Den hållbara hästen, föreläsning med Agria och SWB

I onsdags hade Agria en föreläsning med temat hållbar häst. Först ut som föreläsare var Kristian Von Krusenstierna som pratade mycket om valet av häst. Han menar på att det ofta skiljer sig med hästen alla vill ha och hästen man borde ha.

Till exempel en junior som går över från ponny till stor häst förälskar sig i en yngre lite för stor storgångad unghäst, när man kanske borde ha en mindre läromästare. Eller kunder som kommer och vill ha en ung hingst med mycket nerv som travar som Totilas medans man kanske borde köpa en äldre valack med en trav som man kan sitta i.

Det är ju också viktigt då att man tänker på att avla ridbarhet och olika modeller på hästar. Han menar på att aveln ofta går mot att föda upp världsstjärnor medans de flesta ryttare behöver andra gångarter och ett annat temperament.

Jag tycker det är en superintressant diskussion, ansvaret som tränare har när elever väljer hästar och viktig av ridbarhet i vår avel. För det är ju den perfekta matchen som också gör att det blir hållbart.

Det jag tyckte var mest intressant med hela föreläsning var vikten av att rida hästen regelbundet utan för lång vila. Både Kristian och sedan veterinär Eva Sköldebrand pratade om vikten av att hästen rör sig regelbundet och inte vilar. Rida mycket, träna lite sa Eva och det tyckte jag var så bra. Det var en tankeställare för mig också, så ofta man får höra att den unga hästen behöver vila så man släpper ut den i en hage efter en stor tävling och den får några veckors vila. Eller hästägare som tar hem hästen och vilar några månader och sedan kommer tillbaka inför nästa tävling när man måste träna mycket mer. Det är den regelbundna sakta uppbyggande träningen som ger hållbara hästar och ingen häst mår bra av att vila för länge.

Jag tror vi har en lite ”felaktig” bild ibland av att hästarna ska få vila för länge när de är i hög kondition. Som Zlatan som är 3, nu efter Flyinge ställer vi inte av honom helt utan det blir skritt, lätt longering, tömkörning, inte varje dag men varierad rörelse så att han inte blir helt avställd när han är i hög kondition och träning så minskar man risken för skador och hela tiden bibehåller rörligheten i leden.

Superbra att det här ämnet lyfts på ett sånt här forum med ryttare och hästägare till unga hästar och att alla får lära sig och diskutera.

KRAM

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *