Lite fundering på fyraåringarnas tävlande

Som arrangör är man väldigt angelägen om att skapa bra förutsättningar för hästarna det vet jag själv, och jag vet att alla som arrangerar tävlingar har det som utgångsläge.

Till att börja med vill jag säga att jag gillar konceptet SWB Equestrian Weeks, kul med dressyr på så hög nivå samlat under en vecka. Jag har blivit väldigt positivt bemött av arrangörer och mina hästar och jag har haft det superbra hela veckan.

Tävlingarna för fyraåringar har blivit fler, en av anledningarna är att både Falsterbo, Flyinge och Jönköping ger de fyraåriga hästarna chansen att tävla på de större arenorna. Bara för att man med en svenskfödd häst kan rida alla tre tävlingarna betyder ju inte det att man måste eller behöver göra det. En sak som vi behöver se över till nästa år är att man kan kvala till alla tre tävlingarna på samma tävling. I år samkörde vi Falsterbo och Jönköping men till nästa år skulle jag gärna se att fyraåringarna kunde kvala till alla tre evenemangen på samma tävling. I år har det blivit lite onödigt många starter för flera av de fyraåriga hästarna.

En sak som jag länge har tänkt på är varför de yngsta hästarna är längre inne på banan än de äldre? Jag förstår att domarna behöver mer tid på sig när det är två hästar men det är verkligen jobbigt för tre och fyraåringar att först ridas fram och sedan visas upp under så lång tid. I Falsterbo har vi till exempel valt att korta ner programmet lite vilket har fungerat bra.

Jag har tänkt ännu mer på detta den här veckan när man själv tävlar och ser alla de unga hästarna. Det blir stor skillnad för de fyraåriga hästar som bor nära och kan åka hem och sova än de fyraåringar som måste vara kvar från tisdag-söndag. Kanske också på deras första meeting borta någonsin.

Det är spännande med testryttare, jag satt som klistrad hela kvällen, Charlotte är rolig och hon gör det till lite av en clinic där man kan lära sig mycket. Men flera av hästarna är uppvärmda när de kommer in, sedan rids de inne på banan först av sin egna ryttare i 15 minuter och sedan med en helt ny ryttare i 15 minuter, en GP häst har 8 minuter på sig inne på en stor arena med publik. Det är verkligen en lång tid för hästarna att vara där inne och jag funderar på om man inte kunde kortat ner detta på något sätt.

Det här är inte kritik, fenomenet testryttare finns ju nu bara på fyraårs dressyr och på bruksprov så det är ju intressant att diskutera för utvecklingen av sporten. I andra länder kanske hästarna är inne mycket längre på banan och klarar det galant, jag vet inte.

Just efter testridningen blev en häst väldigt påverkad, det kanske var en tillfällighet men ryttaren tar på sig väldigt mycket själv. Jag tycker det är intressant att se de ur flera perspektiv och jag känner själv att man ofta accepterar bara för att något alltid har varit på ett visst sätt behöver det ju inte fortsätta exakt likadant. Kanske finns det små saker som förbättrar för både hästar och publik så tar vi sporten ännu mer framåt.

Självklart kommer jag ta dessa tankar vidare i både dressyrkommitten och med arrangörerna i en positiv dialog men innan är det kul att höra vad ni andra tycker.

KRAM

Delta i diskussionen

 1. Kloka funderingar! Tycker också så många dagar borta är mycket för en fyraåring, det är verkligen tufft! Men Linas häst blev väl inte påverkad av testridningen utan fick korsförlamning? Det hör ju inte till vanligheterna tack och lov…

 2. Hej!
  Jag tyckte arrangemanget var super.
  Tre åringarna är den gruppen som jag tycker har det mest bekymmeramt. Visa banan och rida fram tillsammans med många äldre hästar kan ge upphov till vissa bekymmer. Programmet de rider är inte heller det bästa. De mer vana ryttarna struntar i programmet medan de mer ovana försöker följa det vilket blir negativt för dem.
  Att vända rätt upp i trav på en treåring är i min värld överkurs,liksom att fatta galopp på en långsida.
  Arrangemanget var verkligen jätte trevligt. Väldigt bra koncept .

 3. Kloka tankar! Det vore väldigt bra om hållbarhetstänket utökades i antal kvaltillfällen, i längd på passen under tävlingarna och antal dagar etc.

 4. Men varför rids fyraåringarna både fram och sedan under tiden som ekipaget före testas?
  Det måste ju bli bra lång tid totalt?
  De flesta såg dock ut att orka väldigt bra så där blev bedömningen kanske korrekt. Tyckte också att Charlotte red hästarna olika länge och olika intensivt, den som inte funkade testades absolut kortast och den som blev väldigt påverkad av miljön gick längst tid på sig. Att provrida på mindre än 15 minuter är nog svårt. Skonsammast för hästarna vore väl att köra det utan live publik men så vill vi väl inte ha det heller…
  Men visst väcker testen av några hästar varje år frågan om man borde visa/tävla så unga hästar eller ej.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *