Träningen med Liane, häst för häst..

Allie

I tisdags kom Liane Wachtmeister hem till Brolöten och höll träningar. Jag har tränat för Liane sen jag var nio år gammal och det är en stor trygghet för mig att ha henne som hemmatränare. Liane är också den som tränar mig när jag är med och rider i knytkalasets plantskola, läs mer om plantskolan på knytkalaset hemsida.

Första hästen jag tränade för Liane var Allie, planen med dagen var att jobba väldigt mycket med övergångar och behålla uppförsbacke känslan hela tiden. Jag blev väldigt glad eftersom Liane tyckte att övergångarna var mycket bättre än sist vi tränade och att hon orkade bära sig mer.

Vi tränade också en lite svårare övningar som galoppsluta, och piruettarbete. Detta tyckte Allie var lite jobbigare och jag fick instruktioner av Liane att inte hjälpa henne för mycket. Risken blir att man som ryttare blir rädd för att hästen ska bryta av och då driver man för mycket vilket gör att galoppen blir för snabb. Jag fick träna mig att slappna av och då fick vi några riktigt fina piruett språng.

I slutan var det väldigt viktigt att jag behöll formen hela vägen, det är vanligt att de dyker lite när de inte orkar men här fick jag göra små tempoväxlingar i slutan vilket gjorde att slutan blev mycket bättre.  Jag har ett litet filmklipp på det svåra bytet som under träningen blev väldigt bra och det hittar ni här.

Peppe

I förra inlägget så la jag upp en film på Peppe från när vi tränade lite längningar i trav, där jag själv tycker man ser vad fint han travar och att även han nu börjar bli mycket starkare.

Galoppen tyckte Liane dock att jag ridit på i ett för högt tempo och haft honom aningen låg i formen. Här fick jag samla mycket mer och även rida slutor mot spegeln så att jag själv höll koll på tempo, böjning och form. Detta var första 45 minuters passet jag tränat ordentligt för tränare sedan Peppes skada och jag är så otroligt glad att vi kommit så här långt. Jag älskar att rida den hästen.

Garantino

Jag var lite spänd inför Lianes bedömning av Garantino, det var nämligen första gången hon såg honom.

Den här hästen kommer du kunna ha mycket glädje och framgång med var Lianes kommentar. Ett bra betyg med andra ord, kul!

Även på denna häst var det samling som stod på schemat, tempokontroll. Garantino blev lite upprörd över kraven med samlingen vilket han visar med att låta och nästa prata lite om hur jobbigt han tycker det är.

Det blev otroligt stor skillnad efter många övergångar och mer samling. Jag fick en känsla av uppförsbacke som jag inte fått på Garantino innan. Här är en filmsnutt på Garantino.

Liane har bara sett Florence och Wishmaster en gång innan och det var väldigt kul att höra hur Liane tyckte att de utvecklats.

Kommentaren om Wisse var att han blivit mycket starkare och vuxit sig mycket snyggare, lite mer häst. Liane var väldigt noga med att påpeka även på honom att han inte skulle bestämma tempot. Mycket märkligt, samma instruktioner som jag alltid ger mina elever..

Här är lite galopp med Wisse..

Florence

Jag tycker själv att Florence utvecklats väldigt mycket i framförallt traven, men det betydde väldigt när Liane sa att Florence trav var mycket bättre.

Jag fick många bra tips i galoppen på Florence, till att börja med så gav Liane mig väldigt bra instruktioner i fattningen. Mer böjning i innan och en bättre reaktion för innerskänkeln hjälpte mig att få en riktigt bra fattning som också ledde till en bra galopp.

I galoppen tyckte Liane att jag skulle ställa lite högre krav, samla mer och träna galopp skritt övergångar.. Det var lite tufft i början men efter ett par gånger gick det mycket bättre och jag blev återigen påmind om att det är hur man utför övningen som ger resultatet, inte bara att göra enövergång.

Här är ett filmklipp på Florence..

Det var en väldigt bra träning med många tips och jag är väldigt tacksam att Liane kom hem till mig. Det är väldigt kul att ha så här många fina hästar att träna.

KRAM

Delta i diskussionen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *