Arbetet med femåringarna

Briman som femåring

Wisse, Copper och Florence har varit fem år i drygt två veckor. Det är svårt att inte påverkas av att de nu är ett år äldre och tävlingarna på högre nivå närmar sig.

Arbetet med de yngre hästarna är mycket fokuserat på övergångar, i femårsprogrammen ska hästarna göra enkla byten vilket innebär att de både ska kunna fatta galopp från skritt och sakta av till skritt från galopp. Nu har jag börjat med fattningar från skritt vilket är lite enklare än att bryta av från skritt till galopp. Det är bättre att låta hästen ta ett par travsteg i avsaktningen än att det blir en tvärnit och att hästen dyker. 

En annan svårighet för femåringarna är bakdelsvändningar, Liane brukar säga att en bakdelsvändning är det lättaste sättet att få en unghäst istadig. Man måste kordinera hjälperna och oftast stannar hästen i början för att den inte vet vad ryttaren vill. Det är väldigt bra att börja träna bakdelsvändning med att göra som skänkelvikning i skritt så att hästen redan flyttar undan skänkeln och sedan göra en kvartsvändning så att hästen på ett enkelt sätt förstår vad man är ute efter. När kvartsvändningen fungerar kan man börja med riktiga bakdelsvändningar men då ska man tänka på att göra den stor så att det blir lättare för hästen i början.

Förvända galoppen är egentligen det som är lättast, här är det viktigt att göra en lätt sväng när man börjar. Jag brukar först göra den förvända längst långsidan utan att svänga, då blir det lättare för hästen att förstå om jag väl svänger brukar jag göra det på en halvvolt så att det blir en lätt sväng.

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Brolöten. Skapa ett bokmärke

2 Inlägg för Arbetet med femåringarna

  1. Jorunn Lavonius skriver:

    Hur många skrittsteg ska det vara i enkla byten? 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *