Examensarbete B-tränare

 

Äntligen kan ni alla få läsa mitt examensarbete som jag skrev när jag tog min B-tränar examen. Jag publicerar sammanfattningen här, så får vi se som om ni blir sugna nog att läsa hela rapporten som ni hittar på denna länk.

Sammanfattning:
Detta är rapport som skrivs som en examensuppgift för B-tränarutbildningen i dressyr 2016-2017. Syftet med rapporten är att ta reda på hur en bra tränare för barn och ungdomar ska vara. Frågeställningarna är: Vad är orsaken till hur tränare undervisar idag? Hur upplever eleverna sina tränare? Vad är egentligen en bra tränare och coach för barn och ungdomar?

Den nuvarande ridsportens ridna dressyr är en klassisk ridning och har sin grund i militärens krav på praktisk ridning. Tidigare forskning visar att ridundervisningen är starkt influerad av sina rötter. Studier visar emellertid att ridsporten i allra högsta grad påverkas av samhällsutvecklingen och att rollen som ridlärare förändras. Något som stärks i materialet om ledarskap med barn och ungdomar. Barn och ungdomar utvecklas olika något som en tränare måste ta i beaktning.

Lev Vygotskij (1934-1986) teorier används fortfarande idag i grundutbildningen för lärarstudenter i Sverige. Han påpekar att eleverna påverkades av miljön runt omkring dem och i detta har pedagogen en aktiv roll med att organisera miljön. En stimulerande miljö utvecklar eleven, alla har förebilder och en tränare är en förebild.

I rapporten görs en enkätstudie med barn från 10-18 år. Barnens svar, se resultat. Stärker den tidigare informationen i materialet och ger författaren bra underlag för slutdiskussionen.

Slutsatsen blir att utvecklingen för tränare går framåt. En bra tränare ger situationsanpassad undervisning, är engagerad både under passen och vid sidan av hästen. Den har ett bra förhållningssätt till elevens föräldrar och den är tydlig med målen. Eleven ska vara glad och motiverad efter passen och veta vad den ska träna på.

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

2 Inlägg för Examensarbete B-tränare

  1. Therese skriver:

    Jag får tyvärr inte länken att fungera, och jag skulle jättegärna vilja läsa hela ditt arbete 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *