Att rida med sporrar

Det är valfritt att använda sporrar i alla tävlingsklasser i Sverige. Trots det ser du sällan någon som rider utan sporrar i högre klasser.

Jag vet att den här typen av frågor är känsligt ämne för att det är en utrustning som kan användas fel. Men någonstans måste vi också våga lyfta frågor till diskussion inte minst för att öka förståelsen.

Vanligt tycker jag man ser är att ryttaren valt bort sporrarna men använder spö. Detta är enligt min mening fel då spöt används mer och det blir ännu skarpare för hästen.

Viktigt att förstå är att sporren är till för att minska och förfina skänkelhjälperna, alltså att ryttaren INTE behöver använda benen lika mycket. Med en rätt användning av sporren blir ryttarens ben mer still och det blir bekvämare för hästen.

Ryttaren ska först ha en stabil skänkel men jag ser ofta yngre ryttare som får hjälp med sin sits och rider mycket mjukare när de får använda sporrar. Men här är det också tränarens ansvar att se till att det blir rätt. En utbildad ridlärare eller tränare ska ha kunskapen om sporre ska användas eller ej.

Jag tycker det är nyttigt att ta av sporrarna ibland för att testa hur framme för skänkeln min häst faktiskt är.

KRAM

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *