Övertolka inte vad din hund gör eller inte gör.

1 kommentar till Övertolka inte vad din hund gör eller inte gör.
Pacco, vilande i soffan. Hans favoritplats.

Det finns många ”skrönor” eller i alla fall ”stelbenta” förklaringar eller påståenden omkring hundar som bara ställer till besvär för hundägare.

Hunden som hoppar upp på människor och vill komma upp i huvudhöjd – Det tyder på dominans…!
Så enkel är det inte alls. Det är till och med så att det sällan är så.
Att säga så, det är som att säga att om en människa tar tag i dig så är den hotfull eller aggressiv. Det kan ju också vara så att en människa tar tag i dig för att krama dig….. det är ju en viss skillnad.

Hunden stirrar dig i ögonen för att utmana dig…….. Eller så vill den bara kommunicera med dig.

Om du stirrar på en hund utmanar du hunden…… eller så har ni bara en fin kommunikation.

osv osv…..

Att hunden exempelvis hoppar upp i ansiktet på folk säger egentligen ingenting. Det är snarare hundens attityd och kroppsspråk som berättar något. inte själva hoppandet i sig.

När vi pratar om hundar, om hundens sätt att vara, hundens sätt att kommunicera, så både krånglar vi till det, och samtidigt gör allt för enkelt.

Hundar är som du och jag.
Ibland kramar jag en person för att det är mysigt, men det kan också hända att jag kramar en person i syfte att brotta ner denna (slagsmål)… Fysisk kontakt båda två, ser snarlikt ut, men betyder helt olika saker.

När jag och min partner tittar varandra djupt in i ögonen betyder inte det samma sak som om jag skulle stirra en främling på stan i ögonen… eller hur?

Om jag lägger ut en bild/film där exempelvis Pacco står över mig när jag ligger på rygg, så kan jag få frågor/påståenden i stil med – ”Är det där lämpligt att visa sån underkastelse mot sin egen hund?”
Eller, ”En hund ska aldrig få stå över en person så där, det bygger dominans” osv…

Såna frågor/påståenden gör mig lite ledsen…. kan vi inte mer om hund i Sverige 2021.
Om Pacco står över mig i en mys/bus – stund, så är det ju bara positivt och bra.

Så, det jag menar är egentligen – Övertolka inte allt din hund gör eller inte gör.

Jag hoppas du förstår vad jag vill komma med mitt något virriga inlägg. Jag får skylla på att jag gör inlägget sent och att jag egentligen borde ligga och sova nu. Hoppas du förstår lite hur jag tänker och menar i alla fall 🙂


Så här tar du hand om hunden på nyår.

1 kommentar till Så här tar du hand om hunden på nyår.

På denna länk finns en timmes föreläsning om hur du gör på nyår, och hur du tränar hunden som är ljudkänslig.

https://l.instagram.com/?u=https%3A%2F%2Fboon.tv%2Ffredrik-steen-hundcoachen%2Fvideos%23latest&e=ATPb-G3-sTJVn1WBpNSJWsVPkdvbbay1QlVCZiA5W_fw_dgC7L2nF-G6FbEtmHCjNODdvdfZ2AAqwTQ4v80qwg&s=1

VAR RÄDD OM HUNDEN PÅ NYÅR

Ljudkänslighet hos hund är relativt vanligt. Nästan alla valpar föds med en viss ljudkänslighet, och rädsla för ljud. Med tiden och erfarenhet försvinner oron och rädslan för vissa individer, för andra blir det bara värre.

Men nu är det strax nyår, så nu gäller det förbereda sig inför det.

1/ Se till att ha säker utrustning på hunden. Ha det redan nu eftersom det redan nu har börjat smälla ute. En säker utrustning så hunden inte kan kränga sig ur utrustningen och springa iväg i panik. Varje år springer hundar bort i panik…… Ta detta på allvar.

2/ Gör i ordning ett utrymme, ett ”safe-room”. Ett utrymme där hunden ligger skönt, ett utrymme där hunden får ett gott tuggben, ett utrymme där du kan spela hög musik, ett utrymme där eventuella fönster är täckta och gärna ljudisolerade så gott det går. Ligger hunden här så maskeras ljud och ljus utifrån på ett väldigt bra sätt. Även den ordentligt rädda hunden klarar av nyår bättre i detta utrymme.

3/ Har du möjlighet att ha din hund tillsammans med en väldigt trygg hund är det bra. Den trygga hunden lugnar den rädda hunden.

4/ Man kan ta fetvadd och ha i öronen på hunden. Det dämpar ljud bra och lugnar hunden. Börja träna detta redan nu så hunden hinner vänja sig.

5/ ”Vänd på dygnet”…… Se till att rasta hunden sista gången på 2020 kanske redan vid 17 tiden. Lägg sedan hunden i ”safe-room” till en bit efter tolvslaget.

6/ Första dagen på 2021, börja förbereda hunden inför nästa nyår.

7/ Har du en säker hund, en hund som aldrig blir rädd – ha respekt för detta ändå. Jag ”skyddar” alltid ALLA mina hundar från nyårsdygnet och alla otäckheter. Rädslor är klurigt. Även om hunden inte verkar vara rädd, eller bli nervös, så kan den bli det. Tyvärr kan det komma smygandes och man märker det först långt senare.

Var rädd om din vovve nu. Vidtar du dessa åtgärder ovan så kommer detta att gå bra.
/ Fredrik Steen


Jag arbetar vidare med Fyran.

4 kommentarer till Jag arbetar vidare med Fyran.
Lilla Nymo och Alexander.

Det har varit en intensiv höst/vinter för mig. Covid-19 har påverkat mig precis som pandemin påverkat alla andra.
Man får hitta nya vägar, finna andra sätt att arbeta. Man får vara mer kreativ och hitta på idéer. Problemet är bara att 99 av 100 idéer man kommer med går inte att genomföra.
En del människor tror att mycket ”kommer gratis”, men det är inte min erfarenhet. Inget kommer gratis. Bakom allt man gör ligger det enormt mycket arbete, mycket arbetstid, och enormt många ”Nej tack, det är inget vi tror på”.

Det är på många sätt en tråkig tid vi lever i just nu. Inga aktiviteter man kan engagera sig i, inga besök, och inte ens en Luciakaffe med mamma och pappa.

Men vet du vad…. Det här är övergående. Allt blir bättre, vi kommer förbi det här. Men vi måste vara rädda om varandra tills dess.

Jag arbetar vidare med Fyran –

Fyran har blivit lite äldre, lite busigare, lite kaxigare. Vi är fortfarande i en fas där han är extremt gullig, men jobbig. Han är inte rumsren, och har inte riktigt fattat att han inte får bitas, inte plocka med skor, inte hålla på med julpyntet…..

En typisk valp alltså… jobbig som tusan.

Jag har börjat lite med inlärning eller i alla fall det jag brukar kalla ”nyckel till inlärning”, alltså försöker lära honom att det lönar sig att samarbeta.
Jag lugnar mig en stund med det man brukar kalla lydnad, och ligger kvar i fasen jag tycker är så viktigt – uppfostran.

Rumsrenheten är det bara att jobba vidare med. Vissa individer går det lättare med, andra svårare. Men Fyran är så ung än, så jag kan inte säga än vilken typ av hund han är.

På Julafton får ni se Fyran och mig på teve igen.

Nu ska jag ta en kvällsrunda med alla vovvar, sen blir det en dusch och sängen.
Ha en fin fredagskväll 🙂


Fyran måste förstå att det är förbjudet i vår familj/flock.

2 kommentarer till Fyran måste förstå att det är förbjudet i vår familj/flock.
Fyran – Nyhetsmorgons nya tevestjärna.

Storpudelvalpen Fyran, nu 12 veckor. Han ska bli ledarhund, i vilket fall är det vår målsättning.

Jag tänkte att jag i bloggen framöver ska uppdatera dig lite hur allt går, vilka utmaningar vi står inför, hur träningen går och så vidare.

Att ha en ung valp, det är som ”rosa skimmer” i blandning av ”det jävligaste jag vet”.

Det är jobbigt, det är bökigt, det är full fart, det är utmaningar…… men det är oxå väldigt mysigt.

Den första tiden inriktar jag mig på flera saker.
Dels är det viktigt att man redan från början försöker lära valpen att känna sig trygg när man lämnar den ensam. Att en ledarhund kan lämnas ensam utan oro är väldigt viktigt. Dels för den synskadade, men också för hunden. Detta måste man träna på, det tar lite tid. Men ju fortare man börjar med den träningen, desto lättare går det.
Jag börjar alltid med den träningen när jag själv finns kvar i bostaden. Ställer för ett galler in till köket, där får Fyran vara när jag är i resten av huset. Sen utvecklar vi och går vidare.

En annan del som är viktig – Det är uppfostran!
Alltså, att jag tar vid där Fyrans mamma lämnade över till mig.
Jag sätter gränser, visar vad som är ok och inte ok. Här arbetar jag inte med belöningar (det gör inte tiken med sina valpar heller), utan mer tillrättavisningar och lär valpen att ett ”nej” är ett ”nej”.
I vår flock får Fyran inte tigga mat, han får inte vara i möbler, han måste klara av att jag hanterar honom (klo och pälsvård som exempel).
Samma sak gäller här, gör man detta arbete ordentligt blir valpen både tryggare och bättre.

Sedan börjar jag också med att lära Fyran att kommunicera och det jag brukar kalla ”nyckeln till inlärning”.
Jag vill att Fyran så fort som möjligt ska förstå att det verkligen lönar sig att kommunicera med mig, att det verkligen lönar sig att försöka göra saker jag vill att han ska göra.
Denna träning görs uteslutande med positiv förstärkning och med belöningar.

En sak jag börjat märka de sista två dagarna, det är att Fyran gärna vill rida på mina barn, detta är något jag måste få Fyran att förstå är förbjudet.

I all träning med Fyran vill jag också förstärka hans självförtroende i allmänhet, Inte för att han just behöver det, men samtidigt är en hund med ett starkt självförtroende alltid en tryggare hund. Det går alltid att göra starkare, det går alltid att förbättra.
Kan en hund ha för bra självförtroende?
Nej, absolut inte.

Just detta med att stärka en hunds självförtroende har jag en web-föreläsningen om den 1 december. Än så länge finns det kvar biljetter, gå in på
www.fredriksteen.se och klicka hem en biljett om du vill vara med 🙂

Ha nu en riktigt fin helg 🙂


En hund straffar inte, då blir det bråk…..

4 kommentarer till En hund straffar inte, då blir det bråk…..

En hund ”bestraffar” inte en annan hund i flocken.
En hund blir stressad av straff, straff skapar konflikter och förstör harmonin i flocken/familjen.

Däremot arbetar en hund med att ”förekomma”…..

Tänk dig –

En hund ligger på en skön sovplats.
Du sitter i en skön fåtölj.

En annan hund vill ta över sovplatsen.
En annan person vill ha din fåtölj.

Hunden med sovplatsen morrar och ”säger” till den andra hunden – Det är min sovplats…!
Du säger till personen – Jag vill sitta här, du får sitta någon annanstans.

Så långt är hundar och människor likadana……., men vi fortsätter –

Hunden med sovplatsen lämnar sin plats för att gå och dricka.
Du lämnar din fåtölj för att gå och dricka.

När hunden kommer tillbaka till sin sovplats har en annan hund tagit den.
När du kommer tillbaka till din fåtölj har en annan person tagit fåtöljen.

Men nu är vi människor annorlunda mot hur hundar är –

Hunden ser att en annan hund tagit platsen, går därför iväg och hittar en annan plats. (helt konfliktfritt)
Du ser att någon sitter där du satt, du startar en diskussion – ”jag satt ju där”.

Detta måste vi tänka på när vi arbetar med hundar. En hund kan ”försvara” en tillgång. Men har tillgången tagits av någon annan är den helt enkelt ”förlorad”.
Detta gäller sovplatser, tuggben eller vad det än kan vara.

Tänk dig då hur tokigt det blir för hunden när vi bestraffar hunden för något den nyss gjort.
Tänk på att alltid agera INNAN hunden gör fel, inte efter.
Tar hunden en macka som ligger på bordet, du bestraffar den – Det förstår inte hunden, och du förstör bara er relation.
Men om du säger till hunden innan den tar mackan, då förstår hunden och du ”pratar” med hunden på ett sätt hunden faktiskt kan ta till sig.

Detta önskar jag alla hundägare tänkte på lite mer 🙂


Min lilla storpudel.

5 kommentarer till Min lilla storpudel.
Min lilla Pudel, som är en storpudel. Tv4, Nyhetsmorgons nya teve-valp.

Lilla valpis får sitt namn framröstat av tittarna om en vecka. Tills dess går han under namnet valpis.

Det är både spännande och skoj att bli ägare till en pudel. En ras jag aldrig haft förut. Dessutom är det en spännande resa vi ska göra tillsammans.
Resan mot – Ledarhund.

Det är en hel del saker jag måste lära lilla valpis, som jag aldrig lärt tidigare hundar. Detta kommer du få vara med och ta del av på Nyhetsmorgon och på min Instagram @hundcoachen

Du missar väl inte att jag har föreläsningar på webben var fjortonde dag. Nästa gång är den 17e november.
Klicka hem en biljett om du vill vara med. Det gör du lättast på www.fredriksteen.se

Sen vill jag påminna dig om reflex… Att du och hunden har reflex på er, det räddar liv. Det är i princip omöjligt att se er i mörkret utan reflex, så snälla använd det.

ha nu en fin lördagkväll / Fredrik Steen


Hårda och mjuka metoder – En ickefråga!

3 kommentarer till Hårda och mjuka metoder – En ickefråga!

En labradorvalp på snart 4 veckor…… helt ärligt, är inte detta det sötaste som finns… förmodligen är det så.

”Fredrik, är du för hårda eller mjuka metoder?”
”Fredrik, om du ska placera dig i ett fack, tillhör du då den hårda skolan, eller den mjuka skolan”

Liknande frågor får jag dagligen…. och jag vet helt inte vad jag ska svara.

Vad skulle du svara om du fick frågan – När du mördar, mördar du helst med kniv eller strypsnara?

För det är ju trots allt så att ”hårda/mjuka” innebär ”snälla/elaka”.

Detta blir ju helknäppt.
Det var bara någon vecka sedan jag fick den frågan på en intervju av en journalist, och frågeställningen i sig vittnar bara om total okunskap i ämnet.

Ingen, aldrig…. ska någon vara elak mot sin hund. Aldrig någonsin.

All inlärning ska ske med positiv inlärning. Uppfostran ska ske med etiska och moraliska metoder. Precis som med barn.

Jag tar ett exempel jag tagit tusen gånger förut –

Jag sitter och hjälper min son med skolarbetet. Jag stöttar, hjälper och motiverar genom att erbjuda en glass då vi gjort klart. – Mjuka metoder, eller?

Plötsligt börjar min son riva sönder skolboken, förstör den totalt……….. Då säger jag åt min son att sluta omedelbart, och berättar varför man inte ska göra detta, och säger oxå tydligt att jag aldrig mer vill se något liknande – Hårda metoder, eller?

Det är här jag inte hänger med… det är här jag inte förstår. Varför vill vissa lägga in olika hundträningstekniker i hårt eller mjukt?

Hundträning ska vara en rättvis träning mot hunden, den ska bygga på positiv förstärkning.
Uppfostran bygger på krav och relation, att våga sätta gränser…… aldrig våld eller annat.

Så snälla, fråga mig aldrig mer om jag använder hårda eller mjuka metoder.
Jag använder mig av en individanpassning som är rättvis mot hunden, och en kommunikation med hunden som är etisk och moralisk riktig och bygger på respekt för en annan individ.

Blanda för tusan inte ihop – när jag ska lära min rottweiler att krypa på kommando, med när jag ska ta loss min rottis från grannen han just bitit sig fast i……


Snart lämnar jag iväg Steffi.

3 kommentarer till Snart lämnar jag iväg Steffi.

Jag lämnar Steffi snart, dessa två godingar får trösta mig när det är som tyngst.

I morgon, måndag, kliver jag och Steffi in i Nyhetsmorgon förmodligen sista gången tillsammans. Hon är stor tjej nu, och är så förberedd på kommande uppgifter och arbete som det bara går.

Nu ska hon tillbaka ner till Kustmarkens hundtjänst och först prövas till vad hon passar som. Kanske som ledarhund, vårdhund, assistanshund, eller kanske en ny typ av hund inom polisen – förhörshund.

Förmodligen klarar hon av allt, men det som är minst lika viktigt är vilket hon kommer att gilla bäst. Det är minst lika viktigt. Jag kommer att vara med henne i två dagar vid överlämnandet, och vara med att utvärdera lite.

Många frågar mig – ”Hur kan du vara så hjärtlös och lämna iväg henne?”

Att lämna en hund vidare till ett liv där hunden kommer vara i absolut fokus dygnet runt, året om. Att lämna iväg en hund som kommer bli en livskamrat och individens enorma hjälte dagligen, att lämna iväg en hund som kommer få den bästa skötseln en hund kan få, mest kärlek av alla hundar i världen…….. Jag vore sannolikt en egoist om jag inte lämnade henne.

Det är otroligt ledsamt för mig. Jag kommer gråta när jag lämnar henne, jag kommer gråta till och från några dagar innan sorgen lägger sig lite. Sedan en dag får jag ett filmklipp på Steffi. Ett filmklipp där jag ser glädjen och stoltheten i hennes ögon, där jag ser att hon hamnat rätt, då känns allt bättre igen.

Vi skulle knappt ha några tjänstehundar i Sverige om det inte vore för alla icke-egoistiska personer som lämnar sina hundar till arbete. Färre polishundar, knappt några ledarhundar, få tullhundar osv…..

Klart mitt hjärta brister……. så klart kommer jag att sakna henne. Men jag har daglig koll på henne ändå. Och hon kan inte man på ett bättre ställe.
Jag unnar denna lilla svarta och helt fantastiska labrador detta.

Jag älskar henne och det gör ont………..


Mitt koppel är riktigt bra.

4 kommentarer till Mitt koppel är riktigt bra.


Ett ”retrieverkoppel”, det är koppel och halsband i ett. En bit rep med en ögla där kopplet löper i som bildar halsband.
Jag älskar ”retrieverkoppel”, det är bara en stor hake på dessa – Det är att det normalt sett är strypande funktion på dessa koppel.

Därför har jag och Agria tagit fram ett eget ”retrieverkoppel”. Ett där det finns en spärr vilket gör att det är lika bra som ett vanligt ”retrieverkoppel”, men helt utan strypande funktion.

Detta är mitt absoluta favoritkoppel i vardagen.

Dessa skålar…. det är platta när de inte används. Perfekt att ha med på promenader, till fjälls, eller bara ha i bilen.

Min mössa…. med en liten vovve på (min streck-vovve/logotype)

Dessa produkter, och en hel del andra saker, finner du på www.agriashop.se


Jag vill att du och din hund ska vara lyckliga tillsammans.

5 kommentarer till Jag vill att du och din hund ska vara lyckliga tillsammans.

Det är underbart att äga en hund, det är fantastiskt att ha en eller flera hundar i familjen. Det tror jag alla hundägare är överens om.

Men det finns saker som kan bli bökiga och på så sätt göra huidägandet negativt.

Därför tycker jag det är viktigt att du tänker på –

  • Att lära valpen/hunden redan från början att den klarar sig ensam hemma. Vänta inte med detta. Besväret går inte över, blir inte bättre med tiden. Du måste ”göra jobbet!”
  • Att lära valpen/hunden att det lönar sig att kommunicera med dig. Ju snabbare du börjar träna detta, desto lättare kommer allt gå i framtiden. ”Gör jobbet!”, du måste träna detta.
  • Att lära valpen/hunden att klara av och acceptera en kravställning. Vare sig du vill eller inte kommer du och din hund komma i situationer under livet där detta är avgörande om ni ska ”lyckas” i situationen eller inte.
  • Att lära valpen/hunden att hantera ”hundmöten”. Träningen måste börja från dag 1, i alla fall om man vill arbeta positivt och inte senare hamna i problemlösning.
  • Att lära valpen/hunden gå i koppel.
  • Att lära valpen/hunden att komma på inkallning.

…… och säkert mycket mer.

Lär man valpen/hunden detta så blir hundägandet ännu bättre, mer konfliktfritt, och du och din hund kan njuta ännu mer av er samvaro.

Jag hör att många tror att ”problem” (inom ovan nämnda punkter) växer bort. Men jag menar generellt att så inte är fallet. Tvärtom blir problemen djupare för var dag.

Jag skriver oxå ”Gör jobbet”, för precis så är det. Man måste lägga några extra minuter i början för att hunden ska lära sig, men varje minut man investerar i sin hund är guld värda över tid. Repetera och träna, det är något man verkligen måste göra.

Hur man tränar på detta ovan har jag skrivit många gånger o m här i bloggen (och kommer skriva mer), och på min Instagram @hundcoachen lägger jag in inlägg nästan dagligen om just detta.

Investera lite lite mer tid i din vovve, gör jobbet, jag lovar att du och din hund kommer kunna njuta av varandra än mer då 🙂