Planen med Whin

DSC_0827

Efter tävlingen med Whin bestämde jag att han skulle få en tids vila. Eftersom han reds in med grunderna i somras är han väldigt grön, precis som en treåring.

Mina treåringar får alltid en längre vila efter de är indridna och sedan börjar man efter ett par månader igen med ny gnista.

Nu har Whin fått vila lite mer än en månad, vi har precis satt igång honom igen och han är starkare och snyggare än innan.

Jag är riktigt spänd på att lägga upp vinterns träning för att bygga upp honom på bästa sätt. Idag är han också klippt för första gången.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Jag ska rida Briman i Friends!

friends

Nu är det klart att jag och Briman ska få vara med i Knock-Out dressyr i Friends. Mina motståndare är: Minna Tellde, Patrik Kittel och Charlotte Haid. Så det är ett tufft gäng vi möter, men jag ser det bara som lärorikt och superkul. Framförallt vilken erfarenhet Briman och jag kommer få.

Som jag har förstått det bedöms man av dressyrdomare men även av publiken i denna tävlingsgren, så jag hoppas att så många som möjligt av er kommer och hejjar fram mig och Briman? Vi vill ju visa upp oss för er, våra läsare!

Föreställningen är 14.30 på fredagseftermiddagen.

KRAM

Publicerad i Hem | 8 Kommentarer

Tränar-clinic med Patrik Kittel på Strömsholm

DSC_0418

 

I fredags morse åkte jag tidigt till Strömsholm för en heldag med MR Kittel. Spänd och taggad inför ridningen och förväntansfull inför dagen.

Patrik börjar med att ge mig en stor kram, varpå någon frågar mig om jag är nervös, Patrik svarar åt mig att vi känt varandra i nästan tjugo år så det är klart jag inte ska vara nervös.

Riktigt tjugo år har jag inte känt Patrik, men i alla fall i tretton år, jag lärde känna Patrik när jag tävlade internationellt som junior. Jag gjorde ofta som rutin att stanna på Patriks anläggning på mina resor utomlands. Under tiden jag arbetade i Tyskland hade jag väldigt mycket stöd av Patrik.

När jag började träna hos Anky kom Patrik över och hade träningar i Sörmland, det var då jag började träna för honom också. Patrik och jag träffades också ofta i Holland när jag red för Anky och Patrik red för Sjef.  Patrik höll sedan träningar på Brolöten och min bror Christian arbetade hos Patrik i sju månader.

Patrik är en person som är omöjlig att inte tycka om, alltid glad och framåt, jag älskar hans öppenhet, engagemang och ärlighet.

Dagen på Strömsholm gick så fort, Patrik gjorde att åtta timmar på en plaststol i ett ridhus flög förbi. Det var ett bra upplägg, Patrik förklarade sin syn på träning tydligt, förmedlade vad han tyckte var viktigast på ett väldigt bra sätt. Det blev en bra diskussion med många frågor och Patrik underhöll oss med några roliga historier om sig själv så det var många gånger alla tränare skrattade.

Eftersom jag känner igen mycket från Patriks undervisning sedan tidigare så var det skönt att få höra systemet och känna igen sig. Jag ska försöka ta upp några av de saker jag tycker var viktigast från utbildningen.

Patrik lät alla ryttare släppa sina spön från början, spö är ett hjälpmedel man tar till om det behövs och om det finns en anledning. annars lägger man bort det igen. Man kan aldrig veta om det behövs från start därför börjar man aldrig rida med spö.

Många av ryttarna blev också korrigerade med sina ben, att inte klämma varje steg utan ge en lätt hjälp med skänkeln, om hästen inte reagerar ger man en snabbare hjälp. Att ge tre snabba hjälper med skänkeln är något som måste tränas upp.

När vi pratade lite om hur man påverkas som ryttare med positiva och negativa tankar sa Patrik en väldigt bra sak. Så fort han börjar tänka en dålig tanke, till exempel jag är inte bra på skänkelvikningar eller jag sitter dåligt. Då tänker han STOPP, och så stannar det där. Det är så han får slut på felaktigt tankesätt, jag gillade verkligen hans sätt att beskriva det och jag har redan tänkt STOPP ett par gånger sedan dess..

Något som jag också tar till mig mycket är sättet Patrik tränade byten med flera elever. Det var ett par ryttare som kom in och hästarna gjorde hela tiden orena byten ett efter bak. I detta läge hämtade Patrik spöt som ryttaren fått lägga ifrån sig. Om ryttaren red vänster förvänd galopp fick ryttaren ta spöt i vänster hand och sedan reta lite med spöt på rumpan. Meningen var att hästen skulle reagera bättre och lite självbyta. Några hästar sparkade lite mot spöt först, några bytte före bak. Detta var precis det Patrik ville åt, att de ändrade sätt att byta på och alla bytte ett par rena byten mot slutet. Så intressant att se att det blev så stor skillnad med just byten som är så svårt på bara ett pass.

När det sedan var dags för min egen ridning var jag i alla fall lite nervös, jag ville visa Briman fin och jag ville visa Patrik hur bra vi är.

Patrik gör dig som elev ganska bekväm från start, han berättar för publiken att han gillar min inställning som ryttare eftersom jag är en worker. Han låter också mig få god tid på mig att värma igång och han börjar succesivt bryta ner de delar han tycker vi behöver jobba med.

Vi har haft lite problem med spänning inne på banan på senaste tid och detta trodde Patrik berodde mycket på att Briman inte är helt avspänd i arbete. Han behöver bli mer lösgjord och lättare i kontakten.

Jag fick rida Briman lång och låg utan för mycket kontakt i handen. Första tio minuterna rusade Briman men efter ett tag väntade han på mig. När jag sedan tog upp Briman fick jag en så fin häst med en riktigt bra känsla.

Det som gjorde mig mest glad av Patrik kommentarer var när han sa att jag var ett bra exempel på en elev som kämpat med sitsen och hur mycket en sits kan utvecklas. Från att sitta riktigt skevt till att bli riktigt rak att jag utvecklat min sits enormt. Dessa ord värmde så mycket, att Patrik som för fem år sedan tjatade så mycket om mina armbågar idag berömmer utvecklingen.

Det är sånt här jag glömmer, tänk på vad jag har åstadkommit de senaste fem åren? Tänk på hur mycket bättre jag faktiskt sitter. Längst ner hittar ni filmklippet med den kommentaren som jag ska boosta mig själv med i flera dagar.

Även i passagen och piaffen fick jag jättebra hjälp med den lätta kontakten och aktiveringen. Briman gick av sig själv och det kändes faktiskt som att Briman tyckte det var roligt. Något släppte lite i mig då, en sten lättade från mitt hjärta och jag kände kommunikationen med min häst igen. Det var så himla kul att rida. När jag bröt av och publiken applåderade så blev jag lite tårögd, tänk att Patrik kunde pricka så rätt så att min häst blev såhär fantastiskt fin!!

Jag kastade mig av för att ge Patrik min feedback, han var själv väldigt nöjd och ville gärna hjälpa mig mer. Därför fick jag chansen att åka till Segersta och träna dagen efter, förstår ni hur lycklig jag blev? En sådan bekräftelse att Patrik gillade Briman, min ridning och dagens träning att han ville hjälpa oss igen.

De senaste veckorna har jag varit i ett litet depp-läge, mest för att jag känner att jag varit lite på fel spår. Tack vare Patrik är jag på banan igen och nu i full gas. Tusen tack för det Patrik, du är bäst helt enkelt.

 

DSC_0011

KRAM

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Mer träning för Patrik

IMG_4348.JPG

Även igår fick jag chans att träna för Patrik igen. Han ville gärna se mig och Briman igen och vi fick möjligheten att få träna på Segersta.

Träningen var även igår super, jag har massvis med filmer och bilder. Mer utförlig beskrivning om träningen kommer imorgon! Här är ett litet filmklipp så länge :) kram

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Lycka!!!

DSC_0643

DSC_0020

Publicerad i Hem | 3 Kommentarer

Patrik Kittel träning

DSC_0552

 

Imorgon ska jag och Briman få träna för ingen mindre än självaste Patrik Kittel! Det ska bli så roligt.

Det är en tränarutbildning på Strömsholm och jag kommer först vara med hela dagen och sedan på slutet ska jag få träna en hel timme för Patrik.

Självklart kommer det bilder och uppdateringar här på bloggen, håll utkik!

 

patrik 1

KRAM

 

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Dagens tips!

IMG_4273.JPG

Jag har inte riktigt fastnat för det här med podcast än. Alltid kommer det nåt annat mellan och jag tappar fokus. Idag hittade jag Tidningen Tidsports podcast och blev helt fast. Jag glömde till och med att ta tåget och körde bil hela vägen in till stan. Haha!

Senaste dagarna har varit lite motiga för mig av flera anledningar. Det var så underbart peppande att lyssna på detta avsnitt.

Charlotte berättar med sådan ärlighet om skitdagar. Press, om mental inställning osv. Intressant att lyssna och för alla, ryttare, tränare, föräldrar osv.

Kul med en ryttare som bjuder på sig själv i med och motgång.

Ni hittar den här!

Kram!

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Fantastiska Lina!

DSC_0309

Hon bara levererar denna tjej! Så otroligt kul att få jobba med någon som är så duktig och brinner så mycket för det hon gör. Lina är en exemplarisk elev. Resultaten talar för sig själv, vårt samarbete är galet bra helt enkelt!

I helgen vann Lina juniorklassen samt blev trea i dressyrringens medelsvår b-final. Finalen sändes live och ni kan se den här.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Nöjd?

IMG_4267.JPG

Det var inte vår helg i Helsingborg rent procentmässigt. Däremot tar vi med oss massvis med erfarenhet. I kyren la Briman in ett par cirkuskonster från start. Jag fick snabbt rätsida på det hela och sen kändes som att jag var ledaren igen mot slutet. Jag har fått fantastiskt fin hjälp av mamma och Mattias den här helgen och det känns väldigt skönt.

Jag avskyr ryttare som skyller resultatet på hästen, men viss istadighet är faktiskt svårt att ta på sig själv.

Det är en väldigt speciell häst min Briman. Vi har kommit hit tillsammans, och vi kommer vidare tillsammans. <3

Kram

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Tävlingar i Helsingborg

DSC_0010
Träning hos Mattias

I veckan har jag tränat två gånger för Mattias, han var också med på framridningen igår vilket kändes väldigt skönt. En liten miss var att han fastnade i en poliskontroll på vägen och kom lite sent, men då gäller det att behålla fokus på sin framridning.

 

DSC_0101Framridning, fina Briman

Vi hade en bra framridning och Briman kändes riktigt bra, allt fungerade bra med Mattias och mammas guidning.

DSC_0104
Inne i tävlingsridhuset

Jag är inte nöjd med gårdagens känsla men jag är nöjd med resultatet, vi slutade sexa andra utanför placering i tuff konkurrens. Trots tre riktigt stora missar, jag är nöjd att jag red men inte så nöjd med att energin försvann. Jag vet ju att vi kan så mycket mer!

DSC_0111

 

Idag är jag efteranmäld till Intermediere IB för att rida fram lite mer och hitta bjudning och sen imorgon är det kür.

DSC_0129
Coachar Lina

Lina gjorde en kanonrunda i Msv B:5 och belönades med hela 70%, stolt tränare.

KRAM

IMG_4230.JPG

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar