Ta alla chanser du kan få..

Jag är faktiskt lite trött på att höra kommentaren att en viss häst inte är rolig att rida eller saker som ”jag vill inte rida ponny.”

Senaste två veckorna har flera av mina hästar vilat och då har jag tagit chansen att rida massor med ponnyer på gården. Både för att några behöver säljas och andra utbildas vidare. Varje häst jag sätter mig upp på försöker jag lära känna, tänka ut vilket mål jag ska ha och hur jag ska komma vidare. Inte en enda gång tänker jag ”det här är under min förmåga” eller jag vill inte rida ponny. Jag tycker det är superroligt, jag måste tänka massor på min balans och inverkan när jag sitter på en mindre häst. Klaas sa senast igår till mig att ja måste ha händerna mer stilla för att så fort jag kommer upp på en ponny förvandlas jag till en ponnyryttare igen. Så all tid på hästryggen är utvecklande och för mig sitter jag ju hellre på hästryggen än att göra något annat, oavsett häst.

Idag knäckte jag koden på en ponny, jag mjuknade lite fortare i förhållningen och då kom den fint ner i form och blev superstadig. Jag tänkte att jag måste träna mer på mina snabba eftergifter och tar med mig känslan.

Kyra sa klokt till oss elever en gång att man får rida på det man har, att hon själv tragglat sig runt på både det ena och det andra för att bli den ryttare hon är idag.

Det är så mycket med ridning som handlar om individkännedom och timing och jag tycker att jag lär mig något nytt varje dag, blir lite ödmjukare för uppgiften.

En uppmaning, se alla chanser ni kan få på hästryggen som utvecklande, om man inte fungerar ihop med en viss häst-se det som en utmaning.

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Så sant, men samtidigt kan man känna pressen utifrån att det är ”pinsamt” att rida på ponny vid en viss ålder, typ 17. Särskilt om man inte tävlar eller tränar på en stor häst parallellt. Men såklart lär man sig på allt, även om det inte är exakt samma så är allt ridning.

  2. Så jättebra skrivet. Helt enl min filosofi när det gäller ridning. Ju flera olika hästar du rider desto mer komplett blir du som ryttare/ridlärare/tränare.

  3. Födelen vi ridskoleryttare har, rider många olika hästar och vissa klaffar det direkt med och vissa aldrig och vissa lär en tydligt vad man gör för fel
    Ponny är alltid kul att rida

  4. Jag vill passa på att gratulera dig till framgången för Valbonne. Hur gammal var han när han kom till dig? 2? 3? Och inte nog med att du matchade fram honom till godkänd hingst, nu har han som sporthäst blivit investerad i på högsta möjliga nivå. Säkert är det lite bitterljuvt att lämna vidare en sån fin häst och match, men vilken fjäder i hatten. Vore roligt om du ville skriva något inlägg om den resan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *