Det blåser kallt på toppen..

Jag hade bestämt mig för att inte ge mig in i diskussionen, men nu kan jag inte heller hålla mig längre. Jag hade tänkt skriva ur det här från ett annat perspektiv, nämligen ryttarnas. När det gäller hästarna så har jag bestämt mig för att acceptera att folk har olika åsikter.

Jag är helt chockad över den häxjakt som pågår och hur några av världens bästa ryttare hängs ut på sociala medier.

Jag undrar om folk tycker att det är okej att trakassera någon bara för att man har framgång? Att de haft de så enkelt så de förtjänar det? Jag har haft förmånen att lära känna både Patrik, Mathias och Edward på nära håll, och jag har föjlt dem i många år. Tro det eller ej men de är faktiskt människor precis som du och jag, och jag hoppas innerligt att det här inte påverkar dem lika mycket som det skulle påverkat mig.

Passionen, drivkraften och deras stora kärlek till sporten är så stark att man blir helt fascinerad. De här ryttarna gör allting själva, tro mig, de sliter och kämpar varje dag. Och de är bäst för att de har jobbat hårdare än alla andra och aldrig gett upp. De har fått häst efter häst att leverera och deras proffesionalitet går inte att ta miste på. Att de samtidigt alltid är trevliga och ödmjuka är helt fantastiskt. De älskar sina hästar, de älskar sin publik och de älskar att vara förebilder. Det är tack vare ryttare som dessa som gör att dressyren går framåt. Vi har Patrik och Edward att tacka för hästar som Deja, Totilas och Undercover.

Dessa killar är några av mina absolut största förebilder, det är tack vare dem jag håller på, de inspirerar mig varje dag. De gör att mål som ett mästerskap inte känns helt omöjliga när man följt deras resa och ser hur de kämpat.

Vad som däremot inte känns särskilt lockande i min satsning, är när folk som inte ens medverkar på tävlingar eller följer dessa ryttare känner att de har rätten att hänga ut dem på det här sättet. Vill man ens ha en sådan publik? Vart är den här sporten på väg?  Jag förstår faktiskt inte hur man ska orka ta all den här skiten? Tänk om allt sånt här gör att någon av dessa ryttare inte vill fortsätta? Tappar gnistan? Det förstör ju för sporten!

Dressyren har fått så otroligt dålig publicitet senaste veckorna och det är några av dressyrens anhängare som ligger bakom det här. Hur tänker ni egentligen? Vill ni ta död på passionen och dessa fantastiska idrottare helt?

Jag vet att en del då svarar att det är ur djursynpunkt, men låt då de domare och stewards som är på plats och har det som jobb ta hand om detta.

Jag vill lyfta fram Patrik, Mathias och Edward, det är ni som gör att jag vill fortsätta hålla på med det här. Ni är mina förebilder och min inspiration. Vi är så många som stöttar er och det är för er skull jag bestämde mig att skriva. Ni äger!  Och ni förtjänar att höra hur många som faktiskt tycker ni är stjärnor. Fortsätt kämpa, det ska vara kul att ligga på topp, det är det här ni strävat efter. Tyvärr är den bittra sanningen bara den att det är för att ni är så jävla bra som folk jävlas, det sticker i ögonen och vissa människor fixar helt enkelt inte det. 🙂

KRAM TILL ER

Delta i diskussionen

 1. Emelie, du slog spiken i brädan med det du skriver, en eloge till dig, det är hemskt när människor gör så här mot andra människor som sliter och kämpar och framförallt älskar det dom gör, tio tummar upp för dig

 2. Välskrivet inlägg som jag hoppas satte skitsnackarna på plats! Det är tragiskt att man ska behöva utstå så mycket påhopp och elakheter bara för att man är framgångsrik och det gäller ju i alla sammanhang. Många verkar glömma att bakom kändisarna finns faktiskt en vanlig människa med känslor som alla andra.

 3. Du skriver att Patrik, Mathias och Edward är utsatta för häxjakt och trakasseras på grund av att de är framgångsrika. Men är det inte på grund av de kontroversiella träningsmetoder som dessa påstås använda sig av som de florerar på sociala media? Om det vore framgångarna det handlade om, varför är i så fall inte också Charlotte Dujardin utsatt? Hon är ju bevisligen framgångsrikast av alla?

  1. Åsa,
   Just det de PÅSTÅS ha använt kontroversiella träningsmetoder. Detta är ju en del i trakasserierna. Att sprida sådana rykten utan att ha grund för det. Förstår att du inte menade något illa men genom att uttrycka dig som du gjorde så kan det uppfattas som att du deltar i ryktesspridningen och däreför också i trakasserierna.’

 4. Kanon BRA skrivet du sätter verkligen huvudet på spiken.Tummarna upp för dig och självklart för dessa så otroligt bra killar och ryttare.Jag har själv tänkt på att det är en sådan fruktansvärd häxjakt på dessa ryttare tanken blev”Vad är det som händer egentligen”??Svar är inget annat än ren och skär avundsjuka och sjukt är det.
  Hoppas verkligen att det blir ett slut på detta NU.

  1. Fenomenet kallas ”dressyr” nåja skämt åsido så följer liksom avundsjuka med framgång, även Charlotte Dujardin har ibland fått smaka på lite av detta… hela tyska publiken buade när hon vann ! Osmakligt beteende .

 5. Tycker Åsa sammanfattar det hela mycket bra!
  Det är inte för framgångarna de blir kritiserade utanför de vidriga bilder och filmer som man fått ta del av. Hur de är som personer har uppenbarligen inget med hur de är som ryttare. Att vara häst i deras stall är inget som jag hade önskat min värsta ovän.

 6. Håller med både Åsa och Petra. Som jag upplever det baseras häxjakten primärt på hur de hanterar/rider sina hästar som framgår både i bilder och på video. Det kan hända att folk är missunnsamma även när det gäller att de är framgångsrika, men som sagt upplever jag att den största anledningen till kritik i sociala medier grundas i deras ridstil, särskilt på framridningsbanorna.
  Jag vill gärna tillägga att det inte är acceptabelt att hota/trakassera dessa individer privat. Vi har ett rättssystem och det skall vi använda. Tyvärr har det visat sig att de ”stewards” som är tillsatta (efter all kritik från media/folket) inte lever upp till sitt jobb. Om man då har ett problem med hur de rider sina hästar, så får man göra en regelrätt polisanmälan om man tycker att det är djurplågeri. Vi vill inte ha en lynchning över internet, det är en sjuk utveckling. Jag hoppas vi får se en sundare ridning framöver, jag är trött på att se blodiga munnar och hyperflexionsridning. Det hör inte till bra ridkonst/dressyr.

  1. Precis så är det ju, Anna. Våld, hot om våld, trakasserier eller andra kränkningar är aldrig okej. Varken mot människa eller häst.

 7. Det är ju ändå märkligt att all denna kritik kommit på senare år och det är alltid samma ryttare som blir omdiskuterade. Jag bor i Schweiz och tränar för den legendariska Christine Stückelberger. Jag har även varit på klinik med Eric Lette, Klaus Balkenhol etc och det jag märker har ändrats är sättet hästarna rids på; ihopdragna, näsan vid bringan, inget schwung för att ryttaren klämmer för mkt, rollkur etc. Det är någonting som har hänt i dressyren och dessa omdiskuterade ryttare är verkligen inte helt oskyldiga.
  helene

 8. Så det är inte okej att lägga ut bilder från en offentlig framridning och kritisera djurplågeri?
  Hur kommer man till rätta med djurplågeri inom en sport om det inte är okej att kritisera och offentliggöra vad som händer.

  Ingen ryttare ”råkar rollkura sin häst” el råkar få sår från sporrar och bett, det är resultaten av en mycket medveten och planerad träningsmetod.

  För utan en röd linje och väl planerad träning kommer man inte till de nivåerna och tyvärr verkar hästens lidande ses förbi för ryttaren vill nå sina mål.

  Jag har själv jobbat för en rollkur ryttare under en väldigt kort period, (tänker inte hänga ut vem el var) men dessa träningsmetoder är inte något annat än djurplågeri.
  Blod i munnen hände skapligt frekvent, en av hästarna hade ett sår i mungipan som aldrig läkte. På sporrsåren i sidan skulle jag ta en vinkork och elda på för att sedan smeta över såren så de inte syndes, smärtan hens hästar hade i kroppen var enorm.

  Ja om folk inte klagade högljutt skulle jag vara förvånad, jag hoppas att dessa högljudda protester runt om i världen faktiskt för med sig något positivt i form av regeländringar.
  Vi har ju redan fått blodsregeln och det hade vi inte fått om vi bara stått hänförda, tysta och tittat på när djurplågeri sker och tyckt att det är vackert!

  1. Hej! Till att börja med säger jag inte alls att jag står bakom djurplågeri. Absolut inte! De bilder och kommentarer jag relaterar till i detta inlägg är ren mobbning. Till exempel mixtrade bilder med döskallar hemska ord osv. Det handlade inte heller om ”formbilder” utan rena fruktansvärda kommentarer om ryttare från anonyma. Det tycker jag inte är okej! Jag är för en ren sport, fairplay från allas håll. Jag är också för yttrandefriheten därav anledningarna jag väljer till att blogga och ha en öppen diskussion. För sportens utveckling framåt.

 9. Hej Emelie, jag håller med dig om att påhopp och mobbing inte hör hemma insportens värd. Men efter detta inlägg du skriver, om man bortser från påhoppen, vad tycker du om bilderna som är från EM då Edvard rider Glocks undercorver rollkur? Tycker du att det är sportsligt av en så pass duktig ryttare att rida sin häst på detta vis? Och det är inte bara honom, det är fler ryttare som gör så. Kag förstår att folk reagerar, även jag gör det. Jag skulle vilja veta hur du ställer dig till detta då jag själv inte tycker att den ridningen hör hemma någonstans, vilken nivå man än är på. Varken påhopp eller rollkur hör hemma här. Med vänlig hälsning, jenni

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *