Under vintermånaderna ökar koliken

Inatt har vi haft en kolikhäst, symptomen började igår kväll vid näst sista fodringen 17.00 hästen ville inte äta kraftfodret och såg hängig ut. Tjejerna var otroligt observanta som la märke till detta direkt. Vi började med promenad men efter promenaden la sig hästen ner och tittade på magen. Vi konstaterade att ingen avföring kommit ut sen den kom in från hagen. Vi tog en lättare longering och då släppte ytterst lite avföring men hästen mådde bättre. Framåt 20-tiden la den sig ner igen, då tog jag kontakt med närmsta jour vetrinär som bedömde att vi kunde avvakta ett tag till. Vi fick i hästen lite vätska tack vare betfor vatten och lydde veterinärens rekommendation med 10 min promenad och sedan 50 minuter vila.

Vid 12 tiden inatt blev den sämre och la sig ner igen, då gjorde vi ett sista försök med longering i galopp och då kom mycket mer avföring och allt släppte. Vi har sedan vakat hela natten men hästen blev helt bra efter galoppturen och det verkar ha varit en lättare förstoppning. Vi är alla lite slitna men väldigt glada idag efter ett bra utfall och att vi lyckats lösa det själva. Jag har haft väldigt bra hjälp inatt tack alla som backat upp.

Under vintermånaderna ökar risken för kolik, hästen rör sig mindre i hagen, de dricker mindre när det är kallt.

Vi försöker förebygga detta med mycket skrittmaskin och rumstempererat vatten, igår var skrittmaskinen avstängd under eftermiddagen på grund av en vattenläcka, även vattnet var avstängt en kortare period och båda dessa faktorer kan såklart ha bidragit till problemet.

Andra förebyggande åtgärder vi arbetar med dagligen är såklart foderkvalité, samma fodermängd med alltid vägt hö, kontinuerliga fodertider och regelbundenhet i all hantering av hästarna.

Visste ni att kolik är en av de fem vanligaste orsakerna i Agrias skadehistorik?

Vad gör ni för att förebygga kolik?

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Har fri tillgång på grovfoder och värmebalja med vatten i . De dricker mycket mer vatten sedan vi skaffade den. Sedan är de ju ute i hagar ca 12 timmar . Men jag har ju bara 2 hästar.
    Har peppar peppar aldrig haft kolik på nån häst. Tack för trevlig blogg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *