Få starter..


Nello och jag på hästhusets tävlingar för två år sedan..

I helgen har jag coachat som tränare på Hästhusets tävlingar. Tyvärr väldigt få starter trots fina tävlingar med massor med priser, och bra klasser.

På våra tävlingar nästa helg är det också få starter. Som arrangör till Falsterbo har vi fått så mycket mail om att det är för få kvaltävlingar för unghästar. Men ändå har vi inte alls många starter på våra tävlingar trots att vi har uppstallning och allt.

Beror det på att det är många tävlingar just dessa helger? Eller beror det på att folk inte riktigt har kommit igång än?

Har försökt titta runt lite i närliggande distrikt och tycker det ser väldigt tunt ut i startfälten där med.

Är det någon som har en idé vad det kan bero på? Har vi helt plötsligt för många tävlingar att välja mellan?

KRAM

Delta i diskussionen

 1. En intressant fråga som jag också funderar på, har ingen unghäst som skall kvalas så mer generellt;
  Tävlar på MsvB – nivå, bor i Sthlm men åker gärna 10-15 mil för ”rätt tävling”. Fina priser är trevligt men inte avgörande vid val av tävling, viktigare är bra parkering, bra framridning och tävlingsplats.
  Åker oftast själv på tävling med en ganska ”tittig” häst och vill verkligen veta att jag inte behöver gå långa sträckor fr parkering till framridning kantad med div intressanta saker. Så här års är ridhus en fördel – nu har det iofs varit varmt och fint väder men ingen garanti direkt så finns valmöjligheten väljer jag det under april. Starttid på dagen spelar in om man skall åka lite längre.
  Tyvärr klumpar vissa klasser/tävlingar ihop sig vid ett fåtal helger sedan är det relativt skralt utbud andra helger, här kanske förbundet kunde bistå att försöka sprida på dem mer över distrikten?
  För ett par år sedan var klasserna oftast öppna för 40 startande, idag är det inte ovanligt att man är nere på 15 st och det är sällan mer än 11-12 startande. Klasserna är alltid överfulla vid anmälan men slutar ändå så? Det är en klick individer som tävlar mkt men den breda massan drar sig kanske för att åka om startavg är 300-400SEK + kostnad för transport osv och så landar du på 58% – kan vara svårt att få motivationen att hålla år efter år då? Risk för smitta kan också väga in en del – kanske?
  Hoppningen verkar ha lyckats bättre men ngt färre men större tävlingar (fortfarande regionala) på centrerade platser typ Sundbyholm

 2. En sak som vi även reflektera över på stallet där flera av oss tävlar Msv nivå är att det är väldigt få starter vid tävlingar som tillämpar direktbetalning, vilket vi även väljer att inte åka på då man inte alltid vet med säkerhet hur det känns ibland 2 månader i förväg. Detta gör att flera arrangörer tappar starter. Men om man kollar på Sura som ska ha nu till helgen så är vissa klasser halvtomma och andra har ett gäng reserver så även utbudet på klasser avgör ju väldigt mycket.

 3. Jag hade önskat att ni hade haft haft ”Allmänt intryck för fyraåriga hästar” ist för program. Då hade jag kommit! Min personliga åsikt är att det ör lite tidigt att rida program nedsuttet på en fyraåring. OBS! Min egna åsikt om hur jag gör med unghästar, finns inget rätt eller fel =)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *