Fyra snabba!

skarmavbild-2016-10-22-kl-12-19-01

I går kväll släppte jag “vardagen” och hängde på Idol och fredagsfinalen. Det blev ett skönt avbrott i ekorrhjulet :-)
Bra musik dessutom. Kul, härligt, och träffade dessutom en hel del vänner och bekanta.

Men om en liten stund lastar jag i bilen och beger mig till Värmland. Hemma igen är jag i natt eller i morgon bitti. Senare på eftermiddagen ska jag träffa en Rottweiler och ägare, för att träna lite hund.

Fyra snabba då det gäller träning av hund!

- Ju högre motivation hunden har för något, desto lättare har du att lära hunden något. När hunden är busig och vill ha något, då ska du passa på. När hunden är trött och inte vill, då är det nästan hopplöst. Det är som med oss människor.

- Försök i den grad det går att försöka hunden själv komma på vad du vill att den ska göra. Lyckas du med detta, och hunden själv kommer på vad du vill, och får sin belöning av detta – Då har du en väldigt bra inlärning.

- När du vill lära din hund något som inte är naturligt för en hund att göra…… Nonchalera felbeteenden, och belöna rätt beteende. Låt hunden bara förstå – gör den inte som du vill, då blir du inte imponerad. Gör den som du vill, då blir du väldigt imponerad av hunden.

- Variera belöningarna. En belöning ska vara som en julklapp. Man vet att man får en, men inte vad den innehåller. Ju mer överraskande du är med belöningar, desto bättre inlärning.

 

Nu drar jag till Värmland!

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | Skriv en kommentar

Tre snabba!

skarmavbild-2016-10-20-kl-19-22-15

skarmavbild-2016-10-20-kl-19-22-53

På förekommen anledning – Jag har alltså två skilda instagramkonton.

Ett heter @hundcoachen, och det är mitt officiella instagram, där jag för en tid sedan bestämde mig för att bara lägga ut hundrelaterade saker.

Det andra heter @fredriksteen007 och är mitt privata instagram. Där lägger jag ut mycket om hund, men också annat och mer privata saker. Denna är också en dold instagram där du måste begära att få följa, för att få se……

 

På vilket sätt har hundar påverkat ditt liv?

Nu när säsong två av “mitt liv som valp” rullar, på tisdagar kl 20, så får jag också en del frågor och förfrågningar från privatpersoner och från olika tidningar och media.

En av frågorna som ofta kommer är just denna ovan.

Hundar är en lika naturlig del av mitt liv, som mat.
Jag kan inte tänka mig ett liv utan hundar. I och med att mitt hundintresse har funnits med hela mitt liv, och finns i mina första minnen i livet, så kan man nog säga att jag inte hade haft en aning om hur mitt liv hade varit eller sett ut utan hundar. Kanske är det en tragedi i sig. Men om du frågar mig om hur jag känner om det, så kan jag bara säga att jag är så oerhört tacksam över vad hundarna gett mig.

Hundarna har betytt tröst för mig när jag var ung, de har sannolikt räddat livet på mig ett par tillfällen då jag arbetade som ordningsvakt/hundförare i Sthlms tunnelbana och hamnade i rejält våldsamma situationer, och de tar sannolikt upp 90% av min fritid. De hjälper mig att hålla mig i form. De tvingar mig att ha rutiner i vardagen. De finns alltid där oavsett om jag är glad eller ledsen, oavsett om jag varit dum eller orättvis.
Mitt liv utan hundar – Det hade sannolikt inte varit något liv.

 

Tre snabba och generella tips till hundägaren -

- Krångla inte till det. Oavsett vad, så är i alla fall inte hundar mer komplicerade än barn. Snarare enklare. Sök därför inte komplicerade och krångliga lösningar på allt. Sök istället och generellt sätt lätta lösningar.

- Den tid och träning du investerar i hunden, den har du igen tiofaldigt längre fram. Tro mig, och investera ett par extra minuter varje dag genom träning av exempelvis “cirkuskonster/partytricks.

- Se din hund som en familjemedlem. Ge den extra tid, låt den vara med, ge den kärlek, sätt gränser och gör upp tydliga regler.

Nu ska jag motionera mig själv. Ha en fin kväll :-)

 

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 3 Kommentarer

Kan kännas lite trassligt, men det är en vanesak.

skarmavbild-2016-10-19-kl-20-47-04Mitt liv som valp – går givetvis att titta på via TV4 play :-)

 

Använda sig av lina eller koppel i träning av hund!

Jag vet att vissa duktiga och framgångsrika hundtränare alltid tränar med hunden utan just koppel eller lina, men jag älskar koppel och lina under träningen.

Men kopplet eller linan är INTE till för att korrigera, utan snarare hindra hunden från att göra fel.
I senaste avsnittet av Mitt liv som valp använde vi oss av lina i träningen av en valp och inkallning. Valpen jagade gärna hönsen och fasaner, och när jakten var igång var det omöjligt för ägarna att bryta beteendet och lyckas med inkallningen. Här är lina ett perfekt hjälpmedel. När jakten börjar, ta tag i linan och hindra bara valpen mjukt att kunna fullfölja sin jakt. Ge valpen ett par sekunder i sträckt lina, och ropa sedan på valpen och belöna rikligt.
Med hjälp av linan kan inget gå fel, och varje övning lyckas.

Just i gårdagens avsnitt gick det fel trots att jag skriver att inget kan gå fel, men å andra sidan blev det en oerhört rolig sekvens i avsnittet :-)

Lina eller koppel använder jag för övrigt också i mer avancerad träning som till exempel skyddsdressyr.
Många hundägare kan dock tycka att det är lite bökigt och trassligt att arbeta med lina på hunden, men det är en vanesak vill jag påstå. Och i viss del också en träningssak.

Men som vanligt finns inget rätt eller fel. Det viktigaste är att tekniken passar dig och din hund.

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 2 Kommentarer

När man gör denna övning finns det möjlighet för hunden att “bakspåra”….

skarmavbild-2016-10-17-kl-19-30-11

I morgon, missa inte, då är det avsnitt två av “Mitt liv som valp” kl 20 00 på Sjuan.

 

Hur lär jag hunden att spåra?

Det finns många sätt, och ju duktigare hunden blir, desto mer måste man utveckla träningen.
Men den övningen jag brukar starta med, och som jag tycker är absolut bäst, är det jag brukar kalla “spontan-upptag”.

Då gör jag så att jag går över ett fält eller i en skog, rakt fram kanske ett hundratal meter. När jag gått cirka 100 meter lägger jag ner min hunds favoritleksak i spåret. När jag lagt ner föremålet fortsätter jag rakt fram ett trettiotal meter till innan jag går tillbaka i en lov.

Sedan hämtar jag hunden och promenerar med hunden, i koppel och halsband och utan några som helst kommandon, vinkelrätt över det spår jag tidigare lagt ut.
Troligtvis markerar hunden spåret vi går över, och visar intresse för det. Då berömmer jag lugnt och följer efter hunden uppmuntrande. Fortfarande inga kommandon. När hunden följt spåret en bit finner den sin favoritleksak, och vi leker en stund.

Skulle hunden visa noll intresse för spåret låter jag det vara och går över spåret. Sedan vänder jag och går tillbaka vinkelrätt över spåret igen. Skulle hunden inte vara intresserad då heller. Då gör jag om samma sak igen någon annan dag.

Men när hunden börjar fatta detta, och jag ser tydligt på min hund att den markerar spåret, då börjar jag lägga in ett “spår”-kommando när hunden börjar spåra.

När man gör denna övning finns möjlighet för hunden att ta ett så kallat bakspår. Alltså att hunden går åt fel håll i spåret, ifrån belöning. Sker detta då släpper jag bara kopplet och låter hunden spåra åt fel håll. Jag ignorerar helt. När sedan hunden kommer tillbaka åt rätt håll, då stöttar jag hunden igen.

Detta är för mig och mina hundar den absolut bästa första-övningen tycker jag.
Prove det du också :-)

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 2 Kommentarer

Hunden behöver känna ditt stöd, inte ditt missnöje…….

skarmavbild-2016-10-16-kl-16-18-22

Idag tillbringade vi en stund i skogen. Vi grillade korv och marshmallows, smällte choklad och doppade dem i……
Sen tränade vi lite hund och hade allmänt supermysigt :-)

Du missar väl inte avsnitt två av “Mitt liv som valp” på tisdag kl 20 00 på kanal Sju?!
Nu börjar hundträningen!

 

Den skygga, den ängsliga hunden…

Jag får många frågor om just detta med skygga och/eller ängsliga hundar.
Det största problemet med detta, det är sannolikt att hundägaren har en önskebild av sin hund. En bild som inte å något sätt stämmer överens med verkligheten och den hund jag faktiskt har.
Och att acceptera just detta, acceptera och älska hunden jag har, det är en stor del i lösningen på själva problemet.

“Min hund vill inte umgås med andra hundar, min hund vill inte hälsa på främmande människor……..”

Och… egentligen, vad spelar det för roll?

Just denna inställning – vad spelar det för roll – tillsammans med hundägarens acceptens av detta. Det är steg 1 i träningen att få bort just det problemet.

Varför är det så?

Därför att hunden behöver känna stöd, inte ditt missnöje. Hunden behöver lugn och ro, inte stress så fort man möter en person eller en annan hund.

Just detta är en stor del i träningen och lösningen av problemet.

Det vanligaste felet jag anser hundägare gör då de har en hund som är på det här sättet, och vill arbeta bort det, det är just för intensiv träning, för lite acceptans och respekt för vad hunden känner och vill.

Ex – En hund är rädd för främmande människor. Ni möter en person på gatan och ni stannar och pratar. Hunden tycker det är jobbigt och gör en rad olika saker.
Det enda du ska göra är att vara lugn, “placera” hunden (sitt, ligg, stå), fortsätta samtalet tills du är klar, och gå vidare.
Den stunden av träning kommer göra hunden bättre, den kommer göra hunden lugnare, det ger hunden stöd.

Att låta hunden försöka gå fram och hälsa, att låta hunden flykta undan, att låta hunden ta en plats bakom dina ben och söka flyktvägar, att låta hunden göra allt detta – Det är att vara en dålig ledare, att vara en otrygg ledare, att vara elak, mot hunden.

Men genom ditt lugn, genom din kravställning, då ger du hunden trygghet, då ger du hunden stöd, där lär du hunden att främmande människor är inget att vara rädd för.

 

 

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 3 Kommentarer

Schäferhundklubben – idag skäms jag!

Schäferhundklubben 2016 – I fritt fall.

Det är nog ingen överdrift att säga att schäferhundklubben som klubb är i något som kallas ”fritt fall”. Medlemmar i klubbens centralstyrelse hoppar av, det finns mörka krafter som har en dold agenda. Men det är viktigt att komma ihåg, blanda inte ihop dessa vansinniga påhopp på personer, okunniga uttalanden, med rasen som sådan.

Ja, schäferhundklubben må vara i fritt fall, men det gäller inte rasen schäfer.

Ska vi försöka hålla isär det här lite grann.

Vi har en schäferhundklubb vars centralstyrelse förmodligen aldrig kommer att göra ett arbete där alla medlemmar är helt nöjda. Vi har en samling människor som arbetare helt utan ersättning i denna styrelse. En samling människor som vilket beslut de än tar får ovänner.

Vi har en samling människor som är oerhört intresserade av utställning, en samling människor som är lika intresserade av bruksprov, en annan samling människor som har motsvarande intresse då det gäller mentaltester och statistik.

Vi har ”missnöjes” föreningar som ska börja om från ”noll” och ”göra det här rätt”. Och alla vet hur detta brukar sluta.
Vi har en och annan, på ren svenska – idiot – som vecka ut och vecka in bloggar om olika typer av mer eller direkta personangrepp eller felaktigheter. Detta endast i syfte av att splittra och söndra.
Det är för övrigt är gammal men oerhörd effektiv metod. Och tyvärr verkar det vara så att många, som för övrigt är begåvade personer, till och med dras med i detta.

Sen har vi en samling människor, förmodligen den största gruppen, som bara vill vara medlemmar i klubben och njuta av sitt liv med sin hund.

Nu är det så här –

De personer som är oerhört intresserade av utställningar, dessa människor är det inte något fel på. Många av dessa har en familj, de går till jobbet precis som du och jag, och har sannolikt en begåvningsnivå som är i snitt med det övriga svenska folket. Dessa personer älskar sina hundar och utbildar sina hundar efter de regler och bestämmelser som finns. Dessa personer älskar rasen schäfer och vill sannolikt rasen schäfer lika väl som vilken annan grupp som helst.

Ganska precis samma sak gäller för de som i huvudsak bara är intresserade av bruksarbete.

Och sannolikt gäller exakt samma sak för de som startar missnöjesföreningar, för de som bara vill hålla på med statistik och mentaltester.

Berätta för mig på vilket sätt den ena ”gruppen” är bättre än den andra?

Ett av det enormt stora misstaget centralstyrelsen har gjort är följande -

På en korning i somras kom en hund till korning för en mycket kompetent korningsdomare. Domaren gjorde sitt arbete väl och efter gällande regler precis som vanligt. I publiken bredvid ringen stod flera personer, bland annat två stycken SV-domare.
Korningsdomaren mätte hundens mankhöjd något högre än 65cm, vilket efter våra gamla regler innebär att hunden kan bli godkänd på korning.
Efter lite prat omkring detta så frågade den ena SV-domaren personalen runt ringen om Sverige hade andra korningsregler än moderlandet Tyskland (som äger regelverket)?
Det visade sig då att Sverige inte riktigt följt med i regelrevideringen, men som alla vet måste våra svenska avelskorningar, om det ska gälla fullt ut i Tyskland, göra det.
Korningsdomaren som vid tillfället inte kände till just detta – att hunden trots sin storlek kan bli korad – vägrade godkänna hunden. All heder åt honom för övrigt.
Centralstyrelsen tog då efter korningen ett beslut att följa de tyska reglerna och trots att hunden av den svenska korningsdomaren blev underkänd, så ändrade alltså centralstyrelsen domarens beslut att underkänna hunden.
Hunden som underkändes på korningen, på grund av storleken, godkändes alltså trots allt efter cs beslut att följa de regler SV har.

Här kan man resonera om hur Cs skulle ha gjort. Men misstaget är trots allt inte där på korningen, och inte heller efter korningen då Cs ändrade beslutet. Misstaget skedde långt innan då SV ändrade regelverket men inte vi i Sverige.

Ingen påverkade domaren åt något håll att ta något som helst beslut där och då. Ingen kritiserade domaren över hans beslut.
Men den som korade hunden, alltså ägaren, efter vad han trodde tyska regler, vad anser du som är kritisk till Cs hantering, vad skulle Cs ha gjort?

Oavsett vad, och oavsett vad du tycker, anser du på fullaste allvar att en händelse som denna ska få såna enorma proportioner de fått?

I min värld, och enligt min uppfattning, så tycker jag på ren svenska att det är vidrigt.
Och om de skulle visa sig att Cs har gjort fel i denna fråga – Vad innebär det? En hund som var en centimeter för stor underkändes först av en domare, och godkändes senare ändå…… 1 centimeter!
En hund som om den skulle korats i Tyskland direkt hade godkänts. En hund som först underkändes i Sverige pga att domaren och Cs inte hade reviderat reglerna efter de som gäller……
Jag personligen anser att de personer som skapat problem omkring detta på alla sätt borde skämmas. Och framför allt skapa sig en större totalbild om schäferhundklubben och rasen schäfer.

Och då det gäller ovan nämnda – allt prat om Cs hantering omkring denna korning – så har jag nära vänner jag till och med respekterar mycket, som har haft synpunkter – Till er vill jag bara säga – Skärp till er, och tänk längre än vad näsan räcker!

Allt detta bråk, alla dessa personangrepp, alla dessa intriger – Den gjorde så, du gjorde så, hon tyckte si, han tyckte så, de där hundarna förstör rasen, vi gör rätt de gör fel….. osv…

Förstår du inte att detta är i princip lika begåvat som att såga på den gren du själv sitter på?

