Upprörd så det gör ont..

smalBild lånad från http://matildaholmstrom.blogg.se/

Det finns ett ämne jag med avsikt aldrig valt att ta upp här i bloggen, nämligen kroppsidealet hos ryttare. Efter en bild på instagram idag kan jag inte låta bli att skriva om det här ämnet.

Bilden ovan är tagen på en skyltdocka hos en av våra största kedjor med ridsports utrustning i Sverige. Hur sjutton ska den här tjejen kunna rida? På allvar? Hur tänkte de när de tog in den här skyltdockan i butiken och satte på henne ett par ridbyxor?

En av de största anledningarna jag valt att inte skriva om det här ämnet tidigare är för att jag inte vill väcka massa idéer i mina följares huvuden. Trots att jag skriver om hur fel jag tycker idealet är så kan det missuppfattas eller väcka tankar hos ungdomar.

Ridsport är ingen lätt sport när det gäller kroppsfixering, av flera anledningar enligt mig. Ryttarens kropp hamnar ständigt i fokus under ridpassen, tränarnas roll är att korrigera hur vi använder våra kroppar. Speglar i olika vinklar avslöjar hur våra kroppar ser ut under våra träningspass, jag har till exempel aldrig haft spegel när jag springer. Vi har också den lilla detaljen att vi vill väga rätt när vi sitter på våra älskade djur och dessutom skulle jag vilja påstå att en stor del av kläderna vi använder inte alltid är helt sportsligt anpassade.. Jag har aldrig känt mig fet i ett par löparbrallor eller skidbyxor, men det finns många ridbyxor med en vass knapp som skaver mitt i naveln. Dessutom en frack som slutar vid byxkanten, har du den minsta lilla mage så hänger du smickrande ut den med vita ridbyxor mitt i sadeln.

Utvecklingen har gått framåt, fler och fler ridbyxor är av funktionsmaterial och sitter skönare och bättre. Så hur kan en ridsportbutik klä på en skyltdocka med längd 180cm och vikt ca 45kg och sälja ridbyxor. Jag fattar det bara inte? Om en enda flicka har blivit påverkad av den här skyltdockan och tänker på vad hon äter när hon kommer hem så är det en flicka för mycket.

Ridsport är en idrott, man måste äta för att kunna prestera, det är inget fel att träna sig i form. Det gör de flesta av nutidens mest framgångsrika ryttare som är riktigt duktiga med detta. Det kommer en yngre liga ryttare nu, som tränar på gym och äter vettigt de ser ut som atleter inte som benrangel, även om det historisk sätt finns information om att många ryttare slarvat med kosten.

Vi måste våga visa ungdomarna att alla kvinnor har olika kroppar, att det är okej att vara olika. Att vi är bra på olika saker och har olika förutsättningar. Att man alltid gör ett bättre resultat när man har rätt energi i kroppen. Att man presterar bäst när man tar hand om sin kropp. En del behöver träna mer, andra behöver äta mer.

Skulle kunna skriva en roman, men det här får räcka för nu.

Kram E

Delta i diskussionen

 1. Så skönt att du tar upp det här! Även om det är ett känsligt ämne. Jag är inte en av de smala ryttarna utan jag har normalviktig osv (BMI) men jag har lite mage, och man märker på ridbyxor man köper att vissa skaver in i naveln precis som du beskriver! Du är en av mina största idolen. Kram❤️❤️❤️

 2. Bra skrivet Emelie, detta är ett viktigt ämne som är värt att ta upp 🙂 dock reagerar jag på när du skriver att skyltdockan på bilden aldrig skulle kunna rida, jag själv är väldigt smal(tro det eller ej, men jag äter som en häst) och jag kan rida hur bra som helst med mina långa spindelben :p hur som helst så ville jag bara vrida på perspektivet och säga att vi som är naturligt smala(som på bilden) kan också ha kroppskomplex och må dåligt över att vi är underviktiga/smala..
  Din blogg är inspirerande, lycka till med dina fina hästar och kommande tävlingar 🙂

  1. Samma här! Är smal som ett benrangel och alltid varit avis på de som fyller ut ett par ridbyxor. Former helt enkelt! Jättebra inlägg och ingen direkt kritik till inlägg eller Emmeli. Men även smala personer har komplex! Jag är oxå naturligt smal, äter normalt och har aldrig nojat över maten eller försökt gå ner i vikt. Har en jäkligt snabb ämnesomsättning bara. Och smal benstomme. Har lika mycket komplex för det. Tror ärligt talat att folk får mer kroppsfixering och påverkas negativt av hur folk pratar och kritiserar sin egen eller din kropp, än just utseende på skyltdockor! Även om man ju kan undra varför skyltdockorna nödvändigtvis måste se ut som benrangel. Mvh/Sandra

   1. Reagerade också starkt på det du skrev om att hon inte skulle kunna rida. Precis som ovan nämnt så finns det dem som faktiskt ser ut som ”det sjuka idealet”, och det är ibland inget vi väljer. För vi väljer ju inte hur våra kroppar naturligt är formade. Att ständigt höra att det är sjukt, att ingen ser ut så osv. blir till slut lika jobbigt som för en tjock person höra att den hela tiden är tjock.

    Jag tog åt mig väldigt hårt av det du skrev. Jag är den flickan som gick från datorn och kollade mig i speglen och funderade alldeles för mycket på om jag inte kan rida pga mina pinnsmala bel.

 3. Så himla bra skrivet Emelie, bra att en stor förebild som du tar upp detta! <3
  Känner också så väl igen mig i det här med ridbyxorna. Ridbyxor i allmänhet, och sådana från "den där stora ridsportskedjan" i synnerhet verkar väldigt konstiga i modellerna/storlekarna. Har S/38 i vanliga byxor normalt sett, men sällan mindre än 40 i ridbyxor. På "den där stora kedjan" behöver jag oftast 44 (!). Nu är jag för det första vuxen, och bryr mig för det andra inte om vad det står på lappen. Men det gör ju ofta lite yngre, och när storlekarna är så konstiga/små kan det ju leda till skeva tankar om sin kropp, vilket jag tycker är så himla illa. Likaså extremt smala skyltdockor, som du också är inne på. Nä, tycker verkligen att "den där stora kedjan" bör tänka till en extra gång, både när det kommer till utformningen och storlekarna på sina ridbyxor, men även såklart på sina skyltdockor.

 4. GUD vad glad jag blir när äntligen någon av Sveriges ridstjärnor tar upp detta ämne!! Äntligen!! Låt oss förändra detta kroppsideal till något som är mer hälsosamt och bättre för både kropp o knopp!

 5. Tror jag handlat på samma stora kedja 😉
  Har också normalt 38, men där fick jag köpa 40 för något år sedan, och nu 42 då var de ändå tajta över låren fast något stora midjan. De är verkligen gjorda för spindelben!
  Trodde då jag gick i en vanlig butik att jag måste nog ta lite större storlek, har nog töjt ut mina gamla byxor. Provade ett par 40 och insåg att de var väldigt stora!

 6. Så bra Emelie att du tar upp detta!!
  Min syster arbetar på föreningen Frisk & Fri http://www.friskfri.se. Det har även öppnats upp och kommit frågor från Gym om hur de kan göra för att ta hand om de som behöver hjälp. Så bra att frågan lyfts för ”idealet” i vårt samhälle är inte sunt!! Har även en syster som har, som tidigare kommentator skrivit, problem med att gå upp.
  Jag har ett problem i ridsporten och det är med min son. Hittar inga som helts ridkläder som passar honom. Han är ”gammal” hockeyspelare och inte på långa vägar så pinnsmal som ridkläderna är. Jag får köpa vuxenstorlekar och då blir de alldeles för långa. Hur ska jag förklara detta?!

  Vill du lära dig mer om hur du kan stötta så tveka inte att kontakta mig så kan jag skicka dig till rätt instanser;)

 7. Ironin blir total när detta uppmärksammas på den skyltdocka som ska visa just sådana ridbyxor som inte ska sitta tight någonstans och vara sköna för alla…

  Står bakom dig i att du tar upp detta. Allt om är känsligt kan feltolkas. Ibland får man känslan av att folk nästan vill feltolka. Ditt budskap är klart: Vi är idrottshens som behöver en funktionell kropp. Sådana ser olika ut och skall representeras i den mångfald de finns!

 8. Är väl lika illa att hetsa åt andra hållet. Att man inte kan vara smal utan att vara sjuk! Det är ju oxå att dömma en kroppstyp! Ville bara belysa det eftersom man faktiskt kan vara frisk och sund som smalt benrangel!

 9. Heja Emelie! Superbra att du använder din blogg och röst för att göra skillnad, igen! Jag tycker att du ska kontakta företaget i fråga och helt enkelt fråga dem om de är medvetna om vilka signaler de (troligtvis ofrivilligt/utan att ha reflekterat över det) sänder ut till sina kunder.

  Ser fram emot att se dig rida imorgon på Rävsta!

  Mvh,

  Isabella (www.ryttarlivet.com)

 10. Väldigt bra inlägg, Emelie!! Jag själv är en av de som är ganska smal, och har extremt svårt att gå upp i vikt. Jag väger 40 kg och har gjort i flera år, det går varken upp eller ner liksom. Och jo, det är svårt att rida när man är riktigt smal, precis som du skriver. Jag försöker hela tiden kämpa för att gå upp i vikt för att klara mer i ridningen. Jag blir väldigt ledsen över att se skyltdockan, är det den formen vi strävar efter nu? Isåfall kommer vi aldrig att bli några starka atleter som ryttare.

 11. Hej Emelie. Vi förstår din reaktion och som vi svarat i det nämnda blogginlägget så visar denna skyltdocka absolut inte Hööks ideala kroppstyp. Tyvärr är utbudet av skyltdockor väldigt begränsat idag, vilket är olyckligt. Vi hoppas att leverantörerna kommer ta till sig detta för att möta marknadens behov och kunna erbjuda fler typer av dockor. Vi är tacksamma för kritiken, den hjälper oss att bli bättre. Denna docka kommer inte köpas in i framtiden, men diskussionen kommer självklart fortsätta internt.

  Trevlig helg!

  /Hööks kundtjänst

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *