Ställ din fråga till mig i direktsänd teve!

Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.21.32

På torsdag gästar jag Nyhetsmorgon och pratar hund. Och då kan du ställa mig en eller flera frågor om du vill.

Mejla din hundfråga på nyhetsmorgon@tv4.se
Kör hårt! Mejla mejla meeeeeeeeeejlaaaaaaa!!!!!!

Under nästa vecka har jag en lång flygresa framför mig. Och då ska jag börja arbeta med en ny bok. Arbetet har egentligen redan börjat, men då ska jag passa på att försöka få ner det på papper. Dit och hem har jag totalt 26 timmar i luften, så jag har relativt gott om tid.
Så klart är det en hundbok, men det blir en lite annorlunda bok mot tidigare.

Jag och LillaNymo har blivit tillfrågade om vi vill medverka på labradorklubbens stora träff/konferens senare i år. Där vill man bland annat att jag ska prata lite om mina erfarenheter med en labbe. Hela “Sverige-eliten” på labbe kommer vara där, men också “labbs-eliten” från andra delar av världen. Självklart tackade jag ödmjukt – ja. Och det ska bli oerhört spännande på alla sätt. En riktig utmaning till och med.

På torsdag, efter mitt deltagande på Nyhetsmorgon, ska vi ha ett möte. Då ska vi planera lite roliga saker framöver. Går allt som jag hoppas tror jag alla hundintresserade har något kul att se fram emot under året.

Nu ska jag, som i alla andra hushåll, ställa mig nere i tvättstugan och tvätta!

Ha en fin kväll

 

 

 

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 11 Kommentarer

Träna, träna, träna…..

Skärmavbild 2017-01-15 kl. 16.46.21

En härlig dag på klubben idag. Dels tränade vi lilla och svarta Panter, 5 mån. Men också LillaNymo.
Vi avslutade all träning mot en solig husvägg och en kopp kaffe. Kan inte bli mycket bättre.

Lilla Panter på bilden ovan är en hund jag fött upp (Ziegerkamp Panter) . En hund vars pappa är aktiv polishund i Ryssland, och en hund jag följt en stund innan jag valde att para med honom. Tiden går fort, och valpisarna är redan 5 månader gamla. Verkar riktigt lovande på alla sätt 🙂

Träningen med lilla Panter bestod av lite socialiseringsträning på klubben, lite lek på klubben, och lite utställningsträning (gå i koppel och tandvisning)

Socialisering på klubben innebär inte hälsa på andra hundar, snarare vara nära andra hundar utan att bry sig. Leken på klubben bygger på att “klubbmiljön” ( där tävlingar och annat går) ska bli en oerhört positiv plats för hunden.
Hunden ska veta – På klubben, där händer det roliga saker.

Utställningsträningen går fort. Vi går några varv i en enkel “utställningsring”. En person går fram och tar kontakt med hunden, kontrollerar tänder och känner igenom hunden.

Träningen ska vara enkel, den ska vara kul, och den går väldigt fort. När det gäller att förbereda en valp, och en vuxen hund, för saker är kvalitet betydligt viktigare än kvantitet.

Med LillaNymo tränade jag lite tävlingslydnad. “Fritt följ”, “inkallning”, “Hopp/Sitt”, och “budföring”… Det gick bra, även om det är lite halt på appelplanen just nu.

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 14 Kommentarer

Hunden biter, och om du skriver det som är sant är det inte förtal. (Stämmer inte)

skarmavbild-2017-01-11-kl-21-31-28

Det här är en bra fråga!
Men i teorin är nog svaret detsamma, ignorera även detta. En hund som biter, men som inte får “något svar” kommer att sluta att bita.
Men det fungerar ju bara i teorin eftersom det gör ont, kan vara obehagligt, och därför i realiteten faktiskt “svarar hunden” vare sig man vill eller inte.

Men hade det varit min hund, då hade jag nog som steg 1 försökt att undvika dessa situationer. Alltså vara sparsam med tuggben, och om hunden får ett tuggben bara låta hunden vara. Tillsammans med detta hade jag nog lärt hunden att bära munkorg. När hunden tycker detta är okej, då hade jag satt på hunden munkorg inför dessa möjliga konflikter. För har hunden munkorg, då kan man nonchalera och bara helt utan att “svara hunden” fullfölja med det man tänkt sig.

Sen givetvis är detta lite klurigt att svara på utan att ha sett hunden. Grundregeln är enligt mig att aldrig ge “svar” på en konflikt som hunden söker. Men allt är inte svart eller vitt, och någon gång hamnar man säkert i ett läge där man helt enkelt får “berätta” för hunden att du får faktiskt inte bita mig.
Men det sistnämnda är inget jag rekommenderar till dig eftersom jag inte sett hunden, och inte känner dig.

 

 

skarmavbild-2017-01-11-kl-21-28-08

Här är en kommentar jag fått på bloggen från en anonym person. Dock inte anonym för mig eftersom jag kan se både IP adress och mejladress. Men anonym för alla andra.

Förtal är – När man sprider saker om en person som kan skada personen och få andra personer att se denne person på ett sämre sätt.

I brottet förtal har sanningshalten, alltså om det man sprider är sant eller falskt, ingen betydelse.

Så “T”… din kommentar – “Är det sant gör du dig inte skyldig till förtal” – är tyvärr helt fel. Sanningshalten i det man skriver om en person för att skada personen har alltså ingen betydelse.

 

Men det är oväsentligt i detta fall i alla fall. För jag vill i varje möjliga mån undvika att hänga ut personer. Det ger mig inget.
Dessutom är en av dessa experter en person jag INTE delar många hunduppfattningar med, men som jag ändå respekterar som människa och tycker är en väldigt fin person. Denne person och jag samtalade dessutom efter våra föreläsningar och jag tror denna person till och med tycker om mig som person.

Dessutom är det ju så att dessa “myter/citat” jag tog upp som exempel något som påstås av flera än dessa experter. Och om du tror att jag hittar på, så får du faktiskt tro det. Jag kan inte bry mig mindre 🙂

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 20 Kommentarer

Många säger – “Du ska aldrig”……. Jag säger – “Det ska du visst!”

skarmavbild-2017-01-10-kl-15-50-09

I bland hör jag människor, “vanliga människor” och experter säga saker som är självklara om hund, men där jag tänker – “Ja, eller nä….. eller vad menar du nu? Där har du ju fel!”

Senast det skedde var nere på MyDog då jag satt och lyssnade lite på andra föredragshållare.

Du ska aldrig titta en hund i ögonen. Det utmanar hunden!

Du ska aldrig krama om en hund. Då känner den sig pressad!

Din hund får aldrig gå före dig genom en dörr. Då tappar du i ledarskap!

För att bara nämna tre exempel….

Dessa två saker, och ex vis – nonchalera alltid ett felbeteende, och belöna rätt beteende – är saker som är rätt att säga, och som jag håller med om. Men absolut inte alltid, och absolut inte generellt.

Att stirra på en främmande hund, en hund du inte har en relation med, där får du förmodligen ungefär samma svar som om du skulle göra samma sak mot en människa du inte känner eller har en relation med.
Men att göra detta mot en individ som du har en fin relation med, det rekommenderar jag till och med. Det kan signalera kärlek, bus, ett allvarligt budskap, eller bara någon typ av kommunikation som kan vara väldigt positiv.

Att man inte ska slänga sig runt halsen på en hund du inte har en fin relation med, det är lika självklart som att man inte gör det med en människa man inte har en relation med. Men är det en individ man känner och har en fin relation med, då kan även detta vara oerhört positivt på liknande sätt som exemplet ovan.

Påståendet om att man skulle förlora ledarskapet om hunden går före dig genom en dörr, det påståendet är så urbota dumt, så otroligt korkat, så det faktiskt är svårt att bemöta på ett professionellt sätt.

Och….. nonchalera felbeteende, belöna rätt beteende… absolut!
Men bara om felbeteendet inte är självförstärkande i sig. Som exempelvis hunden som jagar efter vilt, eller skäller längs med staketet då människor passerar. Att då nonchalera dessa beteenden, det kommer garanterat göra hundens beteenden än mer besvärliga.

Jag kan tycka att dessa gamla “skrönor” eller vad man ska kalla det är lite besvärliga.

Jag minns en gång efter ett teveinslag med LillaNymo på TV4 Nyhetsmorgon. Då fick jag ett par mejl där personerna ifrågasatte min kompetens eftersom jag lutat mig kraftigt över min hund vid ett par tillfällen. Brevskrivarna menade på att en hundkunnig person som jag ändå utgav mig för att vara, verkligen borde veta det.

Men hallå!!!!

Jag kan luta mig hur mycket som helst över LillaNymo, hon skulle aldrig känna sig hotad eller må dåligt av det. Tvärtom!
Men jag skulle aldrig luta mig över en hund jag inte känner eller VET inte tar illa vid sig.

Att den “vanliga hundägaren” säger sådana saker, eller blir förvirrade över såna här saker, det har jag en stor förståelse för. Men det gör mig lite illa till mods att så kallade hundexperter för fram såna här budskap.

Du och din hund har förhoppningsvis en fin relation. Du kan göra saker med din hund som du aldrig skulle kunna eller vilja göra med främmande hundar. Så är det, så ska det sannolikt vara.
Så är det väl även med barn. Jag skulle väl aldrig krypa ner i sängen och krama om ett främmande barn!!!!!!!! Men jag gör det då och då med mina egna barn…….

Krångla inte till detta, bli inte så stelbenta och teoretiska. Det vinner varken du eller din hund på 🙂

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 35 Kommentarer

Belöningar – Regler och ramar – Problemlösning

skarmavbild-2017-01-09-kl-17-35-42

Hemma i vardagen igen efter 4 helt fantastiska dagar i Göteborg och MyDog.

skarmavbild-2017-01-09-kl-17-36-47

I samtliga 4 dagar föreläste jag en halvtimme på cafescenen.
Jag pratade i huvudsak om belöningar, “att man får säga nej”, en liten del om problemlösningar, och svarade på extremt många hundfrågor.

Fantastiskt kul!!!

Men här är ett kort sammandrag om de viktigaste bitarna i mitt prat –

Belöningar – 

Hundträning och belöning, då menar man sannolikt att belöningen ska förstärka ett önskat beteende.
En godisbit då hunden skäller då man tränar “skall” kommer sannolikt göra att hunden kommer lära sig skälla på kommando. Alltså en belöning.
Men att ge samma godisbit till en hund som morrar i soffan när du ska gå och sätta dig, då är inte syftet att förstärka ett beteende. Utan helt tvärtom.
Hur kommer det sig att en godisbit kan göra så olika saker? Slarvar vi med belöningar? Kan vi nå bättre resultat med vår träning om vi lär oss belöna bättre och mer kvalitativt?

Att belöningar ALLTID slår bestraffningar, samt att belöningar är ett måste för att lära en hund att göra saker som inte är naturligt för hunden att göra.
Inte minst att belöningar måste vara som en julklapp – Hunden vet att den får en belöning, men inte vad belöningen blir.
Att en hund alltid gör det den får fördel i att göra.

 

Regler och ramar, kravställning –

Lika viktigt som det är att lära en hund saker med belöningar, lika viktigt anser jag att det är att vi ger hunden ramar och regler att hålla sig till. Alltså enkelt förklarat – uppfostran!
Jag kan ställa ett krav på att hunden inte får bita grannen, och det är lika naturligt som att jag måste belöna hunden om jag vill att hunden ska bita grannen.

Att ha ansvar för en individ, men samtidigt inte våga ta konflikter och istället “runda” allt med hjälp av diverse saker, det anser jag blir ett fattigt förhållande och en relation där man lämnar hunden “ensam” i olika situationer.
Att låta en rädd hund klara av ett hundmöte själv, utan att stötta eller ställa krav, det anser jag är elakt mot hunden och skapar mer osäkerhet. Likt om min son är rädd för tandläkaren, men får sköta detta själv.

Man får i en familj/flock säga till om en individ gör något som inte är okej att göra. Om mitt barn ritar på väggen, då är det okej (och också min plikt som förälder) att berätta för barnet att detta inte är okej, detta gäller även hundar.

Skillnaden på det jag menar är tillrättavisning/stöttning, mot exempelvis bestraffning är stor och väldigt tydlig.
Jag vet att min hund kommer ta min smörgås och väntar därför tills den tar smörgåsen och fyar på hunden – Bestraffning! (helt värdelöst)
Jag vet att min hund vill ta smörgåsen, men jag “berättar” för hunden att smörgåsen är min innan hunden hinner ta den – Tillrättavisning/stöttning! (helt rätt, och hunden förstår)

Problemlösning – 

I nästan all problemlösning måste man förekomma. Inte vänta på att felet händer, utan hjälpa, ställa krav, stötta hunden innan hunden gör fel.
Inte var rädd för att ställa krav och fullfölja, men heller inte glömma bort att belöna.
Som ovan – ställ krav innan saker händer, inte då det redan har hänt!

De flesta problem är lättlästa, bara man kommunicerar med hunden på ett sätt hunden kan förstå. En förutsättning för bra kommunikation, det är en bra relation.
Jag nämnde också tydligt att i de flesta fallen där hund och hundägare brister i sin kommunikation, där kan också relationen bli bättre.

Att ha en stark, bra, och trygg relation med sin hund – Det är A och O i en problemlösning.

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 8 Kommentarer

I morgon på Sveriges Radio P4 Extra – Diskussion om utställningsverksamheten.

I morgon strax efter 14 30 kliver jag in i studion på Sveriges Radio och pratar om utställningsverksamheten. Fördelar och nackdelar. Hur verksamheten är bra eller om den är dålig. Hur den bevarar raser eller förstör raser….

Missa inte det!

skarmavbild-2017-01-02-kl-15-31-28

 

I natt tränade jag polishundar. Och ni som följer mig på instagram vet att jag blev lite biten.
Så i natt blev det sjukhuset och några stygn. Jag blev biten i handen och det är aldrig bra. Men som det verkar så kommer det inte bli några problem framöver.
Bitningen skedde under träning och varken jag, hunden, eller polishundföraren har någon som helst skuld till det inträffade. En olycka helt enkelt, och sånt händer.

Det är till och med en bra erfarenhet för mig att påminnas hur ont det kan göra 🙂

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 14 Kommentarer

“Jag har gjort det jag kunnat göra. Nu får du komma över det!”

skarmavbild-2016-12-31-kl-11-56-06

I morse på Nyhetsmorgon pratade vi hundar och nyårsraketer.

Jag presenterade bland annat denna lista –

1/ Ta INTE med hunden ut på tolvslaget!
Skydda hunden från detta otyg. Finns noll anledning att låta hunden vara med om detta och riskera hundens välmående för resten av livet. Låt hunden slippa!
2/ Rasta hunden rikligt redan på dagen!
Ge hunden rikligt med motion redan på dagen. Se till att hunden är nöjd och trött. Gör “kväll/natt” för hunden kanske redan vid 18, och låt hunden vara inne tills fram på småtimmarna då det lugnat ner sig markant.

3/ Ge hunden ett eget rum!
Förbered ett rum för hunden. Ett rum där fönstren är täckta, ett rum där radion står på med hög volym, ett rum där hunden har det mysigt och får vara ifred!

4/ Ömka inte hunden!
Svara inte på hunden signaler. Oavsett hur hunden reagerar, fortsätt som om du inte noterade detta. En osäker hund stöttar man bäst genom att utstråla säkerhet själv.

5/ Fettvadd i öronen!
På vissa hundar måste man träna detta, på andra inte. Det dämpar ljudet riktigt bra.

6/ Förstora inte upp problematiken!
I många fall är det hundägarens ängslighet inför hundens eventuella reaktioner som gör saken värre. Tänk – “ja, det kanske är otäckt för hunden men jag har gjort vad jag kan göra och nu får du komma över det!” Det är dessutom över på några timmar…..

 

Nu vill jag önska alla mina läsare och hundvänner ett riktigt bra och gott nytt år 🙂

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 12 Kommentarer

Nu hinner du inte träna, men du hinner agera!

skarmavbild-2016-12-28-kl-11-17-21

 

Nyårsafton är snart här. Och nu är det alldeles för få dagar kvar för att börja träna din hund inför smällare och raketer.
Men det är inte alls för sent att agera och på andra sätt göra nyårsafton bra för din hund.

Om du har en hund som gillar att åka bil, då är det alldeles utmärkt att passa på att resa med hunden under de värsta timmarna. I bilen, under färd, med radion på, där ska det mycket till om ens den mest skotträdde hunden ska må dåligt.

Men om du ska vara hemma i bostaden, och du inte har agerat än, så är det inte försent.

Gör nu i ordning ett rum/utrymme där hunden ska vara den mesta tiden under helgen. Täck för fönstren med tunga gardiner/filtar. Gör det mysigt för hunden där inne, med vatten, tuggben, gosiga filtar. Ställ in en radio och börja redan nu spela radion på hög volym.

Detta ska du göra nu, inte i morgon – nu!

Lägg in hunden i detta utrymme efter långa promenader, ge hunden mat i detta utrymme, låt detta utrymme bli ett mys-utrymme för hunden redan nu innan nyår.
På själva nyårsnatten ökar du på volymen på radion lite extra.

Jag garanterar dig att dessa enkla saker kommer göra nyårsnatten mycket bättre för din hund.

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 16 Kommentarer

Bästa programmet ever!

skarmavbild-2016-12-25-kl-16-15-33

LillaNymo med Lill-husse då farsan sitter i sminket i väntan på julaftons sändning 🙂

 

Jag har fått ett litet uppdrag. Att skriva ner lite om ett hundprogram jag vill ha, och som jag tycker skulle vara bra.
Det sitter jag och sysslar lite med nu. Och jag vet precis hur jag vill ha det. Nu måste jag bara få det tydligt, få ett produktionsbolag att nappa, ordna med finansiär och få en kanal att nappa…. puh! 🙂

Men i mitt huvud är det solklart, och i mitt huvud kommer det bli det bästa hundprogrammet ever! Gäller bara att alla andra fattar det 🙂 🙂

 

Alldeles strax ska jag börja med middag. Jag ska göra pocherad torsk, räksås, och kokt potatis. Mums på den!

Ha en fin fortsättning på julhelgen 🙂

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 8 Kommentarer

Ett par poliser har hört av sig….

skarmavbild-2016-12-23-kl-09-30-11

I morgon Julafton kommer jag och LillaNymo till TV4 Nyhetsmorgon och avslöjar hennes framtid.
Vårdhund eller starta träningen som polishund tillsammans med en polis. 10 30 går vi in i studion och presenterar vad som händer med henne.
En hel del poliser har hört av sig på olika sätt och har erbjudit sig att ta henne. På vårdhundssidan har vi en vårdhundsförare klar sedan länge…..

Missa inte nyhetsmorgon vid 10 30, på Julafton alltså 🙂

Nu vill jag bara passa på att önska dig en riktigt härlig och God Jul 🙂

 

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 27 Kommentarer