Hur gör ni i värmen?

vickan

Visst är det helt otroligt varmt just nu, mysigt för alla som har semester och kan ligga vid en pool eller strand hela dagarna. Mindre mysigt för hästarna som faktiskt har det riktigt tufft just nu.

Vi låter de flesta hästarna gå ute på natten och tar in alla hästar vid tiotiden på dagen. Även ston, ponnyer och beteshästar får komma in på dagen eftersom det är så varmt och så mycket bromsar.

Stallet är väldigt svalt och skönt och hästarna får en lugn stund mitt på dagen och brukar sedan uppskatta att få komma ut fram mot femtiden igen.

Mina tävlingshästar får gå ut tidigt på morgonen vid halv åtta tiden, sedan kommer de in innan elva och får gå ut en till sväng vid sjutton. Det är mycket logistik men allt för att hästarna ska slippa värmen och alla djur. Alla hästar har såklart flughuvor och flugmedel, tävlingshästarna har också flugtäcken.

På kvällarna kollar vi också vädret noga, så att inga hästar är ute på natten om det ska komma åskoväder.

Jag brukar rida med flughuva när det är som varmast, nästan alla mina hästar fungerar bra med det och då minskar det i alla fall risken för bromsar i öronen och ögonen. Egentligen borde man träna vid sex på morgonen såhär års, men det fungerar inte riktigt med sex hästar i träning så jag ser till att ta med en vattenflaska och svalka av mig ordentligt efter passen. Jag ser det som lite bra träning om man ska tävla i samma värme.

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Vi har haft tur med insekterna, de har verkligen lyst med sin frånvaro förutom igår när min häst blev illa biten under en kort stund. Vi har tagit in hästarna tidigt om det sett ut som att de velat gå in, men annars har de fått vara ute till kl 18. Det är mest på kvällen som myggen kommit fram. Här uppe har vi inte dessa ”hästflugor” och så mycket broms som tur är.
    Sen så har vi också skugga i hagarna större delen av dagen, då vårt stall är helt omgivet av skog, vilket såklart lindrat värmen en del.

  2. Hallå!
    Här har vi vänt på dygnet och alla går ute på natten. Tar in vid 6 på morgonen så hinner dom äta innan träning. Det snarkas för fullt i stallet på dagen så dom går inte ut fören vid 17 igen. Känns dock väldigt konstigt med tomma hagar! 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *