Laddar för Elmia

Valbonne har fått någon vecka vila och är nu utvilad efter Flyinge och redo för Elmia. Jag har ett kort stopp i Skåne idag för check hos veterinär med några andra hästar och imorgon rullar vi mot Jönköping. Ser verkligen fram emot denna tävling då det är ett lyft för sporten att vi har flera “internationella” arenor att träna på.

I samarbete med Torstenssons har jag fått förmånen att låna en tvåhästars lastbil som jag ska använda en vecka. Det kommer också bli den jag åker med till Elmia och så ska vi bo på ryttarhotellet denna gång.

KRAM

 

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Ston..

Har bestämt mig för att testa lite olika tillskott och utvärdera på några av stona hemma. Är det någon av er som har något tips?

Munkpeppar? Stroppy mare? Vad finns mer?

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Sommarens Ridläger

Nu har vi lagt ut sommarens datum och det går att anmäla sig till 2018:s ridläger. I dagens höstmörker längtar jag verkligen till sommaren, bad, värme, alla underbara barn och hästar.

Länk finns här..

Kram på er och trevlig helg

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Brilles utveckling

Idag slogs jag av vilken otrolig utveckling Brille gjort sedan han kom till oss. Ridmässigt såklart men framförallt individmässigt.

Som jag berättat tidigare har jag behövt ta hjälp av flera tränare med horsemanship övningar för att ta kommandot och bli ledare. När han kom var han väldigt stressad i både stall och skrittmaskin och vi har jobbat väldigt mycket med att hitta rutiner som får honom trygg och lugn. Bland annat har han fått gått i skrittmaskin med Tacke för att acklimatisera sig och ha en stabil förebild, vilket fungerar superbra. Nu går också transportering i både lastbil och trailer enkelt.

Han har också en helt annan blick och börjat gå upp i vikt. Han har helt enkelt landat, vi har lärt känna varandra och jag tror verkligen han trivs nu. Det märks såklart även på ridningen även om han är en känslig individ har det varit väldigt spännande att lära känna honom och jag ser fram emot resan tillsammans med honom.

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Är matchningen av unghästen rätt?

Jag öppnar upp med att skriva om detta ämnet ur ett intresse för diskussion. Jag har länge funderat kring upplägget på unghästarnas tävlande, kvalande och matchning. Vilka hästar blir de bästa Grand Prix hästarna och hur matchar man sin häst på bästa sätt om man ändå vill vara med på en del av årgångsklasserna?

I och med Elmia Scandinavian Horse Show finns det ytterligare en tävling att försöka kvala till. Förr fanns det en tävling per år, Falsterbo Breeders Trophy. Då kvalade man på våren, lät sin unghäst tävla i juli och sedan fick den vila innan man lärde den nya saker inför nästa år. Efter att Breeders och Falsterbo delat på sig blev det två tävlingar för fem och sexåringarna. Förra året kom en tredje part med i spelet Elmia. I år öppnade även Falsterbo upp för fyraåringarna vilket var väldigt välkomnat men det innebär också att vi i nuläget kan tävla vår Svenskfödde 4, 5 eller 6 åring på tre olika finaler under året. Eller åtminstone försöka kvala till alla tre. Dessutom ska de allra bästa fem och sexåringarna visa sig på uttagningar och eventuellt också gå ett unghäst VM.

Rätta mig om jag har fel men jag tror kanske inte heller att det är de mest talangfulla hästarna som startar alla finaler och Unghäst VM som far mest illa. De hästarna behöver förmodligen bara gå en start under våren och sen är de i princip färdigkvalade till alla finaler. Dessa hästar har förmodligen ett bra psyke är välmatchade redo för uppgiften och far inte särskilt illa av tävlandet, de har professionella ryttare som kan läsa av sina hästar och avgöra om de bör tävla eller ej. Annars hade de inte varit topp fem i Sverige.

Däremot måste vi tänka på vad tre finaler och kvalande innebär för resterande fyra, fem och sexåringar i Sverige. Jag läste en artikel som en hoppryttare hade skrivit att unghästarna har blivit amatörernas väg in på de stora arenorna. Med detta menar jag att det finns vissa som gör vad som helst för att sätta ett kval, man kanske har startat sin femåring 2o starter under våren för att uppnå sitt Breeders kval. Eller man åker långa resor på de ställen ingen vill åka till för att få upp procenten.

Jag själv ska starta en fyraåring både i Flyinge och på Elmia, så jag säger inte att vi har för många finaler. Jag är väldigt tacksam att vi som ryttare får tre arenor att visa upp våra fina hästar på. Jag tycker att just den här hästen är redo för uppgiften och han har behövt gå tre tävlingar under året för att kvalificera sig till finalerna. Det blir bra miljöträning för honom och han känns väl förberedd för uppgiften. Trots att han är hingst åt han och drack bra i Flyinge och det var samma häst att rida när vi kom hem som vi åkte ner med. Däremot lovar jag att jag hade tänkt om i fall han inte tagit Flyinge lika bra, eller om det var en häst som verkade mer påverkad av uppgiften.

Briman gick i final som fem sex och sjuåring i både Falsterbo och Breeders, det har varit en bra förberedelse för honom att bekanta sig på de stora arenorna till sin slutgiltiga uppgift som internationell Grand Prix häst. Jag har däremot haft flera andra hästar som det inte passat att matcha mot dessa finaler. Med facit i hand är Copper en av hästarna jag själv jagade kval till Falsterbo på och lyckades kvala som egentligen inte blev gynnad av att starta där och som påverkat hennes stressnivå negativt. Jag har lärt mig och jag tycker att det är viktigt att vi som proffs är tydliga med att man inte nödvändigtvis måste rida tre finaler på sin unghäst. Resan tar inte slut här, tvärtom, den har bara börjat. Men om man matchar fel kan man både få skador och stressymptom som påverkar hästen resten av livet.

Om vi som proffs är tydliga med vilka hästar som bör matchas till championaten, om vi som tränare coachar våra elever rätt kan vi ta bättre tillvara på alla fina unghästar efter just deras kapacitet och förmåga. Däremot tror jag också att ett visst maximerande av kvalförsök är ett måste. Falsterbo är en förebild med begränsat antal kval per häst. Jag tycker det är precis så det ska vara. Man får fem försök på sig, kvalar man inte är man inte redo.

Det går fler tåg och man ska ta till vara på sin häst, så alla ni där hemma med fyraåringar som inte gått någon final i år, stressa inte över att andra fyraåringar startat tre finaler detta år. Det är verkligen ingen garanti för att den hästen blir den bästa i slutändan.

KRAM

Publicerad i Hem | 5 Kommentarer

Heja heja

I morse var jag i stallet 6.00 för att hinna allt innan vi skulle iväg på träning.

Det va verkligen helt becksvart men jag hörde på radion att det är rökmoln från Spanien så vi ska inte deppa ihop för mycket över dagens mörker. Tre hästar trimmade och fem hästar nyskodda rullar vi nu mot Sanna och Mattias. Det är Brilles tur att träna.

Igår gjorde jag min första egna chiapudding som fått stå i kylen över natten och det var faktiskt ett perfekt mellanmål innan jag rullade iväg på träning.

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Inget Helsingsfors

Det skär i mitt hjärta att berätta att det blir inget Helsingfors i år. Flera anledningar gör att jag blivit tvungen att bestämma mig för att inte åka.

Mest av allt beror det på att Briman inte känns helt startklar än. Det var en chansning men jag väljer att vänta lite till. En till bidragande orsak är att det blir för många tävlingar för mig tätt inpå varandra. Jag får helt enkelt inte livet att gå ihop. En sån här gång önskat jag verkligen att jag hade resurserna och tiden att bara kunna fokusera på min elitsatsning.

Jag vet flera som är i samma sits och det är få förunnat och kunna välja och vraka tävlingar och resa hej vilt. Jag har möjlighet att åka på det mesta men ibland tar det stopp och det här var en sån gång, livet måste funka och framförallt jag måste funka om det ska vara värt det.

Nu väljer jag att fokusera på Elmia och kanske hitta på något annat roligt i helgen. Jag önskar mina kollegor lycka till och hoppas att de sopar banan i Helsingfors.

Kram

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Elmia Scandinavian Horse Show

Är det någon mer än jag som reagerat hur få unga dressyrhästar som kvalat till Elmia?! Förvånas lite över att kvalgränsen inte sänkts och fler tagits in.

Har inte läst något om detta alls men ser väldigt tunt ut i jämförelse med förra året. Någon annan än jag som reagerat? Kul i alla fall att Valbonne är en av de som ska gå. 🙂

Kram

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Fredag den 13:e

Jag hade inte ens tänkt på att det var fredag den 13:e men gårdagen gick av flera anledningar åt skogen. Värst var nog att jag upptäckte att bommen i Brimans sadel hade gått sönder. Tävlingsdebuten närmar sig och hur sjutton ska jag träna utan sadel?

Är det någon mer än jag som får mer deppiga tankar när det blir mörkare. Jag vet att jag är svart och vit, men så fort solen börjar gå ner tidigare och hösten kryper sig på är jag så mycket mer känslig.

Hm man skulle nästan kunna tro att jag är lite vidskeplig, fredag den 13:e och mörker…

Någon som har något tips hur man hittar styrkan och glädjen när det börjar bli mörkare? Jag känner mig inte trött utan mer nere..

Kram

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Nya mål


Valbonne har vilat sedan i lördags och idag tränade vi som vanligt igen. Han känns jättefin och idag valde jag att bara rida framåt i en lägre form och se till att han har egen bjudning. 

Valbonne är klar för Elmia och nu ska jag lägga upp veckorna för att ha honom pigg och positiv inför nästa tävling. 

Kram 

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar