Två (!) dräktiga ston..

Det är nästan lite av en chock att vi troligtvis kommer få TVÅ föl nästa år..

Både Polly och Dora är konstaterat dräktiga och trots att vi haft många fölningar här på gården så krävs de en liten uppdatering och påläsning av all information för att man ska göra allt rätt.

Just nu håller jag på med försäkringen av fostren och stona. För Dora och Polly har Agria en försäkring för de vanligaste sjukdomarna och skador som stoet kan drabbas av i samband med fölning och betäckning. Agria Avel Veterinärvård, den borde jag ju alltså tecknat redan innan de åkte på station inser jag ju nu. Försäkringen ersätter över 50 diagnoser, som till exempel förlossningskomplikationer, juverinflammation, kolik, fång och sårskador.

De kommande fölen försäkrar jag med Agria Foster & föl – en Försäkringen kan tecknas från 40:e dräktighetsdygnet fram till och med 30 dagar före beräknad fölning. I försäkringen ingår också en veterinärvårdsförsäkring, som gäller under de första 30 levnadsdagarna för fölet.

Rekommendationerna säger att man under hela dräktigheten bör tillföra selen och Vitamin E. Detta för att förebygga muskeldegeneration hos fölet.

När det gäller avmaskning under dräktigheten får de följa ordinarie avmaskningsschemat för stallet.

Många missar att se till att stoet har ett bra skydd mot stelkramp. Man kan vaccinera fram till 4-5 veckor före fölningen. Då får även fölet ett gott skydd.

Stoet vaccineras mot stelkramp ungefär en månad innan förlossning för att fölet ska få ett effektivt skydd under de första månaderna.

Ingen har väl missat vårens utbrott av EHV-1, det är abortvirus och abortvirus kan innebära att stoet plötsligt kastar fostret, ofta utan några direkta symtom. Risken ökar från den femte dräktighetsmånaden och framåt. Den vanligaste rekommendationen är att vaccinera stoet vid tre tillfällen – femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden.

Vi ska också dräktighetskontrollera dem igen när de närmar sig dygn 90.

Jag har fått tips av Elin Lundgren att använda appen MyMare, här kan ja se datumen som vi har beräknad fölning, när vi ska vaccinera mot EHV-1 osv. Smidigt sätt att hålla kolla på allt 😊

Dora är alltså inseminerad 16/6 är nu dräktig på dygn 57, beräknad fölning 17/5. Här påminns det också när vi ska vaccinera mot EHV-1.

Polly är beräknad fölning 16/6…

Det här ska bli så spännande!! Har du också ett sto dräktigt?

KRAM

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *