Kyldamasker..

Modellen på kyldamasker som jag använder idag..

Jag tycker det är jättebra att kyla hästarnas ben efter hård träning. På detta sätt minskar man risken för svullnader och skador vid överansträgning. De kyldamasker jag har idag tycker jag börjar bli väldigt slitna och jag har börjat leta efter nya alternativ.

När man är ute på större internationella tävlingar ser man att det väldigt många som kyler hästarnas ben efter hårdare ansträgning. Utomlans finns det också ett större utbud av olika kyldamasker.

Coldflex linda..

Personligen tycker jag det är bäst med skydd som man kan lägga i frysen, de blir kallare och håller kylan längre. På bilden ovan ser ni en coldflex linda, som kan vara bra att ha när man åker iväg och tränar, den behöver man inte ha i frysen men blir inte heller lika kall.

Ice horse bandage från USA

Denna modell har jag sett i Tsykland och Holland, kommer från USA, håller kylan två timmar vilket gör att man kan använda dem på flera hästar. Såklart är det den som ligger högst på min önskelista. Den går att beställa på nätet men blir dyrare med tanke på frakten från USA.

Hippotiques kyldamasker

Hittade också dessa på http://www.hippotique.se fördel att hitta kyldamasker i Sverige.

Nu kommer min fråga till er, har ni prövat några av dessa kyldamasker ovan? Kanske de som är svenska? Någon som har något annat bra tips på kyldamasker?

KRAM

Delta i diskussionen

 1. Det finns en sorts kyldamasker på Hööks också som man lägger i kallt vatten 40 min innan användning. Har dock inte provat dem, men någon annan har kanske? Finns i två storlekar och kostar 849 kr/par.

 2. Stubben har helt suveräna paddar man har i frysen och sen lodar på m hjälp av resårlinda. Kostar 800kr/st och håller kylan ca 40min, sedan värms dom upp till kroppstemp, så ifall man skulle glömma dem på längre stund så finns ingen risk för kökdskador. Finns på de flesta ridsportaffärer med lite ”dyrare” märken. Annars kan man beställa från tex Stockholms Ridsport vet jag 🙂

 3. Hej.
  Jag använde en typ av kyldamask när jag red FT som man la i frysen. På den modellen var det viktigt att man inte hade dem på mer än 20 min helst inte mer än 10 min för då finns risk att man förfryser huden på hästen. Annars väldigt bra skydd med effektiv kylning.

 4. Hej Emelie!

  Vi är ett UF-företag som säljer kylmattor som är som de här kyldamaskerna. Det är som en formbar och flexibel matta med olika kuddar, ungefär som den sista varianten du länkat till. Den har inga kardborreband eller annan fästannordning utan man lägger den mellan en padd och en linda.
  Vi har precis börjat med denna produktutveckling och håller på att göra research efter liknande grejer och hästkunniga som kan testa och uttala sig om den. Vi fyra killar har inga erfarenheter av hästar och undrar därför om du skulle vilja testa dem? Vi kan skicka till dig så att du kan se hur bra de fungerar, vi är mycket intresserade av sådan respons.

  Om du är intresserad får du givetvis mer detaljerad fakta, men i korta drag är det ungefär som en kyldamask. Man kan böja den hur som helst, den håller temperaturen mycket bra och den är återanvändningsbar. Om du vill ha mer information kan vi ta det via mail.

  Vi hade varit väldigt tacksamma om du kunde hjälpa oss med detta. Om du kan tänka dig att prova dem, givetvis utan kostnad, och sedan ge respons till oss hade det blivit jättebra för vår del och förhoppningsvis för dig med. Då våran variant kommer kosta runt 100 kronor kommer den vara mycket billigare än andra och det har vi fått goda reaktioner på. För att kunna komma in på ridsportsaffärer hade det också varit bra med ett uttalande från någon kunnig, till exempel dig. Detta är då om det väl fungerar bra, vilket vi tror att det ska göra. Om du kunde göra detta hade det varit guld värt!
  Om det låter bra kan du maila:
  kylmattan@gmail.com eller ringa mig på: 0736836959.

  Med Vänliga Hälsningar
  Kylmattan UF genom Erik Östling

 5. Hej!
  Kolla in det nya kylbandaget Equi-N-icE! Bomullslindor som fuktas med kylvätska i 20 minuter och kyler därefter 2-3 h! Ingen risk för kylskador eller dylikt, ingen smärta som med is. Inte ens dyra.
  Mvh Anna

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *