Favoritsadel

Robban och jag med min Antares Foto: Rosita Dahlberg

Jag fortsätter göra inlägg där jag svarar på frågor från frågestunden, så ha tålamod så kommer alla frågor få lite längre svar. 🙂

Fråg: Jag är nyfiken på om du har samma sadel till alla hästar eller om de har egna?

Jag brukar regelbundet ta ut sadelprovare Eva Cederlöf till mina hästar, har jag en ny häst i stallet börjar jag alltid med att pröva vilken av mina sadlar som ligger bäst. Eftersom jag har fyra olika sadlar så brukar alltid någon av mina sadlar ligga bra, men om så inte är fallet så får man ju välja ytterligare en sadel till den nya hästen.

Min favoritsadel är Antares Tempo, det är den sadeln jag rider i på bilden ovan, den är gjord för ryttare med långa ben och den passar mig perfekt! Jag har två Anatares sadlar och jag gillar dem helt klart mest. Efter Antares är Equipe min favorit, där har jag två olika modeller, Olympia och Victoria.

Just nu använder jag mina Antares sadlar på alla mina hästar, jag har tur att kunna växla mellan dessa två sadlar. För mig är det precis lika viktigt att ryttaren trivs i sadeln som att den ligger bra på hästen. För en ryttare i obalans på hästen är inte bra oavsett hur bra sadeln är för hästen. Eller som vi sa i ett av de senaste poddavsnitten ”kom ihåg att du väger mer än din sadel” 😉

Skämt åsido, en ryttare som skumpar i sadeln är ju minst lika skadligt, så det är verkligen viktigt att sadeln passar både hästen och ryttaren. Så hur vet man det? Välj en sadelprovare som har flera märken i den budget du letar sadel, se till att de ser dig rida och att de har möjlighet att följa upp med ett återbesök. Mycket kan förebyggas och förbättras med rätt sadel.

Stay safe!

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Vissa ryttare skumpar dock oavsett vilken sadel man använder och tror ändå att de kan utveckla hästen men ytterligare en ny sadel, en padd eller nytt bett eller annan utrustning. Tar vi människor för givet att vi ska få rida på hästarna hur som helst? Borde kanske läggas mer tid och pengar på att lära sig rida korrekt och i balans istället för att köpa ny utrustning. Eller kanske till och med istället för att överhuvudtaget ha en egen häst? Är tränare för dåliga på att säga ifrån när ridningen är för dålig?

  2. Tack Emelie för ett bra och tydligt svar ☺️

    Byte av utrustningen löser inte alla problem utan en del hänger naturligtvis på ryttarens färdigheter. Men jag anser att alla ska vi börja någonstans och har olika förutsättningar. Att döma någon så hårt som man gör genom att säga att det inte är lämpligt att rida eller äga häst är att gå för långt så länge personen vill lära sig och utvecklas. Men det är föredömligt att vägleda med träning, en lämplig häst, utrustning och träningsupplägg.

  3. Ja det där med sadlar är inte lätt. Jag trivs bäst i dressyrsadlar som har lite kortare kåpor då jag inte är så lång. Jag hade tidigare en Passier Optimum som var 17,5″ i sitsen men hade 16,5″ kåpstorlek, passade mig perfekt! Måste vara svårt att ha väldigt långa ben och få plats med dom ordentligt känns som det är lättare med kortare ben.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *