Valpen gör fel – Så gör du för att det ska upphöra omedelbart!

Du som lyssnar på Rix MorronZoo kommer att få höra mig igen. Jag kommer besöka Laila och Roger flera gånger under året…..!

 

Vad gör jag för att valpen ska sluta med det den gör – inget hjälper!

Så låter ofta valpägare då de tar kontakt med mig. Och jag vill säga direkt – Att inget du gör kommer att få valpen att sluta med det du vill att valpen ska sluta med omedelbart. Det tar tid. Likt att det tar tid för ett litet barn att sluta slänga mat på golvet. Det är en process, och det måste få ta tid.

Valpen biter alla i familjen – Tar tid att få bort!
Valpen kissar inne – Tar tid att få bort!
Valpen tuggar på möbler och golvlister – Tar tid att få bort!
Valpen krafsar på dörren – Tar tid att få bort!

Och så vidare…..

En valp har inga felbeteenden som genom tid har smugit sig på, till skillnad mot vad en vuxen hund kan ha. En valp provar sig fram i livet, för att lära sig av livet. Och det tar tid att forma en valp till den hund man vill ha. Det bara är så!

Så, det jag menar är att det inte går fortare att lära en valp vad som är rätt eller fel, än att lära ett litet barn att äta med kniv och gaffel istället för med fingrarna.

Det kan göra lite ont i magen på mig då jag får dessa mejl från olyckliga valpägare. Där dessa är besvikna på valpen de haft i en månad för att den bits eller kanske kissar inne.
Att ha en valp, det är som att ha en baby!

Så om någon säger till dig angående din valp – gör si eller så, då slutar valpen omedelbart – då är det inte sant!

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Ledarskap, tydlighet och konsekvens – Inga fula ord!

Skönt att våren är på ingång. Det är den härligaste “hundtiden” tycker jag. Det är lagom varmt, inga mygg och flugor, men ändå sol och ljust 🙂

Framöver kommer jag besöka Rix morron zoo då och då. Nu på onsdag är det första gången.
Har du en fråga till mig, som jag kan svara på, och som jag, Roger och Laila kan diskutera på onsdag – Mejla i så fall frågan till zoo@rixfm.se

I slutet av april “släpper” vi ytterligare en grej som jag tror du kommer att gilla. Men mer om det lite längre fram. Men du kommer att gilla det – lovar! 🙂

Nästa helg flyger jag till England i ett hundärende. Jag ska inte döma, jag ska inte föreläsa, jag ska till en hundägare för att ge lite privathjälp 🙂 Det ska bli väldigt spännande!

 

En hundexpert har enligt uppgift sagt något i stil med – “Ett av problemen i Sverige är att hundägare älskar sina hundar för mycket. Det gullas för mycket med hundarna och det skapar problem”

Denna hundexpert är någon jag respekterar stort, och jag förstår vad denne menar. Men jag har fått lite frågor om detta.
Kan man verkligen gulla och älska sin hund för mycket, och i så fall vad skulle det kunna skapa för problem?

Jag personligen anser att man inte alls kan älska sin hund för mycket. Jag anser också att man inte kan gulla med sin hund för mycket – Men man kan göra detta ur ett mänskligt perspektiv, och då kan det verkligen bli fel. Och jag tror att det var så denna hundexpert menade.
Hundar saknar proportioner på så sätt som vi ser på proportioner. För oss är det värre att en hund biter grannen, än att hunden tar en smörgås från bordet, och agerar därefter. Men för hunden är det ena varken värre eller bättre. Hundar lever mer i en “svart/vit” värld än vad vi människor gör, och här kan det bli problem.

Mellan mig och min hund finns rätt, och det finns fel.
Mellan mig och ex vis min son finns en bredare skala – ganska bra, helt okej, inte helt bra osv….
Jag kan resonera mer med mitt barn, komma fram till saker gemensamt och så vidare. Det möjligheten finns inte heller med en hund.

Ord som – ledarskap, tydlighet, konsekvens – är ord som några av mina kritiker har svärtat ner, men dessa ord och handlingar behövs för en hunds välmående. Så är det bara!

Och dessutom är dessa ord och meningen med orden inget som är dåligt eller fel. I alla fall inte om man utgår ifrån att man älskar sin hund och har en fin relation med sin hund.

 

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 9 Kommentarer

Jag är kanske en hård mjukiskille.

Ett alldeles nyöppnat instagram konto jag vill rekommendera – @sverigeschäfer

Det är Svenska Schäferhundklubbens egna instagramkonto där man kan frossa i fina bilder på härliga schäferhundar 🙂

I Schäferklubben var det årsmöte i helgen. Och även om jag suttit i Svenska Schäferhundklubbens centralstyrelse i 11 år tidigare, och jag lovade mig själv att aldrig mer  arbeta i styrelsen, så är jag nu där igen som vice ordförande. Och jag känner mig mer motiverad än på länge.

På torsdag är jag och LillaNymo på Nyhetsmorgon igen. Vi ska prata om problemet “drag i kopplet” och visa lite filmer på övningar man kan använda sig av.
Missa inte det!

 

“Hej Fredrik. Jag har följt dig länge och tycker du verkligen är bra, du är min förebild. Men det jag undrar över är detta med din inställning till bestraffningar. Du säger att du är emot bestraffningar, och i allt du visar i “modern tid” är positivt. Men om man tittar på dina gamla Hundcoachen program kan jag tycka att du arbetar en hel del med bestraffningar. Har jag fel? Har du börjat tänka om? Eller vad…?
Vänliga hälsningar X”

Hej.
Jag vill inleda med att säga att jag under hela mitt aktiva hundliv sett bestraffningar som något som är mindre bra, och något jag inte vill syssla med.
Jag tror den stora skillnaden då med programmet Hundcoachen, mot nu, är att i det programmet tog vi oss an hundar som i många fall stod inför avlivning. Alltså hundar som med full kraft angrep människor, andra hundar med mera.
Och det är självklart så att om jag idag skulle spela in ett teveprogram med en Rottweiler som bitit en mängd personer allvarligt, och densamma vill ge sig på mig, att det skulle se betydligt mer allvarligt ut igen.
Om någon av mina hundar jag har hemma helt plötsligt skulle ge sig på grannen och bita sig fast, då skulle jag sannolikt göra något mot hunden, för att få hunden att släppa, som absolut kunde se ut, uppfattas som bestraffning – För att lösa situationen!
Jag har under hela mitt aktiva hundliv kallats “hård” av några, och en “mjukis” av andra. Och jag tror det beror på att några har sett mig arbeta med en aggressiv schäfer som vill angripa mig (och då kan mina metoder anses hårda), och några har sett mig arbeta med samma schäfer då jag försöker lära den något (och då anses mina metoder mjuka)…. osv.
Det är nog det bästa svar jag kan ge dig, men jag vill också avsluta med och säga – jag hoppas jag lär mig mer varje dag, och blir bättre på det jag håller på med för varje dag som går. Annars vore det inte bra. Tack för din fråga / Fredrik Steen

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 6 Kommentarer

Vänta inte på att hunden gör fel så du kan bestraffa hunden!

Ziegerkamp Majvor 🙂

 

Du måste förekomma, du är inte orättvis, tvärtom hjälper du hunden att göra rätt!

“Tänk på att försöka räcka upp handen då du vill säga något på lektionen idag, lova mig det” – Kanske är några ord eller en mening en förälder säger till sitt barn då den lämnar på skolan dagen efter ett samtal med läraren.

Alltså, du försöker hjälpa ditt barn att göra rätt genom att försöka förmedla vad du vill att barnet ska göra, innan barnet faktiskt gjort fel.

Att arbeta på det här sättet istället för att som förälder vara tyst, och istället ge barnet utegångsförbud då barnet inte sköter sig i skolan, det anser jag är en bra metod både då det gäller barn, andra individer, och inte minst hundar.

Men av någon anledning tar detta mellan oss människor naturliga beteende emot då det gäller hundar.

“Jag kan väl inte ge mig på hunden innan den gjort något heller…!”

Den här kommentaren är vanlig då jag ber en hundägare förekomma. Och det första som slår mig då kommentaren kommer är – Varför tycker en hundägare att det handlar om att “ge sig på” en hund bara för att man vill hjälpa den, forma den till att göra rätt?

Men att vänta på att individ gör något som är fel, för att sedan bestraffa det hunden nyss gjort, det känns för många mer rättvist. Helt otroligt kan jag tycka.

Förmodligen är den största missuppfattningen hundägarens egna värdering/vana av kommunikation med sin hund. När jag säger – förekom! – då tänker hundägaren per automatik – bestraffa!
Och det kan inte bli mer fel. Jag är i princip alltid emot bestraffningar. Dels för att det ger ett dåligt resultat, men också för att jag tycker bestraffningar inte är etiskt korrekt. Jag vill helt enkelt inte arbeta med bestraffningar.

Och jag vet att jag är tjatig då det gäller detta ämne, men det är så viktigt för framgång med sin hund – Förekom och tillrättavisa så hunden kan göra rätt och få belöning för detta. Vänta inte på att hunden gör fel så att du kan bestraffa hunden!

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 3 Kommentarer

Använd dig av kopplet mer än vad du redan gör!

För ett par dagar sedan fick jag ett samtal från en arbetskamrat. Hon var desperat för hennes hund morrade och försvarade ett tuggben mot alla i familjen.

Jag lugnade henne givetvis och gav henne några råd –

1/ Låt hunden ha tuggbenet. Och ta detta inte personligt. Det är inget “bevis” för att hunden blivit tokig eller slutat gilla er, bara “bevis” för att tuggbenet var väldigt gott.

2/ Om du ska ta tuggbenet ifrån hunden gäller följande – Svara inte på något hunden gör. Om hunden morrar, attackerar, eller vad som helst, låtsas som inget hänt och fullfölj bara.

3/ Om möjligt, ta på hunden ett koppel. Gå sedan iväg med hunden. Då hunden är i rörelse kan du sannolikt plocka av hunden tuggbenet utan konflikter.

Och det sista rådet – kopplet – det gäller i många sammanhang tycker jag.

Många beskriver hur de nästan får jaga hunden i bostaden då man tar fram klotången. Många beskriver att hunden är svår att kontrollera då det kommer besök. Många beskriver att hunden är svår att styra vid exempelvis rädsla….. och så vidare.

Och här är ett koppel ofta väldigt underskattat. Sätt på hunden ett koppel innan du tar fram klotången. Sätt på hunden ett koppel innan det kommer besök. Sätt på hunden ett koppel om du kan misstänka att hunden snart blir rädd……

När du har hunden i kopplet kan du “spärra” hunden från att “varva upp” och hunden kommer att hantera detta mycket bättre.
En hund som blir jagad i bostaden inför kloklippning kommer bli mer rädd, en hund som blir jagad i bostaden då det kommer besök kommer bli mer upphetsad, en hund som kan fly fritt vid rädsla kommer bli mer rädd…..

Känner du igen känslan då du går på en skogsstig i mörkret och känner på dig att någon går bakom… Även om det inte går någon bakom så ökar du takten, och snart har din fantasi gjort dig riktigt rädd och du springer… Då är det väl bra om en vän till dig lägger handen på axeln och säger lugnt – “Titta nu lugnt, det finns ingen bakom oss”

Samma funktion kan ett koppel ha många gånger. Så därför kan jag tycka att man ibland och alltför ofta missar möjligheten att ta hjälp av ett koppel.

Och på tal om koppel – Glöm inte de vilda djuren i naturen!

Från den 1 mars får inte hundar vara lösa i naturen. I teorin kanske det inte är koppeltvång, men i praktiken vill jag nog påstå att det faktiskt är det.
Ska din hund gå utan koppel, då ska du ha 100% kontroll på din hund och din hund måste vara nära dig. Att ha 100% kontroll på sin hund, det är i det närmsta omöjligt vill jag påstå.

Så, för alla vår skull, för alla vilda djurens skull – Ha koppel på din hund i skog och mark

🙂

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Nej, det är aldrig okej och alltid fel!

Skärmavbild 2017-02-26 kl. 21.30.35

Hoppas du haft en fin helg. Min helg har varit alldeles perfekt på alla sätt. En helg jag kommer minnas för resten av livet faktiskt. Så kul har jag haft 🙂

 

Skärmavbild 2017-02-26 kl. 21.32.06

Svar – Nej! Aldrig okej, och alltid fel!

Låt mig klargöra min ståndpunkt om detta ännu en gång.

Bestraffning – att vänta på att en hund ska göra fel, för att sedan “fya” hunden – det är i princip alltid fel!
Det ger sällan något annat än en osäkerhet och en sämre relation.

Att däremot hjälpa hunden att “göra rätt” innan hunden gjort fel – tillrättavisa – det är något jag anser är bra och positivt.

Sen kan man hamna i ett läge eller en situation där man faktiskt “måste agera”, och agera på ett sätt som kanske i teorin inte är så bra. Exempelvis – Min hund biter sig fast i en annan hund och vägrar att släppa. I den situationen MÅSTE man ju få hunden att släppa sitt grepp, och då kan man tvingas ta till saker som i alla andra mer normala lägen och situationer vore helt otänkbart.

Sedan måste man förstå att den bestraffning frågeställaren skriver om ovan, i själva verket kan vara något som förstärker hundens beteende istället för tvärtom.

Sedan måste jag också säga det att jag har svårt att förstå att man faktiskt vill göra illa sin hund. I min värld måste det helt enkelt vara något som är lite knasigt hos en hundägare om man med flit väljer att göra illa sin hund.

 

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 11 Kommentarer

Nonchalera alltid en hund du inte känner eller kan “läsa av”!

Skärmavbild 2017-02-22 kl. 20.31.29

I dag fick jag en mycket efterlängtad domarinbjudan. Den är inte så exotisk i sig, men ändå en inbjudan jag väntat hela min domarkarriär på – Domare (endast schäfer) på Stockholms hundmässa 2019. “Nordic dog show”.

Den enda nackdelen är att jag inte får döma någon annan utställning än just denna detta år. Det är en regel/princip kennelklubben har då det gäller den här utställningen, och så får det bli.  🙂

Idag kunde jag läsa på nätet om en kille som blivit ganska rejält biten av en Rottweiler “på stan”.
Det var när killen skulle närma sig hunden för att klappa hunden, den gick till angrepp.
Och det är i princip alltid så – En hund biter mycket sällan en person om personen i fråga inte engagerar sig i hunden.
Jag vågar påstå att nästan 100% av alla hundattacker är när en person på det ena eller det andra sättet engagerar sig i hunden. Eller i alla fall inte bara nonchalerar hunden.

En idiot som går fram för att klappa en hund, han får skylla sig själv – kan man tänka och tycka.
Men lagen säger något helt annat. Som hundägare är du alltid skyldig då din hund gör illa en person. Alltid, utan undantag!

Och just detta med att engagera sig i hundar du inte riktigt kan läsa av, eller känner, det är något jag som hundexpert i princip aldrig gör. Och om jag ändå gör det så får jag räkna med att bli biten.
Nu är jag hyfsat säker på att det inte är så många hundrädda personer som läser min blogg, men vill ändå understryka – Det är väldigt sällan, i princip aldrig, en hund biter en person som totalt nonchalerar hunden.

Självklart är det så att som hundrädd är det lättare att säga – bara nonchalera – än vad det är i praktiken.
Jag vet, jag är livrädd för getingar även om samma sak gäller även för getingar.

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 11 Kommentarer

Bevis finns!

Skärmavbild 2017-02-19 kl. 12.35.20

En underbar helg ute på Lindö med familj och hundar. Avslutade kvällen igår med vedeldad bastu, och bad i isvak!!  🙂
Vill du se filmbevis, så finns det på mitt instagram !

Och……. den underbara våren är på G, bara så du vet om du inte fattat det själv än 😉

För övrigt har jag i helgen planerat en del ombyggnader ute på ön. Planerat tvättstuga, badrum, men också bestämt att köket ska byta rum. Det är inte så bökigt som det låter, det fixar vi snabbt.

En rejäl hundgård måste jag fixa också. Visserligen kan vovvarna vara lösa på ön, men det kan vara skönt att stänga in dem där ibland. När man själv solar och badar som ett exempel. Då har inte mina hundar fattat att de kan ligga i skuggan, utan de ska ligga med oss i solen. Och eftersom det finns en och annan orm på ön, så skulle det kännas tryggare att veta var hundarna är.
Så en bra hundgård står på listan också.

Nu är jag hemma i bostaden igen, städar, tvättar, diskar……. 🙁

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 3 Kommentarer

Dominans – Absolut inte. Tvärtom!

Skärmavbild 2017-02-15 kl. 16.48.02

Därför hoppar din hund upp på dig och besökare, därför vill din hund slicka dig i ansiktet!

Har fått en del frågor om just detta med hopp, och med slickande i ansiktet. Frågeställarna undrar varför hunden gör på det här sättet, och vad man ska göra för att få bort det?

Anledningen till att hunden fortsätter göra det – Det är i alla fall därför att hunden får fördel i att göra så!

Men det är viktigt att komma ihåg att detta INTE har med dominans att göra, det är precis tvärtom. Det är ett sätt för hunden att visa – “jag är snäll jag är snäll….”

Och det är just också därför det ofta blir så fel när man försöker få bort det här beteendet genom att “fya” eller bestraffa hunden. Det gör ofta problemet värre eftersom hunden då vill visa ännu mer att den är snäll, och hoppar och slickar då ännu mer.

Det finns i huvudsak två saker jag tycker man ska tänka på om man vill arbeta bort det här problemet/problemen.
Det ena är att inte “svara” på det hunden gör. Alltså total nonchalera det hunden gör. Inte pussa tillbaka, inte ge uppmärksamhet, inte “fya”…. bara nonchalera.
Detta ska du samtidigt göra tillsammans med att du ska arbeta förebyggande. Du får hitta på saker du kan göra (avleda) innan hunden gör som den gör och inte får göra. Ett exempel på detta kanske kan vara att droppa en godisbit på marken innan hunden tänker hoppa upp på dig.

Som jag inledde – En hund gör saker bara för att den får fördel i att göra saker – det är alltid viktigt att tänka på, och inte minst vi dessa problem.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 8 Kommentarer

Var inte rädd för att ställa krav – Rätt kravställning är bra för dig och din hund!

Skärmavbild 2017-02-12 kl. 16.49.22

Ställ krav på hunden! – Det har du hört mig säga, det har du hört andra säga.
Men du har också hört mig säga – Du kan inte kräva det av hunden!

När kan jag ställa krav på min hund, och när kan jag inte ställa krav på min hund? Varför bör jag ställa krav på min hund, och vad är det bra för?

Inte ett superlätt ämne, och man kan vrida och vända på det lite som man vill. Men jag tänkte försöka klargöra åtminstone något i det här blogginlägget.

 

“Min hund sätter sig inte när jag säger till, kan jag ställa ett krav på hunden att den ska sitta då jag säger till?” – Nej, inte generellt i alla fall. Hunden måste lära sig att “sitta” på kommando ger den fördel i att sitta. Alltså en uteslutande positiv inlärning.

När hunden gör detta bra, då SKA man börja ställa krav på hunden. Dessa krav kan exempelvis bestå i – att hunden inte får en belöning VARJE gång. Alltså “den får leva med att utföra” utan att den får en godis. Man kan exempelvis belasta hunden då den sitter, innan den får en belöning. Då ställer man krav på ett “säkrare” sitt innan hunden får sin belöning…. osv.

Ju mer krav jag lyckas ställa på hunden under en sittövning, och att hunden ändå klarar att utföra – Desto bättre blir hunden på detta!

Om jag exempelvis har eller gör en hund bolltokig, och är ute och leker med hunden. DÅ kan jag med hjälp av bollen – och kravställning – öka både hundens motivation för bollen, och hundens och min kommunikation.

Nu slänger jag iväg bollen, och hunden vill jaga efter. Men med hjälp av en kravställning hindrar jag hunden att jaga efter. Inte förrän hunden faktiskt tittar på mig, får lov av mig, att springa efter, så får den lov att göra det.
Här kommer hunden motivation för bollen att öka, och hunden kommer lära sig att kommunikation med mig som husse lönar sig. Det enda sättet hunden kan nå bollen, det är genom att kommunicera med mig.

Det här exemplen är något man kanske kan kalla för “positiv kravställning” (?)
Men det finns andra exempel på kravställning som kanske inte verkar lika positiva.

Det är när du exempelvis ska torka av din hund, eller klippa klorna på din hund. Eller när du ska till veterinären för att vaccinera hunden. Där och då kanske du måste ställa ett krav på hunden – du gillar inte detta, men du måste – och frågan man kan ställa sig här är om den typen av krav förstör eller förbättrar er relation?

Svaret på den sista frågan beror sannolikt på hur van hunden är med detta, och framförallt vilken relation du har tillsammans med din hund.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 14 Kommentarer