Har klimatet på nätet blivit bättre?

Under en period kände jag mig så uthängd på nätet att jag faktiskt övervägde att sluta bloggandet och mina sociala medier. Senaste två åren tycker jag ändå att klimatet blivit bättre att flera av oss kollegor eller influensers går in och försvarar varandra.

Nu under de senaste tre veckorna har jag börjat få flera meddelanden igen som egentligen saknar både grund och logik men det tar ändå. Det är ALLTID jobbigt att blå påhoppad och det är så orättvist när man inte har en chans att försvara sig.

Egentligen så är det det som förändrats mest för mig, att det gått från att vara offentliga kommentarer som nu blivit privata meddelanden på blogg, facebook eller instagram.

Vi har olika uppfattning, olika åsikter, det är därför man röstar på olika partier, tror på olika saker eller äter olika saker. Jag äter kött, någon annan är vegetarian, jag respekterar deras val men gör inte samma val. Det är väldigt viktigt att respektera att man tycker olika i en demokrati. Det är lite någonstans här det går fel, någon sitter bakom skärmen och stör sig på mig för att jag inte är som de själva tycker att man ska vara. Men det ger faktiskt ingen rätt att klanka ner eller hoppa på. Bara för att jag valt att dela mitt liv genom rutan finns det ingen rätt till andra att  börja med personangrepp.

Så jag ställer mig frågan, har klimatet blivit bättre eller är det bara så att vi inte längre ser alla kommentarer som kommer, att flera av oss döljer och raderar men bär det med oss och faktiskt mår dåligt av det.

Alla ni som får den här typen av kommentarer, dela gärna med er, det vore bra med en diskussion och få veta om det faktiskt blivit bättre eller inte.

KRAM

Delta i diskussionen

 1. Jag tror att ”hatet/åsikterna” fortfarande finns där, men de hålls inom slutna/hemliga FB-grupper där folk kan hata i grupp.. Folk har ju blivit dömda för trakasserier och förtal när de kommenterat eller skrivit idiotiska saker. Människor kan inte hantera sina egna känslor utan kräks ut sitt missnöje på andra… nu hålls det bara lite mer hemligt.

 2. Sjukt tråkigt! Tack för att du orkar och delar med dig av ditt liv och dina tankar i den bästa hästbloggen. Det är alltid variation, perspektiv och flera sidor av samma mynt som lyfts av dig. Man hoppas ju att folk kunde visa samma respekt tillbaka! Kram

 3. Jag har nästan ingen erfarenhet av det i egenskap av bloggare eller nätpersonlighet, men jag är lärare. Genom åren har jag blivit beskylld för mycket märkliga saker i olika grupper av föräldrar och det har i en del fall blivit små mini-drev bestående av nästan alla föräldrar i en klass. Ibland har det gått till hot om våld och att de kommer till skolan och viftar med knytnävar. I slutet av denna termin fick jag min bil vandaliserad, mitt porträtt nedslitet från väggen (där alla lärares porträtt sitter) och förstört och blev hotad. Anledningarna till det var bland annat för att en elev som kom med åtta kompisar när min klass hade provräkning och ville snacka med en elev i min klass helt inte fick snacka med någon i min klass. När jag har lektion så är det lektion.

  Det kostar på att stå mot så kompakt dumhet och elakhet. Men jag tänker att om inte jag är där och spjärnar emot, så kommer det att vara en mindre som gör motstånd. Då blir situationen än värre för alla. I förlängningen tror jag att om alla väljer att gå med i det som känns lättast och inte står upp för sitt, så är vi nära det som hände i andra världskriget när alla började hålla med nazisterna och utrotning av människor blev sedd som en vettig idé.

  För att orka är jag noga med att ge tid åt och hålla kontakt med människor som jag trivs med och att sova och äta. Annars är det lätt att det känns som att världen blir trång och svår. Jag försöker att styra mina tankar bort från dem och anstränger mig att lägga min energi på det som känns bra och uppbyggligt i ställe. Det är naturligtvis krävande, men går bättre och bättre. Även om det ibland känns helt förtvivlat att bli angripen.

  Med det sagt så vill jag också säga att man får ta paus ibland när skränet och hoten är en övermäktiga. Inte så stor idé att bemöta dem där och då. Oftast får de bara mer kraft av det och går på hårdare. När lugnet lagt sig är det lättare för alla att se klart. För din del att se att det är ett fåtal människor med svårigheter att förstå sociala koder och stora brister i empati som du drabbas av. För problemet är inte att de har en annan åsikt, problemet är vad de tycker sig ha rätt till för att de har en annan åsikt. Med stor sannolikhet har deras förmågor inte utvecklats i den takt som förväntas. Men med lite tur för världen så är de bara lite sena i utvecklingen. Alla hästar är inte klara inför treårstesten. Alla människor är inte klara för att kommentera på nätet.

 4. Oj, såg att en mening blev konstig. Den här meningen: ”Anledningarna till det var bland annat för att en elev som kom med åtta kompisar när min klass hade provräkning och ville snacka med en elev i min klass helt inte fick snacka med någon i min klass”

  Så här ska den vara:
  ”Anledningarna till det var bland annat för att en elev från en annan klass kom med åtta klasskompisar till min klass, som hade provräkning. Eleven från den andra klassen ville snacka med en elev i min klass. Men han fick inte snacka med någon i min klass”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *