Underskatta inte detta med “cred” till vovven!

Känns i kroppen, våren är snart här 🙂

 

Forma hunden till att passa ditt liv!

I vardagen med vovven händer det dagligen en massa saker. En del saker bara älskar man som hundägare då hunden gör, en del saker tycker man mindre om. Här ska man vara duktig att “fånga” de bra sakerna i vardagen och belöna dessa.

Nu är det viktigt att tänka på i det här sammanhanget, att då jag pratar belöning gällande detta, då handlar det uteslutande om “belöningar” från mig och av mig som hundägare. Kanske ett leende till vovven, en tyst “braa”, en klapp, en blick….. Inte en godis eller en boll! 🙂 Ge bara hunden lite “cred”!

Det kryllar av exempel…

Du är ute med vovven och ni möter någon som börja prata med dig. Din hund förhåller sig lugn vid din sida – belöna! (motsatsen – vill ta kontakt med personen)

Du lagar mat hemma i köket, din hund ligger lugnt på golvet och bara studerar vad du gör – belöna! (motsatsen – hunden tigger)

Du sitter och tittar på teve och din hund tittar på dig. När du tittar tillbaka går hundens svanstipp lite grann – Belöna! (motsatsen – du tittar tillbaka och hunden vänder bort blicken)

Du är ute och går med vovven, en katt springer över vägen. Din hund tittar till på dig – Belöna! (motsatsen – hunden är bara intresserad av katten)

Och så vidare… Dessa tillfällen finns hela tiden, och det är viktigt att man ger vovven “cred” för det lilla den gör. Det är så du formar vovven till en hund som är som du vill och trivs med.

Underskatta inte detta med “cred” 🙂

 

Publicerad i Allmänt | 2 Kommentarer

Det är viktigt att den nya hunden hittar sin plats.

En viktig och bra film då det gäller “ledarskap” och relation 🙂

Jag började helgen genom en härlig promenad med hundarna ut till mitt paradisställe på Lindö där vi tillbringade hela dagen.
Idag har jag börjat dagen med en kort promenad, och i eftermiddag ska vi träna ett gäng hundar i skyddsarbete.
Det är mest relativt unga hundar som vi ska träna, och det är alltid kul att se dem “växa” och mogna som skyddshund.

 

På min instagram @hundcoachen kan du nu se ett kort filmklipp där LillaNymo, min schäfer Leif, och en tvåårig schäfer “H2” umgås… Dessutom kommer det en för våra hundar okänd liten hund in i umgänget.

Hur introducerar man en “ny” hund in i flocken?

Jag har berättat om detta tidigare, men gör det gärna igen.
Grundregler är –
Låt hundarna lära känna varandra, kommunicera med varandra, själva utan din inblandning så långt det bara är möjligt.
Ju mindre du blandar dig i, desto lättare har hundarna att “lära känna” varandra.
För att våga göra detta måste du vara säker på att du kan “stoppa” din hund om det behövs. Alltså om bråk uppstår, då ska du omedelbart gå in och bryta.
Skrönan “låt hundarna göra upp” är totalt fel. I alla fall om det blir bråk.
Är man osäker på om man kan “stoppa” sin hund rekommenderar jag en promenad där du håller din/dina hundar i koppel, och den “nya” hunden får gå lös.
På filmen på instagram är vi alla stillastående. Men det bästa är om alla personer/hundar är i rörelse likt en promenad.

Är man riktigt osäker på sig själv och sin hund kan man sätta munkorg på hunden till en början.

Då det kommer en ny hund till en redan befintlig flock uppstår lite oro. Det beror på att det kommer in en individ i familjen som inte har någon “plats”. Alla hundar och familjer strävar efter en viss ordning. När jag säger “ordning” tänker jag i första hand inte på rangordning utan mer socialt då det gäller “de vet hur alla individer fungerar”. Inte mer konstigt än när du och dina vänner får in en ny vän i gänget.
Det tar en liten stund innan man lärt känna varandra helt enkelt.
Du och din nya vän måste ställa varandra frågor, se hur ni reagerar på varandras skämt, diskussioner med mera. Så är det även för hundar.
Det är just därför det är så viktigt att man låter hundarna göra detta i lugn och ro, utan att vi går in och avbryter hela tiden.

Nu ska jag ladda upp för första perioden Tre kronor – Finland, sen hundträning 🙂

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | Skriv en kommentar

Hundmöten!

Titta på filmen, se hur lätt och odramatiskt det är….. Det är ett hundra procent ärligt det du ser, och det som sägs…. (sen kan vi strunta i min frisyr och andra detaljer 🙂  …)

 

 

Publicerad i Allmänt | 2 Kommentarer

Det ena är inte bättre än det andra… men det är olika!

Om någon säger – “har du ingen lydnad på din hund?” – får jag en rysning i kroppen.
När man säger så tycker jag det låter illa.

Lydnad för mig, det är något jag lär min hund att göra. För att hunden ska göra/utföra det jag ber hunden om, måste jag belöna.
Lydnad för mig är något som hunden gillar, något som är positivt, och något jag tillsammans med min hund leker fram.

Jag förstår att alla inte tänker eller tycker som jag, men för mig är det så.

Sen har jag en annan del i detta med “kontroll” jag pratar mig varm för. Det är samarbete, relation och kravställning.

Enkelt förklarad skillnad på dessa två kanske kan vara –
-Den hunden jag har en bra lydnad på kan jag kommendera “sitt” och hunden sätter sig i förväntan på att få en belöning.
-Den hund jag har bra samarbete, bra relation med, en rättvis kravställning på, den hunden kanske jag inte kan säga “sitt” till, för den vet inte vad det är eller innebär. Men å andra sidan kanske jag inte behöver “sätta ner” den hunden för hunden lämnar aldrig min sida i alla fall.

Kanske kan man kalla det jag skrivit om ovan lydnad och allmänlydnad. I vilket fall hoppas jag du förstår den skillnaden jag vill peka på.

“Allmänlydnad” får jag inte av att lära min hund sitta på kommando mot en belöning.
“Lydnad” får jag inte av att enbart ha ett bra samarbete och relation med min hund.

Det finns hundar som tävlar i lydnad på en väldig hög nivå, som trots enormt fina tävlingsresultat på tävling, beter sig besvärligt vid ex vis hundmöten.
Det finns hundar som inte kan ett enda kommando, men som ändå alltid är lyhörd och samarbetsvillig mot sin ägare.

Det här tycker jag är fascinerande, och även om vi känner till detta så blandar vi ihop allt detta ibland.

Det absolut bästa, det är givetvis att ha en enormt fin inlärd lydnad på sin hund, och på samma gång ha ett fint och naturligt samarbete med sin hund.

Om någon dag tänkte jag lägga ut en text om just hur man får till detta, hur man får till ett bra samarbete och “allmänlydnad” på sin vovve.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Kan inlärd lydnad begränsa våra hundar?

I “vardagen” ser jag inlärd lydnad som ett komplement, eller som en nödlösning i vissa situationer.
Det är på inget sätt dåligt, för mig är det bara ett konstaterande.

Några exempel –

Jag kliver in hos en veterinär med min hund och ska sätta mig i väntrummet bland andra hundar och katter. Min hund engagerar sig i andra djur, och därför använder jag mig av inlärd lydnad för att kontrollera situationen – “ligg”.
Även om det ser ut så här för många hundägare, kanske de flesta, så kan man ändå vara en gnutta självkritisk. För visst vore det trevligare om man slapp göra detta?

Jag går en promenad med min hund och möter två andra hundar. Dessa två mötande hundar gör utfall mot min hund, och min hund börjar engagera sig. Jag löser då detta genom att använda mig av inlärd lydnad – “fot”.
Även om detta är en bra och smidig lösning så vore det väl bättre och skönare om jag slapp detta?

Då finns många liknande exempel, och egentligen gör det väl inte så mycket. Men jag tycker det är intressant att fundera på varför det är så här, och hur man hamnade här, och om vi var tvungna att använda samma teknik på exempelvis sina barn. (Även om vi gör det ibland)

Jag menar inte att inlärd lydnad är något som är dåligt eller negativt, tvärtom. Men jag kan inte låta bli att fundera lite på varför man behöver använda sig av det så ofta som vi ändå gör. På något sätt får jag känsla av att det kanske kan begränsa våra hundar en del.

Hur tänker du omkring detta? Berätta!

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 8 Kommentarer

Ett roligt sidoprojekt

Sitter och jobbar lite med ett sidoprojekt 🙂 Förutom korrektur på svenska språket kan nog en annan illustratör vara nödvändigt 🙂 😉

Det var meningen att detta projekt skulle vara litet och gå fort. Ju mer jag arbetar med det så växer det och tar lång tid. Så kan det vara ibland. Det är bara att köra! 🙂

 

Nu är jag inne i bostaden efter en heldag utomhus med barn och hundar. Skönt att vara ute en hel dag, men lika skönt att komma in i värmen framför brasan.
Hundarna verkar också tycka det är skönt att komma in igen, de ligger och sover bredvid varandra.

Alldeles snart blir det en varm dusch också 🙂

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | Skriv en kommentar

Boka in, titta på….

Först och främst ska ni redan nu boka in, och gärna gå in på Agria.se och anmäla er till vårens hundpromenad. Jag är givetvis där, och jag hoppas att du kommer!  🙂

 

 

Svenska Brukshundklubben – 100 år av goda hundrelationer

Följ de fantastiska aktiviteter som Svenska Brukshundklubben bedriver med 100 års hunderfarenheter i ryggen. #SBK100

Publicerat av Svenska Brukshundklubben den 5 februari 2018

 

Sen måste du givetvis titta på den här härliga filmen om Svenska brukshundsklubben……… Brukshundklubben – Min, och en himla massa andras klubb 🙂

 

I helgen har jag inga “officiella” uppdrag. Så denna helg ska jag bara engagera mig i mina egna hundar och min familj.
Sen kommer jag blogga i helgen också, så klart 🙂

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | Skriv en kommentar

….inte mot katten, inte mot hästen, och inte heller mot dig!

Måndag och ny vecka…..
Hela helgen har varit i hundens tecken. Bedömning av Schäferhundar på lördag dag. “Hundsnack” på amstaffklubben under lördag kväll. Ett mycket bra möte med SBK på söndag……. hund, hund, hund. Och jag älskar det!

 

Jag känner att jag än en gång vill ta upp detta med hunden “som är högre i rang än ägaren”….

Jag tror man tänker fel om man tänker i dessa banor. Man ser en “fiende” i sin hund helt felaktigt.
Min uppfattning är att hundar överhuvudtaget inte konkurrerar om “rang” mot en annan art. Inte mot katten, inte mot hästen, inte heller mot dig.
Det jag är övertygad om att det handlar om är snarare bristande kommunikation, respekt (i positiv bemärkelse) mellan er båda, familjekänsla, och relation.

Att man börjar fundera i “rang”-tankar är förmodligen just ett stort problem i allt ovan nämnda.

Börjar man se sin hund som en motståndare bara för att – Den stjäl din mat, hoppar på dig, morrar åt dig, går upp i soffan fast den inte får och så vidare – då har man fått allt om bakfoten.
Och lösningen är inte att försöka bli mer “ranghög” själv.
Tvärtom är lösningen på detta att förbättra sin relation, att bjuda mer på sig så att hunden tycker du är en rolig individ, skapa förtroende mellan dig och hund, acceptera den individ hunden är, och inte minst TRÄNA på kommunikation.
En hund som litar på dig i alla lägen, den morrar inte åt dig i något läge – Så är det!
En hunds morrande får du inte bort med krav eller bestraffningar. Det får du bort med förekommande åtgärder, och övningar som skapar förtroende. Inget annat.

#fredrikälskarhundar

Avslutar med en bild på mitt “bloggkontor” idag 🙂
#hockeyfarsa  🙂

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 3 Kommentarer

De kan redan “hund”, men de måste lära sig mer rasspecifika detaljer.

Lilla Nymo – Lika söt nu som då! 🙂

 

I helgen dömer jag utställning på lördag (schäfer) och har ett viktigt möte på söndag. Mötet på söndag är i Svenska Schäferhundklubbens namn, och mötet är med representanter i Svenska Brukshundsklubben. Det är lite saker vi vill framföra, saker vi vill förändra, saker vi vill förbättra, och saker vi anser att vi har bra lösningar på.

Så återigen, hundtema hela helgen.

Ja just det…. höll på att glömma. På lördag kväll ska jag komma till Svenska amstaffklubbens medlemsmöte och prata lite hund också 🙂

Intensiv men rolig helg. Det ser jag fram emot.

På den officiella utställningen för schäfer där jag dömer ska jag ha två domarelever med mig i ringen. Det är alltså två redan utbildade domare som vill utbilda sig på att även döma schäfer. Då gör man ett antal elevtjänstgöringar, sedan aspiranttjänstgöringar, innan man kan bli klar på den rasen man går på.
Att bli domare från början är betydligt mer jobb. Och det är faktiskt ganska avancerat.

Men i det här fallet kan dessa två “redan hund” med allt vad det innebär, men de måste få större detaljkännedom om rasen schäfer.
Jag tycker det är kul att ha elever i ringen. De ställer bra och ibland lite kluriga frågor. Det är roligt och kräver att man själv är lite på “tå”.

Utställningen är i Nynäshamn, och det är totalt ett nittiotal schäfer som kommer.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Att sätta ner hunden, och sedan belöna kan skapa mer problem!

Arbeta med skyddshundar – Det roligaste som finns!  🙂

 

Hundar som skäller kan vara ett stort problem. Många försöker få bort skällandet, och många misslyckas tyvärr.
En orsak till varför så många misslyckas är förmodligen det faktum att många ser problemet – skällande – som ett enda problem, vilket det absolut inte är.
Dessutom är “skällandet” alltså ljudet hunden gör bara ett symptom, inte själva problemet i sig.

En hund som är glad kan skälla. En hund som är arg kan skälla. En hund som är osäker kan skälla. En hund som vill “tala om” för familjen att det kommer någon kan skälla…. osv.

Ser man det på det här sättet kan man kanske förstå varför det blir så fel ibland då man försöker få bort detta.
Tänk dig själv hunden som skäller för att den är rädd, och hunden som skäller för att den är glad – Och förstå vilken skillnad på träning!

Det klassiska problemet är ändå hunden som skäller då det kommer besök. Ofta gör den detta i en kombination av stress, glädje, och “tala om” att det kommer någon.
Här tränar många med hjälp av kommandon där hunden ska utföra något (för då är den ju tyst), för att sedan då den är tyst, så får den hälsa på besöken som någon typ av belöning.
Det här kan säkert fungera, men det kan bli lite tokigt.

Jag ska förklara med hjälp av ett annat problem.

Tänk dig hunden som tigger då du äter. Hunden sitter där och dreglar, och gör då och då försök att ta din mat.
Då gör du som många gör med skällande hund då det kommer besök – Du sätter ner hunden ett par meter från matbordet, och där får hunden sitta tills du ätit klart. Eftersom hunden “varit duktig” och suttit där, så belönar du nu detta med att säga – var så god – och låter hunden äta upp resterna från din tallrik.

Målsättningen med det du nyss gjorde var att få hunden att sluta tigga, har du lyckats med det eller har du gjort saken värre?
Förmodligen har du gjort saken värre eftersom hunden ville ha din tallrik. Den får sitta lugnt och vänta (men den sitter förväntansfullt), sen får den vad den vill – tallriken!
Du har inte lärt den att inte tigga, men du har lärt den att sitta på “förväntan”, och det gjorde den bra. Intresset för din tallrik ökar då den sitter där, och du belönar med att låta den slicka din tallrik.

Så gör sannolikt ingen då man har problem med hund som tigger, men väldigt många gör det med hunden som blir aktiv vid besök.

Det är alltså lite viktig att du tänker dig för innan du låter hunden hälsa på besök som kommer (om du har en hund med problembeteende). En grundregel kan vara – Låt inte hunden hälsa på besök innan hundens intresse för besökarna är helt borta.

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 7 Kommentarer