Dessa övergångar

 

 

11171719_10153642033196953_985973938_o

Just nu tränar jag väldigt mycket unghästar, det är väldigt lätt att fastna i en motions, uppvisningsridning kanske ännu mer på de ygre hästarna. Med de äldre hästarna har jag en utarbetad plan, jag vet exakt upplägget för varje pass. På till exempel Briman och Copper är planen klar, jag vet vilka lösgörande övningar som fungerar och jag vet vad som behövs när det inte fungerar. De har också svårare rörelser i sina program som man automatiskt tränar på. Övergångar och förhållningar är ett måste för dessa rörelser.

11180361_10153642033191953_1907272545_o

När jag sätter mig upp på en fyraåring måste jag vara tydlig med planen mot mig själv så att det inte bara blir ett rast/joggingpass. Jag försöker göra planen innan jag sätter foten i stigbygeln för att få ut mesta möjliga av passet.

Redan med en ung häst är det jätteviktigt att de lär sig jogga fram i en lägre lite längre form så de får sträcka ut halsen och strecha ryggen. Här gör jag en hel del tempoväxlingar i traven från början, försöker hitta de kortare stegen. Övergångar mellan skritt och trav är tufft för en ung häst och det är svårt att hålla formen, jag brukar vänta med övergångarna mellan gångarterna in i passet tills jag rider lite mer träningsform för att lättare hålla formen.

När jag väl börjar sitta ner växlar jag väldigt mycket mellan kortare och längre steg samt övergångar, här är det inte antalet övergångar utan hur resultatet faktiskt blir, några gånger kan jag förberda en avsaktning, men om hästen går upp i form tar jag igenom och rider vidare, jag fullföljer aldrig avsaktningen.

Hästarna lär sig av att göra rätt, oftast är det lättare för en yngre häst att fatta galopp från trav, men just nu tränar jag en fyraåring som har lättare att fatta från skritt. Därför börjar jag alltid fatta från skritt på just den hästen, då blir sedan fattningen från trav lättare.

Jag aktar mig väldigt mycket från att rida varv på varv utan övergångar, det är också jätteviktigt att växkla linjer på de yngre hästarna så att man inte bara fastnar på volten eller fyrkanten. In på kvarstlinjen, rid serpentiner, volt tillbaka. Det blir ananrs enformigt även för hästarna. Varierar man linjer är det också lättare att märka om hästen spårar.

KRAM

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *