Unghästbedömning

Efter ett år med mycket unghästtävlingar och flera stora finaler så känner jag att det är väldigt stor skillnad i hur man bedömer våra unghästar i jämförelse med svår klass.

När man tävlar andra klasser bedöms varje rörelse och den som utför rörelsen bäst med högst kvalité får högst poäng. Domarna står för sina åsikter genom att varje domare sätter sina egna poäng.

Jag säger inte att jag misstycker, någonstans har det gått väldigt bra för mig i år och jag är nöjd med de poäng jag fått :P, men jag tycker att det är lättare att följa resultatlistan i en vanlig klass än i en unghästklass.

Ett exempel som blev väldigt omtalat är kvalomgången för fyraåringar i Flyinge, en klass som jag inte startade själv utan jag hade förmånen att följa hela klassen från läktaren. Jag tycker själv att jag börjar få en känsla för vilken häst som är bra eller dålig och jag vet vad som krävs för att en häst ska gå svår dressyr. Min känsla överlag efter just den klassen var att jag inte hängde med, när jag gillade en häst fick den dåliga poäng och när en häst var lite långsam och lång fick den bra poäng. Stora skrittar premieras med en femtedel av betyget och gavs oftast nior som höjde upp procenten. Jag tänker lite, vet alla hur svårt det är att få en häst med niomässig skritt att korta stegen och piaffa? Är det trots allt inte det vi letar efter, morgondagens stjärnor och kapaciteten att gå hela vägen?

Jag är inte utbildad domare så jag vet inte vad jag pratar om mer än att när två eller tre domare sitter ihop är det svårt att veta exakt vem som tycker vad. Ibland kan jag också känna att det hade varit upplyftande att bjuda in någon som utbildar unghästar eller tävlar på hög nivå, som ofta sitter i sadeln själv.

Det är väldigt populärt att se testridningen men hade det inte varit så spännande att ha Charlotte Dujardin med i dommarkollegiet och säga hur hon ser på hästen?

Vi följer Feis riktlinjer men jag tycker det är bra med nytänk och utveckling för att föra sporten framåt och jag tycker det är svårt att inte fundera och diskutera så att vi alla för sporten framåt och får fram de bästa hästarna. Att hästägarna och ryttarna satsar på rätt hästar och att utvecklingen går framåt.

Någon mer som känner likadant? Vad tycker ni?

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Skimmel cravings

Alltså jag och mamma vill såå gärna hitta en skimmel, det måste vara ponnykärleken som gör att vi så gärna vill ha en grå häst.

Ingen som vet någon yngre grå dressyrhäst? 😉

Vad tycker ni om skimmel? Hiss eller diss?

kram

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Trea i dagens final

Idag gjorde vi vår bästa ritt någonsin! Det blev en tredjeplats men jag är så nöjd med känslan och det var häftigt att få vinna i fredags men jag känner mig precis lika nöjd och glad idag. Vi kan inte prestera bätttre, vilken häst han är!

kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Söndag på Elmia

God morgon!

Igår blev det promenader och ett lätt joggingpass med Valbonne. Jag fyllde dagen med lite möten, det är flera engagerade i denna organisation som även jobbar med Falsterbo så vi planerade lite för nästa år.

Jag är väldigt glad att dressyren får möjlighet att vara på en så här fin arena och jag hoppas det finns intresse även för dressyrryttare att dressyren utvecklas ytterligare även i Elmia.

Kvällen avslutades med auktion, spännande koncept, undrar om der skulle fungera med treåriga dressyrhästar?

Nu är hästarna fodrade och vi förbereder oss för dagens start.

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Mer från idag

Fantastiska häst! Så otroligt stort, så glad. Tack alla för era gratulationer, jag är så glad att jag har utvecklat Valbonne så bra och lyckats visa hans fina förmåga. Jag är stolt över mitt team med min familj och Marita i spetsen men alla som står bakom, tränare sponsorer, hästskötare, hovslagare, allt är tack vare välgjort arbete teamwork och envishet.

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Vi gjorde det!!

Alltså wow! Jag har nog fortfarande inte riktigt fattat att det här är på riktigt!

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

På tävling igen..

Nu åker vi snart igen, jag har tänkt fram och tillbaka om Valbonne skulle gå Elmia efter Breeders och det är flera anledningar till att jag valde att han får följa med även hit. Främst av allt bestämde jag med helt efter Breeders när jag visste hur han kändes. Trots att det är helgerna efter varandra är det flera ryttare precis som jag som startar hästarna på båda tävlingarna.

Ikväll har vi möte med Agria och imorgon ska jag vara med och moderera på en föreläsning med Agria så jag själv behövde vara på plats i Jönköping.

Valbonne har gjort fem tävlingar i år och till Breeders och Elmia kvalade han på en tävling på hemmaplan, så även om han gjort stora tävlingar är det inte så många. Valbonne vilade en månad efter VM och kändes så laddad och fin på Breeders, nästan lite för pigg och med all den energin tror jag det blir perfekt med en tävling till i år.

Jag älskar tävlingsplatsen Elmia och jag tycker det är en perfekt arena att träna på den internationella miljön.

Kommer ni och hejjar på oss? Ni vet väl att ni kan vinna biljetter till söndagen genom min instagram tävling?

KRAM

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Dagens Copper

https://instagram.com/p/BowLQzclucy/

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Hemma och laddar om

Det var ett trött och smutsigt gäng som tillade in på gården i lördags natt. En vecka i lastbilen tar på krafterna och det är så skönt att till slut krypa ner i sin egna säng. Att göra listor har skrivits det har städats packats ur och tvättningen är knappt påbörjad. På torsdag ska vi iväg igen och bo ytterligare tre nätter i lastbilen, livet på turné.

Nu har jag hunnit rida hästarna hemma i två dagar och alla känns förvånansvärt fina. Jag kommer precis ihåg samma tid förra året. Jag kom hem från flyinge och Charlotte Dujardin hade gett Valbonne en 8a på ridbarhet. Den kvällen satt ja upp på Copper efter en veckas vila och skickade lite på skämt en bild till Jeanna att Charlotte förmodligen skulle gett Copper -1 på ridbarhet.

Nej det har verkligen inte varit så lätt att lösgöra Copper alla gånger efter vila men nu känns det verkligen som att de bra dagarna är oftare. Jag blev förvånad själv hur fin hon kändes efter en veckas vila och jag är så glad att vi kommit hit.

Imorgon är det tidig ridning innan jag har möten i Sthlm och på onsdag är det visning av försäljningshästar innan jag ska träna Copper på plantskolan och sedan rullar vi mot Jönköping på torsdag.

Jag har massor med bilder från Flyinge men jag glömde kameran och alla tävlingskläder i Maritas bil. Så det blir först till helgen..

 

kram

 

 

 

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Film från kvaldagen Valbonne

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar