Hästen i centrum och detaljerna som gör skillnad

Vår allra största drivkraft är alltid kärleken till djuren, det är anledningen till att vi håller på. För att hästarna ska fungera krävs ett öga för detaljer, kontinuitet uppföljning, resurser och tålamod. Ju mer vi lär oss, ju bättre vi blir desto mer förstår vi vikten av de här små detaljerna som i slutändan gör en stor skillnad.

Jag vet att livet, tiden och ekonomin kommer i mellan och sätter lite stopp för vissa saker och gör att vi kanske blundar för andra. Det är jobbigt att tänka ”kan den va halt” eller  jag byter bett imorgon jag hinner inte idag. Men just de här små detaljerna är en av de sakerna jag älskar mest med vår sport att skapa bättre förutsättningar så att hästen presterar bättre.

Vi börjar nedifrån, vikten av en bra hovslagare, allt börjar trots allt där.  Veterinär, det är så mycket lättare när hästen är kollad regelbundet hos veterinär så man vet alla brister och kan hjälpa den i tid. Rätt utrustning som måste anpassas regelbundet, att man tar sig tid att byta bett eller våga pröva något nytt. En fysioterapeut som hjälper hästen, en tandläkare som har koll på hästens mun så den inte går med onödigt obehag. Inte minst en ryttare som sitter rakt, rider rätt och är i rätt skick för att göra sitt bästa för hästen.

Jag vet att det låter som helt självklara saker men det är lätt att blunda för vissa saker när det kostar lite, jag vet att man sparar pengar om man tar tag i det i tid och viktigaste av allt man når sina mål om man har koll på allt ovan. Egentligen handlar det om att hela tiden vara observant, nyfiken och förstå hur stor skillnad de små detaljerna kan göra.

För mig är det något som jag blir bättre på hela tiden och jag älskar att fundera på sadlar, träns, bett och foder. Allt för att kunna ge hästen lite bättre förutsättningar för att bli bättre.

Teamet hemma idag jobbar sammansvetsat och tänker likadant, Robban är ett perfekt exempel, en häst som utvecklats massor på kort tid. Små, små detaljer där vi alla hjälps åt för att det ska blir bättre. Tjejerna kom på att han ville ha höet under vattenkoppen istället för vid krubban efter det är han mycket lugnare. I söndags bytte vi bett mitt under framridningen och lyckades höja oss nästan två procent ifrån dagen innan.

Det krävs ett team för att lyckas men det är bara en person som kan ta initiativet till förbättringen och det är ryttaren. Jag har fått förstärkning och hjälp med mina beslut och jag är både glad och tacksam att jag får hjälp att göra det helhjärtat för mina hästar.

KRAM

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *