Inga hemligheter..

Childericen..

Som alla säkert förstår är det otroligt mycket att göra för mig veckan innan Falsterbo. Det är mycket att tänka på när man ska vara borta med hästarna nästan en vecka och mycket som ska fixas på hemmaplan för att jag ska komma iväg och lämna allt med gott samvete.

Mina elever har varit flitiga den här veckan och varit här flera gånger för att hinna träna så mycket som möjligt innan jag åker. Dessutom har vi höskörd denna veckan vilket innebär att höet ska in till varje pris. Det är faktiskt något väldigt speciellt med höskörden och det är härligt att få pusta ut på kvällen i vetskap om att man har gjort sitt allra bästa för att hästarna ska få foder i toppklass.

Jag har fått frågan flera gånger här i bloggen hur jag lyckats förbättra min sits så mycket senaste tiden? Det är ingen hemlighet att min sits är en av de saker jag arbetat mest med och mina trogna läsare har kunnat se utvecklingen de senaste fem åren.

Till att börja med tror jag väldigt mycket att det handlar om insikt, sedan måste man ha ett enormt tålamod för det tar otroligt lång tid att lära om. Jag har haft väldigt mycket sitsträning, ridit utan stigbyglar och tränare som tjatat otroligt mycket på mig. Dessutom så har jag de senaste två åren tränat mycket styrka och konditionsträning (utanför stallet och hästarna) något som jag verkligen märkt gett stort resultat.

Bitarna föll till sist på plats ännu mer när jag insåg att jag måste ha en sadel som passar även mig inte bara hästen. Sadeln är ett väldigt dyrt redskap och eftersom jag haft ett gäng fina sadlar har jag fortsatt rida i dem trots att min kropp har ändrat sig.

När jag blev introducerad för Garantino blev fick jag också rida i den fina Forestier sadeln, en sadel jag aldrig prövat förut och den passade mig perfekt, det är den sadeln jag nu har på Allie.  I vintras red jag Briman i en av Mattias Janssons sadlar och insåg att jag behövde en ny sadel till Briman, gör man den här satsningen kan man inte backa på en av de viktigaste delarna. Sagt och gjort en ny Childeric beställdes och den passade så perfekt, redan första veckan fungerade bytena bättre och jag är så otroligt nöjd med sadeln.

Forestier..

Jag menar inte nu att allt hänger på sadeln, absolut inte! Det är jätteviktigt att man lär sig rida i många olika sadlar men jag inser också att jag varit lite hård mot mig själv som tyckt att jag ska använda det material jag har och inte prövat vad som passar bäst för mig. När jag ser bilderna ovan och jämför hur jag satt i de andra sadlarna så är det en sådan otrolig skillnad. Sadlarna har hjälpt mig att få allt slit med min sits att äntligen falla på plats. Självklart är det massor som fortfarande kan förbättras och så är det ju alltid och jag måste fortsätta jobba precis lika hårt som innan.

Slit lönar sig även om det tar lite längre tid med vissa saker…

KRAM

Delta i diskussionen

 1. Kan du inte lägga in ”före- och efter-bild” på din sits? Tycker alltid du har haft en bra sits ju, skulle vara kul att se och jämföra 🙂

 2. Din sits har blivit så bra Emelie! Säkert också för att du rider så många olika typer av hästar också! Lycka till i Falsterbo!! Jag ska heja på dig 🙂 /Holland Amanda

 3. Kloka ord, mycket beror på ens egen insikt och viljan att kämpa för att ändra det.
  Men jag tror även att sadeln spelar stor roll. Att den ska passa ryttaren lika bra som hästen. Jag själv satt i en alldeles för stor sadel tidigare och när jag bytte till min Röösli hamnade jag helt rätt i sadeln automatsikt och det gjorde massor för min sits, även om jag fortfarande filar på den. Men jag har ett helt annat utgångsläge, där jag kan sitta avslappnat korrekt och jobba utifrån det, istället för att behöva börja jobba med att hamna rätt i sadeln. Jag tror att en illa passande sadel stjälper ryttaren lika mycket som en väl passande sadel hjälper.

  Även tack för en inspirerande blogg!

 4. Ja, det är helt otroligt vilken skillnad en sadel kan göra för känslan när man rider, och den skillnaden känner säkert duktiga ryttare som ni ännu bättre än jag! Bara älskar min polares dressyrsadel!

 5. Hej!
  Superfina bilder du lagt upp! Du sitter verkligen snyggt!
  Jag undrar lite om fårskinnspaddarna du har under sadlarna. Vilket märke använder du? Jag har svårt att hitta en padd som inte är så hög fram, eftersom jag tycker ”luddet” är ivägen då, och det ser ut som dina paddar inte är så stora framtill.
  Tack för en bra blogg!

 6. Så sant skrivet! För att inte tala om vikten av att sadeln passar hästen för hälsans skull. En häst kan ju få väldigt ont i ryggen och till och med leda till hälta om inte sadeln passar. Min förra häst fick knäledsinflammationer i båda frambenen 2 gånger innan vi förstod att det var sadeln som var fel. Dock var hon ej öm i ryggen så det var svårt att klura ut. Efter vi bytte sadel har hon varit helt frisk och glad! Så det är väldigt bra att du tar upp det här! Jättebra blogg förresten, jag kommer bli en trogen läsare!

 7. Fina hästar du har!
  Det har gått en tid sedan detta inlägg. Jag håller på att leta sadel och är nyfiken på dina uppfattning vad gäller Childeric vs Forestier. Jag har bara haft möjlighet att prova Childeric och gillar den mycket. Om du fick välja en av dessa sadlar, vilken skulle du då köpa?

  Med vänlig hälsning, Maria

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *