Fokusera din tid, din energi och dina resurser på rätt saker

Jag kan inte låta bli att ta upp detta ämne då jag tycker att det mer och mer fokuseras på detaljerna kring ridningen. Jag själv är ett bra exempel och därför känner jag mig trygg i att lyfta ämnet.

Jag har alltid varit den som vill göra det lilla extra för mina hästar, de ska ha det bästa och så känner vi alla som hästägare. Jag kan testa till vansinne vilket bett, sporrar osv. vad som passar bäst för just denna häst.

Utifrån min erfarenhet vill jag nu konstatera att det finns ett par viktiga saker att lägga sin tid och pengar på, träning för tränare och tid tillsammans med sin häst. Vad jag nu vill poängtera är att man kan göra allt det extra om tiden och resurserna tillåter det, men det är väldigt viktigt att man fokuserar på rätt saker om man vill uppnå utveckling.

Om en elev har tränat för mig regelbundet i tre månader och jag berömmer ekipagets utveckling får jag ofta ett svar i stil med, jag vet det är bara för att vi bytt sadel han går så bra.

Eller om någon lämnar en häst till mig tre veckor på utbildning och hästen är framför skänkeln och går väldigt bra när ägaren rider så får jag som kommentar, det måste vara ert foder.

Ja eller så är det regelbunden träning som ger resultat. Vad jag nu menar är att med dagens instagram och bloggar så fokuseras det otroligt mycket kirng vattenband, spiktäcken, magnettäcken, vibrationsskydd, sadlar som kostar 25tkr, ergonomiska träns osv.

Min uppfattning är att man ibland lägger lite för mycket fokus i form av tid och resurser på sakerna runt omkring och inte på själva träningen som gör utvecklingen.

Magnettäcken, spiktäcken och solarium är jättebra men det allra bästa sättet att kolla sin häst är att rykta den 30 minuter på kroppen varje dag, man får igång blodcirkulationen man märker om hästen är öm någonstans och man får tid med sin häst.

Skrittmaskin  och vattenband är säkert också jättebra, men det är dyra kostnader och trots det rekommenderar de flesta vetrinärer promenader på hårt underlag raka linjer. Även då får du tid tillsammans med din häst och tid är utblidning.

Anky Van Grunsvens stall är ett bra exempel, när jag var där lindades en häst i hela stallet på natten, det var Salinero som vann två OS-guld. De andra hästarna stod utan lindor, fast allihopa var värda mer enskilt än mina egna två tillsammans. Man red inte med lindor och boots utan man red med skydd. Ankys tävlingshästar gick inte i skrittmaskin utan leddes för hand, både för att det var bättre och för att man varje dag skulle träna på kontrollen, all hantering av ditt djur är utbildning. Salinero var också den enda hästen med hink i boxen. Lite roligt när man ser sina elever med lindor, boots, vattenhinkar osv. Jag förstår jag tycker också det är kul att pyssla om extra men tiden är ju oftast begränsad.

Här pratar vi alltså om ett stall med världens bästa hästar, och när vi kommer upp på den nivån så är det detaljerna som gör skillnaden, det är då betttet, tränset, padden är avgörande. På lite lägre nivå är det klart att de också kan göra skillnad men i grund och botten är det fortfarande utbildning som tar dig framåt.

Vad spelar det för roll om du byter sadel och har equi-terapeut en gång i veckan om du forsätter rida hästen sned och inte tar itu med problemet? Vad hjälper vattenband för hästen om du själv är så dålig kondition och inte kan ta tillvara på hästens kapacitet.

Vi måste ha grundförutsättningarna för att kunna lägga till de extra sakerna, om du har all tid och alla pengar i världen tycker jag dina hästar förtjänar allt.

Har du som de flesta en begränsad budget och tid, fokusera på en bra basutrustning och på träning, både av dig själv och hästen. Hoppa inte över två pass för tränare i månaden för att hästen ska gå på vattenband. Det är träningen som tar dig framåt.

Jag har till och med bestämt att tävla mindre för att ha råd med mer träning, det tycker jag är insiktsfullt av mig och jag vill verkligen att alla ska tänka till vad ni lägger er hästbudget på.

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Så himla bra skrivet! Skönt att höra när man kanske inte har råd/möjlighet att använda sig av skrittmaskin, solarium och vattenband. Kram

  2. Så sant som det är sagt! Men jag tror att många köper istället en dyr sadel istället för att betala för träning för att det är lättare och mer bekvämt.

  3. Trevligt att läsa
    har faktiskt inte förstått varför så många hästar ska vara lindade och inlindade i tjocka täcken jämnt
    När kompisen hade hästar var jag tvungen till att börja med rida den stora hästen med skydd fram för att undvika skador, så fort han fattade att han inte skulle sparka sig själv var han alltid barbent i dressyr om han inte skulle tävlas för då hade han också lindor
    Självklart hade hästarna skydd i hoppningen så att de inte skadade sig

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *