Unghästbedömning

Efter ett år med mycket unghästtävlingar och flera stora finaler så känner jag att det är väldigt stor skillnad i hur man bedömer våra unghästar i jämförelse med svår klass.

När man tävlar andra klasser bedöms varje rörelse och den som utför rörelsen bäst med högst kvalité får högst poäng. Domarna står för sina åsikter genom att varje domare sätter sina egna poäng.

Jag säger inte att jag misstycker, någonstans har det gått väldigt bra för mig i år och jag är nöjd med de poäng jag fått :P, men jag tycker att det är lättare att följa resultatlistan i en vanlig klass än i en unghästklass.

Ett exempel som blev väldigt omtalat är kvalomgången för fyraåringar i Flyinge, en klass som jag inte startade själv utan jag hade förmånen att följa hela klassen från läktaren. Jag tycker själv att jag börjar få en känsla för vilken häst som är bra eller dålig och jag vet vad som krävs för att en häst ska gå svår dressyr. Min känsla överlag efter just den klassen var att jag inte hängde med, när jag gillade en häst fick den dåliga poäng och när en häst var lite långsam och lång fick den bra poäng. Stora skrittar premieras med en femtedel av betyget och gavs oftast nior som höjde upp procenten. Jag tänker lite, vet alla hur svårt det är att få en häst med niomässig skritt att korta stegen och piaffa? Är det trots allt inte det vi letar efter, morgondagens stjärnor och kapaciteten att gå hela vägen?

Jag är inte utbildad domare så jag vet inte vad jag pratar om mer än att när två eller tre domare sitter ihop är det svårt att veta exakt vem som tycker vad. Ibland kan jag också känna att det hade varit upplyftande att bjuda in någon som utbildar unghästar eller tävlar på hög nivå, som ofta sitter i sadeln själv.

Det är väldigt populärt att se testridningen men hade det inte varit så spännande att ha Charlotte Dujardin med i dommarkollegiet och säga hur hon ser på hästen?

Vi följer Feis riktlinjer men jag tycker det är bra med nytänk och utveckling för att föra sporten framåt och jag tycker det är svårt att inte fundera och diskutera så att vi alla för sporten framåt och får fram de bästa hästarna. Att hästägarna och ryttarna satsar på rätt hästar och att utvecklingen går framåt.

Någon mer som känner likadant? Vad tycker ni?

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

3 Inlägg för Unghästbedömning

  1. Richard Forsman skriver:

    Det är därför Scandinavian Open i Falsterbo rids som vanlig klass

  2. Rebecca skriver:

    Väldigt intressant reflektion! Jag tycker också att man får ett annat intryck kring vilka som kommer ha lättt/svårt eller vara hållbara för högsta nivå än vad som syns i siffrorna ibland!

  3. Li skriver:

    Jag håller helt med! Kliar mig ofta i huvudet när jag tittar på tre- och fyraårsklasserna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *