Vinterboost!

20231112 Rockelstad slott Sparreholm Emelie Brolin Uhip photos Photo: Pax Engström

När sista starten va gjord i Jönköping kände jag verkligen att ja kunde andas ut. Det har varit en intensiv sommar och höst och nu har jag upp emot 5 månaders vinterträning. Jag älskar den här perioden, nu kan man börja grotta ner sig och våga förändra. Stigbyglarna ryker, pt passen bokas oftare, målen längre fram sätts upp och man vågar drömma om att bli lite bättre än man är just nu, för att man har tid. Vi som utbildar hästar behöver en sak, tid. Tid för varje individ, långsiktigt upplägg och det är så skönt tycker jag att ha lite uppehåll så att man kan slappna av lite. Visst är det är det en svårmotiverad period just nu, men jag känner verkligen lugn och trygghet i den här tiden. 

Alla kanske inte känner såhär utan behöver lite tips för att ta sig igenom den här perioden med kyla, mörker och tävlingsuppehåll. 

Här kommer några tips för att du ska göra det bästa av den här perioden. 

Regelbunden träning

För mig blir den regelbundna träningen bokad med PT för mig själv eller tränare för mig och hästarna ett sätt att hålla motivationen uppe. Det gör att man tar sig ner till ridhuset alla de gångerna man måste gå upp tidigare eller har en kaos dag för att man vet att man snart ska visa upp sig och få hjälp. De kanske också gör att man fortsätter ta igenom ett problem för att man vill va i bra form när man ska rida för sin tränare. 

Mysfaktor

Det kanske låter larvigt men för mig betyder det otroligt mycket att må bra i den miljö jag är. Jag sätter små lampor i växterna i ridhuset, tar kaffebryggaren till ridhuset. Investerar i nya underställ, laddar värme vantar och plockar fram rätt täcken till hästarna allt för att det ska va så bekvämt som möjligt när vi ska träna.

Gemenskap 

Man är aldrig stark själv, det är så mycket lättare om man gör det tillsammans. Igår stod jag och Martina i kylan vid 7 tiden och tittade när Chrille red. Allt är lättare när man gör det tillsammans så boka gärna in något i samband med din ridning. 

Planering 

Att göra både en kortsiktig och en långsiktig planering är A och O för att något ska bli av. Jag planerar alla saker i ett träningschema veckovis, om det står att en häst ska longeras, tömköras eller trimmas så är det så det blir den dagen. Vi följer våra träningsupplägg väldigt noga och det är en otrolig trygghet. Men den långsiktiga planeringen är lika viktig, sätt upp nästa  års mål, göra delmål och vad som krävs för att du ska komma dit. 

Lediga?

Hästarna behöver inte va ledig för att du är ledig. Självklart ska hästens ledighet planeras in, men den behöver inte va avhängd på att vi inte jobbar. Utnyttja tiden när du inte jobbar och lägg mer tid på din häst. Ska du resa iväg kanske du ska ställa din häst hos din tränare eller i utbildning så att det får en ännu större skjuts framåt i er utveckling tillsammans.

Inspireras 

Åk gärna till en större dressyrtävling och titta på bra ekipage, eller åk och träna hos din tränare så du kan sitta och inspireras när duktiga ryttare rider. Besök clinics eller ta del av bra ridning på nätet, det finns så bra youtube klipp med tips eller bra ritter man kan inspireras av. 

Hoppas detta motiverar er till att ut och rida eller motionera era hästar under de kommande månaderna så alla hästar får röra på sig och utvecklas som vi vet att de förtjänar.

Kram 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *