Tränare/mentalt stöd

Chrille är bra på båda att träna och att coacha

När jag tränar mina elever känner jag ofta hur mycket större del den mentala coachingen behövs än de tekniska delarna. Jag kan leverera lösningar och övningar i oändlighet men om eleven inte litar på mig eller tror på sig själv och hästen så talar jag för döva öron. Hästen behöver ett självförtroende för att lita på ryttaren, ryttaren behöver ett självförtroende för att vara konsekvent och ge rätt signaler och man måste våga lita på sin tränare för att få ut bästa möjliga av passet.

Jag har mycket energi och jag är intensiv, därför blir jag själv ofta frustrerad när jag tränar för en tränare som är tyst eller lågmäld. Jag blir osäker och avvaktande. När jag tränar för tränare som är mer som Chrille så blir jag fokuserad. Trots att han är min lillebror trots att han inte gått någon tränarutbildning så har han ett öga och ett engagemang som är svårslaget. Jag känner själv att jag vill ha en tränare som är lite mer som mig för att matcha min personlighet men det behöver såklart inte passa alla. William och jag pratar mycket om träningen och coachingen för min del och hans kommentar när vi diskuterade just detta var att det blir svårare för mig att träna för någon som inte är lika engagerad som mig själv, då blir jag besviken. Egentligen tycker jag att en bra tränare ska anpassa sin coaching efter eleven, det vill säga om vi tar mig som exempel,  alla som tränar mig borde egentligen bli mer intensiva med mig som elev. Däremot kanske backa av och blir lugnare med andra elever.

Ju närmare det kommer viktiga tävlingar märker jag att mina elever spänner sig. De blir impulsiva, överreagerar på grund av spänningen. Innan och under tävling känner jag att det viktigaste är att göra eleverna trygga och positiva. Man måste vara det stödet de behöver, det här är helt individ anpassat men hela teamet behöver anpassa sig efter tävlingsryttaren för att den ska få de absolut bästa förutsättningarna. En kommentar från en syster eller mamma kan vara förödande så där måste både ryttaren och tränaren coacha teamet rätt innan tävling.

Jag håller själv just nu på med mitt och Kristins upplägg inför SM, vad är viktigt för oss och hur ska vi få bästa möjliga förutsättningar för att vara trygga och rida så bra som möjligt.

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Tränare/mentalt stöd

  1. Anna skriver:

    Helt rätt det du skriver!
    Det är därför jag trivs så bra med dig som tränare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *