Hund i media X 2

Lämna en kommentar till Hund i media X 2

I morgon bitti är jag med i Nyhetsmorgon kl 0730 och berättar lite om LillaNymos valpar….. jag ska dessutom avslöja en hemlighet 🙂

Sedan på eftermiddagen, kl 1600, då medverkar jag i Rix FM nya inslag – ”Fråga experten”. Där ska jag svara på frågor och prata hund.

Missa inte detta! 🙂

https://www.youtube.com/channel/UCkuRU6rzuU_zZO5T7iHhRQg

Du har väl inte missat min nya Youtubekanal där jag lägger ut filmer på hundar, råd och tips… gå gärna in och kika, och prenumerera gärna på kanalen.

Nu har jag precis kommit till ishallen med min yngste son som har börjat på hockeyskola. Så jag sitter här på läktaren och bloggar. Så fort jag är klar med bloggandet, och ser att allt funkar som det ska med min son, då ger jag mig ut i skogen med Pacco. Jag hinner med en 45 minuters promenad under tiden Alexander tränar. Det gäller att planera lite för att hinna med allt som ska hinnas med.

Regn regn regn… men hundarna är lika glada för det 🙂


I dag hände något respektlöst och oacceptabelt.

14 kommentarer till I dag hände något respektlöst och oacceptabelt.

Nu på tidiga kvällen var jag hemma på tomten vid min bostad. Jag höll på utomhus, och min schäfervalp Pacco var med mig ute.

Plötsligt står en man på tomten med en grå schäfertik i kopplet. Han sa – ”Hej” – Min Pacco rusade fram till hans hund, då säger mannen. -”Jag har försökt mejla dig flera gånger, men du svarar aldrig”
Samtidigt som han säger detta kommer hans tik loss (kränger ur halsbandet) och börjar springa lös på min tomt. Hans hund hoppar över staketet in till grannen för att leka med två barn som är på granntomten. Jag får höja rösten till Pacco flera gånger för att ha honom under kontroll, själv hoppa över staketet in till grannen för att fånga tiken från skrämda barn. Jag bär tillbaka tiken till mannen på min tomt, samtidigt som jag fångar in Pacco som är lös på min tomt och lägger in honom i hundgården.

Jag frågar mannen lugnt med väldigt argt vad tusan han håller på med?
Dels har hans hund skrämt grannbarnen, dessutom uppskattar jag inte spontana besök i min bostad av en hundägare jag inte känner sen förut. Som dessutom inte har kontroll på sin hund.

Mannen blir nu sur på mig över mitt aggressiva bemötande och lämnar min tomt. När han vänder sig om för att gå säger jag till honom att gå in och prata med grannen vars barn hans hund skrämt.
Han håller upp en hand och säger – ”ja, ja”.

Jag står nästan förstummad och ser mannen försvinna ut på gatan…

Detta är bland det märkligaste jag varit med om, och dessutom helt oacceptabelt.
Jag funderar på att göra en polisanmälan (riktigt för vad vet jag inte)

Helt otroligt och oacceptabelt!!!


Etik och moral, samt hundens välbefinnande vs. Hundexpert.

5 kommentarer till Etik och moral, samt hundens välbefinnande vs. Hundexpert.

Så här kommer min nya bok se ut. De kommer att släppas i slutet av november.

För många år sedan då jag spelade in hundcoachen åkte vi hem till en kvinna med hennes äldre hund. Hunden var en verklig problemhund och kvinnan var olycklig och ville jag skulle hjälpa henne. Teveteamet var beredda, nu skulle vi börja jobba. Ett perfekt ”case” för teve… nu kör vi!

Jag satte mig ner, jag sa till ägaren och teveteamet – Jag vill inte!

Det blev ingen inspelning. Jag bedömde att den träning och disciplin vi måste lägga på hunden, helt enkelt inte var värdig hunden. Alltså, att mitt arbete med hunden för att ta bort detta problem, helt enkelt skulle ”kosta mer än vad det smakar” för hunden.
Inte för mig, inte för ägaren, men för hunden.

Ibland när jag både läser och ser hundexperter ta sig an olika hundproblem så får jag för mig att hunden är den som är minst viktig. Det viktigaste verkar vara att hundtränaren får visa hur duktig denne är.

Lite som – ”Ok, detta är inga problem för mig. Visserligen kanske inte hunden mår bra av detta, men jag vann. Ser ni vad duktig jag är?”

När jag får frågor om detta brukar jag göra en jämförelse. Både du och jag kan ha en tiger hemma, vi fixar det.
Genom att ha vissa rutiner, ett visst sätt att hantera tigern, dominera över tigern, så kan vi faktiskt det…. men till vilken nytta, knappast för tigern i alla fall.

Här efterlyser jag faktiskt lite ödmjukhet, respekt, och framför allt kärlek till vovven.


Att göra sig av med hunden.

6 kommentarer till Att göra sig av med hunden.

Som jag berättade i tv i torsdags är det nu dags för mig att lämna iväg min älskade Solo. Detta skapar så klart olika typer av reaktioner jag har stor respekt för.

Reaktioner kan vara –
”Hur kan man som hundälskare lämna iväg sin hund, skäms!”
”Om man gillar sin hund lämnar man inte bort den”
”Hur kallhjärtad är du egentligen?”
”Jag har alltid gillat dig, lämnar du iväg Solo så avföljer jag dig”
”Det är som att lämna bort ett barn”

….. och så vidare.

På min instagram gjorde jag en undersökning där jag ställde frågan (med ja eller nej – svar) – Har din hund det bäst hos dig?

97% svarade ja på frågan.

Det är härligt att se svaret, och jag är glad över svaret, men det är givetvis trots det inte sant.

Du, en av dem som svarade – min hund kan inte få det bättre på ett annat ställe än hos mig – menar alltså att om Solo kom hem till dig, då hade han ett sämre liv än hos mig. Det tror jag helt enkelt inte på. Jag är helt övertygad om att Solo skulle bli lycklig hemma hos dig.

Det är ju inte så att om du eller jag ska göra oss av med en hund, att vi säljer den till högstbjudande.

En annan aspekt i detta är att detta var dealen redan från början. Visserligen var det även så med LillaNymo, men det klarade jag helt enkelt inte. Men med Solo kommer jag att klara av detta.
Jag beundrar alla dessa personer som med full kraft och kärlek går in i ett fodervärdsavtal, älskar denna hund fullt ut, men lämnar sedan iväg hunden till bättre behövande… jag beundrar detta. Det är otroligt osjälviskt och fint gjort.

Sen vill jag också påstå att det finns många hundar i Sverige som faktiskt till och med skulle få ett finare liv någon annanstans än var det är just nu. Tänk vad mkt hundar det finns som lever i en familj där hunden är mest i vägen.

Då det gäller Solo är det för mig hjärtekrossare. Men jag är samtidigt glad över den framtid och liv Solo nu kommer att få. Jag är lycklig för Solo. Han kommer vara i 100% fokus, och bli minst lika älskad som han är hemma hos mig.


SM för Schäfer 2019

3 kommentarer till SM för Schäfer 2019

Precis nu har jag landat i bostaden efter två och en halv dag intensiva bedömningar på Schäfer SM i IGP 2019.

Detta är ett mycket imponerande mästerskap där ett femtiotal schäfrar var anmälda, och där 43 schäferhundar kom till start.
Jag dömde avd C, dvs skyddsarbetet, tillsammans med domarkollegan Bo Östlund. Lydnaden, avd B dömdes av Robert Jönsson och Kattis Erhlander. Spåret, avd A, dömdes av Carina Jönsson och Tommy Andersson.

Det är en stor ära för mig att återigen få döma alla dessa fantastiska hundar med dess förare ännu en gång, att dessutom få göra detta tillsammans med så bra domarkollegor gör det hela ännu bättre.
Samtliga deltagare var mycket sportsliga och trots viss besvikelse ibland (vilket är naturligt i tävlingssammanhang), så vill jag sända en stor eloge till ALLA tävlande för deras sportsliga uppträdande.

Jag vill passa på att önska det svenska VM laget stort lycka till på kommande VM.

Precis alla tävlande är en stor inspirationskälla…..

Stort tack för förtroendet / Fredrik Steen


Ska jag ”kräva” eller belöna?

3 kommentarer till Ska jag ”kräva” eller belöna?

Du missar väl inte min youtubekanal, där jag lägger upp längre och kortare filmer då jag tränar, ger råd och tips, och annat…. men det är bara hund så klart 🙂
Gå gärna in och prenumerera på min kanal.

Jag vet att jag kan vara tjatig ibland, men många gånger beror det på att vissa frågor kommer till mig. Just nu verkar det som ämnet nedan intresserar många…

Det handlar om när man ska belöna hunden för något, eller bara ”kräva” av hunden att den ska ”göra”.

Det som är viktigt att komma ihåg är att det finns inga motsättningar i detta. Enligt min uppfattning så skadar det aldrig att ”belöna” hunden, däremot kan det ge märkliga följder.
Men generellt vill jag nog säga – belöna din hund mer.
Men jag vill också säga – ställ mer krav på din hund.
Man kan faktiskt göra båda, och det är lika viktigt båda två.

Jag vill ta ett exempel.
Du kommer hem efter en härlig promenad och vill torka av tassarna på din hund i hallen innan hunden får komma in i bostaden. Hunden trilskas och vill helt enkelt inte bli torkad om tassarna.
Här kan man välja att träna detta med hjälp av belöningar, och på så sätt lära hunden att det ”lönar sig” att ägaren får torka tassarna. Hunden vet att den snart får en godis.
Det är en bra metod, och jag har inget emot det alls. Tvärtom gillar jag tankesättet.
Och vill man göra på det här sättet, då ska man fortsätta göra så.

Men…. jag anser att man missar en stor och viktig del i hundens uppfostran om man löser alla konfliktsituationer på det här sättet.
Både du och jag, dina och mina barn, kommer hamna i situationer under livet där det ställs ett krav….. det gäller även din hund.
Har man då inte lärt sina barn, eller sin hund, att tolerera ett krav, då kan livet bli ganska besvärligt ibland.

Förr eller senare, förmodligen förr, kommer du hamna i en situation med din hund där du faktiskt tvingas ställa ett krav på din hund, och hunden måste acceptera kravet… Det kan handla om ett veterinärbesök, omvårdnad, eller någon annan vardaglig situation, och det måste du som hundägare faktiskt vänja din hund vid.

Jag arbetar aldrig med krav under exempelvis inlärning, men jag tar varje chans jag får – ex vis vid tork av tassar – att faktiskt vänja hunden med en kravställning.
Jag tänker lite – ”ja ja, du gillar inte detta, men så här gör vi ändå”.

Så belöna inte mindre eller mer sällan, men glöm inte bort att passa på att ställa enkla krav på din hund. Jag är rädd för att man gör hunden en björntjänst annars.


En bra hundvakt växer inte på träd.

7 kommentarer till En bra hundvakt växer inte på träd.
Pacco bekantar sig…….

Nu är jag hemma från Grekland igen. Redan dagen efter ankomst hem skyndade jag mig för att hämta hundarna som fick vara hos en hundvakt hela veckan.

Hundarna blev glada att se mig, speciellt LillaNymo. Men som vanligt då jag haft hundarna hos hundvakt, blir jag lite förvånad över att de inte blir än mer glada att jag kommer för att hämta hem dem.
Förmodligen kommer min förvåning av mänskliga värderingar, och inte verkliga teologiska värderingar man kanske borde kunna kräva av en hundexpert som jag. Men, men, jag är bara mänsklig. I vilket fall skyller jag på det.

Hundägare som vill göra en semesterresa (utan vovve) oroar sig ofta över i huvudsak två saker.
1/ ”Kommer min hund känna sig sviken av mig om jag lämnar bort den?”
2/ ”Var tusan ska jag lämna min hund?”

Den första, nummer 1, den är enklast. Din hund kommer inte känna sig sviken av dig, och bara några timmar efter att du kommit hem kommer allt vara som vanligt igen. Hur det än är så kan jag garantera dig att hunden i normalfallet saknar dig mindre än vad du saknar vovven.

Den andra, nummer 2, är faktiskt lite klurigare.
En bra hundvakt växer inte på träd, och det viktigaste för mig är att jag kan lita på min hundvakt. Ber jag hundvakten att inte göra ditt eller datt med min vovve, då vill jag kunna lita på att det också blir så.
DÅ det gäller hundvakt bokstavligen ”handplockar” jag dessa. Jag ber vänner jag litar på att passa mina hundar. Det behöver inte vara ”hundproffs”, tvärtom…. det som är viktigt för mig är att jag kan lita på dem.

Vissa hundar blir det inga ”förhållningsregler” alls för, andra individer kan jag ge en hel del regler till hundvakten.

Detta med att lämna bort en hund en tid hos en hundvakt kan jag tycka är väldigt bra för vovven (både valp och vuxen). Det ger hunden en bredare erfarenhet, vilket jag anser är bra för hunden resten av livet. Hur det än är så blir det lite nytt för vovven, det kan vara bra anser jag.

Sen det klassiska, att längta lite efter den man älskar kan vara bra…..


Underskatta inte inlärning och rak kommunikation.

6 kommentarer till Underskatta inte inlärning och rak kommunikation.

Jag älskar inlärning, det vill säga att jag lär hunden att exempelvis sitta ner när jag säger ”sitt”. Detta lär jag hunden genom att belöna hunden då den gör rätt.

Men jag älskar också rak kommunikation. En kommunikation som hundar använder emot varandra, mot oss, en kommunikation en hund kan och är duktig på.

Det går inte att ställa ”inlärning” och ”rak kommunikation” emot varandra och värdera vad som är bäst. Det går inte därför att det är två helt skilda saker.

Tänk dig att jag har en hund som älskar mat. När jag tar hundens matskål i min hand så börjar hunden hoppa runt mig för att ta sin mat.
Om jag då väljer att säga ”sitt” till hunden, hunden sätter sig eftersom du lärt den det, och ställer därefter ner matskålen på golvet och efter en kort stund ger hunden maten genom att säga ”varsågod”……. så är detta inlärning, något jag skickligt och bra har lärt hunden.

Tänk dig nu samma situation, jag tar matskålen i min hand, hunden hoppar och vill ha matskålen, jag ställer ner matskålen och visar med kroppsspråk, mimik, fysisk kontakt att matskålen är min (precis som en hund gör mot en annan hund).
Då använder jag inte inlärda beteenden, utan rak kommunikation.

Som jag skrev inledningsvis, det ena är inte bättre eller sämre, men det är två helt skilda saker.

När jag säger ”sitt” till hunden höjer jag hundens förväntan på att få sin mat och man kanske kan säga att hunden då intar en ”aktiv passivitet”, eller för all del, en ”falsk passivitet”.

När jag bara visar att maten är min, inte hundens, då ”släcker” jag hundens förväntan, och hunden kräver ingen belöning.

För det man måste komma ihåg, alla inlärda beteenden kräver en belöning för att hunden ska ”göra”.

När det gäller utfodring av hunden, eller när hunden ska hoppa in eller ut ur bilen, eller andra saker, så har det ingen betydelse vad du gör, men i andra lägen anser jag att du blir begränsad om du inte kan kommunicera rakt med din hund.

Alla hundägare har säkert, eller kommer säkert, hamna i situationer där all inlärning jag gjort på hunden känns som bortblåst. Det kan handla om situationer du aldrig trott du ska hamna i och därför inte tränat på, eller i situationer där hunden helt enkelt väljer att inte lyssna/lyda dig på grund av att retningen helt enkelt är för stor.
I dessa situationer anser jag att du som hundägare verkligen är ”vingklippt” om du inte lärt dig själv (och i viss mån hunden tillsammans med dig) att kommunicera rakt.

Detta måste man träna på, hunden kan detta redan, men du måste träna och liksom synka ihop dig med hunden.

Du kanske själv anser dig helt värdelös på kroppsspråk, men jag lovar – det är du inte!
Hur dålig du än är så skulle du förstå mig om du skulle komma fram till mig för att ge mig en stor kram, om jag stannar upp, blir stel i kroppen, stirrar dig i ögonen, och sträcker ut båda mina armar och händer framför mig.
Eller hur?
Du förstår det, du som kan prata. En hund som inte kan prata och som bara kommunicerar genom fysisk kontakt och kroppsspråk förstår detta ännu bättre. jag lovar.

Jag jobbar väldigt mycket med ren inlärning och belöningsmetoder, det måste jag då jag utbildar hundar till olika saker.
Men jag arbetar lika mycket med rak kommunikation, eftersom jag tycker det är otroligt viktigt i ett hundägande.

Jag har ägt och haft otroligt många hundar under mitt liv. En del hela deras liv, en del andra kortare perioder. Men jag har aldrig upplevt att jag har någon problemhund. Jag har funderat mycket på detta och kommit fram till det enkla svaret – Kan man kommunicera rakt med sin hund, då förstår hunden vad jag vill och önskar.
Jag har haft hundar som helt plötsligt av någon orsak vill äta upp en annan hund vi möter – Men med rak kommunikation slutar hunden med detta ganska omgående. Jag har haft/ägt hundar som älskar att skrämma och bita människor – Men med rak kommunikation försvinner detta snart…….

Underskatta inte ”inlärning”, för det är viktigt. Samma sak gäller ”rak kommunikation”.


Att tänka på med valpen.

7 kommentarer till Att tänka på med valpen.

Väldigt mycket är mer eller mindre självklart för valpägaren att lära valpen. Ex vis rumsrenhet, gå i koppel, komma då man ropar på den, och mycket annat.

Det jag tycker är viktigt att ”lära” valpen, eller kanske ska jag säga ”uppfostra” valpen, är mycket mer än så.

Självklart ska du mer eller mindre direkt lära valpen olika saker med hjälp av belöningar. Det är också viktigt då valpen är liten. Dels bara för att vissa saker är bra att valpen kan, men också så att valpen lär sig att det lönar sig att samarbete med dig.

Men det jag tycker man pratas alldeles för lite om då det gäller träning/uppfostran av valp, är olika kravställningar.
För eller senare i din hunds liv kommer ni hamna i situationer där du måste ställa ett krav på din hund. Det kan handla om ett plötsligt hundmöte som går fel, om ett allvarligt veterinärbesök, eller andra vardagliga situationer där det du ”lärt” valpen med inlärning helt enkelt inte räcker till.

Tänk dig tio veckors valpen som du för första gången faktiskt måste hålla i. Kanske för att lägga om ett sår, för att ta bort en fästing, eller någon annan orsak.
Då är det inte alls osannolikt att valpen i denna för valpen kravfyllda hantering – ”jag måste vara still”- faktiskt börjar bita dig, protestera, och är allmänt jävlig.
Om du inte redan då lär valpen att det finns ”vissa måsten” i livet, och istället går runt dessa problem med klassisk inlärning/belöning, då finns faror.

Denna valp blir äldre, och snart en vuxen hund. Plötsligt en dag måste du av olika orsaker göra det du ”rundade” när hunden var valp – Kravställning.
Den vuxna hunden som aldrig varit med om detta kommer då agera precis likadant som jag beskrev ovan att valpen gör. Skillnaden är nu bara att hunden är stor, att det inte längre är en protesterande valp som bits, utan en vuxen hund som bits med större skador som följd.

Många som kontaktar mig med hundar som har stora problem missade just detta med kravställning med den unga hunden. Nu när hunden är stor, och protesterar precis på samma sätt som en valp naturligt gör, då hotas den vuxna hunden av avlivning.

Jag har många gånger kritiserat många valpkurser. Inte för det man gör på valpkurserna, utan mer för det man inte gör.
På en valpkurs lär hundägaren och valpen sig många saker, ex vis grunder i –
inkallning, inlärning, socialisering med mera (detta är bra), men jag anser att man både gör det alldeles för enkelt för sig, lurar valpar och valpägare, när man helt enkelt duckar för kravställning. Många gånger blir det bara ett godismatande där en godisbit och positiv inlärning gör att man slipper ställa krav. Detta anser jag måste förändras, och jag anser dessutom att detta – ”duckar för kravställning” – många gånger skapar de problemhundar vi har relativt mycket av.

Vilken typ av kravställning kan man då lägga in i dessa valpkurser?

Exempelvis då alla hundägare sätter sig i en ring för att fika. Istället för att på olika sätt försöka avleda/locka till sig valpen/lära valpen att vara lugn vid ägarens sida, menar jag att man borde börja ställa krav på valpen. Kanske på samma sätt som jag gör då jag klipper klorna på mina hundar. Valpen ska ligga mellan mina ben en kort stund.
All kravställning ska vara anpassad efter den individ man tränar, och det ställer krav både på hundägare och inte minst instruktörer, men det är viktigt anser jag.

Det är naturligt för oss föräldrar att ställa krav på våra barn – ta exempelvis vaccination av barnet. Visserligen lockar vi kanske med en glass efteråt, men kravställningen finns där. Vi håller hand, vi säger att det är ok att vara ledsen, men barnet måste ta sprutan – punkt!
Jag önskar att vi hade samma enkla sunda tänk då det gäller våra valpar.

Så, jag är inte kritisk till vad man gör med valpen, jag är bara lite kritisk till vad man ofta inte gör.


Bör jag leka med min hund så att den morrar och bits?

Jag startade mitt midsommarfirande på TV4 och Nyhetsmorgon, där jag bland annat pratade om hur man ska göra med hunden på midsommar, och sommaren överhuvudtaget.

Sedan åkte jag ut till mitt ställe på en ö, och bara njöt av lugnet. Självklart med massa hundar, bland annat med godingen ”Stella” på bilden nedan.

Jag håller just nu på med det sista till mina nya bok som kommer att släppas i november. Där har du möjlighet att få med en av dina bilder på din vovve om du så önskar. Håll koll på min Instagram @hundcoachen framöver så kommer mer info.

 

Bör jag leka med min hund så att den morrar och bits?

Hundar leker inte med dockor eller med bilar, det vet ju alla. Och frågan är om ”leken” vi kan göra med vår hund, eller som hundar gör med varandra, egentligen handlar om lek som vi ser på ”lek”, eller om det har ett viktigare syfte.
Utan tvekan gillar de flesta hundar det vi kallar ”lek”, och hundarna gillar när vi – husse eller matte – är med i leken.
Varje gån jag lägger ut en film eller bild på mina sociala medier där mina hundar leker med mig, morrar åt mig, biter i mig, så får jag kommentarer och frågor om detta verkligen är bra?

”Lek” för en hund är en aktivitet hunden mår bra av. I leken lär sig hunden och individen den leker med, att lära känna varandra, att bli bättre på att kommunicera med varandra. Min uppfattning är att detta är väldigt bra även för dig och din hund.

Men om hunden biter för hårt, vad gör jag då?
Då låter jag helt enkelt hunden märka att jag inte tycker detta är okej.
Om hunden morrar, vad gör jag då?
Morret i sig betyder inget alls. Kommer ljudet i samband med lek, morra tillbaka då och lär dig känna din hund ännu bättre.

Jag har ingen aning om vad ”tro’n” om att det skulle vara dåligt eller farligt att leka med sin hund kommer ifrån.

Mitt tips och råd är – Lek så mycket du orkar och vill med din hund 🙂