Jag ska prata både lördag och söndag.

skarmavbild-2016-12-02-kl-15-30-22

I helgen är det dags! Cirka 8000 hundra hundar på plats. Och jag hoppas du kommer dit.
Och är du där, och ser mig – Då vill jag du kommer fram och säger hej!

skarmavbild-2016-12-02-kl-15-30-12

På lördag går jag upp på scenen vid 1330.
På söndag vid 1300.

Jag kommer att prata om belöningar. Om vikten av belöningar, om att en belöning kan vara guld värd ena gången, och helt värdelös nästa gång…. osv

Hoppas vi ses i helgen!

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | Skriv en kommentar

Belöning – förstärker ett beteende. Godis – det är något helt annat.

skarmavbild-2016-11-29-kl-19-16-12

Alldeles strax börjar, kl 20 – Mitt liv som valp – på Sjuan.

Om programmet, och om hundar som skäller, pratade vi också om i morse på Nyhetsmorgon.

Jag vill verkligen göra några saker så tydliga jag bara kan –

En hund kan skälla för att den är rädd, för att den är glad, för att den är stressad, och så vidare. För att få hunden tyst i dessa situationer krävs olika lösningar.

Ena gången kan det vara att stärka ett beteende genom att ge godis då hunden skäller, ex vis för att hunden skäller på dig när den tigger. Andra gången kan en godisbit tysta hunden då den skäller, ex vis vid ett vaktbeteende.

Just det här med belöningar, eller att förstärka ett beteende, kan se oerhört olika ut beroende på vad man vill förstärka.

Aggressivitet exempelvis – En hund visar aggressivitet. Om du då (i teorin) kan ge hunden godis då hunden visar detta beteende, då förstärker du INTE hundens aggressivitet. Tvärtom!

Det här är viktigt att komma ihåg, och tänka på. Kanske ger man hunden en godis i tron om att man förstärker ett beteende, men i själva verket är det tvärtom. Kanske ger man en godis till hunden för att få bort ett beteende, men i själva verket är det tvärtom.

Vill man förstärka beteendet aggressivitet hos en hund (varför man skulle vilja det?), då går det inte med en godis. Det är helt omöjligt. Det du måste göra för att förstärka ett aggressivt beteende, det är att skapa en konflikt och låta hunden få fördel i att vara aggressiv.

Belöningar – Det förstärker ett beteende!
Godis – Det kan förstärka ett beteende, det kan försvaga ett beteende.

Att ge en hund en godis, det är alltså inte alls alltid en belöning!

 

Hopas du gillar kvällen program av Mitt liv som valp 🙂

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Det har varit en intensiv helg.

skarmavbild-2016-11-27-kl-16-16-14

En fantastisk helg är på väg mot sitt slut. Att vinna agilityn med mitt lag – dressyrryttarna – mot Anders Bagges lag – hoppryttarna – satt som en smäck.
Jag kan garantera dig att dessa världselit-hästtjejer och killar, tar detta med agilitytävlingarna på större allvar än du kan tro 🙂

Och det bästa av allt – Mer pengar till Hundstallet!

Men än är inte helgen slut. Om en liten stund beger jag mig till ett kallt ridhus, och tränar polishundar i skydd.

För övrigt – Tinne i mitten av bilden – den tjejen är en oerhört härlig tjej. Henne tar jag all möjlighet jag får till att prata dressyr med. Hon verkar ha samma uppfattning då det gäller att prata med mig. Vi jämför erfarenheter, diskuterar dressyr, så fort vi kan och det är fantastiskt intressant.

Du som inte följer mig på instagram tycker jag ska göra det. Då och då lägger jag ut intressanta filmklipp som du kanske missar annars. @hundcoachen heter jag på instagram.

I helgen har jag också hunnit med en rejäl vattenskada här hemma i bostaden. Tidigt fredag morgon vaknade jag av det faktum att vårt akvarium på 300 liter hade gått sönder. Nu är det mesta i hemmet rivet och fläktar samt avfuktare står och går för fullt.

Det har varit en intensiv helg vågar jag påstå 🙂

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Som all annan hundträning, men väldigt extremt.

skarmavbild-2016-11-20-kl-15-22-55

Hemma i bostaden igen efter ett dygn ute på min Ö. Bastu, bad, promenader, och sömn, stod på schemat.

Skönt att vara där i lugnet, men skönt också att komma hem. Och om ett par timmar bär det av mot polishögskolan för lite polishundsträning.

I morgon är det teveinspelningar som gäller för mig, för LillaNymo, för schäfern Ice, och Chihuahuan Amber. Det kommer att visas under våren och jag kan tyvärr inte tala om vad det är 🙂 Men det ska bli kul.

 

Skyddsdressyr, det som vi ska träna nu ikväll, med polishundar eller “starka” hundar överhuvudtaget, är en intressant dressyr eller träning. Bita kan hundarna, skälla och bevaka kan hundarna. Det vi lär dem är egentligen bara att kommunicera med sin förare.
Då det gäller skyddshundar, och kontroll över dessa, kanske man kan jämföra det med att ha kontroll över en hund som är tokig i att jaga vilt, och det kommer ett gäng råddjur och retar hunden. Trots allt ska all lydnad och kontroll över hunden vara så nära 100% som möjligt.
Det är en svår träning. Eftersom kontrollen på hunden inte får/ska påverka hundens intresse för “busen” (rådjuret). Viljan hos hunden att bita “busen” (råddjuret) skall också höjas hela tiden.

Det ligger en relativt stor grad av kravställning i träningen, men i huvudsak bygger även denna träning på att hunden “får fördel i”. Det vill säga – Om du följer mina kommandon, då blir du belönad. Gör du inte som jag kommenderar, då får du ingen belöning.

Som all annan träning egentligen, men faktiskt väldigt extremt.

För att förenkla skyddsdressyren håller jag mig till tre motivationsgrunder –

– Hundens motivation att jaga efter och bita.
– Hundens motivation att skälla och bevaka.
– Hundens motivation att kommunicera och följa sin förares kommandon.

En hund som biter dåligt (händer sällan med en hund som testats lämplig som polishund), där gäller det att höja hunden motivation att bita.
En hund som efter släppandet inte vill bevaka (bita om eller gå därifrån), där gäller det att höja hundens motivation att just bevaka.
En hund som inte lyssnar på kommandot “Loss”, “Fot” med mera, där gäller det att öka på hundens motivation till att kommunicera med sin förare.

En viktig sak är också att ingen av motivationsgrunderna kan vara för hög. Det vill säga – om hunden älskar att bita, men gör det andra mindre bra. Då är inte motivationen att bita för hög. Nä, då är hundens motivation till att kommunicera med sin ägare, hundens motivation att bevaka, helt enkelt för låg.

Uttrycket – “Min hund vill för mycket” – “min hund är för motiverad” – det är en tankevurpa eller felsägning. En individ kan aldrig vilja utföra något för mycket.

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Kom fram och säg “Hej”!

skarmavbild-2016-11-18-kl-17-22-39

Du som undrar över hunden “Hubbe” i programmet – Mitt liv som valp…… Följ serien, “Hubbe” kommer tillbaka 🙂

 

Hur många hundar har du haft totalt i ditt liv? Oj, det är många. Kan faktiskt inte ens räkna. Det har kommit och försvunnit hundar i min bostad konstant under hur lång tid som helst. En del hundar har jag vetat att jag ska göra något med, för att senare skicka vidare efter utbildning eller liknande. En del hundar har inte uppfyllt det jag vill ha och har därför omplacerats till ett hem där hunden kanske till och med passar bättre än hemma hos mig. Och så vidare…. Men det är många. Jag har tävlat med över 25 hundar i varierande klasser och grenar, så fler hundar än det är det i alla fall.

 

Vilken är dina tre favoritraser? Egentligen vill jag inte prata om raser. Jag blir förälskad i en individ, oavsett ras. Men eftersom jag älskar att tävla med hundar så är ju givetvis schäfer med på listan. Och med tanke på att jag älskar LillaNymo som är en labrador, så måste hon finnas med på listan. Och sedan hade jag en blandistik då jag var ung, och henne älskade jag verkligen, så det får bli blandras.

 

Vad är ditt bästa hundminne? Det kan jag inte svara på, tyvärr. Jag har allt i livet att tacka hundarna för. Jag har inte levt en enda dag i mitt liv utan hund. Och helt ärligt är det en omöjlig fråga att svara på. Kanske kan någon tycka att det bör vara då jag tävlade VM med en av mina hundar. Men helt ärligt så har jag lika fina minnen av hundarna i vardagen. Så jag är ledsen, jag har inte ett svar. Jag älskar hundar, och hundar är mitt liv. Det är nog allt jag kan säga på denna fråga.

 

Tre bästa råd till hundägare? Ok, se till att du blir din hunds bästa vän, i vått och torrt. Var inte rädd för att ställa krav och sätta gränser (det gör en bra vän), och glöm aldrig bort att hunden endast gör det den får “fördel i” att göra.

 

När är nästa gång du föreläser, och var? Jag kommer att vara på Stora Stockholmsutställningen nu i december och prata lite på cafescenen. Och jag kommer vara nere i Göteborg i alla 4 dagar på MyDog i början av 2017. Där pratar jag också på cafescenen varje dag.
Det är väl det. Någon stor och längre föreläsning har jag inte inbokat just nu. Jag hoppas vi syns där, och att du kommer fram och säger “hej”!

 

Nu ska jag gå ut och äta, och gå på bio. Ha en fin fredagskväll 🙂

 

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 4 Kommentarer

“Kända underlag” kan fungera, men så fort man byter är rädslan ofta tillbaka.

skarmavbild-2016-11-16-kl-21-04-19

 

Om någon dag tar jag stygnen på LillaNymo. Det har läkt ihop bra, och hon är i princip helt återställd. Skönt tycker jag, och säkert även hon 🙂

 

Rädsla för underlag (golv, blanka ytor, trappor med mera)

Jag vågar påstå att 99 gånger av 100 är dessa rädslor med redan från födseln av hunden. Det är oerhört svårt att träna bort helt.
Man kan lyckas bra med “kända underlag”, men så fort man byter är rädslan ofta tillbaka. Det vill säga – Ett halt golv hemma kan komma att gå bra. Men om hunden utsätts för ett likadant golv någon annanstans, då är rädslan tillbaka.

Med rätt träning, och med hundens erfarenhet och ålder, kan detta bli bättre och bättre under hundens liv, men helt bra blir det tyvärr sällan.

Just detta med rädslor för underlag är också en vanlig orsak till varför en annars bra hund inte kan bli exempelvis polishund. Detta är alltså inte alls så ovanligt som någon kanske kan tro.
En annan rädsla som är relativt vanlig, och även den ofta medfödd, är rädsla för mörker samt för buller eller höga ljud.

Som med all typ av rädsla så anser jag att man dels verkligen ska överväga om man aktivt ska försöka träna bort detta. Trots allt är det ju så att träningen är besvärlig och jobbig för hunden, eftersom i en stor del av träningen utsätter man hunden för rädsla och också stress. Man måste också verkligen vara vaksam på om träningen går åt rätt håll. I en träning som inte kanske är helt bra för individen, så är det lätt att man faktiskt till och med förvärrar rädslan. Alltså motsatsen till vad man hade som målsättning.

Att man kan motverka att en hund blir rädd för underlag, genom att träna den unga valpen på många typer av underlag, det är inte heller alltid sant. Väldigt sällan sant till och med. Enligt min erfarenhet (och den är ganska stor då det gäller detta), så är detta många gånger helt enkelt inget du kan göra så mycket åt. Antingen tycker hunden det är besvärligt med en viss typ av underlag, eller också inte. Här är det nog snarare val av valp och ännu mer – Val av föräldradjur som kan påverka absolut mest.
Ofta visar sig inte rädslan för olika typer av underlag på den väldigt unga valpen. Nästan alltid kommer den negativa reaktionen på valpen då den kanske passerat 5 månader eller mer. Tills dess har man som hundägare kanske inte sett något alls tidigare. Det är sannolikt också därför väldigt många hundägare tror att ” det hänt något”.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 8 Kommentarer

Hundarna har gjort det i tusentals år, och gör det fortfarande…….

skarmavbild-2016-11-14-kl-19-47-46

Så är det, utan tvekan till och med! 🙂

 

Som du som följt mig en tid vet, så är jag för kroppsspråk, mimik och fysisk kontakt, i en rak och bra kommunikation med hunden.
Min erfarenhet säger mig, dels att hundar kommunicerar med varandra på det sättet, samt att hundar har lättare att ta till sig vad jag vill om jag kommunicerar på det sättet.
På många utav av mina föreläsningar som jag hållt genom åren så har jag pratat om just detta – Kommunicera så hunden förstår!

Jag har gång på gång sagt – Bry dig inte om vilka ljud hunden gör, eftersom dessa ljud bara förstärker det hunden redan visat med sin kropp. Samt att du visst kan ge muntliga kommandon till din hund, men att det hunden har lättast att förstå är kroppsspråk, mimik och fysisk kontakt.

Än en gång så vill jag påstå att man inom forskningen kommit fram till resultat som stöder min teori eller ska jag kanske säga – Det jag tror på och har trott på länge.

Väldigt förenklat – Det man visar man kroppen, det har generellt sätt hundarna lättare att ta till sig av än exempelvis kommandoord.

Eftersom hundar kommunicerat med kroppsspråk i tiotusentals år, och fortfarande i huvudsak gör detta, så kom resultatet av forskningen inte som en chock för mig. Men det är ändå en intressant och bra forskning.

Glöm inte bort – Mitt liv som valp – i morgon kväll, kl 20 00.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 1 Kommentar

Vänta inte…. agera nu!

skarmavbild-2016-11-12-kl-15-50-27

I torsdags, då vi besökte Nyhetsmorgon, pratade vi om “Första hjälpen” på hund. Om olyckan är framme. Vill du se detta klipp kan du bara gå in på tv4 play/nyhetsmorgon.

skarmavbild-2016-11-12-kl-15-50-06

Helgen började med ett helt fantastiskt besök ute på min Ö. Det ser säkert väldigt kallt ut, och det var ganska kallt, men med rätt kläder, en härlig eld, och varm te, så är en dag som denna minst lika härlig som en fin sommardag.

Nu sitter jag och bloggar med er medans mina barn spelar/krigar “Laserdoome”.

Och i morgon är det polishundsträning som gäller ute på Polishögskolan.

 

Jag vill passa på att påminna dig om att nyår är nära. Det vill säga ett dygn som kan vara ett helvete för många skott/ljudrädda hundar.
Men väntar du inte längre, utan faktiskt börjar “träna” lite, så kommer det att kunna gå riktigt bra på nyår.
Det jag då tänker på är att inreda ett utrymme i bostaden, utan fönster eller där du täcker för fönstren, där hunden ska känna trygghet att vara. Börja redan nu lära hunden att slappna av där inne, och känna trygghet där inne. Ha lampan tänd och musik/radion på relativt hög volym.
Kan du fram till nyårsnatten lära hunden att det här utrymmet, trots stark belysning och hög ljudvolym, är ett utrymme där hunden mår bra och känner ett lugn, då har du mycket större förutsättningar under nyårshelgen att kunde lindra hundens rädsla.

Det här är faktiskt mitt bästa “nyårstips” så här nära inpå. Man kan också vänja/lära hunden att klara av/acceptera fettvadd i öronen. Det går med träning och det är klart att det “maskerar” ljudet från nyårsraketer ändå mer.
Men vänta inte med åtgärder bara tills någon dag innan. Agera nu!

Då det gäller träning av att den rädda hunden ska bli mindre rädd för ljud, så ska den träningen börja betydligt tidigare på året. Frågar du mig, då ska den påbörjas redan den 1 januari.

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 3 Kommentarer

Än en gång har bra och intressant forskning kommit fram till det många redan visste.

skarmavbild-2016-11-09-kl-17-41-47

skarmavbild-2016-11-09-kl-17-42-21

Från – Mitt liv som valp – som sändes igår….

Ett avsnitt jag är väldigt nöjd med. I avsnittet får jag fram tydligheten med fördelarna av att vara tydlig mot hunden, och hur viktigt det är att kommunicera med en hund på ett sätt som en hund förstår.
Titta gärna på TV4 play om du missade avsnittet 🙂

 

I morgon bitti ser du mig och LillaNymo i Nyhetsmorgon vid 0840. Då ska vi titta på hur LillaNymo mår, samt prata första hjälpen för hund.
Missa inte det, i morgon bitti.
Än en gång har bra och intressant forskning kommit fram till det många av oss hundägare redan visste sedan länge – Klickerträning är inte “bättre” än träning av hunden utan klicker.
För någon individ (hund/hundtränare) passar hunddressyr med hjälp av klicker alldeles utmärkt, för andra lika skickliga hundar och hundtränare fungerar det bättre utan.

Men det är som jag sagt tusen gånger tidigare – Då det gäller inlärning så finns det tusen och åter tusen olika tekniker. Alla är lika bra, om det passar dig och din hund.
Så är det!

 

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 10 Kommentarer

Är hunden inte van, inte trygg, då kan den mycket väl bita och försvara sig i dessa situationer.

skarmavbild-2016-11-07-kl-19-42-09

Nu är LillaNymo ihopsydd och hemma igen. Hon mår efter omständigheterna väl.

skarmavbild-2016-11-07-kl-19-42-00

En blöt tröja fick agera tryckförband tills vi kom till veterinären.

skarmavbild-2016-11-07-kl-19-39-19

Väl inne hos veterinären, så kunde vi konstatera att skadan var stor, men att buken trots allt inte hade penetrerats.

 

I går var jag alltså ute med hundarna i skogen. Plötsligt, då jag minst anade det, skrek LillaNymo högt och relativt länge. När jag kom fram till henne for hon runt sig själv och skrek.
Jag tog tag i henne och lugnade ner henne. Först såg jag inget (hon var ordentligt blöt och skitig av lera), men en kort stund senare såg jag det decimeterstora såret i buken.
Jag försökte göra en kontroll på plats, men insåg snart att det var svårt pga allt blod, skräp/lera, och att hon var väldigt blöt efter bad i diken.
Jag tog av mig en tröja och använde den och kopplet som någon typ av tryckförband. Jag var osäker på om buken var helt öppen eller inte.
Väl i bilen for vi med ilfart till Djursjukhuset där vi fick omedelbar hjälp, akut hjälp. Några minuter senare var hon inne på operation.

Hur skadan uppstått vet jag inte än idag. Men om jag får gissa var det väl skräp i skogen eller en vass pinne eller något.

Nu är hon hemma i alla fall med en himla massa stygn i buken, och mår efter omständigheterna väl. (Får smärtstillande).

När sånt här elände sker är jag extra glad för några saker –

– Att min hund litar på mig då jag hanterar hunden. Annars hade jag aldrig lyckats lägga om såret där ute i skogen.
– Att min hund är van med att bli hanterad och helt enkelt har lärt sig att acceptera detta fullt ut. En hund som inte är van kan vara problematisk att hantera i dessa situationer och kan till och med bita ifrån sig i dessa lägen.
– Att min hund är van med annorlunda saker, saker många hundägare annars kan vara kritiska emot.
Det sistnämnda, ex vis kläder…… Ibland skojar vi här hemma och sätter på LillaNymo (och våra andra hundar) kläder, mössor, solglasögon med mera. Det har jag fått en del kritik för. Men nu när hon måste ha en tshirt runt magen, måste ha kragen på sig i ett tiotal dagar, då är jag glad för den träning (lek) hunden är van med.
Görs denna lek med respekt för hunden, då har jag alltid sagt att denna typ av lek/träning är bra. Och det vidhåller jag extra mycket just nu.

Du missar väl inte “mitt liv som valp” i morgon på Sjuan kl 20 00?

Publicerad i Fredrik Steen Hundcoachen | 15 Kommentarer