Impad!

 

Igår åkte jag och tittade på Johannas Grand Prix debut med Mazy. Hon var så fin och jag blev faktiskt tårögd!

På dressage powers hemsida hittar ni filmen och de andra deltagarna. Superkul att kunna gå in och kolla i efterhand. Här hittar ni den..

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Det finns inga garantier, inte ens med en formel 1…

Ja alltså nu har Briman gjort två så att säga blygsamma starter med Kristin på Strömsholm. Jag (vi) var angelägna att komma upp i klasserna och starterna nu fick mig att tänka till ordentligt som tränare och coach.

Nej det är inte lätt, det är inte lätt oavsett vilken häst man sitter på och ibland kan det till och med vara svårare med en känslig GP-häst.

Igår gjorde Briman lite som han ville och stannade för domarbord och körde i allmänhet sitt eget race. Idag däremot såg han ut som den stjärna han är men missförstånden blev alltför många.

Nej det är sannerligen inte lätt och det är inte en dans på rosor oavsett om man har möjlighet att få rida en utbildad häst och har rätt förutsättningar. Dressyr kräver sina timmar i sadeln och det kräver sina timmar på banan.

Kristin har otrolig talang och arbetar hårt. Däremot har hon inte rutin på tävlingsbanan med massa SM-starter och internationella tävlingar i ryggen. Den här typen av erfarenhet för de yngre ryttarna ska verkligen inte underskattas och som tränare måste man förstå skillnaden.

Smittor i kombination med kval har gjort att vi valde Strömsholm för debut i MsvA och det kanske i efterhand inte var smartaste platsen att debutera på i ett självförtroende syfte. Nu är det gjort och så får resten av vårens plan komma efter helgens resultat.

Någonstans tycker jag ändå att det är rätt skönt att det inte går på räls när man sitter på en GP-häst,  även om jag helst av allt vill att Briman och Kristin ska vinna allt.

Det här är Kristins skola och hon ska lära sig, man lär sig ju som mest när man måste tänka om och förbättra.

KRAM

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Tävlingssug och vaccinerade hästar

Idag har ja trimmat några hästar på morgonen innan det bar av till Strömsholm med Kristin och Briman. De fixade sitt andra kval i Msv B:5 och är nu klara för Msv:A.

När man är iväg på tävling inser man hur tävlingssugen man är själv, ska bli så spännande med Scandinavium så ja längtar verkligen.

Flera av hästarna har varit hos tandläkaren och samtidigt blivit vaccinerade, så det är några lugnare dagar ridmässigt. Imorgon blir det Strömsholm igen sedan är det fullt ös med ridning hela helgen.

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Vargtänder..

När vi besiktade Robban upptäckte vi att han hade vargtänder, jag ville så gärna lära känna honom och börja rida så vi väntade med att plocka ut dem. Idag är det gjort och nu väntar två veckors utan bett träning.

Regeln är egentligen enligt mig att man ska ta ut vargtänder innan man sätter bett i munnen för att inte skapa obehag hos hästen. Jag brukar rekommendera alla som lämnar sina unghästar hit att göra det innan.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Årets första start på GHS

Idag anmälde jag mig till Göteborg Horse Show, årets första start blir alltså på GHS jag och Valbonne ska tävla SWB Trophy Dressyr. Klassen går precis före Grand Prix i WC-finalen så hela tävlingen blir verkligen en upplevelse!

Sist jag red i Göteborg var på King Co när jag var tolv år, ska bli roligt att få gå in där med Valbonne!

KRAM

 

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Bildbomb på Robban

Här kommer äntligen en bilbomb på vår förhoppningsvis nya stjärna, Robban. Vi har haft lite tid på att lära känna varandra och han är en så otroligt snäll och arbetsvillig individ. Det krävs fortfarande mycket styrka men nu börjar det släppa och händer saker hela tiden.

KRAM

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

En drömchans för dig som inte har egen häst eller ponny

Under flera år har vi haft ett framgångsrikt koncept med elever som kommer till Brolöten på helger och lov. Vi söker nu fler talangfulla elever som vill utvecklas i sin ridning. Vi kommer nu ha flera ponnyer som finns möjlighet att få träna och tävla på. Du bör vara mellan 12-18, bo i närheten av Brolöten (Stockholm har fungerat). En drömchans för dig som inte har egen häst eller ponny att få hjälpa till i stallet och samtidigt ha en egen ponny. Är du intresserad skicka meddelande här gärna med film när du rider eller maila på info@broloten.se

Du ska ha ambition att vilja utvecklas inte vara rädd för att jobba för att få det du vill ha.

KRAM

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Att rida med sporrar

Det är valfritt att använda sporrar i alla tävlingsklasser i Sverige. Trots det ser du sällan någon som rider utan sporrar i högre klasser.

Jag vet att den här typen av frågor är känsligt ämne för att det är en utrustning som kan användas fel. Men någonstans måste vi också våga lyfta frågor till diskussion inte minst för att öka förståelsen.

Vanligt tycker jag man ser är att ryttaren valt bort sporrarna men använder spö. Detta är enligt min mening fel då spöt används mer och det blir ännu skarpare för hästen.

Viktigt att förstå är att sporren är till för att minska och förfina skänkelhjälperna, alltså att ryttaren INTE behöver använda benen lika mycket. Med en rätt användning av sporren blir ryttarens ben mer still och det blir bekvämare för hästen.

Ryttaren ska först ha en stabil skänkel men jag ser ofta yngre ryttare som får hjälp med sin sits och rider mycket mjukare när de får använda sporrar. Men här är det också tränarens ansvar att se till att det blir rätt. En utbildad ridlärare eller tränare ska ha kunskapen om sporre ska användas eller ej.

Jag tycker det är nyttigt att ta av sporrarna ibland för att testa hur framme för skänkeln min häst faktiskt är.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Bruksprovet 2019

Som alla säkert läst och förstått så räckte det inte hela vägen fram för oss i år. Arezzo blev inte godkänd. Fina lovord och framförallt en positiv inställning till honom som ridhäst av både publik, testryttare och domare. Jag och Marita är överens att sporten trots allt känns viktigast och därför känns lovorden om hans ridbarhet väldigt värdefulla efter den här veckan.

Förra året gjorde jag det här testet med en nybliven femåring och han var trött efter men inte så mycket mer än efter en breeders vecka, men i år var vi där med en nybliven fyraåring och han tvekade inte en sekund han gav allt alla bad honom om hela tiden hela vägen in i mål. Såhär i efterhand tyckte jag att det blev lite mycket, det är väldigt länge som testryttarna rider och det är faktiskt inte konstigt om någon häst inte pallar sista dagen, det behöver inte vara en dålig häst för det även om vår orkade in i mål.

Jag reflekterade inte lika mycket förra året men det var ju för att jag var där med en häst som var ett år äldre.. När sedan man också hör att den tyska domaren tycker att treåringarna är för dåligt förberedda blir jag lite orolig. Hur mycket ska man hinna förbereda en häst som inte ens fyllt tre år än? Träna på dessa miljöer och förbereda dem för uppgiften känns i princip omöjligt om man har tre månader på sig att lära dem gå med ryttare på ryggen. Bara en tanke..

I övrigt känner jag mig mer trygg i att uttala mig om dressyrtävlingar så jag håller mig till det. Men det var fina hingstar som blev godkända och jag är väldigt nöjd med vår vecka, jag tycker faktiskt inte vi kunde gjort det mycket bättre.

KRAM

Publicerad i Hem | 7 Kommentarer

Sista dagen på bruksprovet

Idag kör vi sista dagen på bruksprovet, alla vill veta hur det går!? Ja så hur går det? Det är inte lätt att gissa sig in i nämndens diskussioner men en sak är säker, det är inte över än och dagen är avgörande. Så nu kör jag och Arezzo järnet sista dagen och ger allt vi har!

kram!

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar