Alla ska alltid göra som alla alltid har gjort..

Fick tips om denna fantastiskt fina bild på mig och briman, lånad av dressyrmupparna.se

Jag älskar denna sport, den  fantastiska känslan av att bli ett med din träningskamrat, att ha 800kg tungt djur som svävar fram och gör exakt det du ber om .

Det finns dock en del saker i den här sporten som jag inte tycker lika mycket om och det finns en sak jag brottats mycket med. Det är det faktum att alla alltid ska göra på samma sätt. Ett exempel, jaha hon ska plugga, då blir man aldrig en duktig ryttare, ursäkta?

Jag har arbetat med hästar hela mitt liv, och i mitt drömliv är det bara jag och mina fina tävlingshästar, vi är antingen på väg på tävling, bor i lastbilen eller är hemma och bara tränar hela dagarna på Brolöten. Tyvärr är den kombinationen lite svår att få ihop, det är sällan bara tävlingarna i sig som genererar mest pengar.

Som egen företage är det tidiga mornar och sena kvällar, det är ett tufft jobb och jag älskar det. Jag har arbetat i Tyskland som beridare och jag har varit själv med trettio hästar på stall i flera år. Jag har haft många hästar på utbildning. Men jag har också sett baksidan, jag har sett många ryttare som inte får vare sig sin vardag eller ekonomi att gå ihop.

Jag har stor respekt för dem som lyckats med sina utbildningsstall, men lika stor respekt har jag för dem som vågar skaffa sig en utbildning och samtidigt satsa på sin ryttarkarriär. Det jag menar är att det behöver inte vara det ena eller det andra, man kan bli en duktig ryttare vare sig man pluggar eller arbetar i stall hela dagarna.

Jeanna Högberg är en av dessa ryttare, hon hade två fina tävlingshästar som hon tog med sig till uppsala och klarade av att utbilda och tävla på hög nivå samtidigt som hon skaffade sig en utbildning. Idag jobbar hon heltid med hästar men hon har alltid sin utbildning att falla tillbaka på. Smart tjej!

Själv har jag haft åtta hästar i träning och samtidigt skaffat mig en utbildning som marknadsekonom på IHM. När jag berättar om detta flera hästmänniskor så får jag ofta frågan, jaha men då satsar du inte på hästarna då? Eh.. jo? Det är just därför jag valt att skaffa mig en utbildning!

Jag vet att jag med min utbildning kan driva Brolötens verksamhet med mer eftertänskamhet och förhoppningsvis bättre. Jag vet att jag alltid har min utbildning att falla tillbaka på och just därför har jag en garanti att alltid kunna fortsätta satsa.

Det viktigaste budskapet jag vill få fram genom detta inlägg är att jag väljer min egen väg, jag har låtit mig inspirerats av många betydlesefulla männsikor i min omgivning och utgått från mig själv. Jag har otroligt roligt hela dagarna och jag längtar alltid till stallet mer än till skolböckerna eller kontoret.

Jag vill rida på hög nivå det har alltid varit mitt mål, och jag gör allt för att skapa de bästa förutsättningen för min satsning. Så när någon gör narr av mig för att jag studerar är det som om någon sticker en kniv i min mage, man kan faktiskt satsa även om man är utbildad!

Så vare sig du pluggar eller åker till tyskland och rider i tre år, gör det du vill och vad som känns rätt för just dig. Världens alla elitidrottare blev inte bäst genom att göra som alla andra, de gjorde något annorlunda.

KRAM!

Delta i diskussionen

 1. Att du ens skall behöva försvara att du skaffa dig en utbildning är absurt. Det är de som inte har någon som fäller alla kommerntarer som borde tänka sig för och själv skaffa sig mer kunskap genom en utbildning. Stå på dig och håll huvudet högt! Ser fram emot att se dig på OS banan om 4 år!

 2. Jag har aldrig tidigare kommenterat en blogg men nu kan jag inte låta bli…
  Fantastiskt bra skrivet – SMART TJEJ! 🙂

 3. Känns väldigt, väldigt skönt att höra! Jag har under tiden jag haft min ponny, pluggat på universitetet och fått höra så mycket om jag inte borde ha häst för att jag just pluggar. Men fattar inte folk att man som hästtjej(el. kille) har det som motivation. Man skaffar sig en utbildning för att ha råd med det bästa man vet ju! Blev lite svammel…KRAM!

 4. Äh Emelie de är nog mest avundsjuka du möts av, och avundsjuka är ju egentligen bara ett annat sätt av beundran! Jag tycker du är helt otrolig som får ihop dina dagar hit och dit! Det finns väl ingen som kan vara på din och Brimans nivå utan att sattsa helhjärtat?? Jag tycker du är bäst!! KRAM på dig

 5. Klokt skrivet! Jag sålde min ponny för jag hade vuxit ifrån henne, då gick jag i skolan samtidigt och när jag blev utan häst sjönk mina betyg ganska mycket, men ändå tänkte jag ”nu har jag tiden att lägga ner mig ordentligt på skolan”, efter två månader anlände min stora nya häst och vips så höjde jag mina betyg i skolan mer än jag trodde att jag kunde! 🙂 tack för en bra blogg!

 6. Smart & välformulerat! Brukar inte kommentera bloggar men det här var otroligt bra skrivet.

 7. Jag instämmer med ett antal skribenter före mig. Jag brukar inte heller kommentera, men detta var otroligt bra skrivet! Fantastiskt skönt med fler som bekräftar att det inte är ”för sent” bara för att man pluggat. Grymt!

 8. Hej ! Precis den diskussionen hade jag med en tjej som följde med mig till kiropraktorn med hästen idag.
  Att välja rätt utbildning, inte bara nåt man tycker är skoj utan faktiskt nåt som genererar pengar. Utan pengar står man sig ganska slätt om man vill hålla på med hästar o tävla.
  Det är lätt att tänka, när man är ung o oerfaren, att man bara ska följa sitt hjärtas röst. Det ska man också såklart men man måste alltid tänka på vad man vill kunna göra av sitt liv och för att kunna ha roligt måste man kunna känna trygghet och känna att man inte är fastlåst i ett spår utan ha nåt att falla tillbaka på om nåt händer framåt i livet. Framtiden vet man inte mkt om !!

 9. Bra skrivet Emelie! Du är toppen och det kommer att gå jätte bra för dig!!! Din ödmjukhet i kombination med din styrka och driv. Det tror jag starkt på.
  Kram

 10. Klokt och moget resonerat! Du är verkligen en stor inspirationskälla!! Kämpa på, du är grym! 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *