Att köpa en valp från mig!


Att köpa en valp från mig är som att köpa valp från vilken uppfödare som helst. Det är ingen skillnad. Många tror att jag har enorma krav på valpköpare, att man måste vara hundexpert, elithundsförare och så vidare…

Men så är det alltså inte. Hos mig får nybörjare gärna köpa valp. Faktum är att jag tycker det är riktigt roligt och intressant. Alla har ju varit nybörjare någon gång, även jag.


Jag arbetar med hundar professionellt, men min uppfödning är en hobby och så vill jag att det ska vara.
Jag har dessutom en relativt liten uppfödning med en eller två kullar per år. Hade jag haft uppfödningen som en professionell del av mitt arbete då hade jag säkert haft upp mot 10 kullar per år. Men så vill jag inte ha det, kommer aldrig att ha det så.


Så funderar du på att skaffa dig en schäfervalp, men du tvekar att kontakta mig – gör inte det! Du är välkommen.
Tyvärr så kan jag inte släppa ut mitt telnummer, men mejla då istället på min kennelmejl, så kontaktar jag eller min fru Emma dig.
Det enda riktigt stränga krav vi har är att hunden får ett fint och bra liv!

Just nu så har vi sex valpar som är 5 veckor gamla, sen har vi också sex underbara små valpar som är bara en vecka gamla.

Fråga – Hej Fredrik. Stämmer det att det är lång kö, upp mot ett år, för att kunna köpa valp från dig? mvh XXXX

Svar – Hej, det stämmer inte. Jag har en hel del människor som har hör sig till mig för att köpa valp. Men faktum är att när det väl ska till med leverans så brukar alla som vill ha en valp ofta få en valp. På något konstigt sätt löser det sig ofta. Så det är bara att höra av sig så löser vi antagligen det// Fredrik Steen

13 svar på ”Att köpa en valp från mig!”

 1. Hej F,
  En vän till mig har köpt schäfer som är mer gråaktig i pälsen än vad dina är. Hon säger att hon köpt en schäfertyp som inte är avlad på skönhet utan mentalitet och bruksmeriter. Är Schäfer rasen uppdelad i två grupper eller hur menar hon. Iså fall vilken typ av schäfer föder du upp?

  1. Det finns s.k ”gråa schäfrar”, de har ett lite annorlunda utseende (med viss variation även där). Det är visserligen en annan schäfertyp, men den kan avlas på samma sätt som alla andra schäfrar. Personligen tycker jag om gråa schäfrar väldigt mycket (tja, alla hundar har mer och mindre fina individer, men som TYP är de fina).

   Om det finns två sorters schäfrar… därom tvistar de lärde. Jag tror att alla SERIÖSA uppfödare vill samma sak, men de väljer att fokusera på olika saker och därför lyckas de sällan nå fram till målet – en perfekt allroundschäfer med hälsa, mentalitet och exteriör. Det finns många saker det handlar om, men det vanligaste argumentet är ryggens lutning. Förr i tiden var alla schäfrar rakryggade, men någon gång (50-, 60- eller 70-talet beroende på var i världen) började utställningsdomare premiera väldigt sluttande ryggar vilket, under årens lopp, delat upp rasen mellan rakryggade schäfrar och sönderavlade ryggar. Exempel: http://www.quattrogarden.com/images/Quattrogardens_Soffie_staende_18man.jpg (ställningen i sig påverkar liiite, men även i vanlig ställning går det att se den stora sluttningen…)

   Det är dock inte helt ”rättvist” att kalla de bruks- och utställningsschäfrar då det finns mer och mindre lyckade exempel på båda sidor, t.ex. framgångsrika utställningshundar med kanonfin rygg, tyvärr är det mer undantag än regel idag… Sen finns det inga klara definitioner på vad som är vad heller.

   Men som sagt, alla som är seriösa vill ha en schäfer som är hälsosam, har en sund mentalitet och en fin exteriör – tyvärr har folk olika mallar/ideal att följa. Det handlar om att ställa höga krav, hålla sig till rasstandaren (som säger RAK RYGG med en LÄTT sluttning) och att premiera hälsosamma hundar. Nu vet jag att många kanske tar åt sig av detta på fel sätt (inkl Fredde), men jag anser att det är fel att avla fram schäfrar med sådana hemska ryggar oavsett hur omtyckta de är i utställningsringen. Hundens hälsa och vämående måste alltid sättas i första rummet, inte husses/mattes troféskåp. Har ni något emot det får ni gärna skicka hotmejl eller dyl, för den åsikten står jag upp för! 😉

   Jag säger däremot INTE att utställning är en dålig idé, då jag tror att det är en form av kvalitetssäkring att rasen håller sig inom vissa ramar och är även ett bra ställe att visa upp bra, representative individer av rasen. Tyvärr har den här idéen om utställning inte alltid funkat rent praktiskt, att raser med dålig hälsa avlats fram har (mig veterligen) aldrig hänt utanför en utställningsring, dvs. de extrema hundraser vi har avlades fram för utseendet, inte för att de på något vis främjade hundarnas hälsa eller förmåga att utföra specifika uppgifter. Men det är så vi är som människor, vi gillar det som är unikt och står ut från mängden.

   Oj oj, det här blev långt. Summering: Det finns, enligt många människor, två sorters schäfrar. FS har, baserat på nuvarande uppfödning och uttalanden, sagt att han ser det som en enda ras och att vi alla borde mötas på mitten, ställa krav på utställningshundars anatomi och brukshundars exteriör och på det sättet få fram en bra allroundras. Baserat på de kombinationer han gjort själv så är det utställningshundar han föder upp, men som ibland lyckas inom bruks eller tjänst, t.ex. en tidigare Årets Polishund och förra årets Universal Sieger (Z. Bozz) här i Sverige. Har jag fel eller på något vis vinklat svaret så får ni korrigera svaret (inte mig :P).

   Ha en bra dag!

 2. Tack för informaionen, jag visste ingenting om schäfer innan så det var intressant med din fakta. Jag håller med dig om att hennes grå schäfervalp är väldigt fin. Det ska bli spännande att se hur den kommer att se ut som vuxen.

 3. Tycker du skrev väldigt bra Rickard.

  En sak som jag funderat över, är varför de grå schäfrarna inte kan ställas ut, varför färgen inte godkänns?
  Som jag förstått det, så ska utställningsschäfern vara röd/svart med tydlig svart sadel.

  Detta med färgen har gjort att väldigt många kallar de grå schäfrarna för bruksschäfer.
  Men Försvarsmakten föder ju upp schäfrar av alla de färger, de röd/svarta, gråa och helsvarta, även om de grå är överrepresenterade.

  1. Såvitt jag vet går det utmärkt att ställa ut gråa schäfrar. Har flera bekanta som gjort det, men jag vet inte om det finns begränsningar/krav vad gäller större mästerskap, sigerskap och dylikt. Men alldagliga utställningar är inget problem såvida ingenting ändrats.

   1. Det jag tänker på är väl att det är viktigt att den har svart sadel och mask, och på de grå är en klart markerad sadel mer ovanligt.

    Den grå har ju inte lika ofta lika klara förgövergångar som den röd/svarta.

    Färg enl. rasstandard:
    Färgen skall vara svart med rödbruna, bruna, gula till ljusgrå tecken. Enfärgat svart eller grå, grå med mörkare skiftning. Svart sadel och mask. Obetydliga små vita tecken på bröstet liksom mycket ljusa insidor på benen är tillåtet men ej önskvärt. Nostryffeln måste vara svart hos alla färgvarianter. Avsaknad av mask, ljus eller stickig ögonfärg liksom ljusa eller vitaktiga tecken på bröst och benens insidor, ljusa klor och röd svansspets skall bedömas som pigmentbrist. Underullen skall vara ljusgrå. Vit färg är inte tillåten.

 4. Så bra. Hoppas du läst mailet jag skickat på din Ziegerkamp-mail häromdagen då… =)
  Mvh LenaN

Kommentarer inaktiverade.