Att importera ponnyer från Irland

Den lilla hästen med det stora hjärtat <3

Jag älskar rasen Connemara, det är väl ingen som missat det va? Min familj har importerat Connemaror sedan 1971, det vill säga vi har femtio års erfarenhet på området…

Connemaran har alltid funnits på Brolöten och jag tävlade flera godkända hingstar under min ponnykarriär. Jag har, Juno Rory, Brolötens Grafit och Brolötens Joop att tacka för mycket. Bland annat att jag idag rider hingstar och har en egen godkänd hingst.

Första gången jag fick följa med till lrland i vuxen ålder var 2016, vi hade några kontakter kvar. Söner till dem som mamma tidigare handlat av, tips från Connemaraexperter i Sverige och så klart nya kontakter.

Mamma har ett bra öga för vilken typ av ponny vi ska välja, modell stam och storlek har hon stenkoll på. Vi har med egen mätsticka och vi hanterar hästarna för att se att allt stämmer. Jag skulle ljuga om jag sa att det har gått vägen alla gånger. Ibland är det inte alls den ponnyn man trodde man köpte, den kommer inte passa i verksamheten, den behöver mer tid, den blev större än vi trodde, oj den var visst inte alls riden och så vidare. Men det har ju såklart gått bra ändå, vi är professionella och kan snabbt läsa av varje hästs behov och situationen. Vi har resurser att ge varje häst den tid den behöver och vi kan även utbilda de ponnyer som inte passar sig för verksamheten. De senaste fem åren har jag också lärt mig vem jag ska köpa ifrån, vem jag kan lita på och framförallt, jag tror att Irland har lite koll på oss vid de här laget. De vet att om de säljer en bra ponny till oss så kommer vi tillbaka och köper två till, de vet också att man inte kan lura oss så lätt.

Hos Agria ökade antalet försäkrade importer med totalt 25 procent under 2020 jämfört med året innan. Mest populära att importera var ponnyer från Storbritannien och Irland, en utveckling som bekräftas av Svenska Connemarasällskapet.

Det är superkul att det är så många som vill ha en Connemara, men det kan också oroa mig en hel del som nu vet processen och som lärt mig hur det går till.

I grunden är Connemarorna väldigt hållbara, friska och snälla ponnyer. De går på extremt stora kuperade marker på Irland, men de hanteras också därefter. Det är inte så många av ponnyerna som är inridna under en längre period och sedan utsläppta igen för att vila utan ofta går det lite fortare. Kanske är det för att ponnyerna är så snälla i grunden som det ibland går lite fort. Om ponnyn är klippt och skodd så är det mest troligt att detta är gjort just till detta tillfälle, det behöver inte alls betyda att den är snäll att sko och klippa. Det är bara gjort en gång och den behöver mycket förtroende för att det ska bli en vana. Om ponnyn är osäker när den kommer till oss betyder det att den är lite hanterad och då lägger vi väldigt mycket vikt vid just hanteringen innan vi börjar rida.

Irländarna är roliga på många sätt och att borsta och kratsa hovarna är inget de lägger så mycket vikt vid, hoppa däremot, de gör de direkt.

Om man nu själv väljer att importera en Connemara så är det ju väldigt viktigt att man vet detta. Att köpa en ponny på en film som är lite billigare än i Sverige utan att provrida den kan i slutändan kanske bli en dyrare historia med tanke på den hjälp man behöver ta och tiden ponnyn behöver. För att inte tala om de oseriösa aktörer som finns på marknaden som jag i största mån lärt mig undvika. Jag tycker absolut att man ska kunna importera ponnyer från Irland men jag tycker man ska ta hjälp och jag tycker alltid att man ska provrida en häst vid ett köp, så har man inte råd att åka till Irland är det kanske bättre att vänta eller köpa en ponny i Sverige om man inte har riktigt bra hjälp hemma.

Jag ser flera Connemaror som ligger ute på annons som kallas ”projektponny” och säljs billigt, ”importerad Irland”. Det är inte bra för Connemaras varumärke och det är inte rättvist mot ponnyerna. En ponny som inte mår bra blir också såklart lättare skadad och om man har problem med ponnyn så letar man också fel vilket gör att veterinärbesöken blir fler.

Vi har lärt oss att hantera alla ponnyer som oinridna treåringar när de kommer från Irland. Även om vi själva ridit och sett dem ridna, de kanske inte har ridits på länge, de har stått länge i karantän, ofta har de tappat lite förtroende för människor på resan och de är helt ny utrustning hos oss. Man vill absolut inte att det ska bli fel första ridturen så något händer som gör att hästen blir rädd.

Här är min checklista vad vi tänker på när vi ska importera från Irland:

 • En uppfödare/försäljare vi känner till
  Här kan man be om referenser i Sverige, har de sålt till Sverige innan finns det säkert referenser att fråga.
 • Hantering
  Vi prövar lyfta ben och se dem i sin hemmamiljö när vi köper dem, här kan man kanske be om en film när de lyfter benen om man inte är på plats. Annars vet man att man har mer jobb framför sig när ponnyn kommer hem.
 • Vaccinering
  Vi har som krav att alla hästar ska vara vaccinerade när de kommer hem, på detta sätt kan man be och få se det tidigt och om de är vaccinerade så är de större chans att de är hanterade och skötta rätt från början.
 • Tävlingsresultat
  Vi har köpt tävlade ponnyer och då finns det oftast en film eller ett resultat man kan följa.
 • Veterinärbesiktning
  Precis som i Sverige ska man besikta när man köper, detta är väldigt viktigt även vid import.
 • Hemkomst
  Ta lång tid på dig för att lära känna ponnyn, se till att all hantering fungerar från marken och hantera den som en oinriden treåring första gången du ska rida. Låt det ta tid i början..
 • Priset
  Och ja även för oss är det så, man får vad man betalar för, det billigaste kan bli dyrt i slutändan..

Jag har lärt mig massor, och jag skulle vilja säga att i år är bästa året för oss. Vi har köpt så fina ponnyer. När vi använder ponnyerna eller i verksamheten så ser vi till att de fått rätt tid och att de är redo att börja ridas av barn. När de säljs så gör vi det när de är redo, vissa ponnyer är klara tidigare än andra, vissa behåller vi två år. Det är ponnyn som avgör och här på Brolöten har vi möjligheten att kunna ha kvar dem och ge de rätt förutsättningar så att de gör sin framtida ryttare riktigt lycklig. Alla vet väl egentligen det, att man inte kan ha bråttom med djur?

KRAM

Delta i diskussionen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *