När man leder hästen..

Det finns väldigt många artiklar just nu som talar för att den “allmänna hästkunskapen” håller på att försvinna. Därför tycker jag bloggen är ett bra forum där man kan ta upp hantering även ur väldigt enkla hanteringsperspektiv.

Hästar är flyktdjur och många olyckor händer vid hantering av hästen därför är det väldigt viktigt att du leder och hanterar din häst på rätt sätt. Jag är så otroligt noga med just den här biten hemma hos oss eftersom jag varit med om flera olyckor själv.

Eftersom att hästen är ett flockdjur vill den gärna ha en tydlig ledare och du är hästens ledare när du hanterar hästen. Därför ska du se all hantering av din häst som träning. Varje gång jag är med hästen har jag en chans att antingen göra den bättre eller göra den sämre. Fokusera på hästen när du leder den, inte på något annat till exempel mobiltelefon eller din kompis. När du leder hästen ska du alltid gå bredvid din häst på vänster sida i höjd med hästens bog. Jag tycker det är väldigt vanligt att man ser folk som har hästarna lite bakom sig och då kan hästen lätt springa över dig och du tappar ledarskapet eftersom du inte ser hästen.

Det är väldigt viktigt med rätt utrustning, du ska ha en grimma i rätt storlek som är korrekt fastspänd. Du leder hästen i ett grimskaft utan knutar som du håller med båda händerna, du ska låta grimskaftet ”löpa” genom händerna så det aldrig kan fastna rund hand eller arm. Med en hetare häst kan man också leda i kedja. Det är alltid bra att ha hjälm och handskar när du leder din häst.

När du ska leda din häst till hagen ska du gå igenom alla rutiner innan. Är det andra hästar i hagen? Kan du öppna grinden själv? När du kommer till hagen ska du alltid gå in, stänga grinden och vända hästens huvud mot grinden innan du släpper. Du ska alltid gå undan fort när du släppt hästen och akta dig eftersom den kan busa iväg.

Ska man leda hästen innan ridning kan man leda i tyglarna som då ska vara nere från hästens hals, eller i ett grimskaft som man fäster i bettringen. Jag leder alltid mina tävlingshästar i en longerlina som man sedan också kan använda att longera hästen i innan ridning om det behövs.

När du leder din häst på träning eller tävling i ny miljö ska du tänka på att den kan vara mer spänd än vanligt, den kanske blir rädd för oförutsedda saker och du som ledare måste vara steget före. På tävling kommer det oftast hästar som din häst inte känner så du ska inte gå för nära andra hästar. Vanligtvis får man inte heller leda hästen på framridning utan man ska sitta upp innan man går in på framridningen. Hingstar får inte ledas av barn under 18år och hjälm är att rekommendera.

När jag kommer till tävling med yngre hästar brukar ja oftast bli ledd några varv på framridningen för att minska risken för spänning.

KRAM

 

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *