Att vara expert..

Fin bild på mig och Robban, foto Rosita Dahlberg

Usch nej, just nu är jag faktiskt riktigt trött på nätet och sociala medier. Sen en tid tillbaka har jag hjälpt till att svara på frågor på Hippson. En spalt som heter ”fråga experten” jag har inte utsett mig själv till expert utan spalten heter så, men jag tycker det är roligt att få vara till hjälp.

Förra veckan fick vi en fråga om bettlöst, jag själv rider flera hästar bettlöst och tyckte jag svarade att man skulle anpassa sig efter situationen. Att jag själv till exempel inte skulle rida en hingst bettlöst. Det är min uppfattning att jag behöver kontroll på mina hingstar. Kanske såhär i efterhand kan man förstå att folk som själva rider hingstar bettlöst kan reagera, men jag sa tydligt att jag själv inte skulle göra det. Inte att man inte ska göra det.

135 kommentarer mestadels om att det är vidriga tortyrredskap som används i dressyr och de skrattar åt mitt svar, driver med mitt svar, att det är det roligaste det hört, osv.. Måste ju säga att man inte blir jättesugen på att hjälpa till att svara på frågor igen.

Jag såg en annan nyhet som delades om en film på en väldigt känd och framgångsrik ryttare och alla kommentarer som kom därefter gjorde mig illamående och livrädd. En kommentar var att ryttaren borde lägga stövlarna på hyllan och aldrig rida mer. Vad får folk allt detta hat ifrån? Är man medveten att personerna själva läser det man skriver? Är man tillräckligt insatt i att uttala sig eller tar man situationen lite ur sitt sammanhang? Vi som skriver eller är offentliga vi har ögonen på oss hela tiden inte ett enda snedsteg eller ogenomtänkt uttalande är okej. Men de som kommenterar de har helt fritt spelrum att säga precis vad de vill utan konsekvenser. Till och med på min instagram nu har folk varit extremt kritiska senaste dygnen, någon kritiserade till och med att nosgrimman på ledtränset satt för långt ner. Det är inte ens idé för mig att gå in i en diskussion eller att försöka förklara sig, för de som skriver kommentarerna har redan bestämt sig för att hata. Jag ljuger om jag säger att de inte kommer åt mig, jag påverkas av alla små kommenterar och jag läser allt. Just idag är jag faktiskt väldigt trött på sociala medier och allas åsikter. Ändå skriver jag för jag har ett starkt behov av att säga ifrån när någon inte mår bra. Vi som skriver och försöker förmedla kunskap kommer också backa av av hatet, det blir tyvärr en naturlig reaktion för att skydda oss själva.

KRAM

Delta i diskussionen

 1. Jag förstår att du tycker så! Det är så beklämmande att läsa alla dessa elaka och okunniga kommentarer. Helt ofattbart att amatörer och okunnigt folk inte kan låta bli att kläcka ur sig något dumt, för jag är 100% säker på att det aldrig är en person som jobbar professionellt med hästar som uttalar sig. Jag håller med, varifrån kommer detta hat??

 2. Bra skrivet jag håller helt med! Är så inne nu att vara djurens väktare att man anklagar alla för att var djurplågare. Vi är många som inte tycker så utan vet hur mkt de allra flesta älskar sina hästar och ridsporten och att de flesta människor gör så gott de kan och vill väl.
  Ska bli bättre på att stå upp och säga ifrån när det blir otrevligt vi behöver alla hjälpas åt att hålla god ton på nätet.

 3. All kraft åt dig att orka förbi se dessa okunniga kommentatorer! Det handlar ändå till väldigt stor del om avundsjuka tror jag. Kämpa på! Kram

 4. Bra jobbat fortsätt som du gör och försök ignorera dumma kommentarer. Hur man än vänder sig så här något att säga Go girl

 5. Tyckte du skrev svaret så nyanserat och diplomatiskt som det går att göra, med tanke på att ämnet är laddat för proffstyckarna. Fortsätt som du gör, låt inte dem bekomma dig – det är nog tyvärr mer okunskap och brist på verklig erfarenhet än nåt annat bakom kommentarerna. Och kanske olycka, man kan undra vad det är som driver folk att vara så hatiska.

 6. Emelie, du gör ett fantastiskt jobb och det är verkligen långt ifrån okej när människor anklagar och ger sig på. Fegaste är också när man gömmer sig bakom konton på sociala medier.
  Jag hoppas du inte slutar med all fin inspiration och kunskap du delar med dig och inte minst till den kommande generationen.

 7. Skickar STYRKA o ORK Emelie! Helt enig i det du skriver – vart är vi på väg? Numera ska alla ha rätt att yttra sig o tycka, hävda sin rätt o s v Ordet kränkt används oftare än ödmjuk, ibland är det mer klädsamt att bara vara tyst om man inte samtycker. Att alltid göra sig hörd fostras redan i skolan o snart är det en arbetsplats där få vill vara, det säger ju också en del om vart vi är på väg tycker jag. Att tänka att det finns fler sätt än mitt som kan fungera o som kanske t o m är bättre än mitt, det är tydligen för ödmjukt? Fram för min mormors kloka fras ” var o en är salig på sin fason”. Råd till er som inte gillar det ni läser- Läs o tänk efter , gillar ni inte det ni ser/läser – gå vidare o sluta lägga er tid på elaka inlägg! Livet har fler nyanser än vitt o svart!

 8. Jag läste också ditt svar om bettlöst och tycker du gav ett genomtänkt och diplomatiskt svar. I allmänhet har klimatet blivit så tufft på nätet och åsiktskorridoren verkar vara väldigt smal. Jag är för konstruktiva diskussioner utifrån hästens välfärd, men tycker att det är synd när många målar in sig i sitt lilla hörn. Är mycket trött på alla som inte ser till helheten. Tex den eviga diskussionen om var hästens huvud ska befinns sig i varje givet ögonblick.

 9. Tyvärr har människor lättare för att skriva och uttrycka kritik och dessutom inte på ett sätt som gör att man kommer till en dialog. Det är alldeles för sällan både på nätet och i real life som vi ger beröm och positiv kritik till något som är bra skrivit. Jag tänker lite på hur vuxna har uttryckt sig om Greta Thunberg som är ett barn, brukar tänka att det säger mer om dom än Greta. Jag tror att du ska tänka så också. Du kan också skriva att du inte kommer bemöta eller läsa kommentarer som tenderar att bli oförskämda eller otrevliga. Bestäm dig för att radera eller inte läsa så fort det känns obehagligt, det gör jag och efter 2-3ggr funkar det utmärkt.
  Tufft av dig att dela med dig i en värld (häst) där många vet bäst.

 10. Jag läste ditt svar om bettlöst. Tyckte det var ett väl avvägt svar och mycket tydligt. Det kommer alltid finnas folk som skall nagelfara och komma med pekpinnar, oavsett vad saken gäller. Oerhört tråkigt med de här mobb-arna som skapas på nätet, när diskussionen inte blir konstruktiv utan bara hatisk. Respekt till dig som vågar och orkar vara med i rampljuset!

 11. Jag blir så imponerad av alla människor, inklusive inte minst dig, som orkar vara offentliga; som orkar och vågar skriva sin åsikt, trots att alla som har internet idag vet att samtalsklimatet och dialogen är så gott som helt frånvarande och ensidigt tyckande, ofta uttryckt på ett mycket elakt sätt dominerar. Många beter sig tyvärr extremt illa bakom tangentbordet. Sådana människor har alltid funnits, men nu när tror de att de aldrig kommer att behöva stå för sina åsikter eller sitt sätt att uttrycka sig tar de chansen att skriva i kommentarsfält vad de aldrig skulle våga säga direkt till en människa.
  Jag kan inte hjälpa dig att stå ut. Jag vet inte ens om jag törs uppmana dig att försöka fortsätta för dina tankar och blogginlägg är nästan alltid intressanta och tänkvärda, men jag beundrar dig för att du orkat hittills.

 12. Fortsätt vara ärlig och komma med din åsikt. De som vill hata och klaga kommer att göra det oavsett, de hittar alltid en anledning.
  Stor kram till dig.

 13. Emelie du behövs i de här frågorna & är en fantastisk förebild! Näthat kan aldrig accepteras. Kämpa vidare & fortsätt att sprida din kunskap & erfarenhet.

 14. Så fruktansvärt tråkigt med näthat. Jag hoppas du orkar stå emot och se bort från sådan dumhet. Det värsta tycker jag är att de som skriver de värsta kommentarerna ofta inte ens bryr sig i sakfrågan men tycker det är kul/gillar uppmärksamheten de får av att bara provocera och vara elak. Många av dem går från forum till forum och bara skriver elaka saker. Det är så lätt att tycka negativt i jämförelse med att skapa och bygga upp saker som du gör.
  Haters gonna hate! Du är en väldigt bra förebild! Styrkekram!

 15. Är skrämmande hur folk beter sig bakom skärmen. Man törs knappt lägga ut något för risken att få massa skit är så stor.
  Jag önskade att alla skulle tänka efter innan de skrev, skulle de säga samma sak ansikte mot ansikte mot vederbörande, nej , skriv det inte då! De flesta verkar tro att bakom skärmen är allt ok.
  Jag tycker du gör ett toppenjobb och det är viktigt med bra förebilder, du är en stor förebild för både mig och många andra! Hoppas du fortsätter skriva!

 16. Läste inlägget på hippson
  Det va din personliga åsikt ..inte bam … ALLA måste rida så

  Suck!!!

  Hejja dej Emelie<3

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *