Ibland är det bättre att göra fel, än att inte göra något alls

Jag ser att osäkerhet bromsar upp många av mina elever och jag känner så väl igen mig i situationen. Man tänker igenom ridpasset, förbereder sig hur man ska göra och väl på hästryggen analyserar man sin egen hälpgivning till hästen.

Fattar den inte galopp så börjar man ändra benen man tänker att man inte var tydlig nog att man inte förberett korrekt. Man kanske bryter av när det blir fel, får lite sämre självförtroende och ändrar lite igen eller hoppar över övningen till nästa dag.

Grejen är den att det är bra att analysera sin ridning och det är bra att vilja göra rätt, men det viktigaste av allt i utbildning av hästen är att vara konsekvent. Har du bett om en sak, se till att få din vilja igenom, bättre att försöka även om det blir fel, än att sluta när det inte blivit rätt. Hästarna lär sig genom repetition och genom berömmet, vi gör alla olika men det viktigaste är trots allt att våga försöka.

Jag har tänkt mycket på det när det gäller byten i varje, vissa ryttare pendlar med benen som propellrar och andra sitter blix stilla, hästarna har trots allt lärt sig ändå och utför bytena korrekt. För att ryttarna är konsekventa och repeterar tills hästarna förstår vad ryttaren menar. Det finns inte ett sätt, det finns många sätt, självklart ska man följa ridläran och sin instruktör och det är inte det som jag tar upp nu. Det jag vill belysa är vikten av att fortsätta på samma linje tills hästen förstår, var konsekvent i din utbildning för hästen vill göra rätt inför sin ryttare.

Vissa kallar in sina djur med visslingar, andra med att skramla med godis eller att ropa deras namn. Det finns inte ett sätt, men genom repetition förstår djuren vad vi menar.

Så när du under ridpasset tycker allt går fel och är villig att ge upp, fortsätt och få hästen förstå vad du frågade efter och beröm dig själv och hästen när det blir rätt. Det kanske inte är perfekt, men det viktigaste till en början är att ni talar samma språk.

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Ibland är det bättre att göra fel, än att inte göra något alls

  1. Cornelia skriver:

    Gillar verkligen dina kloka, resonerande inlägg! Då är din blogg som bäst. Väldigt viktigt att ha självförtroende i sin ridning, att våga försöka. Såklart ska man inte göra fel och nöta på ett felaktigt sätt, men tränar man regelbundet så kommer man snabbt tillrätta med det, men vågar man aldrig prova så utvecklas man heller inte…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *