Protokollet betyder mycket för mig

Alla vet ni ju redan hur mycket pengar och tid vi lägger på våra hästar. Hur vi timmar förbereder oss för tävling, målen sätts många månader innan och träningen planeras specifikt efter tävlingen. Jag har en mamma som är domare och jag har lärt mig tidigt att hämta protokollet efter ritten, analysera poängen och försöka ta till mig kommentarerna från varje domare. Ibland är de ojämna det händer, skalan kan variera även om domarna sett samma sak. Man blir oftast mycket klokare när man läst protokollet än när man ser poängen i Equipe. För mig är det viktigt att hämta protokollet innan nästa start, för att förstå ur domarens perspektiv.

Mamma har också lärt mig tidigt att inte lägga vikt vid ojämna siffror, är man tillräckligt bra så får man jämna poäng. Du kan lära dig av varje domare även om de inte har samma skala.

För mig är det då förvånande hur många protokoll som ligger kvar i plastlådan i sekretariatet varje gång jag hämtar mitt protokoll. I Falsterbo fick vi leta väldigt länge för att få fram mitt protokoll för det var så många som inte hämtat ut sina protokoll.

Vi betalar lätt 3000 på ett meeting med en häst för att få tävla, och jag gör det för att jag vill utvecklas, den bästa feedbacken får jag av domaren som dömer det är deras kommentarer och upplevelsen under tävlingen som gör att jag utvecklas.

Jag vill uppmana alla ryttare att ta till sig mer av kommentarerna och poängen även när det inte går bra, det kan vara lite jobbigt att hämta protokollet efter en dålig ritt men det är just då det är som viktigast.

Något som blev väldigt påtagligt för mig nyligen var uteblivandet av kommentarer från domare. Jag gjorde en ritt där domarna inte var helt jämna och den domaren som hade mig lägst hade inte skrivit någonting, ett helt tomt protokoll? Då blir jag både ledsen och besviken när jag inte alls kan förstå poängen och inte har en motivering. Hade räckt med en formulering på slutet angående form eller tempo men jag har ju som sagt rest och betalat för att få veta vad domaren tycker och ett helt blank protokoll med poäng som dessutom är mycket lägre än de andra domarna gör mig tyvärr inte klokare alls. Jag som inte är domare tycker faktiskt det är konstigt att det ens får delas ut protokoll utan en enda kommentar.

Som jag förstår det ska man också skriva en kommentar om man ger ett betyg under 6, vilket alltså inte hände här. Jag förstår att det är supersvårt att hinna med och att det även har med skrivarna att göra men jag vill verkligen bara uppmuntra då det faktiskt betyder mycket för mig och att jag även försöker lära mina elever att tänka likadant.

En vädjan blir därför även till domarna att keep up the good work med många kommentarer jag älskar det och försöker ta till mig och förstå allt. För mig känns det mycket värre att få ett tomt protokoll än ett med låga betyg.

Kanske om alla ryttare blir bättre av att ta till sig vad domarna skriver så kommer de skriva ännu mer? Jag hoppas i alla fall det!

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Jag hämtar alltid mitt protokoll direkt. Då jag bara tävlar på klubbnivå så rider jag alltid samma program två gånger, en clear round och en tävlingsklass. Att läsa protokollet hjälper mig inför nästa start då jag har en chans att förbättra det som inte gick så bra. Kan ha varit en sådan enkel som att jag stressade ett moment, då vet jag att jag måste rida igenom det momentet nästa gång och inte stressa.

  2. Bra inlägg! Jag var i Falun nyss och fick även jag ganska tomt protokoll med betyg under 6 som inte var kommenterat…
    Vore intressant om din mamma i egenskap av domare kunde göra ett gästinlägg och skriva om hennes tankar/hur hon resonerar när hon dömer.

  3. Hej, håller helt med! Särskilt när man rider unghästklasser tycker jag att det kan vara väldigt snålt med kommentarer.
    En önskan: skulle inte du kunna uppdatera med status och planer för hösten med alla hästar du har i träning? Har tex inte läst nåt om Valbonne på länge? Eller lilla 3-åringa hingsten du visade tidigare i år – så fin!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *