Kan man komma långt i ridsporten utan rätt förutsättningar?

Jag har ju annonserat ut en frågestund och vissa frågor tänkte jag ge lite längre svar så det får bli hela inlägg.

Sandra har skrivit flera bra frågor och här kommer första frågan:

”Tror du att man kan komma långt inom ridsporten utan ekonomiska förutsättningar till egen häst osv? Och tror du man kan komma långt även om man är en så kallad late bloomer? Isf hur och vad skulle du rekommendera för väg att gå?”

Ridsport är såklart en dyr sport i jämförelse med de flesta andra sporter, när det gäller både material och utrustning. Jag väljer ändå att tro att den enda som sätter dina begräsningar är du själv. Det kanske är lätt för mig att säga som är född på en hästgård med en mamma som tävlat dressyr och så vidare, förutsättningarna ser ju lite annorlunda ut än om man kommer från en familj utan hästanknytning. Men allting har ju för och nackdelar, utan egen häst och gård så är man lite friare att ta egna beslut och lägga tiden på sin egen utveckling. Man får jobba hårt oavsett, det här är en sport som kräver din närvaro även utanför träningen, man får jobba hårt för att få det att gå ihop vare sig man har egna förutsättningar eller inte.

Det finns så många bra exempel på ryttare som ridit på ridskola, bestämt sig för att lyckats och kämpat sig upp så att de till slut hamnar hos de riktigt stora toppryttarna. I deras fall kanske valen och utvecklingen var ännu lättare än om de haft en egen gård, anläggning och verksamhet från början.

Therese Nilshagen var en ridskoleryttare som flyttade utomlands för att bli riktigt bra, nu har hon ridit flera mästerskap och är en av våra främsta ryttare. Angelica Augustsson i likaså och jag kan nämna många.

Dessa ryttare har jobbat sig upp som Therese har inte ens idag en egen häst men rider på världens finaste hästar, så ja det är klart att det går med drivkraft, kärlek till djuren, hårt arbete. Och det behöver du oavsett om du har ekonomiska förutsättningar eller inte.

Fördelen med den här sporten är att alla behöver nästan alltid hjälp i sina stall, visar du dig vara duktig på ditt jobb får du mer ansvar och automatiskt roligare och roligare saker att göra, det blir en win, win. Så för att bli lärling i ett stall behöver du inga ekonomiska förutsättningar alls. Du behöver bara tålamod och vara villig att lära.

Vad jag menar är att det behöver faktiskt inte alls vara en nackdel att man inte har egen häst eller gård. För att bli riktigt, riktigt bra och hamna i de bästa stallen få rida på de bästa hästarna och få de största sponsorerna kan det vara en fördel att man bara har en egen väska och söker sig kunskapen från stall till stall och utvecklas. Jag har själv vänner som gjort detta, till exempel den talangfulla ryttaren Jessica Andersson som idag sitter på hästar som jag själv bara skulle drömma om att få rida på.

Man ska aldrig se begränsningar för att alla situationer har för och nackdelar. Vill man bli riktigt bra är det bara att kämpa och skapa sig de rätta förutsättningarna.

Mitt bästa tips till den som vill utvecklas på bästa sätt är att söka jobb hos en riktigt bra ryttare som lärling. Se till att man har en bra kommunikation med den ryttaren om hur långt man vill. Säkert måste man kanske börja i ett stall i Sverige där man får möjlighet, som sen kan rekommendera dig vidare och vidare. Men jag tycker absolut att man ska testa på vingarna utomlands för att bli så duktig som möjligt. Kanske välja ett stall med flera Svenskar i stallet så man kan få hjälp och en bra gemenskap.

Alla de som är bäst idag, de har är både fantastiska ryttare och har eller har skapat sig rätt förutsättningar. Det finns ingen som rider mästerskap som inte kämpat stenhårt och hårdare än alla andra.

Kämpa på med era drömmar!

Delta i diskussionen

  1. Finns dock många som inte har råd med ridskola ens, många talanger som måste sluta under sina ungdomsår pga sina föräldrars ekonomi.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *