Tränset, en viktig del av utrustningen!

Wisse i sitt OS träns

En av de första sakerna jag undersöker när jag får nya hästar och elever är deras utrustning. Det är väldigt vanligt sakerna som folk slarvar med är tränsen och betten.

På bilden ovan har Wisse ett Schumacher träns som visserligen är snyggt men också väldigt funktionellt. Jag föredarar så kallade ”pull back” nosgrimmor som på bilden ovan, de har också en lite inbyggd padd i läder även under käken som ger lite mer stöd och skydd för hästen. Till att börja med så ska man ha ett träns som passar hästen i storlek, många har för stora nosgrimmor och bett som hänger för långt ner.

Nosgrimman ska sitta ca 2 fingerbredder under käkbenet, hamnar nosgrimman för långt ner är det lätt att den hamnar för nära bettet och då kan hästen få sår för att det blir för trångt mellan bettringen och nosgrimman.

Det är inte heller bra att spänna nosgrimman för löst även där ska man få in två fingrar mellan nosgrimman och nosryggen, men ofta kan man få in två hela händer mellan nosgrimman och hästens huvud och då har nosgrimman ingen effekt alls, vanligt är då att den åker ner för att den sitter för löst och hela tränset tappar sin funktion. Man ska inte heller spänna den för hårt för då kan hästn få sår av nosrimman.

En till sak jag ofta märker är att man spänner käkremmen för hårt, en så stor häst som Wisse på bilden ovan måste ha på yttersta hålet för att man ska få in en knytnäve mellan remmen och käken. Går hästen i form stramas det åt och man vill inte att det ska ta emot i onödan för hästen.

När man kommer till betten så ser jag en trend med smalare bett med mindre ringar, det vill säga skarpare bett. Det är väldigt vanligt att man sitter och rider med briddong bett på vanliga träns. Jag föredrar ett bett tredelat bett som är lite tjockare med lite större ringar som på bilden ovan.

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Tack för ytterligare tips =)
    Det gör ont att se slarv i utrustningen och hur den sätts på – man försöker väl alltid göra det så bekvämt som möjligt för hästen? Jämna ut veck, fördela manen rätt vid nackstycket, dra åt lagom hårt, hitta grejer som passar..?

  2. Bra att du tar upp viktiga saker som många lätt glömmer bort! Men jag tycker det ser ut som om Wisse har för långt sidstycke på bilden, bettet hänger. Eller beror det på att han har grimskaftet där o man kanske nyss tagit i det så det blivit snett?!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *