Våra fina Connemaror

dsc_0093

Många har frågat här på bloggen hur det går med Connemarorna, och det går jättebra! Alla rids och utbildas och vi har fortfarande någon ponny till salu även om planen är att utbilda och använda dem i verksamheten på ridläger även 2017.

Jag är så imponerad av alla de här hästarna, hur snabbt de utvecklas och hur de verkar älska att vara här. Tänk, det är kanske deras första snö de får se? 🙂

dsc_0104 dsc_0105 dsc_0106 dsc_0117 dsc_0142 dsc_0172dsc_0204 dsc_0215 dsc_0217 dsc_0222dsc_0176 dsc_0179 dsc_0187 dsc_0198dsc_0110

Den lilla ponnyn med det stora hjärtat, say no more.. <3

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Att leta häst, som att gå på dejt..

DSC_5162

Många har frågat mig här på bloggen vad jag letar efter när jag tittar på häst till både mig själv och elever. Det är verkligen ingen lätt fråga men jag ska berätta lite hur jag tänker.

I mitt fall kommer ju många av mina hästar till mig av andra anledningar, en elev som lämnar en häst på utbildning, någon som vill göra ett samarbete osv. För mig är det inte så ofta jag åker ut och “letar” hästar till mig själv. Jag gillar att rida på det mesta och jag gillar att hitta ett sätt att få varje häst så motiverad som möjligt och få ut det bästa av varje häst.

Men om jag ändå har ett drömläge och letar annonser så är det här några saker som är viktiga för mig.

  • Wow faktor. När jag letar häst till mig själv letar jag först och främst efter lite wow faktor i individen. Det ska vara glada ögon, utstrålning, något som gör att den här hästen utmärker sig lite bland alla andra. Ni vet väl till exempel att jag gillar fuxar med vitt? 🙂 Det här är bara ett första intryck något som gör att jag får upp ögonen för hästen, men det är även det som kommer synas inne på en arena en vacker dag.
  • Skritt och galopp. När man letar häst tittar man oftast på annonser, jag brukar alltid vilja se en film för att det ska vara värt att åka och titta på hästen. För mig är skritten och galoppen viktigast. Mattias och mamma brukar skoja om att jag kan lära alla hästar att trava. Men faktum är att traven är den som är mest påverkbar och här luras många och köper en häst med väldigt imponerande trav men kanske en galopp som inte går att utveckla.
  • Utvecklingspotential. För mig är det lättare att köpa hästar som ligger något efter i utbildningen eller inte är så hårt tränade av flera anledningar. Det finns framförallt störst utvecklingspotential då om det är en oslipad diamant. Dessutom är det endast då jag brukar ha råd att köpa dem. Själv brukar jag också resonera om jag handlar av ett riktigt proffs, jag kan nog inte få till det bättre än just som den personen presenterar hästen.
  • Bakbenen. Jag tittar mer och mer på bakbenen på hästarna idag, hur de placerar bakbenen när de jobbar i förhållande till resten av kroppen. För mig är målet Grand Prix med alla hästar jag jobbar med, har de svårt att bära bak blir det svårare i de högre klasserna.
  • Individen. När jag väl är på plats och ska provrida tycker jag det är väldigt viktigt att lära känna individen, hur den reagerar vid uppsittning. Vad det är för temperament. Jag gillar vakna individer, den typen av hästar som är lite jobbigare och tar mer tid och mer uppmärksamhet, de hästarna är oftast villiga att gå hela vägen för en i slutändan om man får dem på sin sida.
  • Ridkänslan. För mig går det ganska fort att avgöra om jag trivs i sadeln på en häst. Hur den reagerar på mina hjälper och hur arbetsvillig den är. Jag gillar heta hästar, jag gillar hästar jag måste driva. Jag gillar många olika typer av hästar men alla har en sak gemensamt och de är att de vill jobba. Det är väldigt viktigt för mig.
  • Kroppen. Även om jag inte är veterinär så har jag lärt mig ett och annat med åren. Det är väldigt viktigt att kolla igenom hästen från marken så att man inte missar något viktigt. Flera fel kan man leva med, men det är väldigt bra att man vet om att de finns där från start.
  • Historik. Jag tycker det är väldigt skönt att veta hela historien bakom hästen, var den har varit innan, om det hänt något i uppväxten och så vidare. Det hjälper verkligen mig i min fortsatta utbildning. Här kan man också göra ganska mycket detektivarbete själv, det mesta går faktiskt att hitta på nätet idag.

 

12776665_1120713984627189_499467361_o

Det är verkligen inte lätt att bestämma sig på en provridning, finns det möjlighet tycker jag man ska provrida mer än en gång. Gärna så att man får chansen att rida hästen själv från början.

Kom ihåg, bara för att någon annan inte gillar att rida hästen behöver det inte vara samma sak för dig. Det är precis som att gå på dejt, vi faller inte för samma personer och tur är väl det. Precis som när man går på dejt ska man lite på sin magkänsla och oftast vet man ganska direkt om det är rätt eller inte. 🙂

Agria kommer göra en boost med förläsningar om detta ämne, läs mer här!  Jag kommer vara med på två av dessa tillfällen. 🙂

KRAM

Publicerad i Hem | 3 Kommentarer

Motiverande dagar på Strömsholm

dsc_0533

Även om jag var på Strömsholm i egenskap av tränare, så är det väldigt mycket vi diskuterar och lär oss som jag kan tillämpa som ryttare.

Många saker man börjar fundera över, hur man själv gör när man rider, hur man själv gör när man undervisar. På kursen går många kända namn, i dressyren: Olof Axelsson, Lotta Esping, Ditte Egholm, Maria Carlsson och Nina Lilja (som gör för fältävlan men hänger med oss dressyrare en hel del). I Hoppningen är det bland annat kända namn som Emma Emanuelsson.

Peter Markne och Elisabeth Lundholm håller i utbildningen, det är träning kombinerat med föreläsningar, såklart en hel del prov också.

I tisdags hade vi föreläsning om mental rådgivning med Johan Plate, ett ämne jag kommer skriva om i min B-uppsats på tränarutbildningen. Jag kommer skriva om undervisning med ungdomar och den coachande rollen. Något jag brinner väldigt mycket för. Vem vet, blir det bra kanske ni kan få ta del av den här på bloggen. 🙂

Jag tog med mig många bra saker från utbildningen men det som fastande mest av Plate var:

“Träna med teknik och tävla med känsla”

Hur bra är inte det här uttrycket, det är precis så det ska vara, när Zlatan gör sina historiska mål, tror ni han tänker på teknik då? Han går bara på känsla, varför? Jo för att han har tränat så mycket teknik att det går automatiskt för han är trygg. Det är så vi ska jobba hemma. Älskar verkligen det citatet!

Faktum är att jag har varit så inspirerad i träningen hemma, mycket säkert på grund av att jag inte ridit lika mycket senaste veckan. Men också för att jag fått bolla idéer med kollegor och haft tid för eftertanke. Det behöver vi verkligen ibland!

KRAM

 

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Det är med sitsens inverkan

dsc_0235

Jag tycker det är jätteviktigt att man rider med sätet, först och främst för att undvika att dra i tygeln och för att ryttaren ska hamna i egen balans.

Ridhandboken säger:

Vikhjälper, de är i första hand framåtdrivande. De understödjer också alltid de fint koordinerade skänkel och tygelhjälperna. Den belastande vikhjälpen måste alltid användas när det gäller aktivera hästens bakben i tex. halter och övergångar.

Jag skulle på mitt sätt vilja förklara det såhär, när vi vill använda sätet framåtdrivande, då följer vi med med sätet i takt med hästen. Om vi istället vill använda sätet i en övergång så är man still och lite mer belastande i sitt säte, för mig gäller detta även i samma gångart. Till exempel, rider jag framåt i galopp följer jag med med sätet i en rytm, ökar jag galoppen så lättar jag till och med överlivet något framåt. Vill jag samla galoppen blir jag först mer still med sätet innan jag blir still och belastande. På mina lydigaste hästar fungerar detta endast med sätet och kanske rösten då behövs knappt handen.

KRAM

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

B-tränarutbildning 


Två riktigt roliga dagar på Strömsholm med kollegor. Idag har vi föredrag om mental rådgivning av Johan Plate. Så kul!!

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Bildbomb från lite av aktiviteterna i Friends

dsc_1088

Två stora och viktiga tävlingar har sina finaler i Friends och båda cuperna hade egna mingel. Först ut var Lövsta Fututre Challange mingel, Lövsta Future Challange har verkligen varit en framgångssaga och lett till att vi idag har så många fler GP-ekipage i Sverige.

dsc_1089 Antonia, hjärnan bakom Lövsta

dsc_1093 Ryttare och tränare

dsc_1095 Sanna Nilsson får plakett

dsc_1109 Helgens höjdpunkt, att få hänga med de här två killarna som för övrigt gjorde ett fantastiskt jobb att kommentera unghästklasserna. 

Jag fick äran att hänga en stund med både Carl Hester och Patrik Kittel, Carl var superrolig och gav mig en påse müsli från sin giftbag, han kunde inte ta med den på flyget. Jag kanske kommer rida lite bättre nu om jag äter müsli som jag fått av Carl Hester 😉

dsc_1112

Nästa mingel var arrangerat av den nya tävlingen Dressage Power. Väldigt bra initiativ och många fina hästar fick vi se i fredagens och lördagens klasser.

dsc_1116 Alla finalister vann en tavla på sin häst

dsc_1117
Fina rosetter

dsc_1123 Ryttarna

dsc_1128 dsc_1140
Den här killen Elliot. Hade gjort en så fin film för att vinna en helg med Carl Hedin. 

dsc_1150Viktiga sponsorer tackas

I år hade jag ingen häst med i någon av cuperna, men jag ser verkligen fram att matcha hästar och kunna rida med i dessa kvaltävlingar. Jag tycker det är ett bra spann nu i Sverige där alla åldrar tas med och det kommer vara väldigt bra för Svensk Dressyr.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Härliga dagar på Friends 

Jag är så glad över att det finns så många som kämpar och är aktiva i vår sport. Det märks verkligen på ett sånt här evenemang. Så många drömmar, så många ryttare, tränare, uppfödare och sponsorer. Tack alla, för att ni hjälper oss att kämpa för dressyren och ridsporten.

Jag har bara sett effektivitet och ambition de här dagarna och det gör mig så tacksam.

En person kan inte göra allt, men om vi alla gör lite blir det stor skillnad.

Svensk dressyr är på väg framåt och det märks.


Just nu funderar jag på att åka hem lite tidigare för att rida, för att bli ännu bättre en sån här helg hjälper verkligen motivationen!

Kram på er!

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Dressyren är igång


Nu är Dressyren igång, fantastiske Isac med Minna i sadeln vann unghästarnas Lövsta. Så imponerad av den ritten, skickligt! 

Bland de yngre svenska hästarna är min favorit Ebba Von Essen och Macacho wow faktor på den!!! Me want! 

Bra kommentarer av Carl och Patrik roligt för svensk dressyr att vi har dem här! 

Kram 

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Sweden International Horse Show

DSC_0015

Nu är det igång, hästarna är inne i Friends och nästan alla är på plats. Jag kommer finnas där hela fredag och hela lördag. Bland annat kan ni träffa mig hos Agria 13.30 på Lördag.

Ses vi där?

KRAM!

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Bildbomb från i lördags

dsc_0975

Tänk vilket år vi har haft jag och Briman, och att vi får chansen att göra alla dessa resor och stora tävlingar tillsammans. Så roligt! Här kommer bilder från framridningen och starten i lördags. Nu ska Briman få lite välförtjänt vila!

dsc_0979 dsc_1000 dsc_1007 dsc_1017 dsc_1023 dsc_1034 dsc_1046 dsc_1049 dsc_1060 dsc_1070 dsc_1077 dsc_1084

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar