Stallapotek

Den här sommaren har vi haft fler sårskador än vanligt, och med en så varm sommar så känner man verkligen att det är viktigt att ha rätt saker hemma. Jag gillar verkligen Agrias akutväska den är alltid med när vi är ute och åker.

Jag har också ett skåp hemma med alla de saker som jag tycker att jag behöver, men jag tycker det vore jättebra med en lång lista med allt vi använder så alla kan dela med sig av vad som är bra att ha hemma. Agria har tagit fram en lista för ditt Stallapotek

Här är listan:

Checklista för stallapotek

 • Alsolsprit
 • Bomullsrulle
 • Blodstoppare
 • Engångshandskar
 • Febertermometer
 • Ficklampa
 • Gasbinda
 • Idomin- eller Helosansalva
 • Handsprit
 • Hovkrats
 • Hovtång
 • Kniv
 • Koksaltlösning
 • Kylpåsar
 • Mild tvål
 • Nosbrems
 • Pannlampa
 • Pincett
 • Sax
 • Silvertejp
 • Självhäftande bandage
 • Sterila kompresser
 • Sårspray
 • Sårspruta
 • Vaselin
 • Zinkpasta

Här kommer de saker jag tycker är bra att ha hemma utöver ovan:

 • Zinkbandage
 • Plasthandskar
 • Honungssalva
 • Hibiscrub

Kan ni inte hjälpa mig fylla på den här listan så jag får ett komplett sjukskåp hemma?

Alla som är med och skriver förslag i kommentarsfältet nedan kan vinna en Agria Akutväska.

KRAM

Delta i diskussionen

 1. Koksaltlösning är svårslaget! Plus de självhäftande bandagen är en livräddare. Det jag oftast letar efter är tillräcklig _mängd_ av tex bomull på rulle.

 2. Utöver det du skriver så är helt klart Cellona/ softban det mest använda i mitt stallapotek. För att fästa kompresser, skydda kronranden när man lägger gips eller lägga ett simplare bandage. Suveränt och så lätt hanterligt!

 3. Jag tycker att du fått med mycket bra grejer redan! Men jag lägger till tops, runda bommulspads (smidiga att använda och luddar minimalt), vegebom salva. Sen även dextrosol då jag vill undvika lågt blodsocker i eventuellt pressat läge!

 4. Även här i stallet har vi haft massa konstiga sårskador i sommar, vi har lärt oss att sy fast kompresser på flughuvor för sår under käken, tillverkat hängsel för att få kompressionstumpa att sitta uppe på sparkskadat knä. Tejpat fast kompresser på insida lår, haft häst som fått blodpropp sen en hudreaktion av Compagel som resulterade i 3 veckors behandling av vätskande muggsår. Nu senast ytterligare ett sår på ett framknät, man kan ju bli gråhårig för mindre.
  Sorbact bakteribindande kompresser i olika utförande har jag alltid hemma. Kinesiologitejp är grymt bra att tejpa fast kompresser när hästarna gör illa sig på ställen som inte går att bandagera. L-meistran sårsavla och 100% ren lanolin har varit räddaren i nöden på hästen som fick vätskande mugg.
  Optiplaste klisterlinda utanpå bandaget var det enda som höll när min bandagestrimmlande pålle var igång och annars tog av sitt omslag ett par gånger om dagen.

 5. Jag har alltid blöjor för barn i stallet, är super bra att lägga vårvarmt omslag med vid hovböld

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *