Ska vi verkligen behöva försvara oss?

När jag gör fystetster på Bosön

Debbaten i media efter RGB:s Jerringpris har exploderat, det länkas, och det är många som skriver upprörda artiklar och bloggar. Själv börjar jag fundera över om det ens är värt att lägga så mycket energi på en sån som Anrell? Är det kanske inte just det här Anrell vill när han skriver en så provocerande krönika, reta upp oss hästbrudar lite?

När jag började högstadiet så drog min ponnykarriär igång ordenligt jag tillbringade alla helger och lov med hästarna och jag var ledig väldigt mycket från skolan för att kunna åka på tävlingar både i Sverige och utomlands.

Samma dag som skolavslutningen i åttan blev jag intervjuad av radion om mina prestationer. Efter radio intervjun går jag för att ta emot mina betyg, jag är otroligt stolt över att ha fått så många VG:n och MVG:n men det är ett G jag inte kan sluta stirra på, det är betyget G i idrott. Jag har precis blivit intervjuad i radio för mina idrottsliga prestaioner där bland annat två SM guld är inräknade, gmen jag får betyg godkänt i idrott?

Jag berättar mina bekymmer för min mor som är övertygad om att jag misskött mig på något sätt, hon ringer läraren och frågar.

Vad har Emelie gjort fel undrar mamma? Har hon inte varit med på lektionerna? Emelie har skött sig utmärkt svarar läraren. Problemet är att Emelie är inte särskilt bra på någonting.. Inte särskilt bra på någonting… Visst, min lärare kan inte bedömma mina idrottsliga prestaioner utanför gynmastiklektionerna, men att som lärare i idrott inte kunna se den drivkraft och den sportsliga satsning jag gjorde redan då är sorgligt. Borde inte en sådan drivkraft uppmuntras mer än att göra några mål på gympalektionen?

Jag tyckte idrotten i skolan var jättekul men jag har aldrig varit med i något fottbollslag, aldrig tränat gymnastik, aldrig lärt mig dansa. För jag har lagt all min lediga tid på att bli så bra som det bara går med mina hästar.

Redan då förstod jag att vi som ryttare ibland kommer få höra både det ena och det andra och att de som inte håller på med vår sport har väldigt svårt att förstå hur många timmar vi lägger på vår satsning.

Jag har som ni vet både åkt tjejvasan och sprungit midnattsloppet, mycket för att visa på att vi ryttare faktiskt är idrottare.

Jag har hittat två otroligt bra länkar på filmer på youtbe klicka på dem för att se.

Den ena heter: So you think equestrian is easy? Och den andra en duell i Norsk TV, två lag med nybörjare som prövar på ridning. Senkveld duellen.

Om ni någon gång behöver förklara att vi faktiskt inte bara åker häst kan ni visa dessa klipp…

Keep up the good work hästtjejer!

KRAM

 

Delta i diskussionen

 1. Det är verkligen sorgligt att man ska behöva försvara sig mot folk som inte tycker att ridning är en sport. Var inne på Aftonbladet och läste kommentarerna under artiklarna som handlade om just detta. Skrämmande…
  Ang. ditt betyg i idrott hade jag en helt fantastisk idrottslärare i högstadiet. Hon tittade bara på ens utveckling under de åren hon var lärare. Jag, som kämpade som bara den men inte var speciellt duktig på något, fick MVG i slutbetyg medan killarna som var jätteduktiga på fotboll men som sket i allt annat fick G eller VG. Så önskar jag verkligen att alla tänkte.

 2. Kan inte annat än att hålla med. Vilken inkompetent lärare! Jag hade samma problem när jag gick i gymnasiet. Jag gav järnet varje idrottslektion och kämpade verkligen hela tiden, inte bara för att jag ville ha ett bra betyg utan för att jag har en riktig vinnarskalle. Råkade sedan få en skymt av lärarens betygspapper och såg att jag hade ett VG. Blev lite besviken såklart, men det som gjorde mig riktigt förbannad var att en annan tjej, som var skitdålig på det mesta vi gjorde, hade fått samma betyg.
  Detta året hade jag dessutom lagt ner enormt mycket tid på hästarna, och tagit en otävlad, tjock ridskoleponny till placering i lektionsponnymästerskapen och allsvenskan i dressyr.
  Jag blev som sagt så förbannad att jag satte mig ner och skrev en uppsats till min idrottslärare och förklarade hur jag kände.
  Hon kom faktiskt och bad om ursäkt, men vad hjälpte det mig och mitt VG?
  Hon erkände att hon inte visste någonting om dressyr och när jag berättade hur många timmar i veckan jag lade ner på stallet och hur en tävlingsdag ser ut så såg hon ut som en fågelholk.

 3. Jättebra skrivet Emelie!

  Jag upplevde precis det samma på skolans gymnastik timmar!

  Eftersom jag bor i Norge sedan 1996 har jag har skrattat många gånger åt Senkveldduellen, så ta er tid att se den:)

 4. Bra inlägg! Håller verkligen med om Anrell. Jag har inte ens läst hans krönika för att jag inte vill ge honom den uppmärksamheten. Hoppas att sportjournalisterna lär sig av den här pinsamma tabben. Att klanka ner på en världsetta, pinsamt är vad det är!

  Mitt idrottsbetyg slutade också på ett G, trots full närvaro och jag var väl inte helt kass på bollsporter heller… Men att tävla MSV i dressyr, hoppning och fälttävlan på ponny, det räknades tydligen inte…

 5. Det är sant det du säger – Anrell vill provocera men å andra sidan har han provridit nu och backat, vilket ger ridsporten lite plåster på såren. Så även om vi fått mycket negativa kommentarer så får man ändå se det positiva – NÄR har ridsporten någonsin fått så här mycket plats i media…?! 🙂

 6. Varför svarar du inte på kommentarerna längre??????

  Massor som har frågat frågor som du aldrig svarat på??

  Jag undrar både vad Peppe har gjort med sitt ena öga och vad för skada som drabbat finaste Cadish??

  Mvh Hanna

  1. Hej! Cadish har en skada som gör att han inte går att rida på just nu tyvärr, vet själv inte mycket mer i nuläget. Se svar på Peppes öga nedan! KRAM

 7. Ja, det är tråkigt, men det är skönt att vi stallbruttor har varandra iaf 😀
  Det var lite roligt att få ”sätta dit” alla som klagat på hästar, när jag och en stallkompis fick ta med två hästar till vår gemensamma idrottslektion på skolan. De blev mest omkringledda, men märkte ändå att det krävs en del muskler att ”bara” sitta och hålla balansen 😉 Fast det roligaste var förstås att de ändrade uppfattning och tyckte att det var riktigt kul! 🙂

 8. Sjukt bra inlägg i debatten! Håller med dig fullständigt om hur andra ser (ner ibland) på hästsporten.
  Älskar kommentarer om att ”det är hästen som gör allt jobb…” – ”Really?!” tänker man och upptäcker sig själv med att fantisera om hur personen som fällde kommentaren själv skulle se ut på hästryggen, och om denne verkligen skulle säga så ifall h*n bara visste vad det innebär att vara hästtjej.

 9. Låter som en sak Bjarne Thysell kan ha sagt…? =)

  Kul att läsa att det går bra för dig Emelie!

  //Martina

 10. Kan bara säga att jag känner igen mig!! Jag fick VG i idrott på gymnasiet, fast jag sprang på MVG på cooper testet gjorde bra resultat på teoriproven och andra tester och tävlade på hög nivå i hoppning och var på tävling i princip varje helg. jag blev helt vansinning när jag fick mitt betyg och när jag frågar läraren varför jag inte fick MVG blev svaret; nej du är inte tillräckligt bra på bollssporter!! Har också åkt vasaloppet, spungit Lidingöloppet och Stockholm Maraton utan särskilt mkt träning (om man jämför hur mycket tid man lägger på hästarnas träning) , mycket tack vare den grundkondition jag hade från början efter många timmar i sadeln.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *