Arbetet med de yngre hästarna

Just nu har jag två treåringar i stallet, Bergsjöholms Isidor och Bergsjöholms Arezzo.

På bilden ovan ser ni Valbonne som treåring, vilken skillnad va?

Det har hänt lite på två år…

Så när man börjar med en treåring och alla unghästar för den delen tycket jag det är väldigt viktigt att tänka på slutprodukten färdig svårklasshäst. Hästarna ska hålla länge och de ska tycka att det är roligt. Därför blir de här första ridpassen och första dagarna så otroligt viktiga för hästens framtid. De behöver många bra erfarenheter och det måste vara rätt från början.

All utrustning testas såklart ut som på alla hästar här hemma, det får inte sitta löst, glida vara för stort eller skapa obehag. Sedan tränar jag alltid hästarna från marken först innan jag börjar rida.

De ska kunna mina kommandon fån marken, de ska vara trygga att jobbas med sadel både på töm och vid longering.

Jag har ridit in hästar men jag föredrar att de är ridna i skritt trav och galopp innan jag sitter upp. Själva inridningsmomentet är det många andra som är bättre på än mig, man ska göra det man är bra på.

Men även om hästarna är ridna lite av någon annan vill jag att de kan mina kommandon, mina signaler så jag börjar i rätt ordning och tar god tid på mig. Genom att arbeta hästarna från marken lär ju jag mig hästarna, just den individens beteende, vad blir den rädd för hur reagerar den i olika situationer. Jag lär känna hästarna innan jag börjar rida.

Väl uppe är det gas och broms som är viktigast från början, bjudningen är A och O på en treåring. De ska gå fram lära sig ha en egen motor annars är Grand Prix inte aktuellt. En häst som lär sig gå och trycka mot skänkeln från början kommer man tyvärr få jobba väldigt mycket med för att få fram.

Det finns ju också en anledning till att det är proffs som rider in unghästar och det är för att det är så viktigt med bra minnen. Om den blir rädd för en stövel som fastnar i svansen och ryttaren ramlar av kanske detta hänger med hästen i uppsittningsmomentet resten av livet.

Jag tycker också att man alltid ska snurra den treåriga hästen något varv på volten innan man sitter upp. För att läsa av den för dagen, både för hästen och ryttarens skull.

När det gäller de yngre hästarna är repetition väldigt viktigt kortare pass ofta så de kommer ihåg vas vi håller på med så ser man snabbt en utveckling. Man får inte träna för länge så de får mjölksyra och tappar gnistan utan man måste lära sig läsa av hästarna.

Det bästa är att göra en träningsplan så hästen kanske får två månaders träning och sedan vilar en månad eller några veckor innan man börjar träna lite mer. Det är bättre för den yngre hästen att få lite längre viloperioder så kroppen hinner återhämta sig.

Jag varierar med uteritter, cavaletti, löshoppning och olika underlag, ännu mer på de yngre hästarna än på tävlingshästarna.

KRAM

 

Delta i diskussionen

  1. Vikten av att skynda långsamt kan ju aldrig understrykas för mycket när man arbetar med unga hästar, eller andra ohanterade hästar heller för den delen. Att sedan se resultatet som med dig och Valbonne är ju obetalbart. Vilken utveckling två år! Sitter kvar på Stallbacken och inväntar kommande år…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *