Svar på frågestunden

DSC_1151

 

Tack för alla frågor, här kommer mina svar till ER.

Fråga: Grattis till fortsatta samarbete med Agria! Du lever ju ett hektiskt liv, hur ska man göra för att få gå på en dejt med dig?

Svar:  Haha! Det var ett ovanligt sätt att ta kontakt på om en sådan sak, ja jag antar att man kan skicka ett mail med en presentation om sig själv kanske? 🙂

Fråga: Hej Emelie!
Vid ridning gäller det att ha rätt kontakt med hästens mun. Ju mer jag rider desto mer förstår jag att jag egentligen inte visste. Kan du beskriva kontakten i tygeln som du känner med hästarna i olika utbildnings stadier. God Jul!

Svar: Hej! Åh ja det var ingen lätt fråga, alla mina hästar varierar mycket med stödet, det är ju väldigt individuellt. Det man kan säga är att stödet kommer från bakbensaktiviteten och att man får jämnare stöd vartefter man aktiverar bakbenen. Jag tycker att de yngre hästarna har bra kontakt från början, med arbete när det blir jobbigare kan stödet variera. Man får till exempel acceptera lite mer stöd i handen om man har ökat svårighetsgraden för en yngre häst, de kan behöva lite hjälp innan allt är på plats, men grundregeln är att ingen häst ska hänga i handen. Jag varierar ofta med olika bett och nosgrimmor för att hitta det som passar just den hästen bäst.

Fråga: Hur tänker du kring hälsa och träning? Är det viktigt för dig? hur tänker du kring dina anställdas hälsa och välmående? Kan man ta sig upp till eliten utan att ha dem ekonomiska resurserna till att kunna ha en egen häst och satsa? Vad ska man enligt dig ta för väg då? kan inte du berätta om din karriär från att du började rida tills nu?

Svar: Vilken bra fråga! Det här skulle jag kunna skriva massor om. Livet är en balansgång att man väljer att lägga energi på rätt saker. I livet med hästar har man ett otroligt ansvar för sig själv, det kan bli långa dagar och tokiga rutiner kring både sömn och mat. Jag tycker att stallarbetet är väldigt varierande och ser jag till ryttarna i mitt team så brukar jag uppmana till att de gör något annat de dagar de ä lediga. Däremot är det svårt att ha orken och energin att göra det om man arbetar en heldag. Jag har faktiskt lärt mig själv att inte slita ut hundra procent varje dag, då blir jobbet inte bra. Det är ingen som blir glad att man är 2h extra i stallet och sedan är som ett åskmoln dagen efter. Detta försöker jag också tillämpa på mina elever. När det gäller maten är det lika viktigt, jag tar själv stort ansvar för att äta rätt och jag poängterar alltid detta för mina elever, samtidigt måste de ta ansvaret själva. Jag skrev precis ett inlägg här om min träning, jag vill träna mer vid sidan av hästryggen men måste hitta rutiner så det fungerar med ridningen.

Fråga: Har du pratat med Linn Olsson i telefon? Har du hennes nummer i så fall? Du är världens bästa om du vill ge mig det <3 <3 Har lämnat min mejl också för fattar om du inte vill skriva ut det eller så! Vill bara säga snälla saker till henne så du vet.. Du rider jättebra jag såg dig i Friends!

Svar: Hej! Tack, ja jag pratade med Linn, hon är supersnäll och jättetrevlig, tyvärr kan jag inte lämna ut hennes nr men du kan fråga henne på hennes blogg. Du kan dock få mitt nr om du vill, hihi 😉 kram

Fråga: Hvordan ser rutinene ut i stallen?

Svar: Oj ja våra stallrutiner är väldigt noggranna, vi börjar med fordring i stallet 6.30, efter det är det utsläpp, mockning och vanliga stallrutiner. Därefter börjar vi med ridning mellan 8-8.30 vi rider fram till 12.30 då alla går på lunch. Efter lunch är det en del hagbyten och stallfix, de finaste hästarna går i skrittmaskin, står med vibrationsskydd och spiktäcken. Därefter rider tjejerna i stallet och mina elever. De sista hästarna kommer in vi 17-tide. Då är det nattning, linda ben putsning och kvällsfodring. Jag har ett väldigt bra schema som beskriver våra stallrutiner, ska lägga upp det i ett inlägg här!

Fråga: Har en ung dressyrhäst som är högt i blod, bekväm primadonna som är van att åka lastbil några ggr om året och det går utan problem, vi har försökt lastträna transport för framtida tävlingar men hon blir som förbytt, vägrar gå in, fryser fast eller slår om och vevar och står på bakbenen. Har du några konkreta tips på hur vi ska ta oss ur detta?

Svar: Hej! Har ni kört något med trailern eller bara gett upp? Jag tycker det är bra att åka med en kompis, då är de ofta tryggare. Om det inte är så att ditt sto är bredåkare i transport, det blir lite annan vinkel och balans när de åker i släp så en häst som kan stå smalt i en lastbil kanske ändå måste stå med mellanväggen uppställd i en trailer. Jag har lärt alla våra att åka transport, man får bara försöka hitta rutiner som passar den och läsa av sin häst.

Fråga: Vilka är dina elever? Säg minst 5 av de.

Svar: Hej! Några av mina elever är: Lina Dolk, Felicia Bermar Virstedt, Felicia Brännström, Systrarna Fittoussy och Systrarna Elvelind.

Fråga: Vad är det bästa med Cadish? Briman han är alltid så blank måste vara en duktig hästskötare.. Hur ofta ryktas han? Vad heter dina kaniner? Varför har du så många? Brukar du köra kanin hoppning

Svar: Hej! Cadish är den sötaste hästen jag sett, han är som en tavla. Däremot är han lite rädd för sig själv ibland så han är sötast när han står still. 😉 Briman ryktas flera gånger per dag, det är väldigt bra för blodcirkulationen och hans välmående. Elisabeth som är hans första hästskötare är superduktig men Katrine och Kristin är grymme de med. Mina Kaniner heter Staffan, Bengt, Stina och Bettan. Jag har tyvärr inte prövat kaninhoppning med dem än. Jag har så många kaniner för att jag älskar att ha många djur!

Fråga: Hejsan ! Jag har följande frågor, Vad hände med Wisse? Kan du inte skriva en update om alla hästar på gården? Status just nu/ mål 2016. Kan du inte skriva status på de hästar som inte längre finns med er i teamet ? vad har hänt med dem? Sålda? Skadade? Borta? Hur förebygger du skador? Hur sköter du hästen efter tuffa pass? bandage? lera?Vad är dina bästa tips för en sund och hållbar häst? Vad är dina “MÅSTEN” i stallet varje dag? Rutiner du aldrig går ifrån?
STOR KRAM VÄRLDENS BÄSTA DU

Svar:  Hej! Wisse har en senskada, den gick tyvärr upp igen efter höstens tävling och det är väldigt deppigt just nu. Han är en så fin häst! Jag lovar att göra ett längre inlägg om alla hästarna med 2016s mål. Även en uppdatering med de hästarna jag haft i träning och tävling, bra idé.

Jag förebygger skador med mycket skritt, alla hästar går i skrittmaskin och vi skapar rutiner för att man ska märka om de blir tjockare eller varmare i benen. Dessutom åker vi regelbundet till veterinärer och Equi terapeuter. Bra underlag, individanpassad träning och rätt hantering är jätteviktigt. Tävlingshästarna lindas på nätterna, arnika gel på benen innan och vid tuffare pass är det kyllera. Kylskydd efter varje träningspass är ett jätteviktigt hos oss.

Mina måsten i stallet utgår från hästen, foder och vattenrutiner måste följas till punkt och pricka, alla hästar måste bli sedda och hanteras varje dag. Jag blir jätteupprörd även om 34-åriga King Co inte är borstad, man måste ta hand om alla djuren ordentligt. Även kaninerna :).

 

Tusen tack alla ni för era frågor, mycket frågor om hur vi tränar, förbygger skador och våra rutiner. Det blir mer inlägg om sånt i framtiden. Hoppas ni är nöjda med mina svar på era frågor..

KRAM

 

Delta i diskussionen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *