Vågar jag vidröra detta ämne?

DSC_0185
Bästa mamma som ställer upp i alla lägen.. 

Nyss hemkommen från ett Svenskt Mästerskap är det en del tankar som snurrar i mitt huvud. Jag skulle vilja dela med mig om mina tankar i ett visst ämne, utan att hänga ut någon eller på något sätt döma.

Föräldrar, utan mina föräldrar skulle jag inte varit någonting, de har stöttat mig i alla lägen. De har alltid uppmuntrat mitt intresse och de har ställt krav på mina arbetsprestationer när det behövts. Jag vet att jag har det väl förspänt med en mamma som tävlat Grand Prix med en fin gård och mycket hästar. Kanske är också relationen till mina föräldrar speciell eftersom de har mångårig erfarenhet av hästar och vet vad som krävs och vad det handlar om att tävla på elitnivå. Mina föräldrar har inte satt någon press på mig med resultat, mamma som är min tränare kan ställa krav på mig som ryttare, men som mamma är hon glad när det går bra och visar sällan sin egen bevsikelse för mig när det går dåligt, en proffsig och föredömlig relation. Jag i min tur kan nog många gånger vara mycket mindre proffsig och ha svårt att skilja på elev och dotter rollen, något jag jobbar med varje dag och alla vet säkert att det är något speciellt att träna för en familjemedlem.

Vad jag reagerat på under min tid som tränare med ungdomarna är kravet som föräldrarna ställer på sina barn. Jag har haft höga krav på mig själv, kanske mot omvärlden att jag vill leverera, sponsorer, hästägare, bloggläsare men jag har aldrig känt pressen från min familj på det sättet. Jag inser nu hur otroligt tacksam jag ska vara för detta. Jag tror faktiskt att det är det som gör att jag älskar att tävla så mycket eftersom jag vet att jag har mina nära med mig i alla lägen. Jag vet att det som betyder mest för mig när jag kommer ut från banan är att höra vad mamma tyckte, men det är ju för att hon i princip alltid har rätt också och för att hon är min tränare. Mamma surar inte och går iväg om det går dåligt, hon hoppar inte över middagen på kvällen, hon pratar inte procent och medaljer. Hon är den som peppar mig när jag är ledsen, hon är den som fixar mysig middag till mig i lasbilen även om det gått dåligt. Jag är den som surar och hon är den som står ut.

Under alla år jag hållit på med denna sport har jag har sett föräldrar som gått ifrån banan när barnen ridit om de inte gått bra, jag har sett föräldrar som slutat filma ritten när det går dåligt, jag har sett föräldrar som åkt hem och jag har många historier på lager. Många ungdomar som ridit sin ungdomstid under denna press har inte fortsatt, och jag förstår varför, det är inte roligt då.

En till sak som jag inte tror är så roligt för barnen är detta fruktansvärda skitsnack, jag blir helt trött i öronen vissa gånger. Jag håller på med den här sporten mestadels för hästarna, jag gillar också ungdomarna otroligt mycket. Jag blir däremot så trött på alla kommentarer om folk. Den har fel sporrar, den har dragit nosgrimman för hårt, deras häst gick inte genom besiktningen, de har bytt tränare osv. För mig är det bara skitsnack som tar fokus från prestationen och ryttarna som är på plats och försöker fokusera hör detta och i många fall tar det faktiskt fokus och energi från ungdomarna.

Jag vet att era barn inte ens skulle ta sig till tävlingsbanan utan er, de skulle inte ens ha en häst. Jag vet att barnen älskar er och att ni gör allt för barnens bästa, många av barnen måste också visa mer uppskattning och respektera sina föräldrar men det är en helt annan diskussion.  Jag vill bara förtydliga vikten av rollen i närheten av någon som presterar. Jag har haft en mamma som själv tävlat på den här nivån, därför vet hon hur man agerar på tävlingsplatsen. Men för många föräldrar är det här helt nytt, de hakar på i snacket, de vill vara sociala och skapa kontakter och hakar lätt på när man pratar om andra. Jag tycker det är viktigt att låta dem som har en uppgift få sköta den och respektera besluten. Domaren dömer och sätter poängen, överdomaren övervakar att regler följs, och regler beslutas av förbundet varje år.

Ungdomarna idag ligger under en ständig press med kommentarer i bloggar och sociala medier, jag tror faktiskt att det här ökar på snacket lite på tävlingar. Men det är så synd! Jag tycker att det förtar lite av anledningen till att vi håller på med sporten, det är för att det är kul!!

Mitt tips är att ni i lugn och ro pratar igenom rollerna, ryttaren kanske stör sig på något som en förälder gjort men inte vågat säga det. Precis som föräldrarna har rätt att ställa krav. Vi lägger så otroligt mycket tid på denna sport, det är endast fem minuter inne på banan, det är jätteviktigt att ryttarna får exakt det upplägg de själva vill ha timmarna före start. Att man i lugn och ro hemma tar upp störningsmoment bara för att öka chansen till en ännu bättre prestation, en bättre stämning det kommer också göra att man får roligare tillsammans.

Hoppas att jag på ett odramatiskt sätt lyckats förmedla mina tankar och kanske väckt någon tankeställare utan att provocera för mycket. :)

KRAM

Publicerad i Hem | 11 Kommentarer

Favorit lunchen

IMG_2848.JPG

Jag älskar sallad, men problemet är att man blir hungrig så himla fort igen! Jag tycker det passar väldigt bra med lite lättare lunch om man ska träna även på eftermiddagen. Den här grekiska salladen brukar jag köpa på röda rummets salladsbar när jag är i Stockholm. Den är supergod och väldigt hälsosam. Känns fräscht att välja ett vegetariskt alternativ ibland. Går superenkelt att göra själv också!

Innehåller: Isbergssallad, fetaost, tomat, gurka, kidneybönor, kikärtor, oliver, avokado, honungsmelon och röd qinoua.

Kram

 

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Nytt samarbete

IMG_2818.JPG

Jag har precis startat ett nytt samarbete med Globus Sport. Idag kom en stor laddning bett som jag ska testa och ge feedback på. Ni som läsare kommer få ta del av mina reflektioner kring dessa bett. Jag har sedan tidigare deras Ky Rotary bit som jag är supernöjd med.

Jag kommer börja testa betten imorgon och återkommer med resultatet.

Kram

IMG_2819.JPG

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Ett litet erkännande..

IMG_2786.JPG

Alla som känner mig vet att jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Det spelar inte någon roll om det är på hästryggen eller vid sidan om. Jag vill vara bäst på ALLT.

Jag älskar idrott, jag älskar att träna och se resultat. I helgen sprang jag mitt tredje Midnattslopp. Det är en häftig känsla att springa med så mycket människor och verkligen ge allt. Jag var väldigt nöjd och glad när jag kom i mål. Övertygad om att jag sprungit på bästa tiden hittills. Lite amatörmässigt sprang jag utan klocka och hade inte riktigt koll på hur det gått.

Det visade sig att jag sprungit på exakt samma tid som för två år sedan. Fullt godkänt, men jag ville ju vara bättre..

Jag blev så töntigt besviken, alltså riktigt, riktigt besviken. När man tränar ska man se resultat. Här kom verkligen tävlingsmänniskan fram i mig. Min kära bror blev jättearg på mig. Emelie, du ska bli bäst på att rida, inte på att springa. Lägg all din energi på rätt saker.

Han är så klok min bror, jag måste verkligen lära mig det här. Man kan inte vara bäst på allt i en elitsatsning, man ska vara bäst på en sak. ATT RIDA.

Det innebär ju inte att jag ska sluta springa, tvärtom. Jag ska lägga upp en lite bättre träningsplan, men jag ska bara göra det för att jag vill, för min egen skull. Helt kravlöst ;)

Någon som känner igen sig i det här?

Kram

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Vi söker en till medlem till teamet

1

 

Inför hösten söker vi nu en till hästskötare/dressyrelev till teamet på Brolöten.

Länk till annonsen finns här. Maila gärna mig om du tycker det låter intressant eller vill veta mer på: info@broloten.se

Vi söker också extrahjälp på helger och lov, då ska du gärna bo lite närmare och kunna ta dig till gården själv.

jenny alli

 

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Grattis Lina!

oj 1

 

Lina och Oj Oj kammade i helgen hem ett SM-brons! Det är något speciellt med att ta medalj på ett mästerskap. Hoppas du har medaljen på hela tiden nu och bara går och njuter. Det här är det du kämpat för så länge så njut allt du bara kan!

 

 

oj oj

 

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Jag älskar mitt jobb!

IMG_2764.JPG

IMG_2767.JPG

Jag har nu tillbringat tre dagar på SM med Lina och sina fyra hästar. Resultaten har varit fantastiska, helt över förväntan.

Vad beror detta på? Man kanske skulle kunna kritisera det faktum att Lina startar fyra hästar på SM. Men vet ni vad? Det här är också Linas jobb och hon gör det för att ha resurser att ta med sin tränare på plats. Lina förstår vikten av regelbunden träning. Hon förstår vikten av att lägga sig helt i sin tränares händer och hon kan jobba hårt.

Denna sommar har Lina jobbat och tränat som bara den. Jag är lyckligt lottad att få vara hennes tränare att få coacha henne. Att ha förmånen att ha en elev som litar på mig till 100% och gör exakt som man säger. Linas resultat är ett bevis på att hårt arbete och träning lönar sig.

Jag är så glad att få vara del av Linas satsning. Jag är stolt över Linas utveckling och jag känner i hjärtat när hon klappar om sina hästar och skrittar ut från banan. Vi pratar om allt är vänner och litar på varandra. Ett riktigt dream team.

Att få vara tränare och Coach till såhär talangfulla och drivna tjejer och fina hästar är en ära. Jag älskar verkligen mitt jobb! <3

Kram

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

SM är igång!

IMG_2746.JPG

Idag är jag på ponny och junior SM med Lina. Först ut idag var Oj Oj som verkligen levererade. 70% i första starten sedan februari. Oj oj har haft en bukoperation och det är helt fantastiskt att han är tillbaka. Vilken kämpe!

Lina rider hela fyra hästar här nere, ingen rart och ingen ro. :)

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Gästblogg Sofia

Hej alla Emelies läsare!

molle
Nu kommer ännu ett gästinlägg från stallgången. Den här gången är det Sofia Johansson som knappar på tangenterna. Jag är då en 21 år gammal jänta från de norrländska skogarna. Att vara uppvuxen på en bondgård strax utanför Umeå och sedan flytta till en stor hästgård utanför huvudstaden har sina kontraster.
Efter att ha börjat mina år på hästryggen med två tjuriga shettisar som jag delade med min syster, som sedan följdes av två kallblodstravare kände jag att som nybakt student var det dags att skaffa sig nya erfarenheter och perspektiv med hästar. Jag började jobba på en mindre gård på västkusten och jobbade där ca ett år. Jag trodde jag var nöjd och klar med hästskötarjobb men insåg kort därpå att jag var inte helt nöjd. Så det slutade med att jag sökte jobb på brolöten.

20140812_121946
Redan veckan då jag provjobbade kom kontrasterna. Första dagen jag var här började det ösregna och tjejerna som jobbade i stallet då började springa ut och plocka in hästar. För mig var det lite udda då mina tidigare hästar fått stå ute i allt från ösregn till 25 minus utan större problem. Men det var även då jag insåg värdet av att göra allt för att hålla även den häst som tävlar lätta klasser i tipp-topp form.
Nu efter att ha jobbat i snart ett år har jag numera huvudansvaret för tävlingshästarna. Det är mycket som det ska hållas koll på och underhållas, vare sig det gäller utrustning eller hästen i sig. Om vi tar ett exempel. Stallets stjärna Briman, divan som vet att han är kung på brolöten lägger vi minst 4 timmar om dagen på, även om Briman själv tycker det är för lite om man skulle fråga honom. Briman älskar uppmärksamheten och att bli ryktad mycket och länge på kvällen är nog den bästa stunden, eller när han får äta gräs. Han är rätt nöjd då med!
Det är väldigt noggrant att hästarna verkligen får den tid de behöver, och de gäller alla, även gamle kungen King Co på sina snart 32 år! Så vi lägger ner mycket tid på hästarna samtidigt som vi sköter alla sysslor som har med stall, ridhus/bana och mycket däromkring att göra. Allt ska göras noggrant, men samtidigt effektivt och främst av allt, säkert. Vi har mycket rutiner för att göra dagarna så smidiga som möjligt men det är också för att hålla en hög säkerhet på gården. Med mycket hästar krävs det att man alltid tänker säkert när man hanterar hästarna för att undvika olyckor och hålla en trygg och bra miljö för hästarna och oss själva som är i stallet.
Det är mycket jag får lära mig genom att jobba här. Allt från att hur man på bästa sätt ska få en GP-häst tävlingssnygg till att börja hantera en unghäst. Något som också är otroligt roligt är att få rida lektion för familjen Brolin. Deras brutala ärlighet och engagemang har gjort att till och med skogsmulle-jäntan från de norrländska skogarna har lärt sig rida och gjort sin tävlingsdebut på tävlingsbanorna. Jag är väldigt tacksam över att få jobba här och ta del av tävlingar, träningar, läger och massor av annat kul och även om det kan bli kämpiga dagar (som det blir med hästar ibland) så varje gång pappa ringer och frågar när jag kommer hem är svaret detsamma; Det blir nog int på ett tag! :)
Puss, Kram och nyp i stjärten.
Stalljäntan Sofia

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Gästbloggning

Hej!

Även om Emelie är den som sköter ridningen av de flesta hästarna och har full koll på var alla saker är i stallet(jag skojar inte, hon har koll på vart vartenda täcke är) så hinner hon inte med att sköta stallet och de dagliga sysslorna också utan det gör andra.

En av dessa är jag, Frida Axelsson. Jag är 19 år och började min karriär på Brolöten redan 2011 när jag åkte hit på träningsläger med min ponny. Jag måste nog villigt erkänna att jag har en känsla av att det skrattades en del bakom min rygg, för det där med dressyr var nog inte riktigt vår grej.

Men ändå vågade jag mig tillbaka på ytterligare ett ridläger då jag också fick frågan om jag ville komma och jobba några veckor under den sommaren. Självklart svarade jag och stannade en månad. Sedan dess har det rullat på. Jag har spenderat stora delar av mina lov på Brolöten både med min nya häst och trivs som fisken i vattnet.

Med tiden har jag fått mer och mer ansvar och nu tycker jag i alla fall själv att jag sköter det mesta. Allt från ridning till kontorsarbete. Stora delen av kontorarbetet består av att göra en mängd olika listor på saker som gäller i stallet och därefter uppdatera dem med jämna mellanrum. Det är ”Att tänka på listor”, Utrustningslistor och massa andra saker det måste vara ordning och reda på.

Trots att det ibland är rena pinan att sätta sig ner vid datorn när man vet att det finns 1000 andra saker som skulle behöva göras så är det väldigt viktiga listor. Iallafall för en sådan som mig som kommer och går. Tack vare simpla listor så kan till och med jag göra i ordning vilken häst som helst bara genom att läsa på utrustningslistan hur just den hästen ska skötas och om det är något speciellt man ska tänka på.
Så även om jag suckar inombords varje gång Emelie ber mig att sätta mig vid datorn så vet jag att det kommer hjälpa både mig och andra i samma sits som mig.

Dessa listor kanske inte låter så långa i era öron men man skulle snart kunna bilda en hel Brolöten-bibel av dem. Men de är inte att förakta, det står mycket kloka saker i dem. En sådan enkel sak som att leda hästarna mellan stall och ridhus i longerlina var för mig helt otänkbart hemma i mitt stall innan men nu har också jag tagit till mig av det och leder alltid hästarna i longerlina till ridhuset. En sådan struntsak som kan vara så mycket värd om oturen är framme.

20140812_102706

Jobbar man med hästar hela dagarna så finns det många sånna småsaker som i många fall förhindrar att en olycka inträffar och dessa småsaker är Emelie väldigt duktig på att se och förhindra. Även om man från början inte tycker skillnaden är så stor så visar det sig ofta i slutändan och då är det bara att tacka Emelie för att hon lägger märke till småsaker.

Nu ska jag fortsätta att uppdatera mina listor, även om det tar tid. För jag vet ju att det lönar sig i längden och att det är de små sakerna som gör stora skillnader.

Kram Frida

 

Publicerad i Hem | 1 Kommentar