Dessa dagar skäms jag över att vara medlem i Svenska Schäferhundklubben, dessa dagar skäms jag över att jag har vänner och bekanta som ”slänger bensin på elden” utan att egentligen i många fall veta vad de egentligen gör.
Dessa personer som sprider rykten och skapar mer och mer anarki genom osanningar och går igång på nästan olovlig ointelligenta blogginlägg – till er vill jag från botten av mitt hjärta säga – Inser du verkligen vad du håller på med, inser du vilka mörka krafter i klubben du stöttar genom ditt agerande?

Jag skäms över er, och jag tycker det är skamligt att vi inte kan respektera varandra i vad vi gör oavsett inriktning.

Till Cs, de som fortfarande sitter kvar, och till er som redan hoppat av – Tack för det ni gör.

Och om jag fick ge Cs ett enda råd, då skulle det vara – kavla upp ärmarna, ha nolltolerans mot personliga påhopp, och mot rena föreningsfientliga aktioner. Uteslut och stäng av vederbörande. Det som gäller i en demokrati och i våra föreningar, det är att om du är missnöjd, då går man på ett årsmöte och på ett demokratiskt sätt försöka förändra, inget annat.
Den som inte tror på detta, den som inte accepterar den modellen, den anser inte jag ska vara med i vår klubb.

Jag älskar rasen Schäfer, jag respekterar en person som älskar utställning, respekterar en person som älskar agility, respekterar en person som älskar bruksprov. Det borde du med hyfsad begåvningsnivå också göra.

Kanske är det ett tiotal personer i Schäferhundsklubben som ligger bakom allt bråk. Du som direkt eller indirekt stöttar dessa personer, du borde skämmas. I vilket fall bör du ta en funderare över varför dessa tiotal personer håller på som de gör, och varför de är så beroende av ditt direkta eller indirekta stöd.

 

Idag skäms jag /
Fredrik Steen, uppfödare, FCI utställningsdomare, FCI IPO domare, SV-Richter, avelskorningsdomare.

 

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 9 Kommentarer

När kommer det att hända i Sverige? Baby ihjälbiten av hund!

skarmavbild-2016-10-14-kl-16-36-46

Det här kunde man tyvärr läsa om på Aftonbladet idag. En fruktansvärd händelse. En händelse som bara inte får hända….

Men om jag får vara så kall och faktiskt spekulera, jag understryker – spekulera – i hur detta kan ske så är jag faktiskt inte förvånad.
Kanske, hur illa det än låter, mer förvånad över att det inte sker oftare (gud förbjude).

Jag har läst en hel del kommentarer om detta på sociala medier idag, och många menar på att detta måste ha synts på hunden tidigare. Att detta måste vara en hund som det helt enkelt är “fel på” osv….
Och så kan det vara, jag spekulerar bara – Men en sak är helt säker, det hade inte kunnat skett om ägaren tog sitt fulla ansvar över hunden och inte gick i tron om – “min hund är så snäll”.

Rent hypotetiskt kan detta ske i princip med vilken hund som helst. Titta på hur hundar är mot varandra i situationer där stress, smärta, skrik, rädsla, och annat smått och gott sker.

Det skulle mycket väl kunnat (jag spekulerar bara) gått till på följande sätt-
Babyn ligger på golvet och jollrar med en leksak. Hunden finns i samma rum och hunden har aldrig tidigare visat någon som helst aggressivitet mot barnet. Tvärtom kanske till och med. Barnet somnar, hunden också. Efter en stund vaknar barnet till och börjar låta och röra på sig. Hunden reagerar och går fram till barnet. Barnet kanske börjar skrika och sprattla som barn gör, vilket mycket väl skulle kunna egga hunden till lek/osäkerhet över vad som sker/kamplust….
Hunden börjar engagera sig mer och mer och ganska snart efter lite nafs och annat tar hunden ett rejält tag om babyn. Bebisen skriker och sprattlar naturligtvis ännu mer…. och katastrofen är där ett faktum. Och när hunden “kommit hit”, efter det går det sannolikt relativt fort. Tänk hunden som leker med en leksak, men som plötsligt får för sig att ruska och slita leksaken i stycken……

Vi måste ta ett större ansvar för våra hundar, generellt sätt.
Fakta är -
1/Hunden går INTE att lita på.
2/ Hunden är ett djur.
3/Du som hundägare är ansvarig, ingen annan oavsett vad.
4/Har du alltid hunden i koppel då kan den inte bita andra hundar, jaga vilt, eller ställa till med elände. Trist men fakta!
5/Har du ALLTID kontroll på din hund, då kan inget ske. Trist, men fakta!

En oerhört sorglig händelse och mina tankar går givetvis till babyns föräldrar :( :(

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 5 Kommentarer

“Bli ledaren, visa vem som bestämmer…”

skarmavbild-2016-10-13-kl-18-34-44

På tisdag kl 20 på Sjuan är det dags för avsnitt två av “Mitt liv som valp”
Dagen efter premiären var jag och resten av vårt team nagelbitare tills vi fick se/höra tittarsiffrorna – De var över förväntan!  :-)
Det gläder mig eftersom jag vet att programmet bara blir bättre och bättre framöver, och att det kommer att delas ut en hel del konkreta och bra hundtips.

Så missa inte tisdagar kl 20 på Sjuan – Mitt liv som valp, säsong 2 :-)

 

För ungefär en vecka sedan hjälpte jag en hundägare med sin hund.
Problemet – försvarar sina tillgångar (försvarar mat, tuggben, leksaker mm) mot sin ägare.
Ras – Rottweiler
Ålder – 3 år
Kön – hanhund
Tidigare försök att lösa problemet – Bli ledaren, visa hunden vem som bestämmer med mera.
Min reflektion över ägare och hund – En trevlig hund på alla sätt man kan tänka sig och kräva. En hund med en hel del resurser då det gäller försvarslust. En hund och hundägare där det blivit ett konkurrensförhållande istället för samarbete. En ägare som tror man kan “ta” ett ledarskap genom att vara tjatig och dum.
Tydligt, tyckte jag, var att den unga kvinnan/hundägaren tog hundens vaktbeteende personligt och skapade på så sätt ett större problem.

Jag bad hundägaren umgås med sin hund intimt och nära, leka med hunden i bostaden utan leksaker. Och där blev det ännu mer tydligt att hund och ägare inte hade förtroende för varandra.
Jag förklarade också för hundägaren några korta regler som gäller vid den här typen av beteende -
1/ Strunta i, totalnonchalera, hunden ljud då detta sker. Alltså, om hunden morrar – Svara inte på det på något sätt. Fullfölj istället som om du själv vore döv.
2/ “Bråka” aldrig med en hund som morrar. Genom att “svara” på hundens morrande. Genom att fya eller straffa hunden FÖRSTÄRKER man istället beteendet som är oönskat.
3/ Respektera hunden! Alltså, om du gett den mat, varför ska du ta den ifrån hunden?

Det här är tre bra regler att ha i minnet då man arbetar med den här typen av problem.

Några övningar jag visade och gav förslag på var följande -

När hunden fått mat, gå då till hundens matskål, bry dig inte om hunden men fyll på med lite mer mat. Oavsett vad hunden gör.
Om hunden morrar åt dig när hunden ligger i soffan eller vaktar en leksak – ge hunden en godisbit. Gör det neutralt och låt hunden sedan vara.
Arbeta med att bli “bättre kompis” med hunden. Sluta att vara så negativ, sluta och ta hundens naturliga beteende som något personligt.

Denna hundägare hörde av sig till mig idag, och var överlycklig. För ett par dagar sedan hade beteendet mer eller mindre försvunnit helt. Hon ska fortsätta och arbeta på det här sättet, men var som sagt överlycklig. Bara på en vecka har hundägarens negativa syn på hunden, och tankar på om hunden var dåligt mentalt, gått till att hon har positiva tankar om sin hund, och att hon har världens finaste hund.

Hon var också både ledsen och irriterad över all de tips hon fått tidigare, tips som bara gjort allt värre – Ta ledarskapet, visa vem som bestämmer osv.

En sån här sak ger mig ännu mer motivation till att fortsätta med det jag gör. Härligt! :-)

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Reaktionerna lät sig inte vänta…… En del var inte helt genomtänkta.

skarmavbild-2016-10-11-kl-22-24-44

Första programmet i serien – Mitt liv som valp – har gått. Och en mängd reaktioner kom mer eller mindre direkt.

De allra flesta älskade programmet och de allra flesta reaktioner var härliga och positiva. Det är jag glad för eftersom jag ärligt älskar programmet. Och bättre och bättre blir det i varje program.

Stort tack för alla gratulationer och snälla brev. Det värmer djupt in i hjärtat :-)

 

Men….. sen har det blivit en hel del andra reaktioner. Reaktioner som jag som hundälskare kan tyckas lite märkliga. Och en hel del av dessa förvånar mig stort. Speciellt eftersom dessa mejl kommer från så kallade hundälskare.

-”Hur kan TV4 och Fredrik göra reklam för en oseriös blandrasuppfödare?”

-”Hur kan Fredrik Steen som till och med är domare i Svenska kennelklubben säga till en familj att de ska köpa en hund som inte ens är registrerad i Svenska kennelklubben?”

-”Anders Bagges hund är en blandras, den är inte ens registrerad i kennelklubben, skamligt?!”

- Och så vidare…………

Jag, tv4, våra sponsorer, vi alla älskar hundar. Långa hundar, korta hundar, utställningschampions, jakthundar, brukschampions, valpar, gamla hundar, stora hundar, små hundar, krulliga hundar, kortpälsade hundar…. OCH även oregistrerade hundar och blandraser!!!!

Jag har inga problem med att hjälpa en hund och dess ägare bara för att det är en blandras. En renrasig hund är inte mer värd i mina ögon än en blandras. Jag har inget emot blandraser…. JAG ÄLSKAR ALLA HUNDAR – PUNKT!

Sen är jag domare och funktionär i svenska kennelklubben. Och när jag tävlar eller dömer prov eller utställning då gäller dessa regler. Inget konstigt med det, och jag har heller inga problem med det. Men vad har min roll som funktionär, eller min roll som registrerad uppfödare i kennelklubben, med detta teveprogram att göra?

Det fattar jag inte alls!

Det här programmet ska visa hur härligt det är att ha hund. Det här programmet ska vara underhållande men också lärorikt. Det tycker jag vi lyckas med, och inte lyckas vi mindre bra bara för att det är en och annan helt underbart söt blandis eller oregistrerad hund med.

Och, jag har inga som helst problem med att göra en hel teveserie om blandrashundar, eller renrasiga hundar heller för den delen. Jag älskar hundar – Renrasig eller inte!

Så notera – Den kritik som kommer mot mig, tv4 eller våra samarbetspartners om att vi har oregistrerade hundar, eller blandrashundar med i vår teveserie, den kritiken tycker jag är direkt dum, eller i alla fall inte helt genomtänkt.

Jag, TV4, våra samarbetspartners – Vi älskar alla djur, hundar i synnerhet. Blandraser som renrasiga.

#agriaälskardjur #fredriksteenälskardjur

G’natt!

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 35 Kommentarer

Känslosamt, sorgligt, lyckligt, och fantastiskt rolig – På en och samma gång!

I kväll är det alltså säsongspremiär av “Mitt liv som valp”. Klockan 20 00 på kanal Sju.

Missa inte det!

 

skarmavbild-2016-10-11-kl-13-56-19

skarmavbild-2016-10-11-kl-13-56-00

En sorgsen och ledsen Anders Bagge som berättar om hans livskamrat som lämnat honom….

skarmavbild-2016-10-11-kl-13-55-42

….. Och så mycket mer

Ställ in allt ikväll och bänka dig framför teven kl 20 00…. Gillade du förra säsongen så kommer du älska denna säsong. Jag lovar!

Vi syns genom rutan i kväll :-)

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 2 Kommentarer