Bruksprovet i bilder

Veterinärbesiktning

Det här är ju ingen vanlig tävling utan ett bruksprov där hela hästen ska bedömas. Man har ett eget detaljregelverk gällande tider för uppvärmning utrustning och så vidare. Varje gång man går ut med hästen ur stallet så noterar stallvakterna tiden man är borta. Hästarna övervakas också i stall och under uppvärmning så bedömningen pågår mer eller mindre hela tiden.

Det första momentet är en veterinärbesiktning där hästen mäts, kontrolleras hovar, svullnader i ben, skav och så vidare. Zlatan imponerade på sin publik redan under första delen och det kändes lovande inför exteriören.

Exteriörbedmning

Nästa del är Exteriörbedömning där hästens modell bedöms, hur kroppen är ”sammansatt” helt enkelt. Här tittar den även på hästens rörelse i skritt och trav. Zlatan fick fina lovord över sin modell och sina gångarter trots att han var något busig i början av traven. Det är mycket energi vi sparat för den här veckan så det känns bra att han är laddad.

Johan Ellenreider som jobbar i Tyskland och hjälper Helena Torstensson med Schoekemöhles hingstar visade Labyrinth för hand med hjälp av Klaas
Klaas visar Zlatan hur hans ska trampa på i skritten på ringen 🙂

Efter exteriören får alla hingstar i samma årgång gå in på ring och visa upp sig där de får sitt omdöme.

På kvällen valde jag även att rida på den öppna träningstiden där han skötte sig väldigt fint bland alla andra hingstar.

Framskritt inför löshoppning

Idag var det dags för löshoppning och jag vet att Klaas gjort ett jättebra jobb med att förbereda honom för den uppgiften. Därför var det extra kul att han gjorde det så bra och vi fick beröm för att han var väl tränad för uppgiften.

Själv blir man ju lite rörd och imponerad när ens lilla kille man jobbat med ett helt år går in och visar upp sig som en riktig man. Alltså Zlatan då, jag tycker han är så snygg! Men han är en riktig eyecatcher och det är kul att han gillar att visa upp sig.

Överlämnande till löshoppningspersonal

Zlatan hoppar fint
Dags för omdöme

Innan löshoppningen bedöms även galoppen i lösgalopp, vi tyckte han klarade det väldigt bra med. Det som är svårt med den här typen av bedömning är att man inte riktigt vet om det gått bra. Inga betyg och inget publiceras. Men vi är nöjda jag har en bra känsla inför morgondagens ridning så nu laddar vi för fullt.

Idag kommer mamma och imorgon kommer Zlatans ägare Anette.

Vill ge en eloge till SWB och Grevargården som gjort ett jättejobb för att göra detta till en bra vecka. Trevliga och hjälpsamma funktionärer, fint iordningställd arena och trots detta oväder bra snöröjning och hjälp. Varje kväll arrangeras någon typ av gemensam middag, igår var det välkomstmiddag och idag blir det räkfrossa. Superkul initiativ, bra sammanhållning och allt för att det ska bli en bra och minnesvärd vecka.

Jag håller er uppdaterade!

KRAM

Delta i diskussionen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *