Julledigt?

Jag kan inte undgå att se alla inlägg och kommentarer om hästarnas julledighet. Många påpekar att hästarna behöver ledigt under vintern och det verkar vara ren rutin i många stall att man låter hästarna vila över julen.

Jag själv som har två företag att hålla igång till vardags får mest “ledigt” från verksamheten den här tiden på året. Det är ingen som vill träna, ha konferens eller köpa häst och kontoret i Stockholm är stängt alla röda dagar. Detta innebär att jag få allt tid i stallet, även om tjejerna är lediga har jag möjlighet att lägga all min tid där. Enligt mig vore det ren galenskap att inte utnyttja den här tiden med hästarna. Själv tränar jag på mer än vanligt, och jag tycker oftast att hästarnas vila kommer mer eller mindre oplanerad, vilket innebär att en planerad viloperiod sällan behövs just den här tiden på året. Det jag menar är att man vet aldrig när en häst är halt, har ett tjockt ben, när man själv är sjuk i influensa eller när det är för kallt för att rida. Därför planerar jag endast in viloperioder efter stora tävlingar eller när man märker att det behövs. En obligatorisk vintervila just juldagarna är absolut inte nödvändigt, utgå från dig och hur hästen känns.

Jag vill bara inte att folk som tränar sina hästar under julen ska ha dåligt samvete, det är ju det vi gör under vinterperioden som visar sig på vårens tävlingar! Så trimma på och låt hästarna ta det lugnt när det är -20 eller när ni är förkylda. Då behöver man inte heller få dåligt samvete om de får några vilodagar när det är oplanerat.

Hoppas ni haft en bra jul och fått många fina julklappar?

Själv har jag fått en ny kamera och en ipad, allt för att kunna blogga bättre så det kommer förhoppningsvis bli ännu bättre inlägg framöver!

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

6 Inlägg för Julledigt?

 1. Sofie skriver:

  Håller helt med dig! dom där oplanerade vilorna kommer endå när man minst anar!

 2. Nickan skriver:

  Kan det vara så att ryttaren vill ha lite ledigt o tycker att det är skönt att slippa rida?

 3. rackemarie skriver:

  Håller med! Ska det vilas får det vara på sommaren när det går att vara ute i hagarna och beta. På vintern hoppas ridningen över om det är för kallt eller man själv ligger nerbäddad.

 4. JennyM skriver:

  Håller med dig!
  Det är ju nu man förhoppningsvis ska ta steget högre upp i klasserna eller bli snäppet vassare, när det inte är några tävlingar så får man passa på att befästa och göra allting snäppet bättre.. Då behöver man dessa veckor kan jag tycka!
  Beroende kanske lite på hur gammal hästen är då, men känns allt bra så finns det ingen anledning att ställa av enligt mig! 🙂

 5. Maria skriver:

  Jag kör som dig, mina hästar tycker inte om att vara lediga mer än några dagar, och det blir alltid oplanerade vilor pga väder, sjukdom, tappskor osv ändå.
  Tror det största problemet för hästar i dag är att de tränas alltför lite, det skall vilas många veckor på vintern, sen ska det vara sommarbete hela sommaren osv.
  Jag hade haft dåligt samvete om jag INTE red mina hästar under julen! 😉

 6. Chioli skriver:

  Jag som många andra håller med dig. Jag försöker ligga i lite extra med träningen nu när man är ledig, då tänker jag att jag ligger lite på plus sidan och kan då lägga in lite vila när man verkligen inte hinner allt som skall hinnas utanför hästarna.
  God fortsättning och jag ser verkligen fram emot att läsa din blogg nästkommande år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *