Sommarbetet, hur undviker man fång?

Skolavslutningarna är klara, fler och fler börjar gå på semester. Stallarna stängs och många släpper ut sina hästar och ponnyer på beten.

En av de största riskerna med att släppa hästen på ett kraftigt grönbete är fång. Många har hört ordet men alla kanske inte vet vad det innebär. Fång är en vanlig sjukdom hos häst som framförallt visar sig på hästens hovar. Det är en inflammation i hoven och den vanligaste orsaken till fång är för mycket foder, foderförtäring som stör tarmfloran. Exempel på detta  är för mycket kraftfoder eller när hästen släpps på grönbete. Hästar kan också få fång av andra faktorer såsom, andra sjukdomstillstånd, belastning, kortisonbehandling osv.

Hur märker man om hästen har fång? När hästen har fång får den oftast väldigt svårt att gå och framförallt vända på liten volt. Hovarna blir väldigt varma och den kan få feber. Om du misstänker att din häst har fång ska du kontakta veterinär direkt eftersom det är väldigt smärtsamt och det går på några timmar, medicinen behöver sättas in omgående. Du ska genast ställa hästen på boxvila med ett mjukt torrt underlag. Helst bör det vara en tjock spånbädd eftersom det underlaget ger mest svikt samt stöd till hovbenet genom sulan. Se även till att kyla hästens ben med kallt vatten för att minska risken för skador i hovarna.

Hur förebygger vi fång nu när vi släpper hästarna på bete?

  • Vi brukar vänja in hästarna på gräs lite succesivt, aldrig direkt betesläpp utan först några timmar per dag som ökas på.
  • Anpassa betet efter hästen, hemma hos oss låter vi de större grupperna stora hästar gå på de nya betena först och beta ner lite innan vi växlar till ponnyer. Du måste kontrollera mängden gräs och kvalitén på gräset innan du släpper hästen där.
  • Anpassa krafftfodret efter både motion och bete. Om du på sommaren och har hästen ute på bete på dagen men den sover inne på natten kan du inte behålla samma krafftgiva som tidigare. Om du dessutom inte rider lika mycket bör du minska eller ta bort krafften helt.
  • Ha koll på hullet, hästarna kan ju få i sig stora mängder på kort tid, men har du en häst som går på normalt bete men ändå börjar bli överviktig måste du minska tillgången på foder. Munkorg eller betesreducerare är ett bra alternativ men kanske också växelvis hage med mindre gräs eller paddock om hästen får i sig för mycket gräs.

Ta hand om era hästar i sommar!

KRAM

 

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Sommarbetet, hur undviker man fång?

  1. Anna skriver:

    Ett mycket bra inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *