Ta hand om era hästar i värmen

Värmen kom som en chock för många, jag har senaste veckan passerat gårdar där hästar fortfarande går med varmare täcken i hagarna trots att min termometer visar över 20 grader i bilen.

Värmen tar på hästarna och det är några saker vi måste tänka på. Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov. De måste hela tiden ha tillgång till vatten, och har du koll på vad just din häst dricker? En normalstor vattenhink rymmer 20 liter, ibland kan det vara idé att ha två hinkar om man inte hinner fylla på.

När en häst arbetar kan den förlora 10-15 liter vätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer. Mängden förlorad vätska styrs av hur mycket den väger och vad den gör, när den svettas förlorar den mer vätska.

Låt din häst dricka så fort som möjligt efter ansträngning, i tester har hästar druckit upp mot 38 liter efter träning. Saltet har också en viktig roll, se till att din häst har tillgång på salt i både box och hage. Hästens foder innehåller oftast ganska lite natrium, vilket är ett av de ämnen kroppen får salt ifrån. Natrium det enda ämne som INTE finns naturligt i tillräcklig mängd i bete. Störst förlust av natrium får hästen när den svettas. En distanshäst/fältävlanshäst kan på ett lopp förlora 20-40 liter. För hästar som svettas i ansträngning krävs mer än en saltsten, de behöver definitivt ha salt i fodret. Alltså behöver vi tillsätta salt/elektrolyter i fodret efter hästen tränats och jag har blivit rekommenderad att göra detta inom fyra timmar efter ansträngning så hästen har en chans att tillgodose sig saltet.

Hästar som inte dricker tillräckligt kan få följande symptom; din häst äter mindre, urinmängden minskar och urinen blir mörk, stum hud, (testa med att dra ut huden på halsen) torra munslemhinnor, sämre förmåga att bli av med sin träck som kan leda till förstoppning och även sämre prestationsförmåga.

Hästar med brist på salt kan ibland slicka eller tugga på krubbor, staket, jord, stenar och andra föremål till exempel kan hästen slicka i sig urin eller äta av gödseln bara för att få i sig det lilla salt som finns där. Andra symtom är en ruggig hårrem.

Mina tips för dig som nu släpper ut din häst på gräs i lite större hage och fortfarande tränar den är följande:

  • Vill du skydda din häst mot insekter, använd flugtäcke och flyghuva. De ventilerar bra och ger ett bra skydd, allt annat är för varmt.
  • Använd flugspray om det är mycket djur i hagen.
  • Se till att hästarna har möjlighet till skugga i hagen, en plats där de kan gå undan.
  • Fri tillgång på vatten i hagen och saltsten i hagen.
  • Visitering flera gånger per dag, hos oss kollas alla beteshästar minst två gånger per dag, att de verkar må bra.
  • Efter ridning får de vara inne och vila ett tag, de får salt i fodret inom fyra timmar efter ansträngning.

Ta hand om era hästar!

KRAM

 

 

 

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *