Lugn och skön dag i Skåne

 

Efter en rolig hingstvisning igår har vi idag haft en lugn dag i Skåne. Valbonne var fantastisk igår, han ger en så fin känsla och det var så kul att få visa upp honom. Lite mingel med intresserade uppfödare och sedan tillbaka till Jonas för att sova kvar.

Imorgon ska en annan häst till veterinären innan vi rullar hemåt. Därför har vi haft lite tid med vänner idag, jag har galopperat med Johanna på ängarna, shoppat och nu blir det grillning hos Due Bojes.

Skönt med lite ofrivillig ledighet ibland.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

En till film från igår

To me you are perfect 💖#perfection #stallion #bergsjöholmsvalbonne1376

A post shared by Emelie Brolin (@emeliebrolin1) on

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Hingstvisning

He is just amazing! ⭐️ #stallionshow #bergsjöholmsvalbonne1376 #dressage

A post shared by Emelie Brolin (@emeliebrolin1) on

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Prisutdelning till häst..?

När det gäller hjälmfrågan verkar vi ha kommit en bit på väg även internationellt. Däremot ställer jag mig lite frågande till det här med prisutdelning till häst.

Föreställ dig att du åker till en tävling i Februari, det är -15 ute. Du och din häst startar i den första delen av startfältet och du ska ha hästen kvar i transporten i cirka 4 timmar för att vara med på en prisutdelning där det är du, din hästskötare och arrangören kvar.

Jag är själv arrangör och jag förstår vikten av att ha häst när man delar ut segertäcken, det är för sponsorernas skull. Jag tycker det är fint att man på de större arenorna får trava ett varv med sin rosett om man vill innan placeringarna 1-3 kommer in. Prisutdelningarna är en stor del av de större evenmangen och är jätteroliga. Vad jag inte riktigt förstår är vikten av att rida ärevarv om man inte vill. Idag blir du utan pris och premie om arrangören säger nej. Du måste alltså rida in.

Jag undrar varför man inte får välja själv. Det är faktiskt roligt att rida ärevarv med täcke, men har man en häst där prisutdelningar är ett stressmoment så tycker jag det är en extremt onödig risk. Att sitta upp på någon annans häst är väl inte heller särskilt säker, eller?

I Danmark sker alla prisutdlningar på prispall, plättlätt, det kortar ner tiden för arrangören. Hästen får stå kvar i sin box och mumsa hö. Man slipper ta ut en ouppvärmd häst för att galoppera ett varv.

På våra tävlingar i vår tänkte vi låta ettan få välja om den vill ha häst eller ej för att vi ska få ta en fin bild med segertäcke. Det blir prisutdelning utomhus och inget ärevarv.

Vad tycker ni? är det så viktigt att få galoppera ett varv till the Winner takes it all eller är det bättre att tänka säkert och spara både på oss och hästarna.

Vore roligt att höra era åsikter här.

KRAM

Publicerad i Hem | 8 Kommentarer

Säkerhet..

Det är ett känsligt ämne, vi som är aktiva vill helst inte tänka på det, men det händer olyckor i vår sport och jag tycker det är bra att alla är medvetna om riskerna. Om vi är medvetna så kan vi förebygga.

Jag har vid det här laget varit med om en del saker, som alla som tur är slutat på ett bra sätt. Men jag kan härleda till mina brister i alla fall. Det är alltid väldigt lätt att hitta bristerna som vi gjort när något händer. Att fela är mänskligt men det kan bli dyrt om man gör det med ett djur på 700kg.

Hästar är flyktdjur, den snällaste hästen kan bli rädd och springa åt fel håll. Djur har inte konsekvent tänk som vi människor. De tänker som ett litet barn, ett steg i taget. Därför förstår inte hästarna att en bil kan köra på dem om de hoppar ut på vägen om de blir rädda för något. De förstår inte att om de sparkar mot flugan kan den som matar och sköter dem varje dag stå i vägen. Trots det så är de så duktiga hästarna, de försöker alltid sätta ner foten bredvid vår. De är uppmärksamma och respektfulla fram tills den dan de flyr och då missar de allt det där.

Ansvaret för oss som hanterar hästar och vistas bland hästarna dagligen blir att förutspå farorna, att minimera riskerna. Vi som varit bland djur länge blir lite tråkiga och lite tjatiga. Vi säger “akta där” eller “inte så nära” man känner sig som en tråkig gammal tant och man ser hur ungdomarna suckar och himlar med ögonen. Men jag vet att jag flera gånger har förebyggt olyckor för att jag just sagt “akta där”.

Vi som gjort misstagen, sett andra göra misstagen, vi vill ju lära er tänka som oss, för att ni inte ska behöva gå igenom samma sak och för att ni ska få ta del av vår erfarenhet.

Så med det vill jag säga att tänk några steg till och lyssna på de som har erfarenhet och respektera deras tjat. Det är för er skull, det ska vara kul att rida och vi älskar våra djur så det är vi som ryttare och ledare som har ansvaret för situationen.

KRAM

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Hingstvisning Helsingborg 21/4

Det går fortfarande bra att anmäla till hingstvisningen på Helsingborgs Fältrittklubb lördag 21 april kl. 17.00. Lövsta vill gärna ha din anmälan för att kunna bjuda gäster på hingstvisningen på lite bubbel och lättare tilltugg. Anmäl antal personer till semin@lovstastuteri.com senast idag 17/4 (ordinarie anmälan gick ut 15/4 men går bra idag med).

Under visningen i Helsingborg visas hingstar ur Lövstas program, såklart kommer jag och Valbonne att visa upp oss! Både hingstar stationerade i Sverige och ett antal hingstar ur Helgstrand Dressages och Böckmann Pferdes kollektion.

Hingstarna från Helgstrand Dressage är:

Franklin
Grand Galaxy Win
Springbank II VH
Quaterhit

Hingstvisningsrabatt ges till er som tecknar rabatten på plats i Helsingborg.

Hoppas vi ses där!

KRAM

 

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Veckan..

Brimans sår ser ut att läka i rätt riktning, så tråkigt att vi måste ställa in Hammarö. Håller nu tummarna att återhämtningen blir så bra som möjligt och att vi fortfarande kan satsa mot SM.

Lövsta öppnade för stona idag och jag stod i startgroparna för att se om vi behövde åka med Valbonne. Det blev ingen tömning idag utan vi trimmade på med femårsövningarna här hemma i lugn och ro.

Det händer många roliga saker i veckan.

Tisdag: Trimma hästarna hemma, arbeta på kontoret sedan träningar och clinic i Mariefred.

Onsdag: Rida hemma och sedan möte i Stockholm och träningar med elever på kvällen.

Torsdag: Tidigt möte i Stockholm och sedan rida hemma efter lunch, ledningsmöte på kvällen.

Fredag: Ledningsmöte fm, träna hästarna eftermiddag och sedan lektioner på kvällen.

Lördag: Träna hästarna, packa och sedan avfärd mot Skåne, hingstvisning Helsingborg.

Söndag: Lite tidsfördriv i Helsingborg och förhoppningsvis träffa lite kompisar innan vi inväntar tidig veterinärtid på måndagsmorgonen.

Ses vi i Helsingborg på hingstvisnigningen?

KRAM

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Duktig Brille

Idag debuterade Brille MsvB4 jag är så nöjd med honom idag. Så avspänd och samarbetsvillig.

Laget vann också första omgången av div 1. Superkul!

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Otur..

Ja då var den framme igen, oturen. Fredag den 13:e och jag vaknar upp till en sårskada på Briman som måste sys. Briman är okej, jag har fått jättebra hjälp av Vetrinär Johan Lenz från Skåne som backande upp direkt, bästa Andreas Sandin som kommer och syr proffsigt. 10 stygn på rumpan, från andra sidan av frakturen.

Det kommer läka fint, nu blir det lite ofrivillig vila igen. Det är ingen stor skada och prognosen är fin, men vi var ju just igång.. Men ni känner oss, vi förbereder oss redan på comebacken.

Fan vad tungt det är ibland, och vad jobbigt det är när dom har ont. Om jag bara kunde skydda mina hjärtan från allt.

Kram

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Fotografering med Agria

Idag har vi haft en rolig och produktiv dag med mediateamet från Agria. Massor med nya spännande bilder och filmer kommer inom kort. Tänker bland annat byta ut bannern till bloggen då den börjar bli lite out of date..

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar