Nyklippt Briman!


Min nya klippmaskin

Jag har investerat i en ny klippmaskin som jag använder på tävlingshästarna. Märket är Heiniger och den är köpt på Hästhoven, en butik på Ekerö.

Den är väldigt enkel att klippa med och det blir supersnyggt, första gången Briman klipptes i år syntes det inte ens att han var klippt.

Med mina tidigare klippmaskiner har det blivit ränder som gått bort först efter ett par veckor när håret vuxit ut lite. Dessutom behövdes det alltid en mindre maskin om man vill komma åt på svårare ställen som till exempel under käken. Denna maskin är mindre och väldigt lätt att hålla i så man kommer åt även på de svåraste ställena.


Briman nyklippt

Briman har varit väldigt svår att klippa alla år, han har tyckt att det kittlar med klippmaskinen och från början var vi tvungna att ge lugnande och använda brems.

Efter ett par år börjar Briman nu vänja sig vid klippning och i år har vi till och med klippt hela huvudet utan några större problem.


Ryggplattan

Wisse blev klippt för första gången i år och han var såklart snäll som ett lamm, på bilden ovan ser ni också ryggplattan hur jag brukar klippa den.


Valle med klippningen vid huvudet

Det är bara om hästarna ska tävla jag brukar klippa hela huvudet annars klipper vi alltid fram till där tränset börjar som ni ser på bilden ovan.

Att tänka på vid klippning är att man använder en maskin med vassa blad och det är faktiskt lätt att skada både sig själv och hästen. Ha alltid hjälp så att någon håller i och jag rekommenderar att använda brems eller lugnande om en häst är svårklippt, detta är mycket bättre än att någon gör sig illa.

Sedan kan man ju ställa sig frågan om hästarna behöver klippas? Ja om hästarna tränas så är det väldigt viktigt, det är så svårt att få hästarna att torka och i denna kyla om man inte får hästen torr efter passet så riskerar den att bli väldigt kall.

Jag tycker dock att man ska försöka klippa så få gånger per år som möjligt, jag lärde mig i Holland att ha ordentligt med täcken på hästarna, lager på lager och gärna halstäcken. På detta sätt växer inte håret ut lika fort och då behöver man inte klippa lika ofta.

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Nyklippt Briman!

  1. Malin Sandin skriver:

    Hej! Släktforskade lite och hittade till slut in på din blogg! Jag har en c-ponny (Foo Fighter) vars morfar är Brolötens Grafit RC 70. Det skulle vara lite kul om du kunde skriva lite mer om honom! Om du kommer ihåg förstås, kan tänka mig att det var ganska längre sen du red honom..? Om du är intresserad så finns det filmer och bilder på honom på min blogg!
    Kram Malin Sandin 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *