Vilka hästar!

Så nöjd med alla hästarna idag! Valbonne satte sitt första Falsterbokval på hela 80,6%. Brille “briljerade” i Msv B:2 på magiska 75% och seger! Whin kom trea på över 70%.

Kul med tävlingar hemma på gården med många återkommande delatagare som är nöjda!

Bilder kommer!

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Tävlingar på Brolöten!

Förra årets team!

Nu är det dags för våra tävlingar tillsammans med GARK igen, massor med starter och olika klasser det ska bli så kul!

Hästarna jag kommer starta är  Valbonne, Whin och Brille. Copper vilar och är precis igång med starten på embryo transfern så hon kommer inte gå.

Vi har massor med fina sponsorer, Brolöten, Agria, copper, Nova Trading, Uhip, Lyckås Ridsport. Lyckås kommer också ställa ut med saker under helgen.

Ni kommer väl och kollar/hejjar?!

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Bloggen svåråtkomlig

Har tyvärr haft lite svårt att uppdatera bloggen senaste veckan då jag helt är spärrad från mina enheter. Gör mitt bästa att vara tillbaka i full kraft snart!

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Högt tempo..

Igår tävlade jag med Whin i finalen i div 1. En ritt jag är mindre stolt över då jag i princip gjorde alla fel man kan göra. Första gången jag red fel på i alla fall 3 eller 4 år. Whin var väldigt glad att komma ut på tävlingsbanan första gången sedan Augusti. Alla kan bli spända men jag själv borde behållt mer fokus. Det kan såklart hända alla..

Laget vann både omgången och finalen och det är väldigt roligt att tillhöra GARK som klubb.

Direkt efter tävlingen åkte jag bara hem till gården, bytte häst och rullade mot Skåne. Kom fram hit igår vid 23-tiden för att idag provrida häst och sedan på Falsterbomöte. Två roliga saker idag, uppdaterar er hur det går!

Kram

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Nya vrålåket

Nu är den äntligen här! Vår första tvåhästarslastbil kommer från Torstensson och det är tack vare Agria som jag har chansen att få ha den här fina bilen.

Det kommer underlätta väldigt mycket med resor, plus att det är fler som kan hjälpa till att köra med vanligt b-kort om det krisar.

 

 

Jag är så himla nöjd med allt, färgen, stripningen, jag har lagt mycket tid på att få extra kuddar i hästdel samt rätt färg på skinnet.

Vad tycker ni? Visst är den fin!

KRAM

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Pain..

Jag har tränat såhär på en häst varje dag i flera veckor nu. Tårna ska in, fötterna vara på ett ställe och jag ska analysera min skänkelgivining. Attans så ont det gör men wow vilken skillnad! Kommer mer ner i sadeln och får mycket bättre känsla med benen. Känns förskräckligt i början men jäklar vilken skillnad efter ett tag. Tack William för träningsvärken och för att du pushar mig lite mer.

Någon som prövat själva??

Kram

Publicerad i Hem | 1 Kommentar

Putsa sporrarna-film

Försöker komma igång mer med min youtube kanal och hoppas ni gillar det. När jag putsar sporrarna använder jag Never Dull. Först tar jag Never Dull och gnuggar med ordentligt så all beläggning lossnar, sedan en trasa med ljummet vatten och putsar. Därefter putsar jag upp med en ren torr trasa, man måste gnugga länge och ordentligt. Tadaa! Superblanka!

KRAM

 

Publicerad i Hem | 2 Kommentarer

Ta hand om era hästar i värmen

Värmen kom som en chock för många, jag har senaste veckan passerat gårdar där hästar fortfarande går med varmare täcken i hagarna trots att min termometer visar över 20 grader i bilen.

Värmen tar på hästarna och det är några saker vi måste tänka på. Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov. De måste hela tiden ha tillgång till vatten, och har du koll på vad just din häst dricker? En normalstor vattenhink rymmer 20 liter, ibland kan det vara idé att ha två hinkar om man inte hinner fylla på.

När en häst arbetar kan den förlora 10-15 liter vätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer. Mängden förlorad vätska styrs av hur mycket den väger och vad den gör, när den svettas förlorar den mer vätska.

Låt din häst dricka så fort som möjligt efter ansträngning, i tester har hästar druckit upp mot 38 liter efter träning. Saltet har också en viktig roll, se till att din häst har tillgång på salt i både box och hage. Hästens foder innehåller oftast ganska lite natrium, vilket är ett av de ämnen kroppen får salt ifrån. Natrium det enda ämne som INTE finns naturligt i tillräcklig mängd i bete. Störst förlust av natrium får hästen när den svettas. En distanshäst/fältävlanshäst kan på ett lopp förlora 20-40 liter. För hästar som svettas i ansträngning krävs mer än en saltsten, de behöver definitivt ha salt i fodret. Alltså behöver vi tillsätta salt/elektrolyter i fodret efter hästen tränats och jag har blivit rekommenderad att göra detta inom fyra timmar efter ansträngning så hästen har en chans att tillgodose sig saltet.

Hästar som inte dricker tillräckligt kan få följande symptom; din häst äter mindre, urinmängden minskar och urinen blir mörk, stum hud, (testa med att dra ut huden på halsen) torra munslemhinnor, sämre förmåga att bli av med sin träck som kan leda till förstoppning och även sämre prestationsförmåga.

Hästar med brist på salt kan ibland slicka eller tugga på krubbor, staket, jord, stenar och andra föremål till exempel kan hästen slicka i sig urin eller äta av gödseln bara för att få i sig det lilla salt som finns där. Andra symtom är en ruggig hårrem.

Mina tips för dig som nu släpper ut din häst på gräs i lite större hage och fortfarande tränar den är följande:

  • Vill du skydda din häst mot insekter, använd flugtäcke och flyghuva. De ventilerar bra och ger ett bra skydd, allt annat är för varmt.
  • Använd flugspray om det är mycket djur i hagen.
  • Se till att hästarna har möjlighet till skugga i hagen, en plats där de kan gå undan.
  • Fri tillgång på vatten i hagen och saltsten i hagen.
  • Visitering flera gånger per dag, hos oss kollas alla beteshästar minst två gånger per dag, att de verkar må bra.
  • Efter ridning får de vara inne och vila ett tag, de får salt i fodret inom fyra timmar efter ansträngning.

Ta hand om era hästar!

KRAM

 

 

 

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar

Val av hingst till Copper

Valet har egentligen inte varit så svårt. Däremot har jag funderat länge för att verkligen hitta rätta valet till just henne.

Det blir min fina Valbonne som får bli pappa till Coppers baby. Jag har tävlat och ridit på båda och jag älskar dem. Enligt mig är han den bästa hingsten, och hon ska ha det bästa. Det blir bra med en kvick känslig häst med naturlig uppförsbacke på Coppers lugna lite moderna typ. Ridbarhet är A och O för mig och att ha trevliga hästar att jobba med är viktigast.

 

Jag hoppas att detta lilla embryo tar sig och att jag om några år kommer få rida in en häst där jag tävlat både mor och far. Vilken känsla!

Kram

Publicerad i Hem | 3 Kommentarer

Långhelg..

Åh så skönt med några längre dagars ledigt från jobbet i Stockholm. Vi har kurs med nio elever hela helgen men det är ändå väldigt behaglig takt nu. Flera av mina hästar har tagit det lite lugnare så jag har haft lite tid över till sovmorgon till 8 en dag och 7.30 i morse. Idag hann jag också iväg till Ericsberg och hjälpa en av mina ponnyelever på de nationella tävlingarna där.

Ikväll har klubben en vårfest som jag ska besöka och jag har också hunnit med en cykeltur. Jag bara njuter av vädret och tycker faktiskt att det var lite skönt att vi inte hade några tävlingar denna helg. Ibland behöver man bara komma lite i fas igen.

KRAM

Publicerad i Hem | Skriv en kommentar