Kommandon i vår träning

dsc_1024

 

Mitt system och min ridning bygger på det jag lärt mig under alla år hos mina skickliga tränare det mesta kommer från Anky och Patrik. Något som är väldigt tydligt i deras träning och som skiljer sig lite från den svenska träningen är att vara konsekvent med alla kommandon.

Här är några exempel, vi smackar inte i utbildningen utan sparar det till den högre svårighetsgraden. Vi smackar egentligen bara med speciella klickljud i piaff, respektive passage och ibland serier.

När vi vill lugna en häst och få den att gå långsammare använder vi i första hand sätet och rösten, inte handen. Ett hooo hooo hooo är signalen för lite långsammare tempo, speciellt i uppvärmningen och man har längre tyglar används detta för att inte ta hästen i munnen.

Vid avsaktning använder vi ett ptrooo prtoo. Allt det här för att förtydliga kommunikationen mellan häst och ryttare och kunna förfina hjälperna. Man måste vara konsekvent. Det räcker inte att göra det ibland utan det är viktigt att ha ett system där alla kommandon återkommer.

Vi använder hellre braaaa än att klappa i rörelser eftersom man tappar stödet och kontakten, men just berömmet är väldigt viktigt.

Vi använder samma kommandon vid longering och hantering för att allt ska återkomma. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att leda hästarna, hos Anky krävdes det en ordentlig utbildning för att få leda Salinero. Han skulle lyda minsta vink i skritten, gå precis vid bogen stanna på kommando. Allt för att ha samma respekt och kontroll från backen och även för att förbättra skritten. Jag är väldigt noga med detta, om någon leder fram en häst jag ska rida får de inte släpa benen efter sig och gå bakom den som leder, hur tror ni då hästen skrittar när man sitter upp?

dsc_0450

 

Alla mina hästar (och hundar) får alltid godis efter träningspasset för att de ska vara positiva till matte och jobbet.

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

2 Inlägg för Kommandon i vår träning

  1. Louise skriver:

    Smart det låter! 🙂 Har samma system för lugna o avsaktning och tycker det är bra, men vad använder ni för framåtdrivande kommando vid longering o liknande? Höjer ni pisken bara?

  2. Johanna skriver:

    Jag visslar på mina hästar när de ska sakta av/sänka tempot. Ingen busvissling utan bara en mjuk liten vissling. Börjar med det när de är föl när jag leder dem, varje gång de ska stanna upp eller vänta visslar jag. Väldigt praktiskt ! Från full galopp till skritt med en vissling, utan ett enda tag i tygeln !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *