Man blir smart av att rida dressyr!

DSC_0999

Jag upplever ofta att det behövs mer tid för eftertanke hos oss ryttare, även mig själv inräknad. Ofta försöker man rädda situationer på hästryggen med styrka men det brukar sällan löna sig.

Under tiden i Holland har jag blivit mer och mer uppmärksam på att analysera mina hjälper. Ger man en skänkel ska man läsa av hästens reaktion, och sedan korrigera detta i ett ögonblicksverk. Rider man utan tanke missar man också timing och resultatet blir sämre. På yngre hästar och på lägre nivå upplever jag att jag klarat mig helt okej med handla först tänka senare ridningen. På högre nivå krävs mycket mer timing och eftertanke planering av i exakt vilket läge du ger hjälpen.

Ett exempel på detta i ridningen som jag själv tycker är väldigt tydligt är hur mycket bättre hästen fattar galopp om man ger skänkeln i rätt läge. Man ska alltid fatta galopp när hästens innerbak är i luften, då är det lättast för hästen att ta hjälpen. Om man tänker på detta får man alltid bättre fattningar. Det finns tusen exempel på detta i ridningen. Det gäller också att hitta förebilder att titta på som faktiskt rider med både knoppen och kroppen. På riktigt hög nivå finns det många exempel på ryttare som verkligen planerar sin ridning, där man ser att kroppen följer hjälpen ryttaren nyss gav, Anky är en av dem.

Jag har inte riktigt hittat ett uttryck för det här innan men i veckan sa en vän och duktig ryttare till mig att det handlar om intelligens. Man ska vara smart för att utvecklas, och jag gillar tanken, att utöva en idrott med alla dessa muskler och kombinera det med intelligens. Ett väldigt bra sätt att se på det. Man blir smart av att rida dressyr helt enkelt. 😉

 

DSC_0787Anky, mamma och jag i Belgien

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Men varför fatta när inner bak är i luften?
    Fattningen sker ju först med ytterbak, är det ngn mening att lägga till hjälpen när ytterbak redan är i marken? Då blir ju fattningen först i steget därpå?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *