Det här med bett..

Jag har en filosofi med det mesta när det gäller hästarna och det är att när något fungerar så är jag väldigt försiktig med att byta. Ibland kanske det begränsar lite då man lätt fastnar i något som fungerade för länge sedan, samtidigt som jag vet att jag är väldigt lyhörd på att känna av vad som fungerar för hästarna.

Jag får ofta frågan om man ska rida med ett bett en period och sedan byta till ett annat bett en annan period. Jag tycker det är bättre att man har två eller flera bett som fungerar och som man kan växla med lite oftare. Till exempel Copper rider jag ibland med kombinationsbett, ibland med helt vanligt tränsbett och ibland med kandar. På detta sätt blir det inte tryck på samma ställe och bra variation. Typ som att man inte behöver gå i samma skor hela tiden. Mitt tips är att man byter lite beroende på aktivitet. Till exempel om jag rider ut eller travar bommar har jag ett träns. När jag lösgör och rider lättare pass har jag ett annat träns och när jag tränar lite mer använder jag kandaret.

Senaste veckan vågade jag mig på att pröva lite andra stänger på Copper, det tar väldigt mycket tid och energi och det har behövts bytas flera gånger per ridpass. Allt för att testa vad som passar bäst. Det slutade med ett halleluja moment när jag bytte tillbaka till den gamla stången. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan och det var nyttigt att se hur bra hon gick på det vi valt från första början.

Idag kom en fin leverans från Fager Bits och det ska bli spännande att testa deras bett på hästarna.

KRAM

Delta i diskussionen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *