Det är med sitsens inverkan

dsc_0235

Jag tycker det är jätteviktigt att man rider med sätet, först och främst för att undvika att dra i tygeln och för att ryttaren ska hamna i egen balans.

Ridhandboken säger:

Vikhjälper, de är i första hand framåtdrivande. De understödjer också alltid de fint koordinerade skänkel och tygelhjälperna. Den belastande vikhjälpen måste alltid användas när det gäller aktivera hästens bakben i tex. halter och övergångar.

Jag skulle på mitt sätt vilja förklara det såhär, när vi vill använda sätet framåtdrivande, då följer vi med med sätet i takt med hästen. Om vi istället vill använda sätet i en övergång så är man still och lite mer belastande i sitt säte, för mig gäller detta även i samma gångart. Till exempel, rider jag framåt i galopp följer jag med med sätet i en rytm, ökar jag galoppen så lättar jag till och med överlivet något framåt. Vill jag samla galoppen blir jag först mer still med sätet innan jag blir still och belastande. På mina lydigaste hästar fungerar detta endast med sätet och kanske rösten då behövs knappt handen.

KRAM

Delta i diskussionen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *