stå och det känns väldigt bra.

Måste berätta att jag fått till två ordentliga träningspass i veckan, jag körde ett grupp core-pass på Sats i måndags, kan starkt rekommenderas helt rätt muskler för oss ryttare. Sedan körde jag löpning och styrka i torsdags. Känner verkligen att jag får mer kroppskontroll även i ridningen och det är riktigt kul!

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Kommandon i vår träning

dsc_1024

 

Mitt system och min ridning bygger på det jag lärt mig under alla år hos mina skickliga tränare det mesta kommer från Anky och Patrik. Något som är väldigt tydligt i deras träning och som skiljer sig lite från den svenska träningen är att vara konsekvent med alla kommandon.

Här är några exempel, vi smackar inte i utbildningen utan sparar det till den högre svårighetsgraden. Vi smackar egentligen bara med speciella klickljud i piaff, respektive passage och ibland serier.

När vi vill lugna en häst och få den att gå långsammare använder vi i första hand sätet och rösten, inte handen. Ett hooo hooo hooo är signalen för lite långsammare tempo, speciellt i uppvärmningen och man har längre tyglar används detta för att inte ta hästen i munnen.

Vid avsaktning använder vi ett ptrooo prtoo. Allt det här för att förtydliga kommunikationen mellan häst och ryttare och kunna förfina hjälperna. Man måste vara konsekvent. Det räcker inte att göra det ibland utan det är viktigt att ha ett system där alla kommandon återkommer.

Vi använder hellre braaaa än att klappa i rörelser eftersom man tappar stödet och kontakten, men just berömmet är väldigt viktigt.

Vi använder samma kommandon vid longering och hantering för att allt ska återkomma. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att leda hästarna, hos Anky krävdes det en ordentlig utbildning för att få leda Salinero. Han skulle lyda minsta vink i skritten, gå precis vid bogen stanna på kommando. Allt för att ha samma respekt och kontroll från backen och även för att förbättra skritten. Jag är väldigt noga med detta, om någon leder fram en häst jag ska rida får de inte släpa benen efter sig och gå bakom den som leder, hur tror ni då hästen skrittar när man sitter upp?

dsc_0450

 

Alla mina hästar (och hundar) får alltid godis efter träningspasset för att de ska vara positiva till matte och jobbet.

KRAM

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

En till Connemara som är till salu, Maid

dsc_0495

Det har verkligen varit så roligt att jobba med de här ponnyerna. Det är en sådan utveckling!

Här kommer bilder på en till av de Connemarorna vi planerar att sälja, Maid är en supersnäll häst som går bra i både hoppning och dressyr. Ett plus för hennes fina gångarter. Hon är snäll vi all hantering med bra bjudning och inställning till arbete.

dsc_0509

dsc_0512 dsc_0517 dsc_0520 dsc_0538 dsc_0540 dsc_0541 dsc_0549 dsc_0551 dsc_0566 dsc_0594

dsc_0596 dsc_0623 dsc_0629

 

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Fina priser, för få deltagare..

dsc_0402

Vi fick så många fina priser i samband med våra nationella tävlingar, stor tack till alla sponsorer. Luc, Hårs, Hästbiten, copper, Centigo, Nova Trading, Brolöten, Agria, Flens Blomsterhandel och Hemköp.

DSC_0957

Däremot är jag så besviken på att vi inte fick fler startande! Vart tog alla ekipage vägen som vill rida lilla rundan och GP nationellt.

För mig är det tio gånger så mycket jobb att arrangera tävlingar på hemmaplan, men vi bestämde oss för att ha nationella. För sportens skull, för ryttarnas skull, man kan inte klaga man får hjälpa till själv. Tyvärr var deltagarantalet så dåligt att vi har bestämt oss för att inte ha nationella tävlingar nästa år. Det är så tråkigt men vi gjorde det för ryttarna som lös med sin frånvaro.

Jag vet fler arrangörer som känner på detta sätt, att det är tungrott och otacksamt, men jag tycker faktiskt vi som ryttare också bär ett ansvar att hjälpa till.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Jag ser en trend..

silver

Jag har jobbat med hästar så länge jag kan minnas, fick min första ponny vid två års ålder och vi har haft verksamhet på gården hela mitt liv. Fast jag har otroliga förutsättningar på gården med ridhus sedan åtta års ålder och massvis med material, så har min mamma aldrig curlat mig. Hon hjälper mig med ridningen men hon är snarare den som pushar mig när det tar emot istället för att ge mig en klapp på axeln. Hon är den som säger till mig att bita ihop när jag bara vill bryta ihop. Hon gör det för min skull, hon har skapat mig till den jag är idag.  Även om hon varit tuff, vet jag att hon alltid finns där för mig. Jag skulle vilja påstå att mina föräldrar har skapat tuffa självständiga individer i mig och min bror, med skinn på näsan som vågar säga vad de tycker aldrig rädda att kavla upp ärmarna men med en ödmjukhet och respekt.

Jag mockar inte boxar varje dag, men jag kommer heller inte ihåg senaste dagen jag var ledig, det är inget som stör mig alls. Det här är mitt liv, mitt val, jag är tacksam varje dag för att jag känner så mycket kärlek till mig gård, till min sport och min familj att jag bara vill fortsätta kämpa för våra gemensamma mål.

Jag är inte så säker på att min inställning hade varit likadan om min mamma hade haft mina ponnyer klara på varje tävling, om hon fodrat hästarna innan skolan. Ställt sig och mockat lastbilen efter hon kört Eurpoa runt. Eller om hon köpt de dyraste ponnyerna eller storhästarna till mig under ungdomsåren, hade intresset varit större nu? Jag vågar påstå att så hade det inte varit, tvärtom.

Jag vet att det finns de som kämpat ännu hårdare, eller inte haft lika mycket stöd från sina föräldrar, som inte har egen gård och så vidare. Ni är alla grymma och jag är inte ute efter att jämföra. Jag vill premiera kämpandet, för det är kämparglöd som krävs för att lyckas i denna sport. På alla nivåer..

Jag arbetade en sommar i Tyskland, fyra månader, det hade kunnat bli mycket längre men när bästa hästen blev halt vantrivdes jag och samtidigt behövdes jag på hemmaplan så då flyttade jag hem. Det var en av de nyttigaste somrarna i mitt liv. Jag fick lära mig klara mig själv, jag krockade min bil på autobahn, jag tappade bort mina bilnycklar, jag parkerade bilen i ett garage i Düsseldorf som stängde innan bion var slut. Där stod jag.. Många saker jag fick reda ut helt ensam som gjorde att jag fortfarande uppskattar det stöd jag har hemma idag.

Under åtta år har jag kört själv ner till Holland, första gången som 23-åring rullade jag ensam ner till Holland med tre hästar. Även om jag hade väldigt bra förutsättningar hos Anky när vi betalade för träningarna tack vare sponsorer, så lärde jag mig massor om allt runt omkring. Dessa år är ovärdeliga för mig.

Därför blir jag lite orolig när jag ser många ungdomar som inte riktigt får kämpa för sina hästar. Det blir vanligare och vanligare att någon annan leder fram deras hästar. Många av dagens unga ryttare väljer inte att åka utomlands eller jobba i stall alls efter gymnasietiden. De har en eller två hästar och jobbar istället. Jag skulle gjort allt för att  få tillbringa flera år utomlands. Jag är så avundsjuk på Johanna Due Boje som var sex år hos Anky, men som hon har kämpat.

Vi behöver drivna ryttare, som samlar intryck från alla stall och länder. Fortsätt vara hungriga, fortsätt våga testa dina vingar och som Patrik Kittel så fiffigt sa. Se hundåren som ditt studielån. Även om man bara väljer att resa bort en kortare tid inom Sverige, så våga utvecklas.

Ja ser också föräldrar inom sporten som är så rädda att barnen ska tappa intresset, att de kväver det istället för att ställa lite krav. Jag förstår att det är svårt, och jag har inte uppfostrat egna barn, de skulle säkert bli helt odrägliga och skutta runt på en rosa ponny. Om och när det är dags kanske jag borde läsa det här blogginlägget igen.. ;)

DSC_0100

Kram på er

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Vi älskar FlipBelt!

dsc_0203

När man jobbar i stallet har man sällan mycket kläder med fickor på sig, speciellt inte sommartid. För mig är det jätteviktigt att kunna nå alla i stallet och på gården när vi jobbar med hästarna. Telefonen används om en häst springer i en hage eller om man behöver något särskilt under ridpasset. Det är ett krav att man har telefonen på sig om man är i mitt stall om det skulle hända något. Vi har haft jättesvårt med detta speciellt på sommaren då man har mindre kläder på sig. Men så kom jag på den supersmarta idén att skaffa FlipBelts till alla. På detta sätt kan de ha med sig telefonen både när de håller på med hästarna och rider.

dsc_0205

Själv har jag mitt FlipBelt när jag rider och måste ha med mig telefonen men framförallt när jag tränar vid sidan av hästryggen. Det är verkligen supersmidigt.

dsc_0209 dsc_0250

 

Deras hemsida hittar ni här.

 

Kram

 

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Spännande veckor framöver 

Det är mycket som händer i oktober, på söndag åker vi till Flyinge och breeders. Därefter är det drygt en vecka hemma innan vi åker mot Helsingfors. Veckan efter det är det Scandinavian Horse Show i Elmia. 

Så roligt med så många fina hästar som ska ut och tävla och så många roliga tävlingar att se fram emot. 

Ska verkligen bli superkul! Nu är det en hel del planering som ska till innan vi åker. 


Kram!! 

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Älskar hösten!


Vi har ju haft en helt fantastisk höst iår. Det passar oss perfekt med tanke på att Connemarona kan gå ute ett tag till. Det är så härligt väder att rida i och jag njuter verkligen av den vackra naturen just nu. 

Vi har nytt underlag på vår utebana och just nu är det perfekt att rida ute. Flera som frågat vad vi har. Chrille har lagt stenmjöl i fraktion 0,4 och sedan natursand 0,4 blandat med träflis. Härlig svikt och hästarna gillar det. 

Just nu har jag väldigt många hästar i träning och det blir sex, sju hästar varje dag att trimma. Så roligt med så mycket fina hästar.

Kram

Publicerad i Hem | 3 Kommentarer

Bra pass med Foxi för Chrille

dsc_0602

I morse fick jag riktigt bra hjälp med Foxi av Chrille, jag börjar alltid mina hästar i ett joggingtempo med lite lägre form. Väldigt lätt kontakt med hästens mun och låter dem stretcha ut ordentligt. Försöker styra alla övergångar med sätet och kunna variera tempo och halslängd. Det här jobbet tar olika lång tid på olika hästar och olika lång tid från dag till dag när jag känner att jag kan kontrollera rakriktning, tempokontroll och form aktiverar jag bakbenen och rider upp hästarna i mer tävlingsform. Övergångarna är återkommande hela passet igenom, även här beror det på dagsform och vilken häst man jobbar med.

Vi jobbar väldigt mycket rakriktnings övningar med enkla byten i galoppen, mycket fokus på att avsaktningen sker för sätet, att skritten är rak och framför skänkeln och att fattningen sker i uppförsbacke. Fungerar de enkla bytena går vi vidare till galoppombyten. Jag har jobbat mycket med att få upp Foxi mer på yttertygeln i byten för att få dem ännu rakare. Idag gjorde vi en riktigt bra övning, Först flyttade jag Foxi på diagonalen i galopp, tvärade lite undan skänkeln för att få upp honom på nya yttertygeln. Sedan red jag en halvbåge i förvänd galopp ca 15m stor ut på kvartslinjen och sedan byte. Fick till raka byten med stor gest och viktigast av allt han väntade på min signal.

I helgen är det full fart med många kursgäster på weekendläger samt jägarexamen, två tjejer i teamet ska tävla och packningsförberedelserna inför Breeders är i full gång.

Vi söker fortfarande en till duktig målmedveten medarbetare till teamet, maila på info@broloten.se m ni är intresserade.

DSC_0127

 

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Vi ska till Helsingfors i år igen

dsc_00612-1024x682

Idag blev det klart att jag och Briman ska få representera Sverige på Helsinki International Horse Show. Superkul!!

Uppladdningen börjar nu :)

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar