Fortsätter mina funderingar


Jag vill absolut inte vara den som hänger ut eller klagar på elever, jag tycker min tränarroll är superviktig och jag är så glad över så många av mina elever. Däremot upplever jag att det är många som uppskattar när man tar upp problem och frågeställningar snarare än att hylla och bara prata om hur underbart allt är jämt. Det kan vi ju läsa om på så många andra ställen..
Så ”here we go again”, en till sak som jag tycker är så otroligt viktigt att påpeka och som jag tagit upp så många gånger är vikten av att lägga pengar på rätt sak och på regelbundenhet.
Exempel, en duktig elev som tränat flitigt och för mig regelbundet senaste halvåret kommer på träning och hästen är äntligen framme för skänkeln. Eleven är superglad och avslutar passet med att berätta att hästen går så bra på grund av det nya fodret. Ja absolut det är viktigt vad man stoppar i hästen men man får inte förstora vikten av det senaste foderbytet. Vissa hästar på internationell nivå fungerar utmärkt på till exempel havre, så har man svårt att få ekonomin att gå ihop till sockerfria foder eller det senaste på marknaden bör man inte hoppa över ett träningspass för att köpa fodret som är ”inne” just nu.
Ett annat exempel, eleven har inte tränat på ett tag på grund av diverse saker och kommer och tränar och det går inte så bra som det brukar. Eleven avslutar passet med att säga att den nog måste köpa ny sadel, ja det kan säkert vara bra men lite mer regelbunden träning skulle nog också förbättra resultat av passet.
Jag förstår precis, jag är själv likadan, jag kan ligga sömnlös på nätterna för att komma på om jag ska pröva en annan sadel på en häst, eller om jag ska höja eller sänka fodret, öka olja, minska skritt, rida ut, byta bett osv. Men dessa saker funderar jag på efter jag lagt min träningsplanering, utöver mina regelbundna träningspass för tränare. Jag väljer aldrig materialets som en ursäkt för min egna brist på träning eller brist på kunskap.
Vi leker med tanken nu att vi tränare är såhär brutalt ärliga som vi vill vara vi både påpekar helheten och lägger oss i hur ofta eleven ska träna. Vi får dem att fokusera på rätt saker och får dem att förstå vad som är skillnaden som gör skillnaden. De elever som lyssnar blir fantastiskt duktiga och når framgång med sin träning. Tyvärr är problemet att de flesta byter tränare, vi tränare lever dagligen med att elever byter tränare när det inte fungerar eller man säger något som är obekvämt och som inte passar. Därför tror jag tyvärr att många tränare blir försiktiga man vågar helt enkelt inte köra 100% på sin egen linje eftersom eleverna byter tränare för ofta. Jag har absolut inget problem i att man passar bättre med en annan tränare och självklart ska man kunna ha flera tränare, men när man byter tränare varje månad kanske man ska börja fundera på att ändra lite på sig själv och sitt upplägg. Det kan väl inte vara fel på alla tränare?

KRAM

Detta inlägg är publicerat i Hem. Skapa ett bokmärke

3 Inlägg för Fortsätter mina funderingar

 1. Ellica skriver:

  Bra skrivit helt rätt. Men om man byter tränare för tränaren inte har tid efter kl 17. När man jobbar till 16 eller är för dyr för ekonomin. Hur ställer du dig till de då?

 2. Ellica skriver:

  De jag vill komma till som jag glömde lägga till är bjag letat tränare längre och testat någta för hitta nån sån passade ihop med min häst. Men pga olika saker ovan kunde jag inte va kvar. Pga antingen hade de bara reserv plats ibland eller va där innan 17. Går inte med jobb till kl 16. Eller för dyra. Eller hinner inte köra för de är för långt att köra 1-1.5 h för 30 min varje vecka med vanlig Svensson lön.
  Men Hittade en nu fungera jätte bra men då åker hästen hem till ägaren för avel. Sånt som händer. Inväntar nästa häst som nästa åt ska ja träna för samma tränare igen

 3. Rebecca skriver:

  Å va bra du är! 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *