Längtar till sommaren……

Det är väl såååå mysigt när man kan börja träna hund igen utomhus utan att frysa.


Skyddsträning är kul tycker jag. En träning som liksom annan träning endast bygger på positiv förstärkning. Att hunden ”får fördel i” att göra.

Direkt efter en munkorgsstöt! Figurant är Lasse Christenssen.

… och sen en effektiv efterbevakning!

Hunden på bilderna är Ziegerkamp Yeppe. En genomsnäll och go hund, men som älskar skyddsträning.

Vill ni läsa en uppsats om – olikheter, klassisk inlärning och operant inlärning, av M Burman?

En bra och tydlig artikel, dessutom med en intressant och imponerande film!

 

3 svar på ”Längtar till sommaren……”

 1. Trodde du bara körde IPO nuförtiden. Kör du svenskskydd igen eller är det bara Yeppe som tränar det?

  1. Så fort jag kan så kör jag svenskskydd. Det är något speciellt med det. Det är svårslaget faktiskt. Synd bara att det inte är accepterat i resten av världen. Då är det bara IPO som gäller.

 2. Måste kommentera angående Magdalena Burmans inlägg ”Make my day” som du lyfter fram på din hemsida. Filmen är jättetrevlig. Men beskrivningen av skillnaderna mellan klassisk och operant inlärning stämmer tyvärr inte alls. Hon verkar tro att klassisk inlärning är när man lär in ett trick genom att locka med godis. Men ALL inlärning av tricks är operant inlärning. Operant inlärning är när hunden lär sig att ”Ditt beteende leder till bra eller dåliga konsekvenser”.

  Klassisk inlärning däremot är när man lär sig att ett tidigare betydelselöst ljud el dylikt stimuli (t ex att kylskåpsdörren öppnas) leder till en annan händelse (mat delas ut) och ens kropp reagerar med förväntan på det tidigare betydelselösa ljudet.

  Det är också klassisk inlärning om man kanske ropar hundens namn (från början ett betydelselöst ljud) och ger den sedan stryk ”för att den inte kom”. Så som det stod i det enligt mig bättre gästinlägget ”Det finns inga hundar som lyder”. Då lär sig hunden att fly undan när den hör sitt namn. En negativ förväntan väcks och hundens kropp reagerar på den negativa förväntan.

  I tricksträning förekommer klassisk inlärning bara på ett ställe, och det är att hunden lär sig att klickljudet leder till godbit (eller annan belöning).

  Magdalena citerar tyvärr Wikipedia fel. Det ska vara ”En organism lär sig att koppla ihop ett STIMULUS med ett annat (stimulus)”.

  Men som sagt, trevlig tjej och trevlig hund och trevlig träning… Och ofta funkar ju saker utan att man behöver veta teorin bakom…

Kommentarer inaktiverade.