Tolv vuxna, fyra barn, fem hundar, en superallergisk, och en hundrädd…..

Skärmavbild 2016-06-26 kl. 22.45.18

Skärmavbild 2016-06-26 kl. 22.45.07

Skärmavbild 2016-06-26 kl. 22.44.56Skärmavbild 2016-06-26 kl. 22.44.40Skärmavbild 2016-06-26 kl. 22.44.00

Hoppas du har haft en lika fin helg som jag har haft.

Nu äntligen är jag hemma i bostaden igen och har äntligen kommit i säng. Nu måste jag sova, men i morgon hörs vi igen.

G’natt.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Detta vill jag rekommendera alla hundintresserade barn och ungdomar….

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 08.04.23

Under Svenskt Schäfermästerskap varje år anordnas ett ungdomsläger i direkt anknytning till mästerskapet.
Allt börjar torsdagen den 28 juli och går i fyra dagar. Man behöver inte alls ha schäfer för att vara med. Förra året var min äldsta son – William och LillaNymo – med på lägret.

Så detta vill jag alltså rekommendera starkt, och det är gratis!

Du kan läsa mer om detta på Schäferhundklubbens hemsida.

Vi syns där!!!!!

 

Nu ska jag slänga mig i duschen, sen iväg på teveinspelningar. Hörs senare!

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 4 Kommentarer

Munkorg – Inte alls så dumt!

Skärmavbild 2016-06-20 kl. 20.11.29

 

Full fart hela dagen fram till nu. De sista timmarna fram till nu har jag ägnat mig åt att handla inför midsommar. Helt hysteriskt vad med grejor jag kom på att vi behövde ute på ön :-)

Fyra hundar kommer att vara med i midsommar. En schäfer, två chihuahuas, och LillaNymo så klart. Samt kanske någon bonusjycke… ;-)
Det lär bli en del spring nere vid strandlinjen. Underbart härligt!!!

Dessa hundar känner inte varandra, så vi får se hur det går. I största möjligaste mån försöker vi givetvis låta hundarna socialisera sig själva med varandra, utan vår inblandning. Men hela tiden ett vakande öga över dem. Skulle det bli bråk då går vi in och bryter direkt.
Den gamla skrönan, “låt dem göra upp”, är absolut inget jag vill rekommendera. Tvärtom, det avråder jag starkt ifrån. Sällan blir hundar “vänner” efter ett rejält hundslagsmål, snarare riktiga ovänner. Och de skador som kan uppstå kan till och med bli så allvarliga så att någon hund avlider.
Så tänk aldrig – låt dem göra upp!

Skulle tre av dessa hundar vara genomsnälla, men en lite dum. Då skulle man kunna tänka sig att sätta munkorg på denna. På så sätt kan man vara mer avslappnad och då brukar det gå ganska bra efter en liten stund. Men vi får se hur det blir och går :-)

Detta med munkorg, är en lösning som kan vara bra vid många olika tillfällen. Om inte annat för att som ägare kunna vara lite lugnare i olika situationer, och på så sätt ge hunden bättre signaler. Viktigt att tänka på är bara det att hunden redan innan dessa situationer ska vara van med att ha munkorg på sig. Samt tycka om att ha munkorg på sig.
Det brukar jag lära alla mina hundar, man vet aldrig när det kan vara bra att ha.

Jag brukar lägga en godisbit i munkorgen som hunden får ta upp själv. Sedan sätter jag på och tar av munkorgen och ger en godis….. och så vidare. Snart är munkorgen något som är positivt för hunden.
Sedan kanske jag sätter på hunden munkorg ett par minuter innan vi ska gå ut, och tar av den innan vi går ut….. och så vidare. Det finns många bra knep för hur man lär sin hund att gilla att ha munkorg på sig.

Inte alls dumt att lära hunden, om du frågar mig :-)

 

Kanske skadar sig hunden och du måste trots smärta hos hunden vårda den – Kan vara bra med munkorg!
Kanske nafsar hunden dig då du klipper klorna – Kan vara bra med munkorg!
Kanske är din hund lite osäker omkring andra hundar och kan göra illa andra trevliga hundar till en början – Kan vara bra med munkorg!

Ja, du fattar :-)

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 9 Kommentarer

En desperat ung grabb, och hans jobbiga schäfer!

Skärmavbild 2016-06-17 kl. 14.49.01

Skärmavbild 2016-06-17 kl. 14.48.47

Idag har varit en mysig dag. Min söner var med mig på jobbet halva dagen, och sedan träffade jag en annan ung grabb så behövde hjälp med sin schäfer.

Den unga man, schäferägaren, har fått ultimatum från sina föräldrar – Få stil på jycken, annars måste han bort!
Han har mejlat mig ett flertal gånger, och idag hade jag en lucka.

Vi träffades och diskuterade igenom problemen. Han berättade att målsättningen var att tävla framöver, och att han hade en bra tävlingslydnad. Men att hunden skällde på allt och alla. Vid besök, vid hundmöten, och även ibland mot främmande människor.
Han fick visa lite lydnad för mig, jag gav honom några tips. Lydnaden såg riktigt trevlig ut.
Sedan tittade vi på problemen, och kanske kan man säga att det var typiska schäferproblem.
Han hade fått hjälp tidigare utan resultat. De tips han hade fått då var att avleda med den belöning han hade då han tränade lydnad, och att spruta vatten på hunden.
Att avleda med belöningen som han hade då han körde lydnad gick inte alls, den var helt enkelt inte intressant i dessa lägen. Att spruta vatten tyckte grabben gjorde hunden än mer aggressiv.
Jag tog det hela med ro, jag har sett detta hundratals gånger, och vet också att om man angriper dessa problem rätt så är det sällan några problem.
Att lösa problemet – skälla på besök, skälla vid hundmöten, utfall mot människor – separat är ofta ingen bra lösning, och jag förklarade för honom att det vore bättre om man arbetade med deras relation och möjlighet att kunna kommunicera med varandra.

Vi gjorde lite övningar i lugn och ro som handlar just om relation och kommunikation. Hantering av hunden, och kommunikationsövningar. Vi la ut en pinne på marken som hunden ville ta. Grabben fick tala om för hunden att den inte fick röra pinnen, och detta endast genom fysisk kontakt och kroppsspråk. Han fick leka med hunden helt utan hjälpmedel, han fick träna på att ha hunden ståendes vid sidan en längre tid helt utan aktivitet eller påverkan på hunden. Däremot visa hunden att detta gäller, och visa detta med endast fysisk kontakt och kroppsspråk. När vi hade tränat på detta i kanske 40 minuter tog vi en promenad.
Första hundmötet kom ganska snart. Jag sa åt grabben att inte låtsas om den mötande hunden och när hans hund agerade på något sätt som inte var okej, använda sig av de tekniker och kommunikation vi tidigare tränat på. Hunden svarade direkt på detta och belönades.
Promenaden fortsatte och vi sprang på grej på grej där hunden annars brukar uppträda på ett sätt som är störande. Det gjorde han inte längre.
Grabben ska återkoppla till mig dagligen nu under en vecka och träna på det jag visat.
Han var överlycklig för min hjälp och jag är övertygad om att grabben och hans hund kommer att fixa detta alldeles utmärkt framöver. En riktigt duktig hundkille med en trevlig hund som inte fått “rätt verktyg” bara.
Jag tror att hans bekymmer och problem nu är ett minne blott. Jag har filmat lite av vårt arbete, men han ville höra med mamma och pappa först innan vi eventuellt lägger ut det.

Det är såna här dagar som gör att man orkar hålla på. Underbart kul!!!

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 11 Kommentarer

De hundägare som har turen, eller oturen, att få min hjälp behöver aldrig betala en krona.

Skärmavbild 2016-06-16 kl. 19.48.48

Titta vilken goding :-)
(Hunden på bilden har inget med innehållet i inlägget att göra)

Jag får en hel del kritik. En del kritik är sannolikt riktig, några andra mindre riktiga. Men så är det.
Det sista jag fick reda på var att en bloggare målat upp mig som en hundmördare på sin blogg. Detta kommer jag inte tolerera längre och kommer vid möjlighet driva detta civilrättsligt. Det gäller andra saker också. Lite less på alla dessa påhopp även om det är en del av mitt arbete. Och jag har i mitt bolag som har med hundar att göra en budgetpost för just detta nu för tiden.

En annan sak jag är lite less på är “sura miner” från några få bara för att jag inte har möjlighet att hjälpa just dessa då de har ett stort behov.
Jag har under hela mitt liv inte tagit en enda krona i betalning för de hundar och hundägare jag hjälpt. Som det känns just nu kommer det heller aldrig att ske i framtiden. Jag vill helt enkelt inte det.
Så de hundägare som har turen (eller oturen enligt andra) att få min hjälp behöver aldrig betala en krona. De hundägare jag hjälper är alltså INTE att betrakta som kunder.
Den här hjälpen sker alltid på min fritid, och om jag har tur att vara i krokarna av var hundägaren bor. Därför får många hundägare som kontaktar mig antingen ett telefon nummer till någon av mina skickliga kollegor, eller ett “kanske” och att jag kan återkomma då jag passerar deras stad där de bor (i mån av tid). Väldigt många blir glada över detta svar, men en del blir väldigt besvikna och går på om att hunden kanske måste avlivas pga mig, eller att jag är en väldigt dålig hundcoach, eller i alla fall väldigt oproffessionell.

Jag blir också anmäld en hel del.
Och till dig som funderar på, eller redan har gjort, anmält mig till skatteverket, att jag tränar hundar mot ersättning eller mot byte av tjänster, så kan jag säga att det är bortkastad tid. Jag byter aldrig tjänster eftersom det är just skattepliktigt. Jag tar aldrig betalt, för jag vill inte och behöver inte. Jag tar däremot gärna en kopp kaffe, och ett och annat träningstips för att hålla min fysik i ordning. En kopp kaffe och träningstips för de som har något att komma med, det tror jag inte skatteverket har några som helst synpunkter på.

Så, med det griniga inlägget hoppas jag läget är lugnt. Och får du hjälp av mig, jag älskar att hjälpa hundägare som behöver hjälp, så är i alla fall trösten just nu att jag inte tar betalt :-)

I morgon kväll, fredag, då dömer jag en kvällstävling ute på Järfälla BK. Kom dit och säg – hej – vet jag och njut av duktiga hundar och hundförare :-)

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 16 Kommentarer

Drag i koppel, borta på några minuter.

Skärmavbild 2016-06-15 kl. 21.41.52

Den här härliga vovven med dess ägare vann en träning med mig för en tid sedan på Agria.se
Häromdagen träffades vi, och det vi arbetade mest med var – drag i kopplet!
Vi tog en promenad så jag fick se hur det hela såg ut. Och det var klassiskt.
En hund som drog mot stolpar, mot luktfläckar, mot allt som var intressant.

Vi pratade lite om problemet och jag berättade om hur jag såg på det hela. Den första övningen vi gjorde var att stå stilla. Att stå stilla med en hund, och att hunden finner sig i det utan att dra bort från den stillastående ägaren, är enligt mig lektion 1A i detta. Ägaren ska inte säga något kommando så som sitt, ligg, eller stanna. Utan bara stå still och “berätta” för hunden att det får du också göra.
Det gick enkelt och fort, och gjordes med hjälp av fysisk kontakt och kroppspråk. Inte koppelhantering.
Ganska snart förstod hunden vad vi “berättade” och ganska snart anpassade sig hunden till detta.
Sedan gick vi sakta framåt. När hunden började dra i kopplet, vilken den har gjort i fyra år, agerade vi precis på samma sätt som då vi stod stilla. Hunden förstod genast budskapet, och bara efter några minuters träning gick hunden glatt och uppmärksamt vid sin duktiga ägares sida.

Detta var en otroligt lättlärd och fin hund, som mer eller mindre omedelbart slutade med att dra i kopplet.
Orsak?
Genom kommunikation på ett sätt som hunden faktiskt förstår, så anpassade sig hunden omedelbart.

Vanlig fel hundägare gör som ger ett resultat – hunden drar i kopplet!
-Ägaren ger med sig då hunden drar mot något. På så sätt lär man egentligen hunden att det lönar sig att dra i kopplet.
-Ägaren accepterar drag i kopplet idag och i morgon, men blir sur på hunden i övermorgon. Dagen efter det så är det okej om hunden drar i kopplet igen. Alltså en oerhörd inkonsekvens.
-Ägaren är för tråkig i hundens ögon och måste bli mer spännande för hunden på promenaderna.

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 12 Kommentarer

“Är man rädd för vatten då löser man det i vattnet, inte på land!”

Skärmavbild 2016-06-12 kl. 12.19.42

Om ett par timmar väntar skyddsdressyr. Dels med tävlingshundar, men också poliser. Jag älskar dessa blandade träningsgrupper. Alla kan lära sig något av varandra.

Sedan, efter skyddsträningen, ska jag träffa en ung kvinna och hennes hund. De har vunnit mig, eller i alla fall en timme med mig, i en tävling på Agria. Det ska bli både trevligt och intressant :-)

På en timme hinner man kanske inte så mycket då det gäller problemlösning, men jag är övertygad om att denna timme trots allt ger en hel del tips, svar på frågor, idéer och tankar, och en och annan “knuff” i rätt riktning för hundägaren.
Själv är jag bara glad – Ännu en hund, en erfarenhet, en hundägare, att lägga i “ryggsäcken”.

Ett vanligt problem många har, har ingen aning om det gäller denna hund och hundägare, är problem vid hundmöten.
Det största felet hundägare gör då det gäller detta problem är – Stress, undvikande, oro – och hanterar man inte detta, då löser man inte problemet.

Har man problem med hundmöten, då måste man lära sig bli glad då ett hundmöte blir av. Då kan jag ju träna. Istället för att undvika, ta ut avstånd, så ska man söka upp och komma nära. Istället för att ha bråttom därifrån ska man tvärtom be den andra hundägaren om ett par minuter så man i lugn och ro kan ta någon minut i absolut närhet av den andra hunden. Oron ska man lägga bort, du håller i din hund, den andra hundägaren håller i sin – Inget kan hända!

När jag arbetar med en hund som är besvärlig vid hundmöten så konfronterar jag alltid detta direkt och beslutsamt, samt nära.
Är hunden besvärlig på grund av rädsla, av aggressivitet, av stress och glädje, så gäller samma sak.
Handlar det om rädsla så fort man inte bort rädslan genom att systematiskt undvika andra hundar. Tvärtom söka upp problemet och lära hunden att den kan vara trygg med mig oavsett andra hundar. Gäller det aggressivitet så gäller samma sak. Då lär jag hunden att aggressiva beteenden tillsammans med mig i närheten av en annan hund inte är okej.

“Är man rädd för vatten då löser man det i vattnet, inte på land!”

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 8 Kommentarer

Specialsök med LillaNymo

Skärmavbild 2016-06-10 kl. 20.33.59

På mina två instagramkonton – @fredriksteen007 och @hundcoachen kan du se två korta filmer på LillaNymo och henne träning mot polishund och specialsökhund.

Det LillaNymo söker på just nu är en liten (halv sockerbit i storlek) bit av en kong. Men snart funderar jag på att köra in henne på sedlar alternativt vapen. Men det är ingen panik. Hon söker i alla fall alldeles utmärkt anser jag.
Lugnt och metodiskt, helt orädd för alla typer av lokaler och underlag, och ger aldrig upp.
Jag är väldigt nöjd :-)

I morgon åker jag ut till mitt paradis för första gången det här året. Jag ska lixom iordningställa det ena och det andra. Se till så att allt funkar, lägga i lilla båten, och rodds lite. Hädanefter kommer jag tillbringa varenda minut av min lediga tid där ute. I alla fall tills dess att snön faller igen.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Han är utbildad…..

Skärmavbild 2016-06-09 kl. 18.56.04

I morse var jag tillsammans med LillaNymo och Ziegerkamp Ice och besökte Nyhetsmorgon. Ämnet handlade om hur viktigt det är att låta andra hundar leka med andra hundar.  Men direkt efter sändning la jag ut denna bild med text både på min Facebook-sida och på min instagram.

Jag har efter detta fått en mängd frågor via instagram och mejl angående denna text ovan bild.
Är Ice skyddsutbildad, vad innebär det, vad är en VIP-hund?

Ice är till att börja med utbildad och tävlad i IPO. Där tävlar man i spår, lydnad och skydd.
Sedan, av orsaker jag inte vill vara detaljerad med, så utbildades han till en så kallad “VIP-hund”. Och lånas ut då och då. Var och till vem spelar ingen roll.
En “VIP-hunds” uppgift är att skydda en eller flera specifika personer, och göra det med full kraft. Anledningen till varför man har en VIP-hund kan vara flera. Kanske har man varit utsatt för hot om våld, eller våld och känner sig därför osäker. Kanske är man rädd för att någon familjemedlem ska kunna råka illa ut om man själv inte är hemma, och så vidare.
På ett kommando (fysiskt kommando, som kan förstärkas med ett muntligt kommando) kan ingen komma i närheten av personen som håller i Ice utan att bli ordentligt och rejält biten.
Hundens uppgift är alltså att på kommando försvara sig själv och andra den ska försvara.
Och för att ta sig förbi hunden måste man nog som antagonist helt enkelt döda hunden först. Hur tragiskt detta ändå låter så hjälper förmodligen även detta tragiska till med att ge “VIP-personen” tillräcklig tid för att komma undan eller tillkalla hjälp.

Personen som har VIP-hunden måste själv utbilda sig, utbilda sig tillsammans med hunden, och kontinuerligt fortsätta utbildningen. Detta för att upprätthålla säkerheten för att hunden verkligen är det skydd man tror.

En VIP-hund har jag utbildat flera av. Ofta finns det ett stort “hemlighetsmakeri” omkring dessa hundar och vilka som har dessa hundar.Ofta är det inget personen som har hunden vill “skylta” med. Hunden måste vara oerhört stabil mentalt. Den måste vara självsäker, bra nerver och bra dådkraft. Den måste också ha stora mått av skärpa och försvarslust.
Det stora problemet med att utbilda en VIP-hund är att hunden ska kunna vara mer eller mindre som vilken familjehund som helst….. tills det att kommandot kommer. Då ska hunden omedelbart tvärvända i sin uppfattning mot människor och försvara personen.
Det här ställer enorma krav på både utbildning av hunden och på hundens mentalitet.

Det är lite svårt att förstå detta då man ser fina Ice på teve gullandes med allt och alla, men jag själv ser hans blick och hans vaksamhet. Dessutom får jag ständiga “frågor” från Ice då han tycker att en person närmar sig för fort eller för plötsligt.

Rent juridiskt krävs inget speciellt för att ha en sådan hund. Regler och lagar – Strikt ägaransvar gäller – och en VIP-hund får inte bita någon mer än vad en vanlig familjehund får.
Enkelt och tydligt – Endast i nödvärn!

Hur utbildningen exakt går till är något jag inte heller detaljerat vill gå in på. Men en del påminner om vanlig skyddsdressyr, en del annat är väldigt annorlunda. Med en VIP-hund, till skillnad från en skyddshund man tävlar med, så måste denna hund fungera som bäst då allt annat på ren svenska “skiter sig”. När allt är som sämst, som jävligast, då ska hunden fungera som bäst. Och här måste man tänka till lite i dressyren.

Som kuriosa kan jag också berätta att lilla fina Ice också är svensk utställningschampion och Svensk segrare på segrarutställningen för schäfer :-) :-)

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 3 Kommentarer

Det enda ord jag kommer att tänka på just nu – Tragiskt!

Detta kan du läsa på aftonbladet.seSkärmavbild 2016-06-08 kl. 19.44.48

Skärmavbild 2016-06-08 kl. 19.44.15

Så urbota dumt så att jag saknar ord!

Det är så tragiskt detta. Och endast på grund av att ytterligare en hundägare romantiserar omkring sitt djur – hunden – och att hundägaren inte tar sitt ansvar.

Stackars lilla pojk, och stackars hund.

Hur kan man vara så naiv, så tanklös, så hänsynslös, mot alla parter och låta ett litet barn krypa in i en hundbur med en hund.
Den lilla pojken är ärrad för livet. Fysiskt och säkert också mentalt. Hunden får säkert någon form av “straff” och kanske till och med någon form av polisbeslut emot sig. Vem vet, kanske till och med avlivning…..

Och det sista i artikeln (om det nu tidningen skriver är sant) – “Hon anklagar inte hundägaren överhuvudtaget, men det borde göras en åtgärd om en hund agerar på det här sättet”

Jag finner inte ord över hur dumt det sista citatet är, finner inte ord.
Man utsätter inte en hund för detta, och den som har minst skuld i denna tragiska händelse – Det är den stackars hunden, och barnet!

 

Det är det enda ord jag kan komma på just nu – Tragiskt!

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 19 Kommentarer