Outfiten gör inte procenten

   

 

Efter två dagar på tävlingarna i Åstorp går hjärnan på högvarv igen. Jag insåg i mina funderingar att jag och Lina har ett stort ansvar. Att förmedla rätt budskap som ryttare och förebilder med många följare på sociala medier.  De som känner mig vet att jag älskar att sticka ut från mängden. Både i stora sammanhang och privat. När jag var liten hade min ponny rosa lindor, rosa shabrak och rosa grimma. Om jag ska på middag planerar jag min outfit i huvudet, jag prövar ändrar och testar. Det är ett intresse som många tjejer har och det är roligt. Likaså med utrustningen på hästen. Det är kul att vara fin och vara förberedd för sin träning eller tävling. Men där tar det slut. Märket på lindor eller skydd har sällan något med resultatet att göra. Vad som däremot är viktigt att lägga pengar på är träning. Din ponny eller häst mår bra av en utpassad sadel absolut, men det finns många bra sadlar som inte är jättedyra, begagnande modeller som passar precis lika bra. 

Ju bättre man blir, ju viktigare är det att man har utrustning som passar, på Grand Prix-nivå är det små skillnader som gör skillnad. Man märker vad som passar och är bäst. Självklart ska man lyssna på hästen och på kvalitén. Men ett par nya lackstövlar ger inga extra procent. Att ha sin tränare med på tävling gör däremot det. 

Olika outfits på träning varje dag get inga placeringar. Men regelbunden träning gör det. 

Jag har till och med elever som kommer försent till sina lektioner, för att de fotat sin outfit. Då har man missat det viktigaste. 

Snygg och proper, väl förberedd är viktigt. Är det roligt att göra sig fin och det ger mervärde för ditt varumärke så absolut, kör! Men glöm inte det viktigaste, träning gör utveckling inget annat. 

Jag insåg att man lätt kan bli förvirrad när man följer oss och ser blingade outfits eller nya märken. Jag vill bara förtydliga vad som är viktigast att fokusera på.

Jag hörde en gång ett uttryck, ”hellre en skitlastbil med Grand Prix hästar i, än en Grand Prix lastbil med skithästar i”. Det ligger mycket i det.

Gör en budget och lägg pengarna på rätt saker. Regelbunden träning är viktigast. Inte vem som har störst lastbil eller snyggast stövlar. 

Kram 

Delta i diskussionen

 1. Så bra skrivet! Kan inte säga annat än så skönt att läsa det här =)
  Vi har absolut inte haft den dyraste hästtransporten när min syster och jag växte upp, vi har fortfarande samma transport men det är inget fel på den! Vi har inte heller haft de dyraste ponnyerna, inte dyraste sadlarna osv men all utrustning har passat våra hästar! Minns att jag var avundsjuk på mina kompisar som hade dyra hästtransporter, dyra sadlar osv. Men det gick inte bättre för dem än för mig. Och min pappa lade mycket pengar på träningar och de ponnyer jag har haft har jag utvecklats massor med under åren. Som vuxen har jag köpt en egen häst som jag själv ridit in, utbildar och nu tävlar med =)
  Bra inlägg, roligt och tänkvärt för många att läsa! =)

 2. Så himla rätt! Så bra skrivet och så skönt för en hobbyryttare som mig att höra. Att utrustningen passar häst och ryttare är viktigare än prislapp och märke. Keep up the good work!

 3. Visst du har en poäng där. Men vem säger att man inte kan ha råd med allt? Bra häst, tränare, utrustning? Jag köper det jag vill ha. Men skulle aldrig välja bort träningar mot uppdatering i sadelkammaren i form av den sadel jag vill ha, de schabrak jag vill ha osv. Men som sagt, jag kör på båda delarna fullt ut! 🙂 Kräsen när de kommer till både min och hästens utrustning och är noga att det ser bra ut. Liksom somliga människor gillar mode. Men som jag skrev: Skulle aldrig välja bort träningar för att inhandla materiella saker

  1. Hej Linda!

   Det är jättekul för dig att du har det bra ställt och kan ha råd med ”allt” men för de allra flesta i Sverige är det bara en dröm, och då måste man välja mellan t.ex. ny utrustning eller träningar.

   Ridsporten är extremt dyr och pryl- och utseendefixerad (matcha hästens utrustning med ryttarens kläder, ha snyggaste märkeskavajen, blingad hjälm etc.) vilket gör den mer exkluderande och svåråtkomlig för den breda massan än många andra (de flesta?) sporter. Det är synd, för ridning kräver egentligen bara ett par byxor, en tröja, en hjälm och ett par gummistövlar. Så det enda inköpet borde då vara hjälmen. Men, det är inte det som syns utåt eller i stallen och ridskolorna idag. Tyvärr.

   Jag började rida som vuxen och trots ett välbetalt heltidsjobb har jag inte råd att varken rida så mycket som jag skulle önska (helst av allt skulle jag vilja rida privat eller i liten grupp vs som nu på vanlig ridskola) eller köpa alla snygga kläder, hjälmar och stövlar som syns på Instagram.

   Alla är inte lika lyckligt lottade som du och då måste man göra val. Och där har Emelie en poäng – valet borde alltid vara mer tid med häst och tränare än i ridsportbutiken.

   Har man råd med både och – så visst, kul för dig/er, men inlägget var nog menat till större delen av Sveriges ryttare – för vilka prioriteringar av detta slag är ett faktum.

   Det kan låta enkelt, men för en ung ryttare som kämpar lika hårt och har samma höga ambitioner som alla andra, med mer resurser, är det klart att det kan kännas tungt att komma med ”fel look”, ett lånat släp, och lindor som inte matchar schabrak och ridbyxa. Det är den ryttaren Emelie vill peppa – för det är inte blinget som gör resultaten, utan det är den tid och engagemang du lägger ner i din häst och ridning.

 4. Jag kan tänka mig att någon ser sig trampad på tårna med det du skriver, men jag tycker att du med dina väl synliga outfits 🙂 är strong som så tydligt poängterar vad som ska finnas på första plats, hästen och ridningen. Och när jag läser din text, så ser jag bara hur du, om du hade träffat mig när jag började rida för drygt tjugo år sen, inte hade stirrat på mina konstiga skor och besynnerliga byxor, utan du hade förmodligen gett en peppande kommentar om min sits eller om mitt sätt att fokusera. Du tycks kunna prioritera. Tack!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *